Bez peňazí sa ani žiť nedá
Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?
Autorka: vsetci zazivame tazke casy. Bohuzial. Mozme nadavat na vladu, na USA, Rusko, vojnu, kovid, mozme hladat xy vinnikov…mozme okolo seba kopkat. Mozme hladat sposoby ako sestrit, mozme lamentovat a plakat ako je hrozne na tomto svete. Mozne vidiet pohat poloprazdny. Ale ja ho vidim radsej ako poloplny. Aj ked zijeme nie velmi lahku dobu, dovolim si tvrdit, ze v ramci moznosti za 100 rokov tu najlepsiu 🤷♀️ Mas moznost sa zbalit a odist kamkolvek. Mas moznost sa vzdelavat, posuvat svoje hranice… len naozaj treba svoju mysel prestavit. A naozaj ak nedokaze znizit vydavky na zivot, treba zvysit prijem. To je uplne jednoducha matematika. Jedna plus jedna budu vzdy 2. Aj ked sa na hlavu postavis. A ked to nejde v sucastnej situacii, treba zvysit kvalifikaciu, prestahovat sa, alebo znizit naroky (pripadne vo vasom pripade, pestovat a chovat co sa da 🤷♀️). Neber to ako utok. Ale ako radu alebo pohlad z vonku
Pre vacsinu ludi je velmi, ale skutocne velmi frustrujuce si priznat,ze na nieco nemaju. Na slovensku sa ludia velmi radi porovnavaju, a nejde o to ani mat viac, ale mat aspon o trosku viac ako sused, ano spoluziacka Zuza, ako sesternica z druhej dediny... a pre mna je absolutne nepochopitelny ten kult rodinneho domu za kazdu cenu. Idem byvat do poslednej diery, musim mat nutne aspon 2 auta, skolka je o stvrtej v dedine (ak vobec), pracu si v okruhu 30-40 km mozno nemam sancu najst ale hlavne byvam v dome. Lebo ja kralovna do bytu nepojdem
@zmrzlinka2021 ...no pozor,ja na dom nedam dopustit.Co sa tyka podmienok,zijem podobne ako ona.Dom,auta.A este aj pri NZ.Ale tak moj muz sa dokaze postarat o dve deti,kym som ja cez vikendy v praci....vsetko sa da,ked sa chce.Jej situacia nie je taka zla.Su na tom ludia OVELA horsie.U nej je asi to,ze nechce vykrocit z komfort zony
@zmrzlinka2021 ...a co sa tyka bytu.Ja by som v byte zomrela.Nudou a klastrofobiou.
Ale ako hovorite...moznosti je vela.NZ vobec nie su rit sveta.Moznosti prace kopec.Moj muz robi na VZV a nikdy by nevzal pracu kde by davali pod 1000 v cistom.Vsetko je o voli a chceni.
@doriiis vykrocit z komfortnej zony. To je to spravne prirovnanie 👍👍👍
@luccija možností je veľa, ona zavrhuje každú a jednu....
@zmrzlinka2021 Áno dom je dôležity pre nás,z toho určite nepustime.V byte by sme to nedali.Byvali sme aj v podnájme zo začiatku,no hrôza,všetko počuť steny tenké a zavreté byť len medzi štyrmi stenami.Co sa týka áut každý máme svoje,neviem čo je na tom zle.Auto šetrí čas a pomáha.Staci keď mám choré dieťa volajú mi že treba dôjsť pren.Nasadnem do auta a idem.Alebo čakám hodiny na bus.
@anonymous87 Skôr manžel sa boji nových zmien a nechce riskovať,preto ostáva aj v práci kde už je zapracovaný a nechce meniť a začať odznova.Tym pádom nemôžem sa naňho spoľahnúť aby pomohol nosiť a vyzdvihovat deti a musím si to zariadiť sama.
@panelacikova samozrejme ze je ich mnozstvo… dnesny svet ponuka obrovsku paletu moznosti… len staci chciet… Ano, na zaciatok mozno bude treba utiahnut opasky, bude treba sa prisposobit, ukratit o cas deti, ale v konecnom dosledku to bude len zrnko z toho, co moze urobit pre buducnost. Ale tu sme zasa na zaciatku pri len treba chciet. A hladat sposoby ako sa to da a nie dovody ako sa to neda 🤷♀️
@domca1408 súhlasím s tebou. Ja som kontaktovala v meste 40 spoločností s možnosťou aby mi dali skrátený úväzok kvôli deťom. Ani jedny, jediný. Alebo teda áno - poisťovací poradca, alebo predaj cez telefón. A to bývame v menšom meste.
