icon

Hypotéka v ČSOB: Prečo stúpa suma úrokov?

17. mar 2026

Ahojte, máte tu niekto prosím hypotéku v ČSOB banke? Všimla som si od nového roka, že suma stiahnutie istiny klesá a suma úrokov stiahnutých stúpa. Vždy to bolo presne naopak .... Vedeli by ste prosím pozrieť či to aj vy takto máte? Alebo viete niekto prečo to takto je? Ďakujem

Strana
z2
anonym_a89b61
17. mar 2026

A v banke ti to ako vysvetlili?

autor
17. mar 2026
@anonym_a89b61

A v banke ti to ako vysvetlili?

@anonym_a89b61 naša osobná bankarka to dala preveriť, tak sa zatiaľ informujem aj takto.

janka_266
17. mar 2026

tiež som pozerala, že nejako to divne skáče, rovnako tak koncom roka 2025 zrazu nebolo možné sledovať platby v appke, zrazu to už ide, ale len od januára

vikisisi
17. mar 2026

A nič si nemenila? Ja mám a teda pri splátke suma na istinu stúpa a suma na úrok klesá, každý mesiac o pár centov

autor
17. mar 2026
@janka_266

tiež som pozerala, že nejako to divne skáče, rovnako tak koncom roka 2025 zrazu nebolo možné sledovať platby v appke, zrazu to už ide, ale len od januára

@janka_266 aj nám presne tak. Vidím len december, január a február 🙄 a nepríde mi to v poriadku, že to je takto, tak som zvedavá čo povedia v banke. Nemenili sme nič

janka_266
17. mar 2026
@anonym_autor

@janka_266 aj nám presne tak. Vidím len december, január a február 🙄 a nepríde mi to v poriadku, že to je takto, tak som zvedavá čo povedia v banke. Nemenili sme nič

@anonym_autor tak to som zvedavá, čo Vám povedia, potom budem volať aj ja môjmu :D

zuzkaa1991
17. mar 2026

Aj nam stupa a sranda ze len december su tam splátky a dalsie mesiace nie kedze bezne tam boli vsetky splátky

autor
17. mar 2026
@zuzkaa1991

Aj nam stupa a sranda ze len december su tam splátky a dalsie mesiace nie kedze bezne tam boli vsetky splátky

@zuzkaa1991 to je zvláštne, že to takto aj vy máte ale zároveň "som rada", že nie sme sami. Ale je to divné, nemalo by to takto byť absolútne

hexina
17. mar 2026

Aj ja to takto mam, na oboch mojich uveroch v csob.. Daj nam prosim vediet co vyzistila bankarka 🙂 dakujem

anonym_d15a39
17. mar 2026

uroky sa rozpocitavaju podla dni cize sa to moze menit a zbytok ostane na istinu, aj my mame rozdiel ale nie az takto ako ty

jana005
17. mar 2026

@anonym_autor ahoj, pozrela som si to v apke, a tiež to mám takto ako ty.
Ani by ma nenapadlo pozerať, keby som nevidela túto diskusiu

autor
17. mar 2026
@anonym_d15a39

uroky sa rozpocitavaju podla dni cize sa to moze menit a zbytok ostane na istinu, aj my mame rozdiel ale nie az takto ako ty

@anonym_d15a39 určite to takto nemôže byť veru ani to v minulosti takto nikdy nebolo. Vždy sa časom platí menej do úrokov a viac do istiny, každý mesiac tam bol rozdiel pár desiatok centov, nikdy nie takéto skoky veľké a teda ešte aj naopak ako to má byť preto som z toho v šoku že akým dôvodom platíme viac úrokov....snáď sa dozviem

anonym_a3abfa
17. mar 2026

Ja mam sice uver v SLSP ale tiez mam takto divne uroky… raz viac, raz menej, a niekedy aj 100€ rozdiel

katkaseiner
17. mar 2026

ja mam sice VUB a sledujem si to, úrok platím kazdy mesiac nižší o par centov a vzdy vacsia cast istiny sa znizuje. Takto hala bala to vobec nemam

baldovska22
17. mar 2026

Tiez to mam takto ako píšete, že to skace kadejako

eeffka
17. mar 2026

Mne uroky klesaju ale pohyby vidim tiez len po 12/25

zuzkaa1991
17. mar 2026
@anonym_autor

@zuzkaa1991 to je zvláštne, že to takto aj vy máte ale zároveň "som rada", že nie sme sami. Ale je to divné, nemalo by to takto byť absolútne

@anonym_autor doteraz tak bolo ze urok aa znižoval.a istina rastla plus zrusili pohyby..s csobsu tazkosti uz dlhsie navysovali sme uver takze bolo to náročné...keby sme.nemali super úrok este 7r presla by som do inej banky len kvoli zakladnej hypo musíme ostat.....ale ked budem mat cas urcite to budem riesit s finančným..

smokovec79
17. mar 2026

Matematika ZŠ... Koľko dní je od 22.12. do 20.01? Koľko dní je od 21.01. do 20.02.? Vyrátaj si počty dní a potom zistíš, že prečo sa každomesačná rovnaká splátka 402,51€ spolu rozráta rozdielne medzi splátku úroku a istiny. Hint: čím menej dní, tým menší úrok za dané obdobie a teda viac ide na splátku. Skús si vždy porovnať rovnaký počet dní, vtedy časom uvidíš, že skutočne splátka istiny rastie a úroky klesajú. December nie je viditeľný celý na tom obrázku, je tam len divne uvedená 2x splátka úroku a nevidno istinu.

