Bez peňazí sa ani žiť nedá
Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?
To dve hodiny cestuje do a z prace, aby zarobil 800 eur? Pri takom nizkom plate by mal chodit busom.
@tibor79 tak bohužiaľ, to je život na dedine pánu bohu za chrbtom...
@negymama to bolo aj 20 rokov dozadu mna este nepoznal,ale mal prvu zenu s nou deti,tak aj na tie mohol mysliet
inak v tom ti verim, ze z dediny sa horsie realizuje brigada. tiez sme na "zapecenej dedine" 15km od mesta, cez tyden 3,5 spojov, cez vikend ani to. Tolko zastavok ze 15 minut busom je 35-40min autobus - to len na stanicu a dalsi cas na miesto brigady plus listok na mhd. 😕 Nehovorim este o brigadach typu vecer dokladam v sklade, kde nejaky vecerno- nocny spoj bud nemam alebo je to aj dost nebezpecne. 6hodinoy uvazok si neholadala?
autorka, tak jedine potom to, že muž zmení prácu. v zahraničí fakt chlapi zarobia podstatne viac, než ten tvoj doma.
Ak muž cestuje hodinu za pracou, ktorá vás aj tak neuzivi, prečo nepredate dom a neorestahujete sa bližšie?
Len slovaci majú s veľkými rozhodnutiami a veľkou zmenou problem. Radšej budú otrocit. Mali by ste denne na seba o 2h viac času ušetrili by ste na cestovnom, na aute....
Riešenia podľa mňa sú, len treba chcieť.
@smutnamama1981 aspon malu brigadu nemozes? viem ze na up sa do urcitej sumy zarobku moze pracovat.
@dexemposupoplex presne súhlasím s tebou,a tieto riešenia nech chlap zmení prácu poprípade si nájde dalšiu šak teraz chudák robí len 10 hodín denne mohol by aj 16...alebo nech ide do zahraničia (lebo ako to brutálne pomôže rodine, a o dva roky tu budeme čítať o rozvode) a žena nech si nájde lepšiu robotu na plný úväzok....lebo robota zo zárobkom 1000+ na každom rohu....moja mama robí 20 rokov vo fabrike a stále má len druhý stupeň náročnosti práce a základ 746 eur....,, práce v reštikách? okrem toho že tam máš dlhý krátky týždeň čo asi matke s deťmi moc nevyhovuje tak tam ti ani len ten TPP nedajú...90% čašníkov je dohodárov! ked som si hladala prácu čašníčky tak ma zrušili s TPP asi v 20 podnikoch....
@simona20201309 okej, len tu často vidím radu typu auto je luxus, cestuj autobusom a ušetríš. Možno ako kto, mne sa to veru neoplatí. Jedna cesta do práce autom ma výjde pri dnešnej cene paliva 0,69€ a lístok na autobus 0,85€. Áno, rátam len palivo, bez poistky, servis zatiaľ nemusím riešiť. Keďže auto potrebujem aj na väčšie trasy a keď ideme dvaja alebo viac, jednoducho nie je o čom.
určite je cestovanie autom drahšie, to má pravdu @simona20201309. veľa ľudí ráta iba benzín,ale treba rátať aj cenu auta ktorú zapaltis (ak kúpia nejaké ojazdené lacné,tam zas ide veľa nao opravy) ,olej,positku,výmen pneumatík a celkovo údržba auta. Veď tam idú neskutočné peniaze. A navyše cez zimu ak nie je auto garazovane,tak aj veľa roboty s očistenie.od snehu,oskrabanim okien. Čiže predat auto, a urob si jeden mesiac že zvieratá bločky a všetko si zapisuje s kde platíte. Na konci mesiaca urobíš revíziu čo ste kúpili za hovadiny v obchode. Ja som to pozerala minulý mesiac a asi 50 eur sme vyhodili za somariny v potravinách,čo neboli nutné. Len muž ich kúpi,lebo akcia,sladké vody a somariny.
