Bývanie pre mladých bez pomoci
Ahojte,
chcem sa s vami podeliť o niečo, čo ma posledné dni dosť trápi. Mám 24 rokov, pracujem v zahraničí, šetrím ako sa dá, a podarilo sa mi ušetriť asi 20 000 €. Napriek tomu mám pocit, že vlastný dom alebo byt je pre mňa stále nedosiahnuteľný sen.
Je mi z toho smutno, pretože vidím, ako sa snažím a makám, a aj tak to nestačí.
Bez finančnej pomoci od rodiny je dnes pre mladých ľudí takmer nemožné kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť.
Máte to podobne? Ako to riešite vy?
Kupovali ste niečo sami alebo s pomocou?
Rozmýšľate nad menšou nehnuteľnosťou, pozemkom, chalupou?
Zvažujem hypotéku ale zas nechcem sa zadlžiť na celý život.
Má podľa vás ešte zmysel veriť, že si mladý človek bez veľkého zázemia dokáže zabezpečiť vlastné bývanie?
Budem rada, ak sa podelíte o svoje skúsenosti alebo myšlienky. ❤️
Zase tieto vyplakavacky so zadlzenim sa na cely zivot
ale to nie je o tejto len generácie
v 90 rokoch sme mali 2200 v hrubom plat v korunách a tiež sme mali pocit že byt je šialenost si kupit ,tiež sme si brali hypoteky s 6,4% urokom , čo teraz nie je
ano potraviny aj energie boli lacnejšie ale podstatne podstatne menšie platy ako teraz
mali sme sa čo obracat aby sme vyžili v ten mesiac a prve štyri roky nehrozilo aby som otehotnela
@dettinadetta za koľko rokov si si nasetrila 20tisic? Po koľko odkladáš? Za mňa máš pekne našetrené ako 24rocna. Neviem kde bývaš teraz, koľko platíš za bývanie, ale pre počítaj si to. Koľko dáš cudzím a koľko by si platila úver aj s ostatnými poplatkami na bývanie. To, že sa zadlzis na celý život, je také... No ak ti nemá kto pomôcť, tak budeš celý život platiť cudziemu aby si mala kde bývať.
@dettinadetta na tvoj vek mas nasetrenu krasnu sumu. Chapem, ze sa nechces zadlzovat, ale mnohi by aj chceli a uver im nevynde.
Nemáš nad čím váhať . Máš 24 rokov , niečo našetrené , na tvojom mieste už vybavujem hypotéku . Ešte si mlada , keď sa ti bude dariť , nevidím problém ju splatiť aj skôr ako o 30 rokov . A samozrejme , netreba mat hneď veľké oči . Si sama , stačí ti menší byt , netreba hneď dom ako krava s 20 árovým pozemkom .
@lenka.25 stačí jej menší byt. len v košiciach už garsonky stoja 100 tisíc 😲
Čo si myslíš ako ľudia majú vlastné bývanie? 90% má hypotéku. Čiže ak nie si bohatá alebo si nezdedila byt tak si aj ty musíš zobrať hypotéku a kúpiť byt. Tak ako ostatný.
Akú inú radu čakáš?
@dettinadetta ak nechceš hypotéku, tak veľmi ťažko. Môžeš síce naďalej šetriť ale ak nebudeš tie úspory správne investovať tak ti ich inflácia časom znehodnotí ...
Nie každý má podedené alebo rodinu čo mu byt/dom zaplatí. Tiež som si brala hypo plus úver zo stavebka, najprv na menší byt, teraz mením za väčší. Ja napr. nevidím zmysel v platení nájmu niekomu (a na konci nájmu nemať nič) keď tie isté peniaze môžem dať do vlastného a po pár rokoch mať zhodnotenu investiciu
@kaca222 hlavne každý vie, že radšej bude platiť pár stovák mesačne ako vyhodiť státisíce za bývanie v plnej sume 🙂
@denkabemommy No v tomto ja absolutne nesuhlasim, preplatit banke nehnutelnost o desiatky tisic, krmit ju 30 rokov. 🙉
Zase chapem, ze nie vsetci maju cash na byvanie.
@dettinadetta njn, za mňa tiež keď vidím aké sú ceny nehnuteľností, úrokové sadzby a podmienky poskytnutia hypotéky tak by som nechcel byť mladý.. ..my sme v 2010 kúpili byt za 42 000 € v centre mesta, brali sme hypo 50 000 s pomocou ŠFRB, ale založil som aj byt starej mamy.. ..prvý úrok 4,5% bol mega výhodný🙂, neskôr som si vyjednal 0,39%!!!, v 2022 som si stihol zafixovať 1,19% na 10 rokov, takže relatívne spokojnosť.. ..ale s obavami pozerám do budúcnosti keď moje deti budú riešiť vlastné bývanie..:-/
@denkabemommy No v tomto ja absolutne nesuhlasim, preplatit banke nehnutelnost o desiatky tisic, krmit ju 30 rokov. 🙉
@spongebob1 prečo kŕmiť 30 rokov? Väčšina ľudí to podstatne rýchlejšie vyplatí. My sme jednu hypo dali do 7 rokov, druhu za 4 roky. Máme bežné povolania
@spongebob1 nooo nie vždy je to 30 rokov, nie vždy ju človek preplatí ale toto ide mimo mňa, nejak sa v tom nevyznám, nechávam to na ľudí, čo to vedia 🙂
@dettinadetta Myslis, ze my sme sa chceli zadlzit? Hypo vies splacat aj v mimoriadnych splatkach - ak mas dost slusny prijem...
