Bývanie pre mladých bez pomoci
Ahojte,
chcem sa s vami podeliť o niečo, čo ma posledné dni dosť trápi. Mám 24 rokov, pracujem v zahraničí, šetrím ako sa dá, a podarilo sa mi ušetriť asi 20 000 €. Napriek tomu mám pocit, že vlastný dom alebo byt je pre mňa stále nedosiahnuteľný sen.
Je mi z toho smutno, pretože vidím, ako sa snažím a makám, a aj tak to nestačí.
Bez finančnej pomoci od rodiny je dnes pre mladých ľudí takmer nemožné kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť.
Máte to podobne? Ako to riešite vy?
Kupovali ste niečo sami alebo s pomocou?
Rozmýšľate nad menšou nehnuteľnosťou, pozemkom, chalupou?
Zvažujem hypotéku ale zas nechcem sa zadlžiť na celý život.
Má podľa vás ešte zmysel veriť, že si mladý človek bez veľkého zázemia dokáže zabezpečiť vlastné bývanie?
Budem rada, ak sa podelíte o svoje skúsenosti alebo myšlienky. ❤️
@dettinadetta hlavne ďalej šetri,keď si vieš isto lepšie zarobiť v zahraničí ,ako na Slovensku
My máme nehnuteľnosti (okrem tej ,v ktorej bývame)
Jedna nehnuteľnosť z dedičských peňazí
A druhú z peňazí zarobených v zahraničí
stale ta ista vyplakavacka na MK ohladne byvania
ber hypoteku, 20 000 je slusny zaklad, garzonku kupis, budes splacat vlastne a nie podnajom a cudziemu cloveku jeho hypoteku na investicny byt. Takmer vsetci mame hypoteky, aj 50-tnici a budeme splacat do dochodku.
24 ročná začínajúca pracovať nemôže mať na nehnuteľnosť ani u nás, ani v zahraničí, ani v minulosti to tak nebolo. Ešte ani nevedieť, kde si nájdeš partnera a kde budete potrebovať bývanie.
no,tazko...muzovej dcere (25r)v banke navrhovali maximalnu vysku hypoteky cca 55tis...mala dobre platenu pracu v sukromnej firme a naskytol sa jej byt za velmi dobru cenu...nieco mala nasetrene...zato si tak mohla kupit akurat garaz...
@jarmila2010 tak asi nemá dobre platenú prácu, keď dostane len 55 000 eur. Totiž výška hypotéky sa odvíja od výšky príjmu
@dettinadetta tak keď sa nechceš zadĺžiť na celý život, tak nad vlastným bývaním potom ani neuvažuj a šetri ďalších 10 rokov. A keď našetríš, tak zistíš, že keď dnes by si kúpila byt za 200 000 eur napríklad, tak za tých 10 rokov už bude stáť 260 000 eur
@dettinadetta tak keď sa nechceš zadĺžiť na celý život, tak nad vlastným bývaním potom ani neuvažuj a šetri ďalších 10 rokov. A keď našetríš, tak zistíš, že keď dnes by si kúpila byt za 200 000 eur napríklad, tak za tých 10 rokov už bude stáť 260 000 eur
@sasa1310 asi skôr 400.000 😉
@sasa1310 asi skôr 400.000 😉
@zmrzlinka8 no nechcela som až tak zveličovať, ale áno. Aj tak sa ceny vyhupli behom 10 rokov. Takže kým slečna bude šetriť na vlastné bývanie, lebo sa nechce zadĺžiť na celý život, tak jej vysnívaný byt jej utečie
@dettinadetta treba seteit dalej. Mne tiez rodicia nevedeli financne pomoct. Ked som mal 28 som mal nasetrene na 20% hypoteky, na zariadenie do bytu, mal som auto, motorku. Byt s hypo prebrala ex, ja som kupil dom na hypo. Bez hypoteky nekupis dom , ani byt v meste..max dakde na dedidne alebo chladovej oblasti kde nikto nema robotu. Zaklad mas. Treba setrit dalej. Otazne je ze kedy by trebalo kupit investicny byt. Ceny idu hore. Ked vies kde budes chciet byvat treba kupit byt a dat do podnajmu. Ked zmenia sa plany max predas so ziskom
@dettinadetta krstny syn 22 rocny ,jeho snubenica tiez 22,obidvaja pracujuci v BA,ukoncene vzdelanie SS.pred tromi mesiacmi si kupili byt,3izbovy,25 km od Ba,so zahradkou,na hypo,uplne bez pomoci rodiny.nie je este uplne zariadeny,podla moznosti ho zveladuju.a tiez si mohli dovolit malu dovolenku na Liptove.takze odpoved,ano da sa aj bez pomoci rodiny.