Ale ja uz sa necudujem nicomu....viete kolkym som takto chcela pomoct vybavit pracu? A viete kolki realne nastupili?
Tak sa zariad bez manzela. Ty chces zit lepsie. Ty sa chces mat lepsie. Tak urob pre to maximum. Naozaj. Neber to ako utok. Ale ako radu.
Pozri, ja ked sa vratim do prace, tak budem mat naozaj vybornu vyplatu, mohla by som sa na tu brigadu vykaslat. Ale preco by som to robila? Vsetko odlozim alebo pojdeme na paradnu dovolenku, alebo si kupime lepsie auto… plus si zaplatim dalsie vzdelavanie… co ma zasa posunie dalej… chapes co sa ti snazim vysvetlit? Mozno teraz sa ti zda, ze nie je tych moznosti vela. Ale je ich milion. Ja som tiez typ cloveka, ktory sa roboty neboji a v pohode pojdem aj hajzle umyvat ked bude najhorsie 🤷♀️
Ale musis nejak zacat. Ok. Nepredavajte, nestahujte sa, nepredavajte auta. Vsetko beriem. Aj to ze sa tazko zrieka standardu, na ktory sa clovek nastavil. Ale ty zvys tvoj prijem. Aj druhou brigadou. Aj obcasnou. Zvys si kvalifikaciu… etc
*chyb som som si tam nasla pozehnane 😂✌️ Prihlasim sa aj na SJ asi ako vidim. 2,5 roka doma a uz mi makkne mozog 🤦♀️
Veď my to tu všetky chápeme a väčšina z nás má alebo mala malé deti a presne vieme, o čom píšeš: na druhej strane sa ale snažíme nastavovať aj zrkadlo. Zrejme si aktuálne po šesťročnej materskej a rodičovskej dovolenke, ešte si viac-menej hľadáš prácu, nastavujete sa v rodine na nový režim, v tom starom bol muž zvyknutý, že si riešila všetko s deťmi a s domácnosťou. Lenže toto nie je nemenný stav a nemôže a nebude trvať donekonečna. Už len z toho, že si napísala na toto fórum, je zrejmé, že sa Ti súčasná situácia nepáči a chceš ju zmeniť. Tak začnite malými krokmi. Muž by mal prehodnotiť svoj prínos do domácnosti, či už finančný, či ďalšou prácou a hlavne starostlivosťou o deti a Ty by si sa mala zbaviť pocitu, že musíš "všetko zariadiť sama".
@doriiis tak ja neviem co je nuda od 16tych...
No ked nechcete nic menit, tak musite si zvysit prijmy... ine riesenie nie je. Nikto vam tu nebude taky zivot financnovat. Dovolit si prevadzku dvoch aut je luxus. U vas je skoda to, ze ste kupili byt v nejakej diere, kde "hodiny cakate na bus"....
@doriiis to máte super. Ja som tiež kedysi chcela dom, ale teraz si neviem predstaviť, že by sme to zvládali, lebo môj muž na jednom mieste nevydrží, takže ani nieco robiť okolo domu, zabaviť sa na dvore a pod. 😅 Proste každý deň niekam na výlet, túru, bicykle.. Bývame v byte, pod lesom a nuda nehrozí. Takže z mojich skúseností je nakoniec jedno, aké bývanie, treba proste skĺbiť všetko. Rovnováha musí byť, inak nedosiahnem co chcem. To co predvádza autorka je nonsens, to tu vidí každý okrem nej. My sme si ako prvý byt kúpili 1 izbový, ľudia sa smiali, že každý si hneď kúpi väčší, lebo veď prídu deti.... O dva roky sme kúpili dvoj izbový, to už si klepali na čelo. Keď sme znova našli príležitosť výhodne predať a kúpiť trojku zas po 2 rokoch, smiechu nebolo konca. Ale keď sme potom našu 30 ročnú hypotéku splatili po 15tich rokoch, všetci boli ticho. Nuž, ale aj sme sa namakali, aby sme sa vymakali a teda z komfortnej zóny sme vyletovali ako vrabce. Toto jej bedakanie, ako sa nič nedá, ale priorita je veľký dom, to je na plač.