Ano, asi je to teraz tazsie, neviem.. Ja som ako mlada nemala.odvahu si kupit byt sama. A priatel.tiez kupoval tak, ze cela rodina sa podielala, potom to nejak akoby od nich odkupil. Spolu sme byt kupovali az ako 32 rocni, kedy sme uz malu nasporene obaja dost. Stale sme byvali s rodicmi - co tiez nie je riesenie!!! A byt on aj ten svoj druhy, sme prenajimali ( a ano, sme nahlaseni na urade, cize pekne vsetko podľa zakona). Az ked som otehotnela, sli sme spolu byvat. A co sa dalo, sme pouzili na znizenie hypoteky. Ano, neskor sme kupovali dalsi byt a mali sme dokonca dve hypoteky - nie, nezarabali sme a nezarabame obrovske peniaze, ja taky priemer, on o daco viac. jednu hypo uz mame splatenu ( ale uz mame obaja 50 rokov) a druhu splacame stale, zial.bez vidiny mimoriadnych splatok. Pri dvoch detoch a stupajucich nakladoch na vsetko nam to prosto nevychadza na mimoriadny vklad ci nejaku usporu... .. ale ano, v podstate mame byvanie - polovlastne........
Prvu hypo som brala sama v 30 r., to boli uroky okolo 6%. Mala som 1/4 nasetrene, kupila som 2izbak. Uz s manželom sme si kupili 3izbak na dalsiu hypo, prvu sme vyplatili, a teraz sa nám podarilo kupit este garsonku. Hypo mame stále, ale uz len okolo 50tis., urok mame fixnuty na 1,49%, takže vyplacat ju nemienime. Moj brat, co sa dusoval, ze on si hypo brat nebude, ze sa to preplati a bla bla bla - doteraz byva s rodinou v podnajme, nic nemaju, len setria, uz 15 rokov 🤦.
Nasetrene mas pekne a tvojej frustracii rozumiem, ale ani my sme to nemali jednoduche.
Ja som bol roky v zahranici, dovolenky som netravil na plazach ale na stavbe kedze bolo treba rekonstruovat a to nie jeden rok ale dobrych 4-5 rokov celych 5 tyzdnov dovolenky. Ziaden poriadny oddych, len praca.
Vies, ono je lahke povedat, ze druhy ma a ja nie, ale si ochotna obetovat svoj volny cas tak ako ini? Ja nespochybnujem, ze to je dnes tazke lenze kazdy z nas musel cosi obetovat.
Niektori zacinali od nuly, ini s nejakou pomocou rodiny, ale co mame vsetci spolocne je investovany cas a praca .
Ja som tiez nemal hned dom. Vsetko islo efektom snehovej gule. Z mensieho bytu sa urobil vacsi byt, potom modernizacia, potom predaj, potom rekonstrukcia starsieho domu a znova kolotoc dookola.
Z osobnej skusenosti ti mozem povedat, ze ak si ochotna sa zatnut na par rokov, ziadne dovolenky, len praca tak v 30-tke budes uzivat benefity vo svojom vlastnom.
Nie je to bohvieaky zivot a nie je to pre kazdeho. Ja som ten cas obetoval a teraz mam konecne pokoj. Tiez som sa ale nestazoval, ze druhi maju a ja nie. Hladal som sposob aby som aj ja mal.
Sice som mozno zvolil zdlhavejsiu a narocnejsiu cestu, ale aspon nemam na krku taky noz ako ini vo forme vysokej hypoteky.
@dettinadetta Ty si myslis, ze nam, co mame 50+ vsetko spadlo z neba? V Tvojom veku som akurat skoncila VS a zarabala som smiesne malo, ale kedze som chcela svoj byt, tak som po veceroch doucovala a celkovo makala na sebe, aby som si ten byt mohla casom dovolit. Rozhodne som nikde nevyplakavala, ze nic nemam. Proste makaj a snaz sa, ziadne zazraky necakaj, tie sa deju tak vo filmoch.
