Budeme mať dôchodok?
V roku 2017 dosiahol priemerný vek obyvateľov Slovenska 40,59 roka. Zároveň sa postupne znižuje počet narodených detí, pretože žien vo veku 15 až 49 rokov je z roka na rok stále menej. Píše sa to v publikácii Perspektívy, riziká a výzvy demografického vývoja najväčších miest Slovenska z dielne Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Výskumného demografického centra.
A teda mňa by zaujímalo že ako sa môžem pripraviť na dôchodok ak neverím štátu? Budem rada ak mi sem pošlete rady, prosím ale žiadne nebankovky a pochybné inštitúcie.
Ak by som už chcela fondy, idem sa poradiť priamo do banky a pozriem si výkonnosť a kam sú prostriedky vo fonde investované, A treba si poporovnávať viac fondov v rôznych bankách. Cez poradcu by som nešla, ide o to, že poradcu môže robiť ktokovek aj človek so základným vzdelaním, ale hlavne ti ponúkne fond odtiaľ kde má províziu....sú banky čo nespolupracujú s poradcami takže žiadny poradca ti ich produkty ani neponúkne.....Inak ak by niekoho nahovárali na zhodnocovanie v poisťovniach napr.cez životku - je to uplny od.b čo sa týka sporenia, najhorišie investované peniaze-teda čo sa týka sporena.
@sasa1310 áno, prečo?
Jednoduchy recept- porodte si s muzom vela deti. Velka rodina bola vzdy ta najlepsia socialna institucia. Sucasny clovek bol akurat dost hlupy na to, aby vsetky jej prirodzene funkcie delegoval uplne neprezieravo na taku chimeru, akou je stat. Ja so ziadnym dochodkom vobec neratam. Deti su najvacsie bohatstvo a najlepsia investicia, nielen ako to otrepane klise, ale aj v doslovnom vyzname. Tak, milujte sa a mnozte 🙂
@asaela ak máte dostatok financií na to, aby ste mali povedzme 8-10 a všetkým týmto deťom poskytli vzdelanie na aké majú inteligenciu a dali im normálny štart do života, potom si dovolím tvrdiť, že štátny dôchodok NAOZAJ vôbec nepotrebujete. Máte totiž príjem, z ktorého si bohato odložíte na "švajčiarsky dôchodok" a nemusíte nič riešiť.
Ak ale na to nemáte, potom má tých 8-10 detí rovnaké (mizivé) šance ako tie detičky, ktoré sa polonahé túlajú po osadách a žijú od sociálnej dávky ku sociálnej dávke = živí ich štát už teraz a o budúcnosti môžu len a len snívať... a naivne dúfať, že v budúcnosti uživia svojich rodičov namiesto štátneho dôchodku je rozprávka. Chce to "trochu zložitejšie" recepty 😞
@janai1 takto nejako? 🙂
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.php...
Pekný deň.
Chcela by som reagovať na túto tému. Lebo som poriadne vytočená.
Jedná známa mi dohodila istého človeka z OVB. Uzatvoril mi pár zmlúv kedy sa mi budu peniaze pekne úročiť. Len tak na okraj mesačne odvediem dosť veľkú čiastu na všeliake životne poistky a akcie na europskom trhu, a ešte neviem čo. Bolo mi povedané, že tie peniaze môžem kedy koľvek vybrať. Samozrejme budem musieť čakať nejaký ten týždeň. Lebo to nejde hneď.
Neskôr ten človek prešiel do partners group. A tam sa zas uzatvárali nové zmluvy. Prerobil mi skoro všetky. Pritom som tam už mala dosť peňazí usporených. Ale samozrejme má presviedčal , že AXA je lepšia ako napríklad iná spoločnosť. (ževraj partners group má uzatvorenú zmluvu s axou tak má ani jeho tvrdenie neprekvapilo). Našťastie som tie nové zmluvy nepodpísala. A poslala som ho kade ľahšie. Teraz si riadim svoje peniaze sama.
Po nejaked dobe som potrebovala peniaze. Tak som si išla vyžiadať tie peniaze ktoré sa mi "zhodnocujú ". Na moje prekvapenie mi povedali, že tam mam z 25000,- Iba asi 8000,- Lebo prvých päť rokov platim iba poplatky. Skoro som spadla z nôch. Ale to mi v tedy ešte v OVB nikto nepovedal. A moje peniaze mám teda pekne zhodnotené. Bola som za tým človekom.( som sa sním aj dobre pohádala) Nech mi to nejako vyžiada. A on že ak sa to nebude dať tak mi to zaplati aj zo svojích. ( som zvedavá)
A ešte jedna vec. V živote som neuzatvorila zmluvu s Axou, Ale mesačne mi chodia upomienky že im tam dlhujem nejaké peniaze. Ani neviem za čo. ževraj som uzatvorila zmluvu s partners group. ta suma sa už vyšplhala na 5 000,- Sk. A pritom veľmi dobre viem, že som žiadnú zmluvu neuzatvorila.
