icon

Bez peňazí sa ani žiť nedá

21. okt 2022

Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?

aurora33
22. okt 2022

A nedá sa mu aspoň nejako upraviť pracovný čas? Že by bol pri tých balíkoch kratšie a pomimo by si našiel aspoň nejaku lepšie zaplatenú brigádu?

sweetlife001
22. okt 2022

Nechápem na čo si tu písala a dám ruku do ohňa za to, že keby tu napíšeš o 5 rokov tak budete stále na tom istom..
Tak sa naďalej upokojuj tým, že ľudia sú radi, že majú vôbec nejakú robotu, bojte sa zmien, cez víkendy seď doma, lebo muž není schopný sa postarať o dve už dosť veľké deti, nevie navariť, malý bez teba bude plakať, ty budeš unavená, muž sa vypracoval na 800 čo znamená, že tam musí skysnut do dochodku a blablabla... a živorte ďalej.
Teba ešte s tou robotou chápem, ale aby jeden dospelý chlap bol so sebou takto spokojný to je otrasné..

doriiis
22. okt 2022

@top_manazerka ...hovori ta co zarobi kolko?

chadkroeger
22. okt 2022

@iwesska predstav si dráha, že ano použila som aj mozog. Len vďaka tomu mam ukončené vysokoškolské vzdelanie. A ano, ja sama tak fungujem. Cez deň chodím do práce, a po večeroch mam ďalšie 2 práce, nie preto, žeby sme to finančne potrebovali, ale preto, lebo som rada ak si mozem tie peniaze odložiť na poducet. A to isté môj manžel.
A ako som písala, funguje tak veľa rodín. Netreba byť v živote pohodlný, vtedy nič nedosiahnes, len sa pretlkas a sťazuješ tu na modrom konikovi.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kristinapetronela
22. okt 2022

Bože baby ,veď majú vlastný dom ... Hypo nemajú vysokú ,za plyn pohode platia ,prestravuju sa za 300 eur . Podľa mňa im netreba inú prácu keď už prácu majú .tých 800 eur je fajn ... Hlavne mamičky ,ktorých muž zarába 3000 alebo mamičky na rodicaku si idú otvárať ústa, nech si nájde ešte inú prácu ...majú toho dosť a ešte sa aj venovať dvom deťom ....

kikus7
Autor odpoveď zmazal
tibor79
22. okt 2022

Tu je chyba celej spoločnosti,ako to je nastavené. Že napr.vyrobny manažér má viac ako vychov.v škôlke alebo soc.pracovnik. Lebo zrejme tovar je viac ako starostlivosť o človeka a človek ako taký. Kapitalizmus😟

chadkroeger
22. okt 2022

@kikus7 ja viem, kde mam hranice. Ale zastávam názor, že takto sa dá fungovať pokiaľ je človek Mlady. Samozrejme takýto štýl už asi nezvládne viacročny, ale kym sme mladý, treba z toho vyťažiť maximum a na staré kolená si užívať zaslúžený odpočinok.

borabalazova
22. okt 2022

Žena zlatá, tu naozaj nič nenačaruješ: muž robí 10 hod. denne 5 dní v týždni nekvalifikovanú prácu za 800 eur v čistom, z toho 110 eur prejazdí (nepíšeš o príspevku na stravovanie, čo je aktuálne cca 100 eur mesačne), je v skutočnosti z domu 12 hod. denne. Ty robíš 5 hod. denne nekvalifikovanú prácu za 400 eur v čistom (ak nepracuješ na živnosť, tiež máš nárok na príspevok na stravovanie). Mužovi by stačilo nájsť si niečo v okolí dediny/v Nových Zámkoch za 700 eur v čistom a budete tam, kde teraz, samozrejme, muž bude mať 4 hod. denne k dobru a môžete sa prestriedať pri deťoch, deliť si práce v domácnosti, v záhrade a okolo domu. Ty si môžeš nájsť zamestnanie na plný úväzok a môžeš akceptovať aj inú pracovnú domu ako 7-15 hod. Ja iné riešenie nedostatku financií nevidím.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kikus7
22. okt 2022

@chadkroeger Ja som tiež mladá, ale dávam si pozor. Nerobím manuálne. Rovnako ako Ty.

chadkroeger
22. okt 2022

@mamula20 a ty ako vies, ako sa ja narobím? Nerobím fyzicky náročnú prácu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
chadkroeger
22. okt 2022