@spongebob1 hypo sú lacné peniaze. Úrokové sadzby sú stále nízke oproti tomu, ako vieš peniaze inak zhodnotiť. Predčasne splácať hypotéku s takýmito úrokmi je hlúposť. Zároveň ti dáva hypotéka možnosť ihneď bývať vo vlastnom. Nedáva zmysel šetriť si na sporiacom účte, aby si človek v 45 rokoch zobral hypo, medzitým mu peniaze strácajú na hodnote, ceny nehnuteľností rastú. Hneď ako to človeku vychádza treba brať hypotéku a ísť do vlastného
@dettinadetta Máš iba 24 a už 20tisic…Ja som v tom veku ešte len končila skolu
@spongebob1 hypo sú lacné peniaze. Úrokové sadzby sú stále nízke oproti tomu, ako vieš peniaze inak zhodnotiť. Predčasne splácať hypotéku s takýmito úrokmi je hlúposť. Zároveň ti dáva hypotéka možnosť ihneď bývať vo vlastnom. Nedáva zmysel šetriť si na sporiacom účte, aby si človek v 45 rokoch zobral hypo, medzitým mu peniaze strácajú na hodnote, ceny nehnuteľností rastú. Hneď ako to človeku vychádza treba brať hypotéku a ísť do vlastného
@kaca222 No neviem, ked tu skucia, ze maju zvysene splatky a stat doplaca. 🤔
Pre ludi, ktori nedostali slusny startovaci balicek ine nezostava ako sa zadlzit na 30 rokov.
Peniaze nema zmysel drzat v banke na nizkych urokovych sadzbach, daju sa aj inac zarabat.
@spongebob1 ak splácaš 30 rokov, tak určite nič nepreplatíš, behom tých 30 rokov sú ceny nehnuteľností tiež niekde inde, ako ked si hypo berieš. Za posledných desať rorkov stúpla cena bytu, ktorý si kúpil môj syn zo 77000 na 125000. Čo preplatí? Osobne nepoznám nikoho, kto nesplatil skôr, ako mal.
A aký máš návrh pre mladých ľudí, ktorí nezdedia, nevyhrajú, ani im rodičia nedajú 100000?
@kaca222 No neviem, ked tu skucia, ze maju zvysene splatky a stat doplaca. 🤔
Pre ludi, ktori nedostali slusny startovaci balicek ine nezostava ako sa zadlzit na 30 rokov.
Peniaze nema zmysel drzat v banke na nizkych urokovych sadzbach, daju sa aj inac zarabat.
@spongebob1 tak jasné, píšem, že keď to vychádza. Chcela som tým len povedať že nie je nič zlé na tom, zadĺžiť sa na 30 rokov. Tak fungujú financie.
Minule bol dokonca príspevok na fb, že pár nechce brať hypotéku, ale hlavne, že majú úvery -_-
@spongebob1 ak splácaš 30 rokov, tak určite nič nepreplatíš, behom tých 30 rokov sú ceny nehnuteľností tiež niekde inde, ako ked si hypo berieš. Za posledných desať rorkov stúpla cena bytu, ktorý si kúpil môj syn zo 77000 na 125000. Čo preplatí? Osobne nepoznám nikoho, kto nesplatil skôr, ako mal.
A aký máš návrh pre mladých ľudí, ktorí nezdedia, nevyhrajú, ani im rodičia nedajú 100000?
@anonym_f6fafa
@anonym_f6fafa mne behom desat rokov stúpla hodnota bytu zo 78.000 na 180.000 minimalne.
@anonym_f6fafa
@anonym_f6fafa mne behom desat rokov stúpla hodnota bytu zo 78.000 na 180.000 minimalne.
@zmrzlinka8 mne podobne
Byt som kúpila v januári 2022 za 68.000 ako holobyt, investovala som do kuch.linky so spotrebičmi a zariadenia do bytu.kupeľňa bola hotová.
Dnes sa predávaju rovnaké byty ,ani nie po 3 rokoch od kúpy za 110.000
@dettinadetta a potrebujes vlastnu nehnutelnost? V 24rokoch?
@anonym_f6fafa
@zmrzlinka8 my sme veru tiež kúpili 2021 4i byt za 120 000 a teraz sa predávajú po 170 000
@zmrzlinka8 my sme veru tiež kúpili 2021 4i byt za 120 000 a teraz sa predávajú po 170 000
@kaca222 ja 2015 tiez 4iz. zrekonstruovany a este 78.000 stal. teraz je cena uplne inde. preto kebyze som autorka, tak idem do hypoteky co najskor, ked na to mam. ceny budu len stupat.
@kaca222 ja 2015 tiez 4iz. zrekonstruovany a este 78.000 stal. teraz je cena uplne inde. preto kebyze som autorka, tak idem do hypoteky co najskor, ked na to mam. ceny budu len stupat.
@kaca222
@zmrzlinka8 baby náš prvý byt kúpil môj muž v cene garáže teraz. 35k za 2i byt (2015). Predali sme ho za 140k, lebo z neznámych príčin (nič v tom meste nie je, ani práca) sa extrémne zdvihli ceny za byty. 😅 veľmi dobre sa dvom pracujúcim potom vyberá nový byt, keď sme mali možnosť brať aj hypo a aj sme mali vyše 100k na kúpu.

@denkabemommy Suhlasim, len majitelia fitiem s 2 mil.obratom( samozrejme nevidime cisty zisk), nemaju 1 izbove byty alebo si beru aky taky uver ucelovo. Len aby im nieco svietilo na katastri a fimancnej sprave neklalo oci.
@spongebob1 však určite nebývajú 1i byte, ale to už je o schopnosti splácať niečo väčšie. Veď každý sa prikrýva takou perinou na akú má 🙂. To bol len príklad k tomu, že nechce hypotéku, že to nie je nič podradné ju mať.