Finančné možnosti tehotnej nezamestnanej

siska266
14. máj 2025

Ahojte prosím poradte mi, som po RD, prveho dietatka, nastupila som 5.3.2025 do zamestnania, ale len papierovo inak si cerpam dovolenku stale.Zamestnavatel mi zrusil pracovne miesto, ukoncenie ma byt k 31.7.2025. Lenze som zistila, ze som tehotna, momentalne v 10 tt a neviem co je vyhodnejsie financne, ist sa hlasit na urad prace, alebo vybavit si rizikove az do nastupu na matersku. Vykryt obdobie od 1.8.2025 do cca neviem v oktobri mozno nastup na matersku, lebo presny termin porodu mi este lekarka neurcila,ale asi december. Mam narok aj na matersku aj rodicak, to uz som sa informovala na socialke, ale nikto vam nechce poradit a povedat, co mate urobit.

sisa_s
14. máj 2025

Rizikova PN sa nevybavuje, urcuje ju lekar...a presne po takych spekulativnych PN teraz ide socialka..cize ries to s Dr, ci ti vobec pn da, inak su tieto kalkulacie zbytocne

belllinka
14. máj 2025

Ako sa vybavuje rizikova PN?

magic08
14. máj 2025

a narok na davku v nezamestnanosti nemas? to mas na 6 mesiacov, akurat do nastupu na MD

nyusika
14. máj 2025

ja naozaj nerozumiem tomu dlhodobemu trendu riesit akykolvek problem praceneschopnostou...kks

klara1205
14. máj 2025

Kokso...mne len tak-tak dala doktorka rizikovu PN a nakonec som aj tak v 7 mesiaci porodila a tu si niekto ide mirnix dirnix.....neverim

mircalla
14. máj 2025

No skratka si vychcana a chces dojit stat. To je cele. Nebudem ti tu radit ako tahat peniaze za nic...vybavit si rizikove...mam dost

anajka266
14. máj 2025

Ja som mala celodenne nevolnosti, zavraty, zvracanie a aj tak ma nechcel vypisat dr na PN. Vraj to je uplne normalne... takto som chodila do prace, až som zvažovala výpoveď…az ked som zacala krvacat a mala problemy s krckom, tak som bola na rizikovom. A ani ti to neodporucam, sediet doma ako za trest a vychadzat v case vychadzok.. kontroly chodia.. mne boli niekolko x

olimuc
14. máj 2025

Chod normalne na UPSvar a vycerpaj si podporu … aj tak ju musis zacat cerpat pre 31.7.27, lebo Ti prepadne. Po skonceni druheho RD nebudes mat narok na nic

siska266
autor
14. máj 2025

@sisa_s Ja som pri 1 dietati bola na rizikovom, po UM a 5 rokov snazenia sa, mala som taku pracu v sklade v archive, zima, natahovanie so sanonami, cestovanie vlakom do prace daleko a ine dalsie veci.Dr nemala problem mi ju vypisat.

siska266
autor
14. máj 2025

@magic08 Ano mam narok na davku v nezamestnanosti, ale neviem financne co je lepsie ci ist na PN alebo na UP.

anajka266
14. máj 2025

@siska266 pn mas 55% a podpora 50%… PN = väzeň

siska266
autor
14. máj 2025

@olimuc Len zas na UP ma budu asi posielat na rozne pohovory, a myslim, ze to je zbytocne. Na PN zase budem casovo obmedzovana. Mne ukoncil zamestnavatel pomer, rusia miesta na uradoch.

nyusika
14. máj 2025

@siska266 ako tehotnu ta nikam nebudu posielat

siska266
autor
14. máj 2025

@mircalla A co mam robit, ked mi zrusili miesto, potom som sa dozvedela, ze som tehu. Co mam si hladat robotu teraz. Zo zakona mam narok na podporu, ale mozem ist aj na PN, zamestnavatel s tym nemal problem, ani na socialke. Uplne to brali normlane.

nyusika
14. máj 2025

@siska266 ist na urad prace.

co riesis ??

siska266
autor
14. máj 2025

@nyusika No neviem, ako to tam teraz funguje, len som pocula, ze aj tehotne posielaju este na pohovory a nosia sa potvrdenia.

nyusika
14. máj 2025

@siska266 a ja som pocula, ze Elvis zije v Karibiku

tk pojdes raz za dbva mersiace na pohovor, rovno im povies, ze si tehotna a vybavene...aspon budes mat prechadzku.
alebo planujes sediet vkuse doma ?