Tak to je moja skúsenosť s OVB a partners group. A nemyslím, že ostatné spoločnosti podobného charaktreru sa nejako líšial . Tam ide iba "finančným poradcom" o to aby uzatvorili čo najviac zmlúv so spoločnosťou s ktorou oni majú uzatvorené zmluvy. A nejde im o to aby Vám pomohli.
Tak prosím Vás ľudia, majte svoj vlastný rozum. O peniaze sa dá ľahko prísť, ale ťažko sa zarábajú. Veď každý vie najlepšie čo je preňho najlepšie. A nie nejaký človek , ktorý tvrdí, že je to najlepšie čo vás vo vašom živote stretlo.
Tak prajem pekný deň
len tie dôchodky prosím bezhlavo "nezastropujte" na úkor veľkého množstva ľudí. https://komentare.hnonline.sk/komentare/1779660...
@duun blablablabla. tieto reci ma strasne unavuju. tvrdis, ze to chce komplikovanejsie recepty, ale sama klzes po povrchu takym banalnym sposobom, az mi je to smiesne. teba samozrejme nepoznam takze si tuto moju reakciu neber osobne, ale presne rovnake zmyslanie mi zatial nazivo prezentovali vzdy iba ludia, ktori maju (okrem ineho) totalne prestreleny zivotny standard . nezlahcujem nikoho osobnu situaciu, ale objektivna skutocnost je, ze NIKDY sa ludia v nasich zemepisnych sirkach a v takej miere nemali lepsie, ako sa mame my dnes.
ale len tak pre zaujimavost, napis mi prosim, ake vzdelanie poskytujes svojim detom ty a co povazujes za solidny start do zivota. nech mam lepsiu predstavu o com sa vlastne bavime.
@asaela takze tvojich povedzme 10 deti, ti od začiatku dôchodku povedzme okolo 60 (aby si nemakala príliš dlho) do nejakej 85 t.j. 25 rokov bude vyplácať z ich príjmu nejakú 100, to mame 1000 euro mesačne, aby ste vy s mužom mali z čoho žiť? Čo ak aj oni budú chcieť mat veľa deti a koli tomu si ich nebudú môcť dovoliť mať, čo ak niektoré z nich skôr zomrie, čo ak bude niektoré z nich telesne/mentálne postihnuté a nebude mat na to príjem, alebo čo ak sa deturence rozhodnú, že jednoducho platiť nejdú?
Máš to fakt super premyslene... to bude asi vekom, i keď takáto blbosť by moju 20 ročnú dcéru určite nenapadla.
Ty sa držíš hesla milujte sa a množte sa, nech vás ma kto živiť a ja zase Pomôž si človeče sám, aj pán Boh ti pomôže - v preklade, nerodim deti, ako čerešňa, ale pracujem, aby som mala z čoho na dôchodku žiť a nemusela čakať či sa nadomnou niekto zľutuje či dúfať, že mojich xy deti sa bude mat tak fantasticky, že nebudú mat problém okrem svojej rodiny živiť aj svojich rodičov. To je v dnešnom svete ina utopia, jedine, žeby sa stali milionármi, vyrátaj si pravdepodobnosť.
@sisaka prepac, muz sa prave vratil z prace tak si ideme popracovat na dalsom prirastku, kolkaze to radost. k 10 nam este stale chyba 8, ale tak zacali sme relativne skoro, hadam to dame 🙂
tebe zatial prajem prijemne citanie a dcerka nech rastie dalej do mudrosti. je to krasny vek tych 20.
https://www.postoj.sk/34209/ale-ved-dochodky-be...
https://www.postoj.sk/33635/ako-sa-ma-vlada-spr...
https://www.postoj.sk/33439/nizka-porodnost-plo...
@asaela Niekto mi raz povedal, ze vztah rodicia-deti je jednosmerna sipka vzdy zhora nadol a do strany (partner). Rodicia daju vsetko a venuju sa svojim detom. Ich deti davaju vsetko potom svojim detom atd. Nemaju uz moc casu, ani moznosti popri praci, starostiam v beznom zivote a venovaniu sa vlastnym detom, partnerovi, sa este extra venovat rodicom (sipka nahor). Ale tak to ma byt.
Aby si nebola prekvapena, ze budes mat 5-10 deti a v starobe si Ta budu posuvat jeden druhemu, lebo nebudu stihat sa o teba starat.
Rodic ma byt sebestacny tak dlho ako to len ide a az ked to uz naozaj nejde, potom byt na starost svojim detom.