A čo je veľmi dojímavé, to sú somariny o tom, ako chlap nechce ísť robiť von, lebo by nevidel deti vyrastať, ale pritom je to jeden z tych super ockov, čo ich matka nenechá s deťmi celý deň, lebo nevie ci by to ocko zvládol. Na tom autorke samozrejme nepríde nič divné
Ale tym padom tahas za ovela kratsi koniec.Muz sa stravuje v praci ci nosi si z domu?
Jedina moznost je, aby si si nasla normalnu pracu na plny uvazok. Viem, je to tazke najst taku pracovnu dobu, ale kto hlada ten najde. Neverim ze v tej upratovacej firme kde pracujes, by sa nedalo dohodnut na 8h denne. Niektore zamestnania su cisto o dohode. Mozno nebudes robit na tpp ale zaribis podstatne viac. Tak si zvysite prijem aspon o par stovák.
@mamutka ...no pozor,ale to bolo este v roku 2013 ( hypo) a dom sme kupili v 2015...zvysok,co nam ostal z hypo sme odlozili nech sa urocia a zarabali,odkladali...kolko sme do tohto domu vrazili odvtedy ani nespominam.Ale potom,co sme splatili hypo sme povedali,ze nikdy viac hypoteku.Radsej skreckovat na kazdu jednu kachlicku a radsej byvat v starom a pomaly prerabat ako slucku na krk.Som velmi rada,ze sa toho drzime dodnes
Nevieme, nechceme, nebudeme. Tak ina cesta nie je, musite dalej zit skromne. Radsej platite zbytocne poistky a benzin, miesto toho, aby ste sa poriadne najedli.
Preletela som to celé. Padlo veľa silných argumentov, nápadov - klobúk dole pred Vami všetkými...
AUTORKA:
Ja len dodám svoj pohľad: zamerala by som sa na súčasti tých 800 € výdavkov a to:
🔥 plyn 140 € mesačne a je to bez preplatku... čo najrýchlejšie dom tak zatepliť, aby Vám táto suma stačila aj po zdražení plynu! V tomto viem pomôcť - bežne mnou navrhnuté domy platili doteraz toľko za plyn ročne. Ak aj teraz nie sú peniaze, je možné urobiť opatrenia, ktoré zabránia úniku tepla a môžete znížiť platbu za plyn. Od nového roka "nezvýšiť" je asi úprimnejšie vyjadrenie. Akú časť z toho tvorí teplá voda - to je extra téma.
💵 parametre hypotéky - to ťažko odhadnúť, keďže poznáme len celkovú dobu splatnosti a výšku splátky... ostávajú 3 neznáme a to pôvodná výška hypotéky, úroková miera a zostávajúci dlh. Na jej prípadné prefinancovanie zrejme už prešiel najvhodnejší čas pred dobrým pol rokom, ale stálo by za to aspoň to pozrieť, či existuje spôsob, ako znížiť splátku alebo ušetriť celkovo... ťažko povedať
💵 poistky: po upresnení sme sa dozvedeli, že to sú investičné, čiže aj zhodnocujete peniaze... nielen kryjete riziko... otázkou ostáva, či sa to naozaj zhodnocuje a či krytie rizík je primerané t.j. či nie je poddimenzované alebo naopak predimenzované... nespomenuli ste, koľko z tých 80 € ide na zhodnotenie a koľko na krytie rizík. Čiže Vy odložíte nielen tých 100 €, ale v rámci poistky je časť "odložená" z výplaty.
Záverom chcem vyjadriť uznanie za čarodejné schopnosti, ako z toho vyžiť. Nič presnejšie Vám napísať neviem, keďže je málo údajov. Ak by ste chceli, môžem sa pokúsiť tie uvedené body prelúskať, ale to musíme súkromne. Lebo ochrana súkromia a množstvo detailov. Tak mi prípadne napíšte.
