Bez peňazí sa ani žiť nedá
Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?
@aurora33 no hej, je to o drzku. Chodím spať o 20,00 s najmladšou dcérou. Vstávam o 4/5, vyprázdniť myčku, susicku, upracem, zotriem dĺažky, pripadne dám hydine, spravím raňajky, zobudím decka, starší ide na bus, mladšiu vozím do škôly, ja letím na pol 8 do práce. Po práci rýchlo nákup, varenie, hydina, lebo čistá voda, jedlo, teliatku mliečko, teraz už sa týždeň pasie sam, rýchlo druzina, mlieko, syry, večer 3x do tyzdna syn volejbal v meste. Muž sa zasa stará o ďalšie zvieratá, plus dom, pomáha potom so syrmi. Len upratať po výrobe syrov a mlieka mi zaberie hodinu. Dezinfekcia následná. No v lete plus záhrada, ale víkendy sa snažíme mat volne, od syrov. Na dome je práce dosť. Fakt mam deň naplánovaný do minúty. Ale tak zatiaľ sa to inak nedá. Vidim to ako dočasné riešenie na splatenie nejakých ešte dlhov.
@1fifinka1 samozrejme rozumiem, moji rodičia chovajú, ale len pre seba a následne dajú niečo nám ako deťom, takže viem koľko je okolo toho prace. My chodievame pomáhať keď je zabíjačka, alebo keď idú preč tak ideme nakŕmiť. No zvieratá nie su stroje to len tak nevypnes :D ale klobúk dole pred vami ako sa snažíte, že neplacete ako sa nič nedá, ale hľadáte stále nejaké možnosti. Mali by si brat od vás príklad všetci čo tu nariekajú. Drzim palce nech sa vám darí a hlavne nech zdravie slúži 🙂
Investovali sme 600€ do veľkého sklenika. Pred 3 rokmi. Tento rok som mala od januára v ňom hlávkový šalát. Pri cene 1.50€ za šalát. Som ho mala do marca, každý deň. V marci prišli reďkovky, špenát, neskôr uhorky šalátové, kopec rajčín, kooopec papriky,kaleráby atd. Zeleninu nekupujem v obchode už veľmi dlho. Este zemiaky, fazuľa, cvikla, mrkva, petržlen, veeela hrachu, cesnak atd. . Všetko svoje. Treba len využiť čo vám vie dom a záhrada dat. Zrušiť zámkove dlažby, okrasné trávniky, a sušiť,zavarat, mrazit. Všetko zužitkovat. A myslieť aj dopredu, tento rok z toho nebude nic, ale o rok dva to bude super! Nám zarodili tento rok maliny, ríbezle, černice, sadili sme ich asi pred 4 rokmi. Až teraz som bola s urodou viac nez spokojna. Kvocka nam vysedela 7 kuriatok. Áno sú teraz male, na jar už budú ale znášať vajíčka. Atď....
@drzaopica normálne výdavky ...kým jej deti pôjdu na lyžiarsky tak bude mať aj prácu na plný úväzok ... Stále nezmením názor ,ze majú dobrý plat ,venujú sa deťom a nič im podľa mňa nechýba ..teda aj podľa páni ako píše chcela by aj viac ušetriť preto tu píše ale aby ste jej núkali dve práce a manžel nech zmení dobrú prácu to je blbosť
@zoro9836 dnes este sledovat trvanie hovoru? Za 2 centy minuta? 5 min pretelefonujes ani nevies, ako a mas 10 centov. Ja mam 1 hovor za 10 centov. Od sekundy az po 1 hodinu. O2 myslim Volnost, dobijam raz za 5 mesiacov 8e. Inak volam cez siete. Na povely do 1minuty mam 4ku, 1 min 5 centov.
@autorka inak k tým poistkam. Nerušila by som ich. Možno prehodnotila. Môj manžel má životku vrátane úrazu. Tento rok mal 3 nepríjemné úrazy v rozmedzí 5 mesiacov. Spadol mu na priehlavok na nohe veľký tazky hranol drevený, potom sa napichol na plot pod rebro keď prehadzoval barana a nakoniec si rozrezal prst motorovou pílou, sili mu to. Keď menil reťaz. Za každý úraz bez mihnutia oka 300€ do 5 dni od zaslania lekárskej správy. Spolu 900€. V poistke ma úrazovku aj najmladšia dcéra, platíme 56€ mesačne. Najlepšie rozhodnutie za posledný rok a neľutujem ani euro. Šetrenie v tom nie je.
A ešte mi napadlo, boli sme s mužom v 5proti5. Min. Rok. Vyhrali sme 8000€. Pre nás dvoch 2500€. Plus poukazy do planeo elektro. Tiež relatívne "ľahko" zarobené peniaze.
@1fifinka1
@aurora33 baby, všetko sa dá, pokiaľ slúži zdravie a keď sa do práce zapojí aj manžel a je žene oporou. ale ja si stále nemôžem pomôcť, no mám pocit, že autorka je na všetko úplne sama. pán manžel si svoje odpracuje v robote, domov príde "unavený" a v podstate nepoužiteľný. s vlastnými deťmi nedokáže byť cez víkend sám a zvládnuť domácnosť. proste u autorky sa "nič nedá".... lebo problémom je muž, ani nie tak ona...