Jednoducha skuska spravnosti. Ako casto sa venujes, stykas sa, pomahas a financne podporujes svojich rodicom. A hned uvidis, ako na tom budes raz aj Ty.
@asaela ano, ak si mozte dovolit aspon 3-4 deti a verite, ze sa o vas v starobe postaraju, ale nikdy dopredu nevieme, ako to dopadne, ci tie deti budu na nas mysliet, ked budu dospele a ci sa nam odvdacia, inak je to pekny model rodiny, ze v starobe si deti zoberu rodicov k sebe, ja obdivujem rodiny, kde pribuzni drzia spolu
Dnes je veľa detí, ktore sa nestaraju, ani o rodičov, ktorí to potrebujú... Za druhé, treba tie deti aj vychovať. A za tretie, ako by mohol také niečo, niekto žiadať ( sme zdravý a platte mi), veď tie deti si založia svoj nový život a budú podporovať, svoju novú rodinu.
Najlepšia investícia, je do skutočného zlata, to bude mať hodnotu aj o 30 rokov. Potom investícia do nehnuteľnosti.
Ostatné príspevky, čo tu odzneli, nie sú až tak pravdivé, všetko klesá na hodnote. Už aj ten prenájom, nie je aktuálny, u nás je veľmi veľa týchto nehnuteľností prázdnych.
Vložiť peniaze a zarábať na úrokoch, tam čo ti dajú pár percent, to sa vôbec neoplatí, musela by si vkladať veľké sumy.
Odkladať peniaze je tiež blbosť, osklbnautá na inflácii.
@majkeel odpoved na tvoju otazku, ked teda sa pytas priamo mna osobne. v nasom dome byvaju v ramci samostatnych domacnosti 4 generacie zien- od 86 po 5 rokov. celkom oldschool. moja 5 rocna dcera si maluje malovanky so svojou prababkou a dokaze jej bez problemov napolohovat postel. mame tu samozrejme aj muzov, ale toto je najkrajsie zachovana priama linia, preto to uvadzam ako priklad. som nesmierne vdacna za takuto zivotnu skusenost. dnes ju uz ma malokto a malokto o nu vobec stoji. hadam som presla tvojou skuskou spravnosti 🙂
myslim, ze ten niekto, kto ti hovoril o tej jednosmernej sipke smerom nadol sa velmi mylil. nie je to pravda. z dlhodobeho hladiska akakolvek spolocnost je udrzatelna iba vtedy, ak ostava medzigeneracna priama linia zdrava a co najviac sebestacna. to, ze sme rodinu zatomizovali a jej prirodzene funkcie delegovali na stat v takej miere, v akej fungujeme dnes- o to viac pri tak zalostne nizkej porodnosti, je absolutne neudrzatelny model. cisla a matematika nepustia, ja som si to nevycucala z prsta. co ma ale fascinuje je, aki sme my moderni ludia hlupi, ze si to neuvedomujeme do dosledkov. ludova tvorivost pozna napr. rozpravku o 3 grosoch, krestansku tradiciu zavazuje 4. Bozie prikazanie. vsetko su to mudrosti str stovky a tisicky rokov, osvedcene. len sucasny clovek uveril, ze je lietadlo a ze to vie lepsie. a tak sme sa tu teda stretli v tejto virtualnej diskusii.
@sisaka vdaka, vsetko dobre aj tebe
@matricia chapem co chces povedat. suhlasim s tebou v jednom aj v druhom- ze je to pekny model aj v tom, ze pritrafit sa moze vselico 🙂 aj nevdacne decko :D
https://citajmedetom.pravda.sk/klasicke-rozprav...
Ja som realista- statu neverim, dochodkovy system ma cca 100-150 rokov a pomaly a isto sa ruca. Ci vydrzi monetarny system v sucasnej podobe, je tiez vo hviezdach- staci , ze jednemu cloveku prepne a je cely dochodok v haji.....a to nespominam uz inflaciu, demografiu a dalsie vyznamne faktory. Spolieham sa sama na seba a ratam aj s takou moznostou, ze budem robit, az kym nezomriem - presne tak ako nasi prapraprastari rodicia, ktori tiez dochodky nemali....
@asaela Postoj.sk čítam občas v rámci monitorovania všetkých názorov, ale pre mňa osobne je to okrajový extrém, ktorý sa s mojím názorom na svet naozaj nezhoduje. Uvediem preto len jeden príklad:
"Niektorí majú viac detí, a teda na vzniku salda sa nepodieľajú. Iní, naopak, majú jedno alebo žiadne dieťa a práve absencia ich detí saldo spôsobuje." https://www.postoj.sk/33635/ako-sa-ma-vlada-spr...