@dexemposupoplex My sme štyria,máme 2 deti.Viac nechceme kvôli tomu že by sme to nedali už finančne.Malo je takých prác kde dajú viac než 800 a v novej práci by začala odspodu.Aj tu mal najprv 550 plat až rokmi sa vypracoval na 800 eur.
@loginexistuje On keď dôjde večer o 18tej domov je unavený,neviem kedy by dal brigádu.Cez víkend zas robí okolo domu.
@lauriik Bohužiaľ nemám talent na také veci ako pečenie alebo vyrábať niečo.Polovicny úväzok mám aby som stihla škôlku a školu obehat.Inac som hľadala na jednu smenu prácu od 7/8 do 15/16 hod no nič také som nenašla.
@panelacikova Hypo sme brali 10 rokov dozadu,vtedy sme ešte nemali deti.Nemame novostavbu,to by nám nevyšlo finančné.Kupili sme starší RD a pomaly prerábali.A neviem kto tu vyplakava,ja som sa len pýtala na rady ako vyjst s peniazmi a kde ešte ušetriť.
@evica17 zalezi aj kolki cestuju, my sme siesti, sme na dedine, 7 miestne auto. rano ked vyrazime vsetci porozvazame do skol deti a seba do prace, tak cesta busom 2x dospeli, 4x studenskz listo, plus listok na mhd alebo mesacniky nas vyjde viac ako dvojnasobok nez cesta autom. Nehovoriac od vlaceni a drine mega nakupov, nechci vidiet kolko nakupi a skonzumuje rodina so styrmi hladnymi teenagerami 😲
autorka, po prvé.... plat chlapa 800 v čistom je v súčasnosti už naozaj výsmech. žena ešte áno (sama mám pod 800), ale chlap? po druhé.... ak ste brali pred 10 rokmi hypotéku, jej výška teda predpokladám, nie je horibilná, obzvlášť, ak vtedy mal chlap podstatne nižší príjem.... tak potom kde dávate 800 eur za mesiac, ak v tom nie je započítaná strava?
@negymama uz sa nemoze,vsetky peniaze strhnu, a som uz chora dlhsie
@evica17 a keď prirátaš cesty na výlety, dovolenky a väčšie trasy, tak sa to skôr vyrovná. Príklad: tento týždeň sme štyria dospelí cestovali na východ na cintorín k blízkym. Keby sme nevlastnili auto, autobusom a vlakom by sme minuli viac ako 90€ a autom sme to mali okolo 40€. Takže luxus je vlastne jednodenný výlet na cintorín.
Ak máš auto len na cestu do práce a späť, tak sa určite neoplatí, ak ho využívaš aj na všetko ostatné spomínané, tak sa oplatí. Je iné bývať v meste a mať zaplatený ročný lístok na MHD a využívať ho na cesty každý deň viackrát denne ako každý deň platiť osve SAD plus MHD ako som roky chodila do školy, plus nezaplatiteľný benefit je čas dochádzania znížený o viac ako polovicu.
@negymama Mám 5 hodinový úväzok,robím upratovačku v jednej firme.Preto len taký malý príjem.
@simona20201309 My sme kúpili dom za 60 tisíc pred 10 rokmi.Teraz stoja domy 160 tisíc aj viac.Tak preto nepredame a nekupime inde som.A hlavne v mestách sú drahšie domy.
@evica17 Už roky píšem si bločky čo sme kúpili v obchode,preto dám na potraviny 300 eur mesačne a nie viac,lebo som okresala kde sa len dalo.K tomu autu,kúpila som auto pred 6 rokmi za 800 eur jazdené z Bazošu.Platim len benzín a STK +EK každé dva roky.Gumy mi prezuva manžel doma na zimné letné.Olej doliat tiež.Takze není to také drahé ako píšeš.
@lilope ja cestujem do práce denne 12 km tam a späť, jedna jazda 0,83 eur, mne sa to napríklad oplatí, na nákupy chodím pešo cez obednú prestávku, takže auto nepotrebujem ani po práci, dcéra sa do školy rozváža odjakživa sama autobusom...keď si to prerátam, cesta autobusom za mesiac mi vyjde cca 35 eur a cestovanie autom na mesiac asi 50-60 eur (to rátam len benzín)...
