Tablet alebo notebook: Ktorý je lepší pre študentov?
Ahojte,
poraďte, prosím. Idem na výšku, kupujem potrebné zariadenia. Bola som od začiatku nastavená pre notebook, ale práve som zaváhala aj nad tabletom. Čo je podľa Vás lepšie? Notebook je rozhodne lepší pre spracovávanie prác a prezentácií, tablet naopak pre poznámky a prenos. Ak by som zvolila tablet, vie mi nahradiť notebook? V akej miere? Aké máte skúsenosti?
Ďakujem
@anonym_autor dcera ma aj aj. Do skoly nosi tablet, ma k nemu klavesnicu, lahko sa s nim manipuluje, spracuje v nom vsetko potrebne, vie si robit fotky na prednaskach. Notebook pouziva len doma, nechce sa jej ho tahat so sebou.
@anonym_autor čo ideš študovať?
@anonym_f2dd22 právo
@anonym_autor dcera ma aj aj. Do skoly nosi tablet, ma k nemu klavesnicu, lahko sa s nim manipuluje, spracuje v nom vsetko potrebne, vie si robit fotky na prednaskach. Notebook pouziva len doma, nechce sa jej ho tahat so sebou.
@sissy27 ďakujem, tiež tak uvažujem
Určite je potrebný aj notebook alebo časom bude, nedá sa nahradiť tabletom na 100%, aspoň pre mňa teda veľmi nepohodlné a na väčšie práce, seminárky a takú záverečnú prácu si to už vôbec neviem predstaviť, ale či ku tomu aj tablet je osobná preferencia, ja som vždy preferovala pero a papier, ale veľa študentov píše aj do tabletu
Mne viac vyhovoval tablet ale je to individualne. Na nom som dokonca napisala aj celu diplomovku ani raz mi notebook nechybal.
@anonym_f2dd22 právo
@anonym_autor tak to si myslím že tablet bude super, odporúčam si kúpiť na swappie nejaký novší ipad, kľudne s klávesnicou, teraz sú iPady úplné mašiny.
Microsoft surface mas aj aj
https://www.alza.sk/microsoft-surface/18861358.htm
Keďže ideš na právo, doplním k tomu, čo tu už zaznelo, jednu vec, ktorá sa ukáže až v treťom ročníku.
Na čítanie je tablet naozaj lepší – právo je hlavne kopa PDF-iek, zákonov a judikatúry a písať si do nich poznámky perom je pohodlnejšie než na notebooku. Slov-Lex aj právne databázy bežia v prehliadači, s tým problém nebude.
Kde to začne škrípať, je písanie väčších prác. Word na iPade vyzerá rovnako, ale nevie všetko čo na počítači – hlavne citačné manažéry (Zotero, Mendeley, EndNote) sa doň nedajú zapojiť, takže poznámky pod čiarou a zoznam literatúry si buď robíš ručne, alebo si ich vygeneruješ inde a nakopíruješ. Pri seminárke s desiatimi zdrojmi to prežiješ, pri diplomovke s dvesto poznámkami pod čiarou je to fakt otrava. Podobne automatický obsah, krížové odkazy či sledovanie zmien – na počítači samozrejmosť, na tablete polovičné riešenia.
Praktický záver: ak máš rozpočet na oboje, ideálna kombinácia je notebook doma + lacnejší tablet na prednášky, pokojne aj rok-dva starý model, nemusí to byť najnovší. Ak len na jedno, ber notebook a poznámky si prvý rok skús riešiť papierom alebo perom na obyčajnejšom tablete – uvidíš, či ti to vôbec sadne. Dosť ľudí si kúpi iPad s klávesnicou za cenu slušného notebooku a po pol roku zistí, že ho používa hlavne na Netflix.
A ešte drobnosť, na ktorú sa väčšinou zabudne: zisti si, či na tvojej fakulte nepíšete niektoré skúšky na vlastnom zariadení v skúšobnom programe. Časť tých systémov beží len na Windows a macOS a na tablete ich nerozbeháš.
Idealne notebook aj tablet. Ak musis len jedno z toho, notebook. Nepotrebujes super vykonny ntb, ale urcite ho neskor ocenis. Neviem si predstaviť, ako by som pisala diplomovku na tablete. Tiez som vystudovala pravo. Tablet je ale ozaj vybornny na prednasky a aj na ucenie. Casto som len s tabletom vybehla niekam do prirody a ucila sa z neho. Prenasat ntb by sa mi nechcelo.

@anonym_autor čo ideš študovať?