Palko tu nastoľuje problém že občan bez detí platí do štátu (nazýva to číslo A) menej, ako dostáva (číslo B) a to spôsobuje negatívne saldo. Občan bez detí, ak pracuje celý život, potom do štátu odvedie A (a neberie materskú B) oveľa vyššie ako žena, ktorá je na reťazovej materskej, teda v reálnych platbách je A nula a iba poberá od štátu materskú B. Teda saldo mu matematicky spôsobujú práve rodiny s deťmi. ALE súhlasím, že pre dlhodobú udržateľnosť systéme je potrebných minimálne 2,1 dieťaťa na ženu priemerne = populácia sa reprodukuje bez poklesu počtu. Teda sčasti trepe populistické blbosti = zavádza, na druhej strane má pravdu v tom, že (súhlasím) je nutné podporovať rodiny s deťmi. Ale ako uživia rodičov a politikov ako Palko v rodine (reálni susedia), kde 7 detí vyrastie, rodičia iba 1 dajú šancu na vysokú školu (niet financií, matka nikdy nepracovala), 2 končia so strednou (1 študovala diaľkovo ako 35 ročná), 1 má učňovku, ktorá je cez ulicu (bez platenia internátu) a 1 so základným vzdelaním a 2 mama doma dodnes opatruje, pretože sú mentálne postihnutí? V tej rodine je veľa lásky, no 5ti musia de facto živiť mamu (otec sa strhal v práci, aby uživil 7+1 a pomerne skoro zomrel) a živiť 2 súrodencov, ktorí sa o seba nikdy nepostarajú. Keby sa rozhodli mať 3 deti, tak dajú všetkým šancu mať vzdelanie a neniesli by si povinnosť živiť zvyšok rodiny. Aby si to niekto nevykladal zle, nikomu sa nevysmievam, ani neodsudzujem, ale mentálne postihnuté detičky sa narodili ako posledné, mama mala ďaleko po 40 a myslím, že pokojne sa mohla rozhodnúť mať iba 5 detí. Alebo mať 6 a po varovaní lekárov už nemať ďalšie.
Namiesto usmieváčikov má byť písmeno B
Iba dodám - Macro trend v Európe je uprednostňovať kvalitu vzdelania, výchovy detí voči kvantite - počtu detí. Do súčasnej spoločnosti má dieťa iba so základným vzdelaním veľmi ťažký štart - technology 4.0 v Európe nepotrebuje ľudí so základným vzdelaním, pretože jednoducho nie sú pri našej minimálnej mzde, dovodoch atď. pre zamestnávateľa rentabilní. V rozvojovej krajine by boli, robili by prácu s nízkym výkonom, manuálne náročnú a dokázali by v danom prostredí odfungovať s extrémne nízkou mzdou (tie tričká, ktoré kupuje veľa modrokoníkových mamičiek v Pepcu, HM atď a pochvaľuje si cenu, šijú ľudia v Bandladéši, pracujúci 10-12 hodín za pár eur mesačne) Len dodám - nekupovať tieto výrobky nepomôže - pracujú tam v otrasných podmienkach preto, lebo je to to NAJlepšie, čo by tam mohli dostať ako prácu. Teda bojkot tričiek = deti nebudú šiť tričká a lopty pre NIKE ale budú robiť prostitútky pre turistov).
@slimstar o termínovaných vkladoch sa tu určite nebavíme, vyššie poplatky pomaly ako možnosť zhodnotenia.... A takisto ani neodhovaram nikoho od investovania, je to jediná možnosť ako zhodnotiť peniaze
@henikav Samozrejme ak myslite, ze vlastníte byť a ten prenajímať to je v poriadku, je to istá forma pasívneho príjmu.... Ale investovať do nehnuteĺností cez rôzne realitné fondy, prosím pekne, to je akurát tak cesta ako prísť o peniaze a nervy.

@duun nesuhlasim, uz pri 30 eurach mesacne za 10 rokov v dobrom fonde vies mat slusnu sumu.. do detailov nejdem celkom je to tu medzi nasimi prispevkami rozpisane. a naozaj su ludia co sa tomu venuju a rozumeju...
co sa tyka poradcov, su zadarmo pre teba. ano su plateni z provizii ktore maju z poplatkov, ktore zaplatis na danom produkte. ALE ten poplatok tam je tak ci tak ide len o to, ze ci si ho necha cely banka/poistovna/ina institucia alebo sa o svoj zisk musi delit s financnym poradcom. preto ich napriklad v bankach nemaju radi... delia sa s nimi o svoj vlastny zisk. ale to moze byt mne ako klientovi jedno. nikto mi ten produkt bez toho poplatku nepreda.
Suhlasim ale s tym ze nie je poradca ako poradca a treba si vybrat seriozneho, co sa vyzna a ma zazmluvnenu spolupracu v viacero instituciami rovnakeho typu aby si ty mohla dostat produk vhodny pre teba nie pre jeho penazenku.