@kikus7 ja viem o com hovoríš 🙂 tiež som si "siahla na dno". Nasla som si inú prácu, síce v tom istom odbore ale už sa cez deň vôbec nenarobím, preto stíham po večeroch ešte ďalšie 2 práce. A som sa to vďačná, lebo dám deťom všetko, odložím, žijeme si pekne, a človek si aj plní sni. Úspešný človek sa ešte nestal ten, čo robil u niekoho 8 hod denne ale ten co na sebe neustále pracuje.

chadkroeger
22. okt 2022

@mamula20 a akože pričom si mam zdravie odpalkovat? Ty vieš ako dlho ja pracujem? 😄

mamula20
Odpoveď bola odstránená
chadkroeger
22. okt 2022

@mamula20 ďakujem za tvoju psychoanalýzu. Ale tento príspevok nie je o mne. A v podstate ty za mňa účty nezaplatis, preto mne nemusíš radiť co a ako.
Pekný deň

doriiis
22. okt 2022

@chadkroeger ..a co robis z domu,ked to nie je tajomstvo?

iveta7677
22. okt 2022

@drahomirrra máte úplnú pravdu.👍

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
negymama
22. okt 2022

@elementissa poistenie domu mame, dalsiu nehnutelnost v prenajme - co je aj nas dajme tomu pohotovostny majetok ktory vieme premenit na hotovost v pripade velkych nutnych vydavkov, Muz je zivotne poisteny zamestnavatelom, plus DDS, plus mame investicne sporenia. Hypoteku mame splatenu. Ziadne ine pozicky ci uvery sme nikdy v zivote nebrali. Prijem mame nasobne vyssi ako autorka, takze v pripade invaliditi ci umrtia by aj pripadne vdovske ci sirotske bolo slusne.
Nieco som zabudla?

chapem , ze ta moze iritovat financna negramotnost slovakov vseobecne, ale v mojom pripade si vedla. O.i. mam ekonomicke vzdelanie.

dakejake poistky na vsetkych clenov rodiny, urazove, za dozitie, casto s pochybnym malym plnenim ja povazujem za zbytocne vyhadzovanie penazi. Viem lepsie zhodnotit peniaze, nez touto cestou

slniecko5
22. okt 2022

@elementissa omyl s tým zastaralym východným blokom na SR, v KE človek zarobí výborne a je to štandard, teda nie nejaká výnimka. Bavíme sa o sumách min 2K a aj podstatne vyšších a k tomu x benefitov. IT oblasť.

lulula1990
22. okt 2022

@liljana ja s tebou nesúhlasím. Ťažko porovnávať či bolo napríklad lepšie za komančov a teraz, to asi vedia porovnať len tí, čo zažili obe doby. Pred 8 rokmi som robila v štátnej správe a mala plat 450€ v čistom. O moju prácu sa kopu žien pomaly bilo 🤷 takže neviem ako z tohto platu našetriť. Ale to aj zo 600€ sa nedá. Dnes každý keď chce niečo mať, musí si zobrať hypo, česť výnimkám. A zahraničie - neviem či si tam niekedy bola, ale teda pokiaľ normálne v tej krajine žiješ a nie si každý deň o pastekach a rozkoch, tak tiež bohvieako neusetris. Problém je aj v nás, ako krajine - kopa debilnych povolaní vzniká, nezmyselných odborov na VŠ absolútne nevyužitých v praxi. Malo veci sa vyrába, väčšinou dovážame všetko. Družstvá zanikli a podobne, remeselné povolania malo obľúbené. Ja aj toto vidím ako problém. Ale súhlasím s tebou v jednom - ľudia kupujú aj to čo nepotrebujú.

drzaopica
22. okt 2022

@elementissa vybrat dieta zo skolky 17:30 to uz ho nechaj v tyzdennej skolke a vyber ho az v piatok vecer.Tebe nevadi, ze nemate ziadny volny cas a spolocny cas po skolke?

drzaopica
22. okt 2022

@kristinapetronela ty citas co pises?Kde je zubar, necakane vydavky, ja teraz musim platit detom zrps 50 eur do konca mesiaca, plus 180 eur lyziarsky, plus topanky, lyz.nohavice.Vzhladom k platu maju enormne velke vydavky.

nerko
23. okt 2022

Tvoja otazka je, ako vychadzame s peniazmi. Tak zatial vychadzame, vratila som sa do prace na plny uväzok. Nejake setrenie som aj ja zaviedla. Menej kupujem oblecenie, potraviny viac v akciach, nechodim na kulturne podujatia, kadernicku mam uz len 2 x za rok, ziadne wellness pobyty pocas roka. Co sa Teba tyka nezda sa mi, ze by si chcela radu. Vsetko si znegovala. Tak Ti ostava jedine, zit tak ako doteraz. Mozno sa za par mesiacov situacia zmeni a podari sa Vam zvysit prijem.