@dettinadetta kupovali sme s partnerom spolu na hypotéku, nikto nám peniaze nedal a niektoré veci sme zariadovali postupne alebo z druhej ruky. Ale už 3 roky mame vlastne bývanie a nikto mi nemôže vyčítať, že nám dal peniaze alebo ze bez neho by sme nehnuteľnosť nemali.
@denkabemommy No v tomto ja absolutne nesuhlasim, preplatit banke nehnutelnost o desiatky tisic, krmit ju 30 rokov. 🙉
Zase chapem, ze nie vsetci maju cash na byvanie.
@spongebob1 čo preplatí? Nehnuteľnosť získa so súčasnou cenou a zaplatí ju peniazmi z budúcnosti.. nikdy nebudú nehnuteľnosti lacnejšie ako teraz, nikdy si za € nekúpi toho viac ako teraz.. to by musela prísť vojna alebo nejaká katastrofa, aby všetko zlacnelo, a to pochybujem, že by tu niekto vtedy riešil vlastnú nehnuteľnosť.
@dettinadetta peniaze máš pekné, ale ideš sa na Slovensko vracať keď chceš tu bývanie? Ako často tu chodíš?
@jarmila2010 tak asi nemá dobre platenú prácu, keď dostane len 55 000 eur. Totiž výška hypotéky sa odvíja od výšky príjmu
@sasa1310 možno nemala žiadnu úverovú históriu, krátko zamestnanie, krátko účet.. je veľa faktorov podľa ktorých im vyšla ako rizikový klient a viac nechceli schváliť..
@spongebob1 čo preplatí? Nehnuteľnosť získa so súčasnou cenou a zaplatí ju peniazmi z budúcnosti.. nikdy nebudú nehnuteľnosti lacnejšie ako teraz, nikdy si za € nekúpi toho viac ako teraz.. to by musela prísť vojna alebo nejaká katastrofa, aby všetko zlacnelo, a to pochybujem, že by tu niekto vtedy riešil vlastnú nehnuteľnosť.
@ekira1 Pokial kupi 50 rocny panelak, zacne s investovanim do oprav rozvodov, elektriky, zateplenia, okien a dveri, vytahu -vchod plus vnutro bytu, potrebuje cca 70k. Takze preplatene o cca 90k+70m= 160k
Uver 150+160. Suma sumarum 300k za byt, ktory vydrzi mozno dalsich 20 rokov a pojde dole.
Uver je legalne okradanie ludi bankou.
@denkabemommy No v tomto ja absolutne nesuhlasim, preplatit banke nehnutelnost o desiatky tisic, krmit ju 30 rokov. 🙉
Zase chapem, ze nie vsetci maju cash na byvanie.
@spongebob1
Aké preplatenie? Sak peniaze majú po rokoch výrazne nižšiu hodnotu.
100€ v roku 2014 ma dnes hodnotu ledva 70€.
Kúpiť nehnuteľnosť na hypo je najrozumnejsi krok.
Keby sedím doma na milióne aj tak nakupujem na hypotéku.
@dettinadetta ja by som ani neuvažovala nad ak vrátiť sa a ešte tu čosi kupovať a zadlžovať sa
Veľa ľudí je finančne negramotných a nechápe, že nikdy sa tá hypo neplatí 30 rokov , pretože v čase ti rastie mzda, teraz zarobíš napríklad 1500€ na Slovensku a platiť 600€ hypo sa zdá veľa, ale o 10 rokov zarobíš už možno 2500€ a 600€ sa pri tom stratí. Preto sa splatí aj predčasne, lebo ako rastie mzda, môžeš si dovoliť viac platiť a dávať mimoriadne splátky.
@dettinadetta Keď máš niečo našetrené, tak máš výhodu, pretože máš nejaký základ na hypotéku. Horšie to majú tí, čo nemajú nič...
Veľa ľudí je finančne negramotných a nechápe, že nikdy sa tá hypo neplatí 30 rokov , pretože v čase ti rastie mzda, teraz zarobíš napríklad 1500€ na Slovensku a platiť 600€ hypo sa zdá veľa, ale o 10 rokov zarobíš už možno 2500€ a 600€ sa pri tom stratí. Preto sa splatí aj predčasne, lebo ako rastie mzda, môžeš si dovoliť viac platiť a dávať mimoriadne splátky.
@jaroslav81 ja by som predčasne nesplácal nič.. ..hypotéka sú najlacnejšie možné požičané peniaze, ak by som mal prebytok financií radšej ich využijem v rámci aktuálnych potrieb resp. investoval..

Zober hypo na garsónku alebo 1 izbak a ďalej šetrí v zahranici