Pomohlo by predať 4 izbový dom tak ďaleko od mesta, že chlap strávi dve hodiny denne za volantom a domov príde ako zbity pes a kúpiť si dvojizbový byt na okraji mesta. Ušetrili by ste za benzín a hlavne čas a energiu. Plus druhe auto by ste mohli predať. Ale to bolo treba asi urobiť trochu skôr, teraz už aj tie ceny menších bytov sú šialené.
@salamistka áno, tebe sa to oplatí. Písala som, že nie každému sa to oplatí. Ako vidíš, platíš menej na cestovnom za dlhšiu trasu ako ja. Lebo cesta na 1km je drahšia pri kratšej vzdialenosti, taký je cenník.
ak robi cely den a donesie polovicu toho co ty kym ty mas okrem polovicneho uvazku este na starost kompletne aj deti tak nieco je zle
potom nech on nema auto je to privelky luxus pre neho ked nezarobi dostatocne
@panelacikova Kde dávame 800 za mesiac,tak ti rozpisem čo som do toho zarátala.Hypoteka 250,plyn 140,elektrika 40,tv internet 30,kredit 10,obedy škôlka a škola 70 ,zrps škôlka 20,manžel a ja poistka 80,benzín manžel a ja spolu 160 eur spolu všetko 800 eur.Toto platíme každý mesiac.Plus strava 300 eur a čo nám ostane z toho keď treba lieky, oblečenie a neake drobnosti.
@mamutka Manžel nechce do bytu a dve autá potrebujeme.Tak s tým sa nič nedá robiť.
nuž máš polovičný úväzok, takže si nájdi prácu na plný úväzok, neviem koľko platíš deťom krúžky ale chodiť tam nemusia a ušetríš aj na benzíne...každý sa musíme uskromniť a vyžiť z príjmu aký je k dispozícii...ty máš ešte cekom fajn príjem...
@mogaa Krúžky sú zadarmo pre deti.
Chyba bola už na začiatku, s vašim ubohým príjmom si nemôžete dovoliť platiť výdavky 800 eur, čiže áno, obidve autá sú pre vás luxus a dom ste si tiež nemali kupovať taký drahý. Taká je realita.
ale benzín nie...takže buď na ne chodiť pešo alebo nechodiť....najviac sa dá ušetriť na strave, potom vieš znížiť náklady ako benzín, poistky, internet, mobil...ušetriť vieš aj na energiách - čo sa ti vráti v preplatkoch....
dom mate zatepleny? my platime 62 eur za plyn a sme siesti kurime plynom. . mame nizkoenergeticky 4izb. dom. 100 metrov 2. Poistky len vytahuju peniaze z vrecka, nevidim v tom vyznam. to si vela ludi rusi.
buď znížiš náklady alebo zvýšiš príjem...v opačnom prípade aby si nemusela pozerať na každý cent si vieš napr.natiahnuť hypotéku na dlhšie obdobie alebo predáte jedno auto či predáte dom a pôjdete do lacnejšieho bytu....možností je veľa, len sa treba zamyslieť čo by bolo pre vás ako rodinu najvhodnejšie...
@mogaa Za elektriku sa mi vráti cca 300 eur,na plyn nič.Stravu som už išla dole,platíme 300 mesačne na stravu a v tom je aj drogéria zaratana.Mobily máme na kredit,raz mesačne si dobijem za päť eur,manžel to iste.@negymama Dom ešte není zateplený celý,no pracujeme na tom.Robime to sami v rámci financií.Poistky no kvôli tomu keby sa niečo stalo.Mali aj deti,staršia dostala peniaze keď mala zlomenú ruku,no zrušili sme poistky.Ak budeme lepšie na tom finančné zase dám aj pre deti.Ked sa voľačo stane je to dobré,aspoň niečo dostaneme naspäť.

@lilope tak necestujem s nimi denne. Bývame takmer v centre mesta. Uviedla som to len ako priklad, že autobusy chodia a auto je luxus. určite je cesta autom drahšia... neexistuje... pripočítaj olej, servis, poistky....