Bez peňazí sa ani žiť nedá
Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?
@mogaa Hypo máme na 30 rokov.Este šetríme aj tak že sebe s manželom nekupujeme nič navyše.Neplatime za drahé úkony u doktorov atď.
ono ty chceš všetko čo doteraz, nijako nechceš znížiť váš štandard ale inak to nejde....zvýš teda váš príjem - ty do práce na celý úväzok...inak benzín 160eur je luxus....
Mate strasne nizky prijem, nie je moc na com setrit, bohuzial dokedy nebude vyssi prijem - nebude lepsie
Neviem ake mas vzdelanie? Hladat si pracu v oblasti tvojho vzdelania, bohuzial bez vzdelania zabudni na pracu 7-15, aj so vzdelanim je taka praca casto nemozna. Dolezite je teraz zarobit hlavne kvoli detom, upratovanie na polovicny uvazok nie je riesenie, najdi si fulltime job, drzim palce
A znova sme pri téme že čo je lepšie byt alebo dom. Načo je mi dom 12km od mesta keď precestujem aj gate. Preto radšej byt v meste a všade blízko
@chadkroeger čiže riešenie je celé dni a noci makať, ani nespat?
@michal711 a ešte starinu, ktorú roky opravujú....
autorka, ak má dom teraz hodnotu 160 000,- tak ho predajte, vezmite 3-izbák v meste, nahláste tam deti do školy a škôlky, ak tam už nechodia, pustite preč jedno auto a výrazne sa vám uľahčí život. alebo teda, ako sme tu už písali minimálne 15 báb, nech si chlap nájde lepšie platenú prácu, akože fakt 800 u chlapa je bieda....
Vieš ušetriť hneď 110 eur,ak zrušia tv a internet a taktiež positku. Dá ssi len internet čisto od nejakého doavatela,my mame za 10 eur,tv nemáme, zbytočne vyhodené peniaze,a bolo by to k internetu príplatok 2 eura základné programy.
A positku máte predpokladám so sporením,to sú vyhodené peniaze. To zrušiť, poistiť iba živiteľa rodiny, bez sporenia. Vyjde to lacnejšie. Deti a poistenie,to sú vyhodené peniaze,nikdy sa ti to nevráti
pokiaľ neznížiš váš štandard alebo nezvýšiš príjem, tak situácia sa nezmení a takto môžeš vyplakávať mesiac čo mesiac....máte drahú hypo a 2autá, čiže vysoký štandard, takže ho treba znížiť alebo zvýšiť príjem....z toho čo píšeš vieš ušetriť jedine na poistkách a benzíne...
@evica17 minule tu bola podobná téma a tiež sa ženy pozastavovali nad tým, že niekto nemá čo do úst, ale poistky platí vyše 100 eur mesačne.... nechápem. jedine, žeby šlo o poistky viažúce sa k nehnuteľnosti a potom ešte k hypotéke... to by som brala. ale tie sa neuhrádzajú mesačne zas.
@mamula20 však ona robí na pol úväzok.... veď čítaj 🙄
@chadkroeger
Ešte si zabudla,že doplniť si vzdelanie a ísť robiť inú prácu.
Ráno byť v jednej práci,poobede sa venovať deťom a rodine a v noci mať druhu prácu. Fakt rada na nezaplatenie. Aby si ty raz tak nedopadla..
No mate strasne maly prijem na tie vydavky (ktore chapem sa uz nedaju okresat). Dve auta, hodinu do roboty a zarobit 800e a ty len polovicny, to sa proste neda. Nerozumiem niektorym komentujucim, co ine okrem zmeny prace/dalsej brigady akoze maju robit? No mozu este predat dom, otazka je, ci by to bol financny benefit. Proste v dnesnej dobe rodina vyzit z 1200 eur, to je extremne o drzku pri tych cenach ak clovek nechce fakt zivorit. Zasadnite ako rodina a bohuzial, jeden/obaja sa musia trochu obetovat, ak to nejde na Svk, tak v zahranici.
@mamula20 tak to si už asi šestnásta s týmto návrhom. na tento jediný sa autorka doteraz nevyjadrila. iba tak, že muž sa jej rokmi "vypracoval" na 800, lebo predtým mal 550. ja tu tak drbnem, že dnes už aj smetiari - chlapi - zarobia viac ako 800
@osky Väčšinu z toho čo si písala robím aj ja.Sledujem akcie podľa toho nakupujem.V záhrade pestujem čo sa dá,no podľa času.Mobily máme na kredit,dobijem si raz mesačne za päť eur a dostanem dvojnásobok kreditu,mám Tesco mobile.Manzel tak isto,oveľa lacnejšie nás to vyjde než paušál.
@mogaa Podľa mňa už som znížila všetko čo sa dalo.Benzin,ja platím 50 mesačne,manžel 110
@michal711 Pre nás je lepší dom kúsok od mesta.Byty su oveľa drahšie,to by sme si nemohli dovoliť.Dom má záhradu môžem dopestovať,dvor môžu sa tam deti zahrať.
