icon

Budú ceny nehnuteľností klesať či stúpať?

31. okt 2025

myslite ze cena bude klesat?
su dostupnejsie hypoteky, tak by mala stupat ci sa mylim?
ti co mate RD, aky mate mesacne naklady na vsetko?
vymera do 100m2, takze nieco mensie,
vdaka, pekny den

Strana
z2
delphin1
1. nov 2025
@michal6677

ceny by mohli a aj mali klesnut, ak by politici zvysili, a to poriadne, dane z druhej a dalsej nehnutelnosti. Nie je mozne aby hoc kto mal investicny byt pripadne niekolko bytov, ktore su dlhodobo prazdne lebo dotycnym sa to neoplati prenajimat.
Pripadne tu je bezne, ze ludia vlastnia 5, 10 a aj viac stavebnych pozemkov (kludne za priemernu cenu 200 tisic za jeden) na ktorych nikdy nic stavat nebudu. Len tam maju uskladnene peniaze. Taky clovek predsa nemoze mat problem zaplatit na daniach kludne aj desiatky tisic rocne. A ak sa mu nepaci nech preda. V tejto krajine su tisice prazdnych bytov a pozemkov, ktore ale nie su na predaj a potom 10 tisice ludi, co nemaju kde byvat.

Lenze pokial tu budu dane z nehnutelnosti v desiatkach eur tak bohati budu bohatsi a chudaci budu navzdy len pozerat ako sa ceny dvihaju.

@michal6677 mal si sa lepšie učiť alebo viac snažiť a mohol si prenajímať aj ty....ach tá slovenská závisť....prvé čo by všetci prenajímatelia spravili by bolo zvýšenie nájmu a bývanie by bolo ešte nedostupnejšie....v Amerike chodil začiatkom 90 rokov taký seriál že Priatelia presne tak by dopadli mladé slovenské rodiny v 3 izbaku by bývali pekne 3 rodiny.... každá po jednej izbe....🤦 zvýšenie dane kľudne aj na 3 či 5 nasobok nič nevyrieši....

michal6677
1. nov 2025
@delphin1

@michal6677 mal si sa lepšie učiť alebo viac snažiť a mohol si prenajímať aj ty....ach tá slovenská závisť....prvé čo by všetci prenajímatelia spravili by bolo zvýšenie nájmu a bývanie by bolo ešte nedostupnejšie....v Amerike chodil začiatkom 90 rokov taký seriál že Priatelia presne tak by dopadli mladé slovenské rodiny v 3 izbaku by bývali pekne 3 rodiny.... každá po jednej izbe....🤦 zvýšenie dane kľudne aj na 3 či 5 nasobok nič nevyrieši....

@delphin1 ale ja som sa ucil dobre a som jeden z tych co na tomto systeme len a len bohatne....investicny byt mam ale neprenajimam lebo aktualne ceny najmov su nizke nato aby som moj cas travil zaoberanim sa najomnikmi... a to je to o com hovorim a preco ceny idu do nebies, takze ta dan by zasiahla aj mna a donutila by ma predat, lebo za vysoku dan to uz nie je investicia a komu by dvihli najom majitelia prazdnych pozemkov, kde su len utopene peniaze pritom zaujemcov o ne je plno?....takze ja nezavidim, lebo som na tej "lepsej" strane retazca, ale to nic nemeni na veci, ze si uvedomujem, ze system je nastaveny zle a bezni ludia budu navzdy chudaci a nikdy sa z toho nevyhrabu

anonym_e1754b
1. nov 2025

@anonym_autor
Určite budú klesať. A hlavne staré domy s klasickým kúrením a komínom budú v podstate nepredajné,nakoľko nebudú mať žiadnu hodnotu. A keďže týchto domov bude prebytok,tak aj nové domy rapídne klesnú na hodnote. 👍

romino
2. nov 2025
@anonym_e1754b

@anonym_autor
Určite budú klesať. A hlavne staré domy s klasickým kúrením a komínom budú v podstate nepredajné,nakoľko nebudú mať žiadnu hodnotu. A keďže týchto domov bude prebytok,tak aj nové domy rapídne klesnú na hodnote. 👍

