Byrokratické kroky po priznaní invalidného dôchodku
Keďže je to pre mňa novinka. Už je to vo finálnej fáze, už len čakám na papiere. Ale s byrokraciou sa nekamoším, takže povyprávajte mi ako to bude po právoplatnom rozhodnutí? Súčasný stav: Ak som zamestnaný je to môj jediný príjem, a odvody za mňa platí zamestnávatel. Ak som na úrade práce, tak odbody platí štát, a môžem odbrigádovať určitý počet hodín. Ak som dobrovolne nezamestnaný, tak mám prúser. Zdravotná poisťovňa odomňa žiada peniaze, ktoré ani nemám… Po tom čo mi priznajú ID ako to bude počas nezamestnanosti? Kto za mňa platí odvody? Či má zmysel íst na úrad práce? Kolko môžem zarábať v zamestnaní aby mi nezobrali dávku? Kde všade treba nahlasovať že mám ďalší príjem (tie dávky) ako to bude s daňovým priznaním? Už ako slobodný a bezdetný sa mi parí hlava keď vypisujem papiere takéhoto typu. A pritom my vypisujueme toho najmenej. Tak keď budem na ID tak čo ma proste čaká z byrokratického hladiska?
@stupidman čo sa týka zdravotných odvodov, budeš poistenec štátu, teda niečo podobné ako ked si bol študent, štát za teba vždy platí zdravotné poistenie, teda na úrade práce registrovaný nemusíš byť. Pracovať môžeš koľko budeš vládať vzhľadom na zdravotný stav, nie je nejako obmedzená suma čo môžeš zarobiť. Akurát musíš zamestnávateľom nahlásiť, že poberáš ID, lebo máš iné-nižšie odvody ako človek bez ID. Ak budeš robiť podávaš potom daňové typu A, ale nedoplácaš dane, iba ak by ti niečo vracali...
Ako od teba môže žiadať ZP peniaze ktore ani nemáš. Ake peniaze pýta ZP.Ak si ID plati za teba odvody štát.ZP od teba nema ake peniaze pýtať.
@alickapusinka pise o case pred schvalenim ID. ZP musi platit kazdy, resp. za neho plati stat. Ak nie je zamesznany, nie je evidovany na UP, nie je este ID, je teda dobrovolne nezamestnany, tak je povinny platit odvody do ZP.
@stupidman uz nic skoro nemusis riesit.
Ked si ID, zdravotnu za teba plati stat.
Nemusis ist ani na UPsvar sa hlasit.
Pracovat mozes kolko chces, zamestnavatelovi das info, ze si ID, aby neplatit ZP a o tolko viac budes mat vyplatu.
Danove priznanie davas iba ked mas iny prijem ako ID, teda si zamestnany.
ZP nebudes platit. Ak sa zamestnas, daj mu rozhodnutie, aby platil spravne odvody. Ak budes mat rocny zdanitelny prijem nad polovicu hodnoty nezdanitelnej casti zakladu dane, budes musiet podat danove priznanie, resp. poziadas zamestnavatela o rocne zuctovanie. Dane musi riesit kazdy.
@rozculena príjem je ten ID a mzda, vždy bude tam nejaká suma. A popritom čo pracujem. Každý pracujúci musí robiť daňové priznanie (to čo nám v robote dávajú tie tlačivá) a keď práve nepracujem tak nemusím byť na úrade práce aby mi platili odvody. To som chcel vedieť. A tak zamestnávatelovi nahlasujem len že som ID a tým pádom sú oslobodený od platenia odvodov? Keďze pracujem alebo obvykle pracujem tak daňové sa musí robiť z roboty ako doteraz né?
@marsmykkok ďakujem
@alickapusinka myslím kým ešte teraz obdobie pred ID ak som bol dobrovolne nezamestnaný (bez úradu práce) tak vždy žiadali doplácať za tie dni keď som nemal platitela. Ale keďže som nemal ani príjem, tak kde by som penize zobral? Veď žiadne som nemal.
@katarinaba ďakujem aj tebe
Takže ludze mojo, ďakujem všetkým a posledná otázka: V sociálnej poisťovni mi povedali že to mám uznané spätne pár mesiacov. To chápem že mi vyplatia dávku za tie mesiace naraz. Ale na odvody sa to nevzťahuje že? Akože zamestnávatelovi ukázať rozhodnutie, a nastavia správne odvody. Tam sa nič nerieši spätne že?
@stupidman zdravotné za tie dni bez platiteľa si samozrejme musíš doplatiť.
Ano ano ano, tak. Takže doplňujúca otázka: čo je polovičný a čo plný ID? 45% je aký? 70% je aký? Či ako to je odstupňované?
To mi je jasné že to neni tolko aby sa z toho dalo žit. Išlo hlavne o status pracovne znevýhodneného, aby mi tolerovali moje pracovne tempo. Aby ma stale nevyhadzovali z kazdej roboty. Lepsie aj pre stat, aj pre urady, aj pre mna, keby som mohol mat stabilne na roky zamestnanie aj ked za malo penazi.
@stupidman polovičný je 45 a plný 70. Ja si myslím ze s ID si nájdeš ľahšie prácu a nebudú ta naháňať aby si robil rýchlejšie. Držím ti palce. Nech sa ti darí.
@stupidman ty budeš mať 45%? Aj ja mam toľko.
@stupidman od 71 je plný ID.
Neviem,akú máš diagnózu,ale nemysli si,že ID ťa oprávňuje na to,že budeš mať rovnaký plat ako ostatní a budeš pracovať horšie,ako k tomu prídu tí ostatní?
Asi by si si mal hľadať prácu v nejakej chránenej dielni........
Vždy som pracovala tak,ako ostatní,nemala som žiadne úľavy
@stupidman veľký zamestnávateľ má tuším povinnosť splniť nejaké percento zamestnancov zdravotne postihnutých. Ak samozrejme má vhodné pozície na takúto prácu. Tam by si mal mať potom prednosť pred zdravým človekom, lebo sa mu to oplatí.

Keď budeš ID,nie si povinný sa zaregistrovať na ÚP a ak si ID nad 70%,ani ťa nezaregistrujú.
Si poistenec štátu,neplatíš odvody.
Môžeš pracovať,kde chceš,koľko zvládneš,na ID to nemá vplyv
Zamestnávateľovi iba doručíš rozhodnutie,že poberáš ID,sumu vedieť nemusí
Žiadne daňové nerobíš,nechápem,ako ťa to napadlo,z čoho by si chcel platiť dane....