@mamula20 Rozmýšľam ešte nad brigádou v noci,manžel je s deťmi keď spia to by som mohla.Uz len nájsť si niečo.
autorka: a teda ČO MANŽEL? prečo nezmení prácu? prečo nejde do ČR, AT, či Nemecka pracovať???? halóoo, ešte by ste dostali aj celkom slušné rodinné prídavky na deti! veď nech sa preberie a niečo robí, čo nevidí, že je to zlé?
@zoro9836 tak ma čítaj aj ty o 15:51, ak si ma doteraz nie 🙂
@panelacikova poistka k hypotéke sa dala dať u nás za 8 eur mesiac a na dom to bolo 80-100 eur ročne,čo máš tak 10 eur mesačne ak odložis.
Väčšinou to tak býva ,že sa sťažujú a potom z nich vyjde čo všetko máju ,paušály,mobily a na základné veci nemajú. Mne aj v rodine také prípady.
Ozaj do príjmu som nezaratala prídavky na deti,teda plus 60 eur.Ja si predávam veci po deťoch, oblečenie,hračky,knižky atď.Niekedy to spraví 30 eur mesačne,niekedy nič.A daňový bonus na deti davame preplatiť raz ročne.
@zoro9836 no tak ty si pekne mimo. možno by mužovi stačili 2 roky práce vonku, aby doriešili hypotéku.... tam by mal za tú istú prácu tak 3-násobok. ak by tam chodil doslova pracovať, čiže práca-ubytovňa, neminie takmer nič... no ale, to by sa musel kus rozkývať. 2 možno 3 roky a nielen by sa im ľahšie žilo, ale zbavili by sa aj hypotéky a v budúcnosti by tak neživorili

Ja uz roky dost vyuzivam preceneny tovar.
A nie je to koli setreniu.
Ale som dost humanne zalozena a z duse neznasam plytvanie-najmä jedlom,ale aj napr.satstvom,obuvou..
Ak mi to cas dovoli,obehnem obchody vo svojom okoli/cca3-4 mam rovno pod nosom/
Pred zaverecnou je vzdy precenene pecivo,chlieb,kolace...uplne cerstve, mäkke.
Peciem chlieb doma,ale niekedy vyuzivam i takyto nakup peciva.minimalne na struhanku,ci zemlovu knedlu .
Casto i mäso,mlieko a pod.sa da takto kupit.
Je to MINIMALNA trvanlivost.
Nikdy nam nic nebolo.
Nekupujem hocico,citam zlozenie a dobre si to obzrem...
Doma ked to otvorim ,vidim,ci je to ok.
A to mäso varim hned v ten den,alebo na dalsi.
Inak,ak by pachlo a pod.
Aj taketo veci sa daju vyrekkamovat.
Treba mat blocek.
Dalej treba sledovat zlavy,akcie
Zimnu obuv kupujem na konci zimy,vo vypredajoch.
Letnu,na konci leta...
Mam nenormalne vela topanok.
Rovnako Sa da kupit oblecenie.
Dnes uz Sa obchody predbiehaju v ponukach,cize treba hladat moznosti.
Vyuzivam internetove obchody-hlavne na nadrozmerne veci ,kedy mi to pride rovno domov.a dovoz je v cene.
Doma mam zahradu, kde vselico pestujeme .
To pokryje mnoho,a susedia maju sliepky ,cize vajcia len od nich...
Chodime do prirody,,zbierame bylinky na caj ,susime aj rozne plody i huby
Robime si vlastne zavareniny...
Ale samozrejme,ze ak je cas.
Ja mam toho casu velmi malinko,ale tak posnazim Sa.
Myslim ze mobil na Kredit je drahsi,ako na pausal.ale neviem,sie mate tarify..
Vlasy si farbim doma,mani i pedikuru tiez doma..
Obcas si vyrobim pravi sliz,ale pouzivam ho uz len na take starsie oblecenie,ponozky,ci uteraky...
Zehlim len zriedka,je to ore mna zbytocna strata Energie,nie len eletrickej ale najmä mojej.
Cas viem vyuzit inak..
Ak Sa pradlo spravne vyvesi,nie je pokrcene-cest vynimkam/kosele a pod./
Uvarit na 2 dni,neprat poloprazdnu pracku neumyvat v poloprazdnej umyvacke..
Nenechat tiect vodu pri cisteni zubov,ci sprchu pri mydleni Sa....
Take tie bezne veci kt.by ta nenapadli.
Ja som Sa tymto vsetkym zacala zaoberat,ked som Sa viac zacala zaujimat o eko, bio,usporu prirodnych zdrojov....
A v konecnom dosledku Este setris.
Je to vsetko len o nastaveni a zvyku.