Držím palce. ❤
tip na brigádu: upratovanie súkromnej osobe napr. cez víkend 2x3 hodinky, vypýtajte si aspoň 7 €/h ... za mesiac 150 €
Ja som takto fungovala popri práci, keď som bola vo veľkých ťažkostiach.
@lulula1990 Ja som takto hľadala na tú jednu smenu, všetky možné práce v okolí.Ja som išla radšej osobne,mysliac že je to lepšie než poslať len email.A nikde nič taká práca.Tak som si našla na skrátený.Darmo to píšem a vysvetľujem aká je realita.Vidim že ženy len svoje melú že nechcem.No čo s tým keď nikde ma nechcú zobrať zamestnavatelia..
@anonymous87 Problém je že čo deti,kto ich bude voziť do a zo škôlky,to mi bráni aby som si našla robotu na plný úväzok.Aj keby som našla čo je málo pravdepodobné,lebo vidím ako to funguje.X pracovných miest som obehala aj osobne.Zas sú tam choroby,každý mesiac dva týždne je menší doma zo škôlky.Aj keď mi napíšeš že hľadám len výhovorky čo sa nedá,no toto je tvrdá realita nie výhovorky.Brigadu si popozeram,mohla by som niečo v noci robiť keď deti spia.
@mamutka Nenechám muža s deťmi celý deň,čo by nie,aj celý víkend.No vidím že to nezvláda.On sa sťažuje,deti sa sťažujú, menší plače za mnou.Tak čo mám robiť.Tak isto darmo chcem aby si nasol inú lepšie platenú prácu,keď on je tu spokojný.Ja s tým nič nespravím pokiaľ on nechce.
@luccija Nosí z domu jedlo.
@jarka_black Plyn sme platili 80,ony nám zvýšili cez leto na 140 s tým že bude sa zdražovať,radšej nech platíme viac.Hypo koľko má útokov neviem takto z hlavy povedať,sme už raz refinancovali po 5 rokov a dali sme na 10 rokov ďalej.Ani neviem koľko presne treba ešte splácať.Mam to všetko v papieroch od banky.Tie poistky máme ako rezervu keby sa ozaj niečo stalo,čo nechceme.Ale človek nikdy nevie.Potom ten druhý dostane peknú sumu peňazí a neostane bez peňazí s deťmi.Nechceme to zrušiť.Tak isto keď to dožijeme ,tak dostaneme peknú sumu peňazí.
Nedala by sa Ti zohnať ešte robota, napr. žehlenie na doma? 1-2 x týždeň upratanie nejakého rodinného domu? Postrážiť niekomu dieťa? Treba porozmýšľať nad zvýšením príjmu. Je pravda že kým sú deti malé tak je človek (hlavne časovo) obmedzovaný starostlivosťou o nich... Ale ja by som 4 roch za 300 neprestravovala (hlavne jeden má bezlepkovú diétu kvôli celiakii tak tie potraviny sú ešte drahšie), ale naši už idú do puberty.

@panelacikova dom by som nepredavala ani ja.Ale muza hnala do lepsej prace.Alebo hladat sebe lepsiu pracu.Neverim, ze vsetky zeny co maju deti mozu robit len pol uvazok, lebo muz pracuje...ved su to aj jeho deti.Bud ich musi zaniest, zobrat, ale raz sa Ti to vrati povie, ze malo zarobis.Ty mas varit z 300 eur a on si chce uzit deti, ked by si mala ist cez vikend do prace uz problem kto navari a ci ich zvladne.Tak navaris v piatok ano, budes unavena ako tisice ludi co pracuju na 12 tky.Cez tyzden sa im vela nepovenuje kolko 2 hodiny?a idu spat.Poistku ma mat zivitel tvoju by som zrusila.
Ides si svoje stale a ty si tu uz pisala sj v lete vsak?🙂svokrivci ci rodina nevedia vybrat deti?
Do nemocnice ako sanitarka ci do kuchyne sa neda zamestnat?upratovat cez upratovaciu firmu objekty sa neda?Sprav si opatrovatelsky kurz cez urad prace zadarmo a chodit k starym ludom v dedine...hlavne premyslaj do buducnosti co si spravit, aby bolo lepsie.Lidl, DM obchody na pol;uvazky?