@anonym_e1754b Ale kopec prazdnych domov je uz aj teraz po dedinach. Preco teda neklesaju ceny novych, kusok od nich ? To mi nevychadza

romino
2. nov 2025
@anonym_0fea05

Robim 20 rokov v realitach a z dlhodobeho hladiska ceny nikdy nikde na SK neklesli. Boli chvile, ked stagnovali, pripadne sli mierne dolu /rok 2009/, ale len velmi specificke pripady, potom sa to velmi rychlo vratilo hore a ide to hore az dodnes. Samozrejme, kovid, vojna, teraz konsolidacia, vsetko trhom zamava, raz hore, raz dole, ale to su uplne zanedbatelne vykyvy, ktore z dlhodobeho hladiska nic neznamenaju. To sa dotkne niekoho, kto vyslovene kupi, preda behom roka, dvoch, ale to sa nebavime o normalnych ludoch, ktori kupuju nehnutelnost na byvanie, pripadne jeden nejaky investicny byt, ktory vacsina planuje prenajat a neskor dat detom a pod.. Viem si predstavit, ze najblizsie obdobie sa moze ten vykyv spustit nejakym extremnym zdanenim nehnutelnosti, ale opat - trh sa zakolise a potom sa ustabilizuje a nemyslim si, ze to dramaticky pohne cenami smerom dole. No a samozrejme, uplny extrem, ak by u nas vypukla vojna, tak to zamava asi vsetkym a to sa dufam nestane..

@anonym_0fea05 v rokoch ako 2009 isli dole aj podsratnehsie, aj minus 20%. Sam som vtedy kupoval. Krajske mesto. A zostali tak do cca 2015. Cize slusnych 5-6 rokov.
No a potom zacala klesat nezamestnanost, a hlavne radikalne uroky, na predtym nepredstavitelne symbolicke urovne. Proste ludia zrazu vedeli vdaka tomu platit aj 2x tolko.
A tak ceny leteli hore aj 20% rok za rokom.

tilly
2. nov 2025
@anonym_88b871

popozeraj vsetky uzemia ktore byvaju najcastejsie poskodene zaplavami, podla noveho nastavenia tie nehnutelnosti budu velmi klesat na cene, a okamzite ako prve si to poisti aspon dvojnasobne, a mas vystarane.

@anonym_88b871 zaplavove územia ti proti záplave nepoistia

tilly
2. nov 2025

Klesať nebudú. Určite nie v najbližších mesiacoch

tilly
2. nov 2025
@anonym_0fea05

Robim 20 rokov v realitach a z dlhodobeho hladiska ceny nikdy nikde na SK neklesli. Boli chvile, ked stagnovali, pripadne sli mierne dolu /rok 2009/, ale len velmi specificke pripady, potom sa to velmi rychlo vratilo hore a ide to hore az dodnes. Samozrejme, kovid, vojna, teraz konsolidacia, vsetko trhom zamava, raz hore, raz dole, ale to su uplne zanedbatelne vykyvy, ktore z dlhodobeho hladiska nic neznamenaju. To sa dotkne niekoho, kto vyslovene kupi, preda behom roka, dvoch, ale to sa nebavime o normalnych ludoch, ktori kupuju nehnutelnost na byvanie, pripadne jeden nejaky investicny byt, ktory vacsina planuje prenajat a neskor dat detom a pod.. Viem si predstavit, ze najblizsie obdobie sa moze ten vykyv spustit nejakym extremnym zdanenim nehnutelnosti, ale opat - trh sa zakolise a potom sa ustabilizuje a nemyslim si, ze to dramaticky pohne cenami smerom dole. No a samozrejme, uplny extrem, ak by u nas vypukla vojna, tak to zamava asi vsetkym a to sa dufam nestane..

@anonym_0fea05 súhlasím. Mne sa ani v rokoch 2008 a 2009 nezdalo, že by ceny extrémne padali

luciakobu
3. nov 2025

@anonym_autor Ceny budú stále stúpať až do momentu, keď ludia nebudú schopní kupovať nehnutelnosti a budú si ich iba prenajímať. Tak to bolo v Anglicku, v Rakúsku, v Amerike. Takže ak chcete kúpiť nehnuteľnosť, tak je ten správny čas.

Strana
z2