dejna_
18. mar 2026
@eeffka

Mne uroky klesaju ale pohyby vidim tiez len po 12/25

@eeffka presne tiež vidím pohyb až po 12/2025 a v decembri mi dokonca stiahlo dva krat úrok 🤔 a úplne divné sumy aj keď konečne suma sedela ale je to divné. Každopádne idem dnes do banky tak sa tam na to opýtam

eeffka
18. mar 2026
@dejna_

@eeffka presne tiež vidím pohyb až po 12/2025 a v decembri mi dokonca stiahlo dva krat úrok 🤔 a úplne divné sumy aj keď konečne suma sedela ale je to divné. Každopádne idem dnes do banky tak sa tam na to opýtam

@dejna_ 2x urok mam aj ja v 12/25 mi vraveli ze menili system, v sucte to mam ok, ale uprimne kaslem ja na ich systemy chcem vidiet historiu

doktor666
18. mar 2026

Tiez to mam tak. Pytal som sa na to uz minuly mesiac, ale nevedela mi to bankarka objasnit..

autor
18. mar 2026
@dejna_

@dejna_ daj vedieť ak sa čosi dozvies, my sme stále bez odpovede

jana005
19. mar 2026
@anonym_autor

@dejna_ daj vedieť ak sa čosi dozvies, my sme stále bez odpovede

@anonym_autor akurát som pozerala do apky a hypotéka mi odtiaľ zmizla 😁

akrobrab
19. mar 2026

Ahojte, ani ja v appke uz nevidim info ohladne hypo.
Neviem, ci to niekam presunuli, hladam to tam uz 10 minut a bud som slepa alebo to fakt zmizlo..
Pod Produkty mi to ukazuje len CSOB Sporiaci ucet Depozit a Smart ucet Premium.
Kde tie info vidite vy?

anonym_d3cd35
19. mar 2026

pozeram, ze aj my to mame cele divne… ako keby sa im to cele pomiesalo. ako spoludlznikovi mi uver z apky zmizol, muz ho ako dlznik vidi. Ale iba posledne 3 mesiace, historiu predty si pozrie neviem…

anonym_27a3d4
19. mar 2026

Ahojte, tiez mam uver v CSOB.
Ked si kliknem na info "Sumar" pri poslednych troch mesiacoch, tak percentualne to mam takto:
December:
Splatka uver - 46%
Ostatne transakcie (= Splatka urok) - 54%

Januar:
Splatka uver - 53%
Ostatne transakcie (= Splatka urok) - 47%

Februar:
Splatka uver - 49%
Ostatne transakcie (= Splatka urok) - 51%

🤷‍♀️

anonym_27a3d4
19. mar 2026

A este doplnim, ze u mna sa suma Splatka istiny pohybuje takto.
Dec: 202.07eur
Jan: 232.52eur
Feb: 223.48eur
Nerozumiem, preco je Dec taky nizky..

krtko6754
20. mar 2026

No my sme brali hypo 08/2025, a podľa výpisu čo sme mali na zmluve na 30 rokov sme už vtedy na papieroch videli rozpočtované spaltky, prvý rok každý mesiac a potom len podľa rokov, ale keď sme to pozerali, tak zmena v splátka, kedy ide väčšia suma ja istinu bola až niekde po 12/13 rokov, vtedy sa to nam začne meniť pomaly ako píšeš každý rok pár eur. Takže ja sa nad tým ani nezamýšľam teraz. Splátka 601e a istina vždy okolo 180-215 a zvyšok úroky každý mesiac okolo 400.

katkaseiner
20. mar 2026
@krtko6754

No my sme brali hypo 08/2025, a podľa výpisu čo sme mali na zmluve na 30 rokov sme už vtedy na papieroch videli rozpočtované spaltky, prvý rok každý mesiac a potom len podľa rokov, ale keď sme to pozerali, tak zmena v splátka, kedy ide väčšia suma ja istinu bola až niekde po 12/13 rokov, vtedy sa to nam začne meniť pomaly ako píšeš každý rok pár eur. Takže ja sa nad tým ani nezamýšľam teraz. Splátka 601e a istina vždy okolo 180-215 a zvyšok úroky každý mesiac okolo 400.

@krtko6754 toto nejak nechapem, ja registrujem kazdy mesiac nižší urok a vyssiu splatku istiny. A to uz mam po 5 rokoch vacsiu cast splatenu. Ved len laicky prepocet 3% z uveru mas urok, dalsi mesiac istina - splatka a z toho 3% bude nizsia suma (nizsi urok, splatka rovnaka, cize o kusok viac z istiny sa ponizi). Dalsi mesiac istina minus 2 splatky a z toho 3% (zas je urok nizsi, pri rovnakej splatke a tym padom viac zide z istiny).

autor
20. mar 2026

Dnes odišla ďalšia splátka a tu už to vyzerá normalnejsie

Strana
z2