1fifinka1
23. okt 2022

@autorka Sme na tom podobne, nemyslim financne, ale tiez mame dom na hypoteku, splacame uz 14 rok, a 16 este budeme. Tiez zivime 2 auta, tiez deti chodia na kruzky, a tiez som na polovicnom uvazku uz niekolko rokov. Ale ja ti napisem ako napriklad prichadzaju do nasej rodinnej kasy aj dalsie peniaze. Nieco by som mozno aj nemala pisat, ale napisem. Ja som 6 rokov na polovicny uvazok na pošte, za priehradkou. Teraz sa snazim uz dlhsie ziskat cely, snad sa to podari. Najmladsia dcera ma 6 rokov. Cize ano od malicka som v praci. Ked mala 3 mesiace, zacala som vyrabat syry, korbace, teraz robim syrove torty a rozne dalsie vyrobky. Znamena to vsak, ze moj manzel vstane rano o 3, ide mi vziat mlieko, pride domov, donesie , vylozi a ide do prace. Ja zaveziem najmladsiu dceru do skoly, idem do prace, pridem z prace, navarim obed, idem do druziny pre dceru, a z mlieka 4 hodiny vyrabam syry. Skoncim cca o 18,00 vecer. Niekedy cez obed stiham navarit, inokedy mame z predosleho dna. Takto to mam v pondelok a utorok. Stredu mam relastivne volnu, a vo stvrtok uz nespracuvam mlieko, ale vyrabam z toho syra, ktory dozrel, vyrobky. Stvrtok a piatok. Mam uz svojich zakaznikov, ktorí beru domace vyrobky na oslavy, alebo do zahraniacia a podobne. My ale aj chovame, mame registrovanu farmu, manzel si robil VS popri zamestnani, s rovnakym zameranim. Toto su bocne peniaze do rozpoctu. Avsak kedysi som to robila vo vacsom, ale tiez ma odpalilo, a skoncila som v nemocnic a na pol rocnej PN. Lebo zdravie ma clovek len jedno. Dalej si dokazeme zarobit aj takto, cele leto sme s manzelom popri tomto vsetkom stihali chodit na hriby, je to nas konicek. Vsetky hriby a ze ich bolo sa mi podarilo za slusnu cenu predat. Znamym, rodine, alebo niekomu kto bral aj minule roky. Chovame kacky, teraz zabijame, jednu predavame za 25euro, mame ich 30. Predavame vajcia, predavame ovce, ktore sa nam narodili, vychovali sme ich cca do 4 mesiacov a sli prec. Jedna za 60 euro, mali sme ich 6. Cize, my stale hladame nejake cesty ako a kde co vyrobit, predat, ano su samozrejme aj investicie, ale ! teraz sme napriklad kupili maleho bycka, teliatko, za 10!! euro. Pasie sa, sice sme mu davali susene mlieko 2 mesiace, ale manzel dokazal zohnat za dobru cenu, kedze sa pohybuje v tejto sfere. Ked ho vychovame, budeme mat domace maso a mozno sa nam daco podari zasa predat. Tiez sme toho naozaj vela pestovali v lete, zavarila som asi 70 flias cvikle, mam plne mrazaky zeleniny, ovocia, malin, cernic, mame dzemy, mame doma divinu, ktoru sme vymenili zasa za iny produkt. A to neuvazujem vobec, ze sa budem stahovat do mesta, alebo predam jedno auto, lebo mame dve. Ale ma to aj druhu stranu mince, zdravie ma clovek naozaj len jedno. A ja teda na sebe velmi citim, ze som unavena, a dakedy mam pocit, ze mam 100 rokov. Ale ked chceme nieco proste sa cesta musi najst ..... Nemusite predavat ani vy doma, ved aj byt by ste museli platit a 210 euro by to urcite nebolo, ani auta sa nemusis zbavit, ale skus popremyslat ako "vyrobit" dalsie peniaze.

autor
23. okt 2022

@1fifinka1 Vau klobúk dole pred tebou ako to zvládate.Budem musieť niečo vymyslieť ako zarobiť viac peňazí.

aurora33
23. okt 2022

@1fifinka1 no teda, ja som sa cítila unavene len keď som to čítala :D úprimne, toto by som teda nedala a to ha nepovažujem za nejaku lenivu ženu, ale podľa mňa si naozaj nemáš kedy oddychnut.