Ahojte prosím poradte mi, som po RD, prveho dietatka, nastupila som 5.3.2025 do zamestnania, ale len papierovo inak si cerpam dovolenku stale.Zamestnavatel mi zrusil pracovne miesto, ukoncenie ma byt k 31.7.2025. Lenze som zistila, ze som tehotna, momentalne v 10 tt a neviem co je vyhodnejsie financne, ist sa hlasit na urad prace, alebo vybavit si rizikove az do nastupu na matersku. Vykryt obdobie od 1.8.2025 do cca neviem v oktobri mozno nastup na matersku, lebo presny termin porodu mi este lekarka neurcila,ale asi december. Mam narok aj na matersku aj rodicak, to uz som sa informovala na socialke, ale nikto vam nechce poradit a povedat, co mate urobit.
Ako sa vybavuje rizikova PN?
a narok na davku v nezamestnanosti nemas? to mas na 6 mesiacov, akurat do nastupu na MD
ja naozaj nerozumiem tomu dlhodobemu trendu riesit akykolvek problem praceneschopnostou...kks
Kokso...mne len tak-tak dala doktorka rizikovu PN a nakonec som aj tak v 7 mesiaci porodila a tu si niekto ide mirnix dirnix.....neverim
No skratka si vychcana a chces dojit stat. To je cele. Nebudem ti tu radit ako tahat peniaze za nic...vybavit si rizikove...mam dost
Ja som mala celodenne nevolnosti, zavraty, zvracanie a aj tak ma nechcel vypisat dr na PN. Vraj to je uplne normalne... takto som chodila do prace, až som zvažovala výpoveď…az ked som zacala krvacat a mala problemy s krckom, tak som bola na rizikovom. A ani ti to neodporucam, sediet doma ako za trest a vychadzat v case vychadzok.. kontroly chodia.. mne boli niekolko x
Chod normalne na UPSvar a vycerpaj si podporu … aj tak ju musis zacat cerpat pre 31.7.27, lebo Ti prepadne. Po skonceni druheho RD nebudes mat narok na nic
Pohorsujete sa nad nou, ze chce vykryt 3mes Pn…zeny ani neviete aki hajzli a ako zneuzivaju tieto pnky
V pripade autorky 3mes pn ma vobec nevzrusuju ale ja poznam ,,rodinku,, kde tocia materska rodicak chlap materska zena po rodicaku rok pn potom nezamestnana chlap rok pn a pritom sa predtym poisti proti vypadku prijmu drbne rok pn a ma aj od poistovni peniaze
Alebo si navysi vo firme fiktivne odvody na pol roka aby dostal max pn potom jej navysi na pol roka a aj ona ma max pn
Takto ziju uz 6r dvaja ludia cicaju stat a sedia na ritach, takito ludia su zneuzivaci ale nie autorka co vyuzije 3mes 😏
@zoja6913 Dakujem, ja nechcem nic vyuzivat. Ale kto nie je v koži toho druheho nepochopí, ale mohol by pochopit aspon trochu. Presne ja potrebujem len vykryt obdobie do materskej to je vsetko. A potrebujem len vediet co sa mi oplatí, ziadne spekulacie som nerobila. Ja som ani len nepocitala, ze otehotniem.Prve tehu 5 rokov snazenia, vysetrení, nakoniec UM.
@nyusika A ake je to zneuzivanie systemu, ze by som namiesto UP isla na PN. Zamestnavateo s tym nemal problem, a ani na socialke ked som im hovorila v akej som situacii. Dokonca mi povedali, ze mam ist na UP do materskej, potom na MD a po MD zas na urad a potom zas na UP aby som vyuzila tu podporu ostatnych mesiacov z podpory co ostali mi nevycerpane. A to uz sa mi zdalo komplikovane, to som sama odmietla.
@siska266 strašne spekulujes. preco chces byt na PN a trcat vkuse doma, ked ti nic nie je?
ver tomu ze to nie je ziadne terno, byt doma a nikam nechodit. a vtesnat vsetko do par hodin vychadzok...
normalne chod na urad prace, lebo podporu musis najneskor cerpat do 2 rokov od ukoncenia PP.
@siska266 Hodit sa na fejkove rizikova neni vyuzivanie? Este kalkulujes
Mala by si ist na UP a nie to hrat na akoze rizikove tehu
@zoja6913 Vieme, kolko hajzlov tu vsetko vyuziva a ona nie je o nic lepsie. Ved to snad zaplatime my z dani. Jednak kradne Fico a spol. a este su tu tisicky tychto vychcanych ako bonus
Rizikova PN sa nevybavuje, urcuje ju lekar...a presne po takych spekulativnych PN teraz ide socialka..cize ries to s Dr, ci ti vobec pn da, inak su tieto kalkulacie zbytocne