siska266
autor
14. máj 2025

@nyusika Jasne pri prvom dietati sa da sediet doma. Nechapem preco ste tu take nepriatelske.... Ale co uz.... Ludia su rozny. Chcela som len poradit.

mondolina
14. máj 2025

@siska266
a čo ti bráni ísť na jeden pohovor mesačne?

siska266
autor
14. máj 2025

@anajka266 Preto zvazujem vyhody a nevyhody. Pre a proti. Kazdy chce pre seba len to najlepsie. Chcela som pocut rady, skusenosti.

nyusika
14. máj 2025

@siska266 nie sme nepriatelske...len nam je cudne, prco niektyo ma potrebu spekulovat.

chod na urad prace, aspon ti neprpadne davka.
vybavene.
budes mat prechadzky, budes mat socializaciu...kontakt s realitou, peniaze nejake

zoja6913
14. máj 2025

Pohorsujete sa nad nou, ze chce vykryt 3mes Pn…zeny ani neviete aki hajzli a ako zneuzivaju tieto pnky

V pripade autorky 3mes pn ma vobec nevzrusuju ale ja poznam ,,rodinku,, kde tocia materska rodicak chlap materska zena po rodicaku rok pn potom nezamestnana chlap rok pn a pritom sa predtym poisti proti vypadku prijmu drbne rok pn a ma aj od poistovni peniaze

Alebo si navysi vo firme fiktivne odvody na pol roka aby dostal max pn potom jej navysi na pol roka a aj ona ma max pn

Takto ziju uz 6r dvaja ludia cicaju stat a sedia na ritach, takito ludia su zneuzivaci ale nie autorka co vyuzije 3mes 😏

nyusika
14. máj 2025

@zoja6913 a to je akoze argumet ?
ze nejake chudery zneuzivaju socialny system ??
tak budem chudera, co zneuziva system aj ja ?
ma normalne narok na davku v nezamestnanostu, nech to vyuzije.

siska266
autor
14. máj 2025

@mondolina Nic mi nebrani. Ja som sa pytala co je vyhodnejsie PN alebo ÚP. To je vsetko.

zoja6913
14. máj 2025

@nyusika nie je to argument ale potrebuje vykryt 3mes ne 6rokov tak si chcela pomoct, netreba ju lyncovat ked vidim ako ziju roky z davok mladi zdravi ludia

siska266
autor
14. máj 2025

@zoja6913 Dakujem, ja nechcem nic vyuzivat. Ale kto nie je v koži toho druheho nepochopí, ale mohol by pochopit aspon trochu. Presne ja potrebujem len vykryt obdobie do materskej to je vsetko. A potrebujem len vediet co sa mi oplatí, ziadne spekulacie som nerobila. Ja som ani len nepocitala, ze otehotniem.Prve tehu 5 rokov snazenia, vysetrení, nakoniec UM.

siska266
autor
14. máj 2025

@nyusika A ake je to zneuzivanie systemu, ze by som namiesto UP isla na PN. Zamestnavateo s tym nemal problem, a ani na socialke ked som im hovorila v akej som situacii. Dokonca mi povedali, ze mam ist na UP do materskej, potom na MD a po MD zas na urad a potom zas na UP aby som vyuzila tu podporu ostatnych mesiacov z podpory co ostali mi nevycerpane. A to uz sa mi zdalo komplikovane, to som sama odmietla.

zoja6913
14. máj 2025

@siska266 na nete su aj kalkulacka pn a nezamestnanrcke, porovnaj si, ci sa ti oplati cez leto sediet doma kvoli kontrole alebo ci vyuzijes radsej slobodu a podporu

balerina2025
14. máj 2025

@siska266 strašne spekulujes. preco chces byt na PN a trcat vkuse doma, ked ti nic nie je?
ver tomu ze to nie je ziadne terno, byt doma a nikam nechodit. a vtesnat vsetko do par hodin vychadzok...
normalne chod na urad prace, lebo podporu musis najneskor cerpat do 2 rokov od ukoncenia PP.

mircalla
14. máj 2025

@siska266 Hodit sa na fejkove rizikova neni vyuzivanie? Este kalkulujes
Mala by si ist na UP a nie to hrat na akoze rizikove tehu
@zoja6913 Vieme, kolko hajzlov tu vsetko vyuziva a ona nie je o nic lepsie. Ved to snad zaplatime my z dani. Jednak kradne Fico a spol. a este su tu tisicky tychto vychcanych ako bonus