icon

Bývalý partner prestal splácať spoločný úver

23. dec 2023

Dobry den, ked som zila s partnerom (neboli sme manzelia ) vzali sme si uver. On aj ja, aby nam to vyslo na kupu domu.
Nezijeme spolu uz 5 rokov, dohoda bola po odchode, ze samozrejme uver plati on, ja som odisla 5 mesiacov po kupe domu uplne bez nicoho. Prisla mi vsak upomienka, ze uver prestal platit.
Da som to prosim nejako pravne napadnut pripadne zmenit kto peniaze z uveru cerpa ?

Strana
z2
nikpa
23. dec 2023

Máš v podstate šťastie, že je to len 3tis. 🤷 Mohlo to byť aj 20tis. Teraz si môžeš uz len hlavu búchať aká si bola hlúpa, nič iné ti neporadím lebo nič iné ti nezostáva len doplatiť to.

januska12323
23. dec 2023

Úver je tvoj, ty zodpovedáš za platby.

mogaa
23. dec 2023

Dobrá rada, rieš to urýchlene právnikom a cez súd.....prečo si to neriešila hneď cez banku, že zmeniť dlžníka na hypotéke? teraz to splácať musíš ty....čo najskôr to rieš cez právnika a súdnou cestou.....buď nech ťa vyplatí z domu a ty vyplať hypotéku alebo nech sa dom predá a vyplatí hypotéka.....teraz banka určite nezmení dlžníka keďže sa hypotéka prestala platiť.....

mamina7070
23. dec 2023

no toto moc nedoriesis
idealne keby ti podpisal uznanie dlhu pred notarom

poziciu musis doplatit inak siahnu tebe na plat a na tvoju nehnutelnost ak nejaku mas po jeho nehnutelnosti nepojdu ked to splatis mozes cez sud poziadat aby ti tonvratil ale kde nic nie je ani cert neberie

draha skusenost hadam budes aspon vystrahou pre ine zeny consa zadlzuju za nieco kde nie su vlastnikmi

lujza123
23. dec 2023

Právne napadnúť ze nesplácas úver písaný na svoje meno?

Ty si dlžník, je to tvoj úver, banke je úplne jedno kto a naco tie peniaze použil a kto ich spláca. Ked nespláca vymáhajú od dlžníka

isis234
Autor odpoveď zmazal
isis234
23. dec 2023

@zmrzlinka2021 lenže píše, že oni zobrali úver v banke. Ale mali spísať dohodu, u notára, ako to bude ďalej. Nie sú manželia, len spolu žijú /žili,, je to iné.Mala trvať na tom, že bude zapísaná i v katastri, nielen platiť . Tiež v dohode zakompenzovať , ak by sa jednému niečo stalo, kto bude platiť ďalej, alebo ak by neplatil.... toto všetko malo byť v dohode.Nielen v banke, , že berú úver..

zmrzlinka2021
23. dec 2023

@isis234 Prepac, ale aku dohodu? Ak si dvaja vezmu uver, banku nezaujima "ich dohoda u notara", ani neviem aku dohodu myslis. Aby ona neplatila, nemala si brat s nim uver. Neda sa vziat si s niekym uver a nasledne dodatocna dohoda u notara, ze to bude iba jeden z nich platit.
Ziadna taka dohoda neexistuje. Je to proste riziko, do ktoreho vedome sla. Tiez ak by sa napr. jemu nieco stalo, tak musi ona dalej splacat uver.

isis234
23. dec 2023

@zmrzlinka2021 čítaj s porozumením, čo som písala,, Mali spísať dohotu u notára aby mali .. m e d z i .. s e b o u ..jasno, ak by sa niečo stalo, ako teraz. Lebo ona nie je písaná na katastri. Nežijú spolu.
Samozrejme že banku nezaujíma dohoda medzi nimi. O tom som ani nepísala

zmrzlinka2021
23. dec 2023

@isis234 Este raz sa pytam - aku dohodu? Pretoze dohoda musi vychadzat z nejakeho pravneho predpisu, napr. ak chces dat zavet na partnera a si bezdetna. To nefunguje tak, ze ides k notarovi a zbuchas tam, ze ak Palo prestane platit, ja nebudem platit. Ja viem, ze nie je pisana na katastri, ale ziadna dohoda u notara podla mna neexistuje. Kazda dohoda musi vychadzat z legislativy, napr. z obchodneho zakonnika, obcianskeho...
Nie som pravnicka, ale myslim si, ze akakolvek dohoda ohladom tohto u notara je len bezvyznamny kus papier.
Este podstate - notar neriesi dohody, riesi pravost podpisu. Cize mozes ist za notarom z hocijakou hlupostou, jeho to nezaujima, ak to nie je v rozpore so zakonom.

