icon

Bola som nezamestnaná a teraz som PN. Na čo mám nárok?

stanuska71
15. dec 2010

ahojte..chcem sa spytat ci mi nevie niekto poradit..bola som zamestnana od 8.3 2010 a 31.8 2010 mi skoncila pracovna zmluva no 19.8 som nastupila na PN ako tehotna v 3mesiaci na rizikove.Marodim do teraz a 7.1nastupujem na matersku tych 6tyzdnou pred porodom.Teraz neviem ci budem vlastne nejaku matersku poberat a ked nie ci budem mat hned ten rod.prispevok ,alebo az ked sa mala narodi..mam sa pri nastupe na matersku hlasit na UPSVAR,alebo len do zdravotky?... .uz som z toho na mraky osprostena a ta 6mesacna lehota volaka je..ci ako to je..poradte ak viete nieco prosiiim moc;))dik..papik
Dnes o 13:09 • Odpovedz

kararinkabrnka
16. dec 2010

@stanuska71 do socialky treba zaniest od kedy si na PN (rizikove tehotenstvo a to zo socialky ) a tak isto ked pojdes ci uz na manterku alebo na rodicovku tak to tam treba priniest lebo v tom case ti zdravotku prati stat ( ida tolko ti viem poradit iba co sa tyka zdravotky )

stanuska71
autor
17. dec 2010

dakujem;)) 🙂 ...takze aj do zdravotky aj do socialky..;)a to ostatne mi povedali,ze mam narok..tak uvidime;))

gapa
20. dec 2010

@stanuska71
Ak ti v období cca od 1/2009 doteraz trvalo nem.poistenie len v období 8.3.-31.8.2010, tak to je určite menej ako 270kalend. dní. V takom prípade nárok na materské mať nebudeš. Ak ale máš iné nem.poistenie, bola si napr. zamestnaná aj predtým v spomínanom období a spolu s dnami NP v poslednom PP ti to dá v posledných dvoch rokoch pred pôrodom aspon 270dní, tak nárok na materské máš.

maxiberuska
25. jan 2011

@gapa caute, chcem sa spytat, ci mi poradite niektora, som nezamestnana vyse roka, teraz som v 5 mesiaci, mam momentalne na niečo narok, viem, že bola nejaka smiesna suma na vitaminy, a kde sa o to žiada a v pripade keby som bola na pn, asi nic nedostanem , že?

gapa
27. jan 2011

@maxiberuska
uved presene odkedy dokedy trval tvoj PP a či si mala počas neho prerušenie. Ak ale trval súvisle aspon 270dní cca 9mesiacov a skončil v období do 15mesiacova dozadu, tak v prípade, že by si sa prihlásila na DNP tak, že by medzera medzi ukonč. PP a prihlásením bola max. 460dní a následne ti vznikne PN, tak máš nárok na nemocenské z minima. Tiež budeš mať nárok na materské z minima, cca 200eur na mesiac, čo je cca výška RP. Ale v takom prípade si treba o dnp prečítať viac, aby si nesprvila hlúposť. LEbo ho treba potom platiť mesačne v splatnosti do 8meho za predchádzajúci kalend. mesiac, a to v celom období od prihlásenia do odhlásenia, s výnimkou kalend. dní, za ktoré "poberáš" nemocenské, ošetrovné z dnp alebo materské.

number6
19. aug 2013

ahoj,chcela by som sa opytat,bola som na PN-ke počas ktorej mi v zamestnaní ukončili prac.zmluvu takže teraz som vlastne už aj nezamestnaná,no ja som musela ukončit PN-ku lebo sme šli na dovolenku s detmi,trebalo mi nejaké dva týždne volna tak som si zatj.predlžila rodičák aby som bola niekde evidovaná, na dceru ktorú mám doma ma 4,5roka ,na úrad práce som nešla,lebo som aj tak len rok pracovala po MD takže dávka by mi nebola vyrátaná žiadna aj tak,takže ku 1.8.som ukončila tu PN-ku.No teraz som po operácii a vlastne bez akého kolvek príjmu,chcela by som len vedieť či je možné íst znovu na PN-ku a zrušiť rodičák, či by mi ju ešte schválili či je tam ešte nejaká ochranna lehota ,nezamestnana som vlastne od 1.7.od 1.8. som ukončila tu PN-ku a teraz som len evidovaná na Rodičáku v Socialnej poist.,po operácii sa budem zotavovať zrejme kolo dva mesiace,ale asi už sa to nebude dať,no za opýtanie to stojí,nemá mi kto v tomto poradiť. ďakujem 🙂