140 plyn... Trosku kúriť drevom a stovka vo vacku🌲40 plyn
@ahhola Kúriť drevom?Rodičia kúria kachlami s drevom a na každú zimu objednaju drevo do tisíc eur platia.Plus robota s tým narezať na malé kusy a kopa bordelu je z toho.Plyn je lacnejšie keď to tak porovnám.
@panelacikova Tak nejak ako píšeš.
Ja viem, kupujeme kontajner za 200 každý rok. Áno, bordel. Ale tisícku, co ušetríme, možno dve, lebo sme nikdy nepoužívali toto luxusné, ale najdrahšie kúrenie) si dáme k moru. 🐬
@ahhola ja uznávam že drevo je momentálne isto lacnejšie ale pre tých ktorý už majú kotle aj na drevo...alebo majú krby...ale taký čo majú kotle iba na plyn...hmmm...ja osobne sa priznám, že som tiež pozerala kotol na drevo ...ale ked som si pozrela ceny, plus robota spojazdniť to a plus drevo...tak no nemám 6000 eur navyše len tak...
Manzela poslat na island zarobit na rok a hned budu peniaze ;) tu na slovensku je to zivorenie…
@chadkroeger ja s malym dietatom 4 rocnym, kde? ked nema byt kto pri malom aby som isla na smeny, v kolkych pracach povedali ze mi nevyjdu v ustrety ze iba rano , skolka sa otvara 6:30 to tiez nik neberie do uvahy
Nikdy sme nemalii pôžičky, úvery. Dokázali sme z 2 platov pekne šetriť. Teraz žijeme od výplaty do výplaty.... Sme vďační rodičom, že sme sa nemuseli na začiatku manzelstva zadlzit.
Oblečenie sa dá pekne a lacno v Textile house v sekaci kúpiť
Ja len napisem ze ste kuzelnicka, 300e na stravu, fakt klobuk dole, to by som neverila ze to sa da.
Necitala som vsetky rady a nazory. Ja som nastupovala do prace po 2 materskej a vacsinou robim vikendy, bolo to tazke pre vsetkych a dovtedy sa muz kuchyne ani nechytil, teraz navari jednoduche jedla lebo musel sa to naucit, ale chcem povedat ze ked ste casnicka viem ze kadetade hladaju vypomoc na roznych vikendovych akciach, ked by ste mali len dve mesacne tak mate krasnu rezervu. Moja kamoska ucitelka v skolke takto si privyraba, lebo ako ucitelia maju platy ubohe.
Skuste poprosit babku ked by vam aj cez tyzden decka postrazila. Chodia zeny aj do domacnosti upratovat, na bazosi toho najdete az az. 4x mesacne a mate vystarane.
Nebojte sa muza troska pritlacit, zapojit babku a pojde to. Suhlasim ze pomoze len zvysit prijem, uz neviem kde viac usetrit.
@chadkroeger mate deti? Jedna praca+ domacnost a staristlivost o deti da zabrat natolko, ze vecer ste radi ze mozete ist spat....je ine pokial mate okolo seba starych rodicov ktori sa postaraju, ale za inych okolnosti sa to neda
@lenagawel to hádam nemyslíš vážne, odlucit dieťa od rodiča. V živote by som neodišla od dieťaťa na rok preč
@zmrzlinka2021 tak nic im nebrani ist spolu
@domca1408 a najlepšie ani nespat, lebo ten spánok mi tam ani nevychádza 🤦♀️
@panelacikova tebe to meno fakt sedí ze panelacikova... Ako sory ale neodpustíš si komenty pri žiadnej diskusii. Keby ešte neboli také povyšenecke akoby si bola najdokonalejšia..
@autorka je to ťažké ale fakt manžel zarába veľmi málo, keby mal ešte nejakú brigádu alebo trocha lepšie platenú prácu tak nemusíte ani nič meniť, my máme 3 auta a z toho jedno ešte platíme mesačne 450€ a nemáme ani najmenší problém vyžiť. A taktiež mame ešte pôžičku a ja som len na rodičaku. Čiže fakt musí chlap sa troška posnazit
no chcela som poradit ale 1200 je fakt malo..to uz teraz carujes.. to naozaj sa len normalne zamestnat

@autorka ja som si pred viac rokmi nasla na nete kurz výroby korbáčikov origos v zázrivej. Zaplatila som a učila sa. Najprv len pre nás doma, potom kolegyniam, susedom. Dnes odmietam 80% objednávok. Lebo sa snažím aj žiť a vmestit do nejakej normy. Na vajcia mam poradovnik, teraz je tam 8 ľudí čo čaká na vajcia, lebo sliepky nestíhajú. Ono sa dá, po nociach nad všeličim premýšľať. Skúste dom využiť najviac ako sa dá. Posadiť ovocné stromy, predať potom úrodu. Áno je to aj na par rokov, ale strom stojí 10€ rastie sam. Ak neumre, vieš predať ovocie. Nám teraz rodí takto orech, vieš si predstaviť ako sa dajú orechy slušne predať aj teraz pred Vianocami zvlast. A takto euro k euru. My ale mame oveľa vyššie výdavky ako vy, tak aj oveľa viac makáme. A stále hľadať kde získať, kde ušetriť. Stále.