ekira1
23. dec 2023

@mogaa čo? Má platiť právnika a súd pretože má úver ktorý nesplaca? To vážne? 🫣 ona žiadnu hypo nemá, vzala si bezučelovy úver, ktorý na dobré slovo sľúbil splácať ex, úver je jej, na jej meno. Banke môže byť srdečne jedno kam tie peniaze dala. Neplatí úver, exekútor tie peniaze bude vymáhať od nej. Bože, to sú rady toto 🫢

ekira1
23. dec 2023

Žiaľ, človek sa učí na vlastných chybách. Neostáva ti nič iné ako platiť. Šťastie v nešťastí, že to nie je väčšia suma. V prvom rade treba komunikovať s bankou, aby videla ochotu splácať. Ak sú splátky vysoké, požiadať o zníženie.. nenechaj to zájsť až k exekúcii.

mogaa
24. dec 2023

@ekira1 vzali si úver na kúpu domu......čo to podľa teba je? lebo mne to vychádza že si vzali hypotéku a ona je tam ručiteľ...

nelca84
24. dec 2023

@mogaa pisala, ze zobrala spotrebak na dofinancovanie, zobrala ho sama na seba a na dome nema ziaden podiel, len sa pri rozchode ustne dohodli, ze on ho bude platit

autor
24. dec 2023

@nelca84 Presne tak. Uz mi to spravil v lete ked nieco nebolo po jeho. Potom zaplatil. Teraz to iste. Vydiera ma tym cez dieta. Nedas kedy chcem nezaplatim. Peniaze ma, toto je o inom ... Ludia su zli.

mamina7070
24. dec 2023

tak ho daj na sud na zvysenie vyzivneho frajera 😉 a urobila mu hanbu po rodine a znamych pekne jeho rodicom ze ci sa nehanbia za to co vychovali

isis234
24. dec 2023

@zmrzlinka2021 veď ide o ten podpis schválený u notára.
Neviem čo sa ti stalo. Nerozumieš tomu, čo som napísala. Prosím ťa, viac nekomentuj môj príspevok. Si akoby rozrušená

zmrzlinka2021
24. dec 2023

@isis234 ešte raz, nemôžeš si len tak hocijakú zmluvu uzavrieť.
Pýtala som sa ťa slušne, o akej zmluve a vmysle akého zákona hovoríš? Vieš? Lebo stále si mi to neozrejmila. Pravdepodobne taras, lebo si to len myslíš. No všetko musí byť právne podkute. Notár toto nerieši, môžeš mu dať zmluvu, že v nedeľu budeš piecť koláč pre susedov počas celého roka. On ti podpisy overí ale zmluva je nevymahatelna.

Buď vieš a rozumne zareaguje alebo tu len ficujes.

maranco
24. dec 2023

@zmrzlinka2021 možno myslí na to, že mali uzavrieť zmluvu o pôžičke medzi sebou
ona mu požičiava xx € na rekonštrukciu domu za týchto podmienok, mesačne bude splácať toľko a na tento účet.
Potom by pri omeškaní so splátkami riešila s exekútorom/súdom.

autor
24. dec 2023

@mamina7070 Rodicia si vychovali svoju kopiu.

zmrzlinka2021
24. dec 2023

@maranco lenže to ona nepísala. Tam nebol vzťah že ona jemu požičiavala peniaze.

ekira1
24. dec 2023

@mogaa písala, že na dofinancovanie a hypo to nie je. Takže podľa mňa to hypo nebude, keď to hypo nie je. Vzala si spotrebný na svoje meno a peniaze mu len tak dala.

judar
5. jan 2024

Jaj boze takto byt hlupy...zobrat si uver na seba na dom a dom aby bol pisany na niekoho koho meno nenesie uver a este lepsie ....spravit si s takym chlapom decko a to najlepsie...uver aj decko vsetko mimo manzelstva...teba bude nahanat exekutor a on si bude valat vajca v teplucku a papierovo vo vlastnom...

Strana
z2