icon

Bývalý manžel poberá daňový bonus na syna

erika8988
8. jan 2023

Ahojte chcem sa informovať alebo prípadne poradiť .V skratke môj ex manžel 2 rok poberá na syna daňový bonus ktorý je mne zverený tam chodí buď každý 2 víkend alebo podľa dohody .Dáva mi výživné 100 čo je podľa mňa malo keďže on má daňový samizda okolo 70.Nesuhlasim stým aby ho poberal nemá nato právo .aj keď ja som na Materskej.Ako to mám vyriešiť ?A ako zistím či ho stále poberá aj keď som mu povedala ,že stým nesúhlasím.

Strana
z2
kaja01
8. jan 2023

@erika8988 Ak máš druhého manžela, tak nech v rámci ročného zúčtovania požiada o vyplatenie daňového bonusu za celý minulý rok a ex oznám, že na syna si žiada o daňový bonus tvoj terajší manžel, ktorý na daňový bonus má zákonný nárok, ak žiadal on, nech ho cez ročné zúčtovanie vráti, lebo ho poberal nezákonne.

slavomira236
8. jan 2023

@erika8988 on ho poberať nemôže oni to zistia a aj keby ti ho dal potom by to musel vratit

sheanorie
9. jan 2023

@erika8988 - nesmie poberať daňový bonus, ak dieťa nežije s ním v spoločnej domácnosti. Ak Vy nemôžete poberať daňový bonus (MD), do doby, kým sa zamestnáte si zažiadajte o príplatok k prídavku na dieťa, presne na to to slúži.
Za ďalšie, ak ex ničím okrem 100€ neprispieva, (máte súdne rozhodnutie), neviem aké staré je dieťa si požiadajte o zvýšenie výživného. Môžete si uplatniť aj dodatok k rozhodnutiu (že sa bude podieľať na mimoriadnych výdavkoch 1/2 - napr.výlety, krúžky, atď.)

tosomja
9. jan 2023

@sheanorie koľko je ten príplatok na dieťa prosím ťa? Ja som rozvedená 2,5 roka a nikto mi nič nepovedal a ani som nevedela že také dačo je skrz daňový bonus

sheanorie
9. jan 2023

@tosomja nižšie posielam link s informáciami, je to teraz 30€, ale viete si žiadať spätne max.6 mesiacov. Samozrejme, že Vám iniciatívne nepovedia 🙂 https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

lienka.7
9. jan 2023

@erika8988 a co si ho uz davno nenahladila na FS??? Treba napisat podnet a oni si to presetria. A neboj, vráti aj spätne

sheanorie
9. jan 2023

@tosomja ešte doplním, príplatok platí iba v prípade, ak sa na dieťa nepoberá daňový bonus (či Vami alebo manželom 🙂 ).

tosomja
9. jan 2023

@sheanorie už som si to vyhľadala. Mám nárok keďže ex nepoberá a mne nepatrí DB

1gabriela13
9. jan 2023

@erika8988 my rozvedený nie sme no akonáhle som nastúpila do práce tak som si on požiadala ja ,dovtedy poberal muž. Skôr najprv skús s ním dohodnúť že poki ti tie peniaze nebude dávať,tak ho nahlásis nakolko on nato nárok nemá. A keby pristúpil nato že ti ich dá tak máte peniažky navyše čo je podľa mňa fajn.

1gabriela13
9. jan 2023

@erika8988 druhá vec je či to poberať zo zákona môže.

9lf9
9. jan 2023

@sheanorie nie je pravda ze ma narok na priplatok k pridavku ten, kto nema narok na danovy bonus lebo je nezamestnany...tam musi byt ZAKONNA prekazka uplatnit si narok na DB a to je pekne rozpisane v tom maile.

Strana
z2