icon

Cena energií

28. aug 2022

akurat citam clanok ze ma vrast cena za energie pre domacnost od 121 eur az 244 za mesiac..to akoze domacosti co uz teraz ziju ledva od vyplaty k vyplate maju kde na to vziat? sa uz uplne zblaznili vsetci alebo co..?!?! 🙈😠 ..ze si budu musiet domacnosti vybrat medzi jedlom a teplom..to kam sme preboha dosli

ivana11155
28. aug 2022

@zuzanka.zuzu ten prieskum v nemecku bol mysleny, že ľudia by si rádsej vybrali teplo ako sankcie voči putinovi, áno?

valeria_h
28. aug 2022

Sankcie by mali zrušiť.

alenamihal
28. aug 2022

@evamarek77 Vrati sa ti Ficko a ten uz uplne nic neurobi ako to bolo za 12.rokov.... len kradnut a kradnut a hadzat na svoj ucet...nezabudni,ze je tu ina generacia a Ficko je stary chuj (sorry za vyraz) na tuto generaciu... ten clovek zije v minulosti a svk by neposunul nikde a ani neposunie...

xena0
28. aug 2022

Ja si to ani nemyslím.... Asociál poberá dávky a nemá žiadnu prácu, je to hrozne že človek pracuje a napriek tomu musí obracať každé euro a tu je veľmi častá rada že nájdi si lepšie platenú prácu.... Lebo to je len tak, všetci môžeme robiť len práce kde sa zarábajú tisíce

zarrinka
28. aug 2022

@kittykat22 s elektrinou sme úplne sebestačný. Problémom je deformovaný európsky trh resp. obchodovanie s nim. Som zvedavá kedy to konečne začnú kompetentní riešiť

autor
28. aug 2022

@alenamihal noo ta banda co je tam teraz nas uz len posuva teda....

mircalla
28. aug 2022

@nikuskakri Ja sa na stat nespolieham. Kradlo sa tu vo velkom 12 rokov, evidentne to mnohym z Vas nevadilo (vidim, ze polka diskutujucich Fico pozitiv). Teraz tu mame pre zmenu pomerne dost neschopnu vladu. Zase zle. Beriem to ako fakt. Spolieham sa len na seba. Mala som v zivote kedysi davno aj tazke obdobie, ked som drhla zachody a vykladala tovar v Tescu. Prezila som.
Ono pocitam s tym, ze kedykovek moze rachnut Zaoporozska jadrova elekraren, takze ceny energii budu nas najmensi problem.
@1ryba Preco by som to preboha robila?

autor
28. aug 2022

@xena0 ano asi tak..alebo najdi si druhu pracu a ked mas druhu tak najdsi si tretiu..zacni setrit a ked setris tak ešte viac setri..ako ešte viac?..mam prestat davat deti do skoly a skolky?..alebo muzovi kupovat lieky a nechat ho pomaly umret ci neviem ako este viac?..

zarrinka
28. aug 2022

Tam kde si teraz budeš aj s akoukoľvek ďalšou vládou... toto je istota na svk. Ľudia v ťažkej životnej situácii sú na pretrase len pred voľbami.

valeria_h
28. aug 2022

Česi majú najdrahšiu elektrinu v Európe. Pritom ju vyvážajú...https://echo24.cz/a/SJ7jK/cesi-maji-nejdrazsi-e...

hopsadobrandejsa
28. aug 2022

Ja rozumiem frustracii autorky a naozaj vela ludi to buduci rok nebude mat jednoduche. Ja sam momentalne premyslam ako zmiernit tie dopady cien bez toho aby rodicia tiez nemuseli trpiet ci nebodaj sediet v zime, ale momentalne nie je mozne sa z toho dostat len tak von.

Vinu tu mozete hadzat na politikov ci sucasnu vladu, ale bez ohladu na to ci by bol pri moci Matelko alebo Hranol, trhove ceny komodit nikto z nich neovplyvni. Nikto taky vytlak nema. Predajcovia enrgozdrojov drzia karty v rukach cize ak sa chcete na niekoho hnevat tak to poviem tak ako to je a bohuzial pre nas, cele toto peklo rozputal ten maly hajzel v Kremli. Nim to zacalo a nim to aj skonci.

Nikto z clenov OPEC kartelu nepride do Europskeho parlamentu so slovami " Viete co? Tak nas uz to prestalo bavit zarabat neskutocne peniaze pri tychto cenach, my Vam plyn aj ropu predame za par drobnych"........Nikto!!!!

1. Blokovanim ukrajinskych pristavov boli miliony dalsich ludi ohrozenych hladom pretoze sa neexportovala psenica ci kukurica od ktorych su tieto krajiny zavisle.

2. Cela Europa trpi vysokymi cenami energii ktore ovplyvnuju aj cenu potravin ci vyrobnych nakladov fabrik pretoze Rusi chcu dosiahnut aby zapad prestal vojensky podporovat Ukrajinu co medzinarodne pravo dovoluje

Vsetci naokolo trpia. Britska studia ukazuje, ze mnohym Britom hrozi energeticka chudoba.

Ja chapem, ze ludia su frustrovani, ale je treba prestat zit vo svojej bublinke a troska sa rozhliadnut pretoze trpi cela Europa cize tie problemy ktore ma autorka maju miliony dalsich ludi. Dovod preco to nie je vidno je, ze kazdy sa zaobera vlastnymi problemami.

Ak mam byt uprimny tak ciastocne su si ludia sami na vine pretoze ked vlady hovorili aby ludia zacali setrit energiami, namiesto toho aby sa ludia uskromnili tak pocas vlny horucav vsetci nabehli do predajni a nakupili klimy lebo im bolo "troska horuco" pocas vlny horucav.

Sorry, ale ja som prezil tohtorocne horucavy bez klimy a dovod preco cena elektriny stupa resp. preco je jej malo je, ze ludia s nou doteraz plytvali a vodne elektrarne pocas tohto leta vyprodukovali prilis malo.

Netreba stale len ukazovat, ze druhi su na vine, ale mat trocha sebareflexie a priznat si, ze ciastocne si za to mozeme sami. Tym netvrdim, ze sa to tyka autorky pretoze ona sa nachadza v nezavideniahodnej situacii, ale vela ludi doteraz zdrojmi plytvalo. To je vseobecne znamy fakt pretoze Europa je bohaty kontinent.

Btw, co sa tyka tej anonymnej studie, ze 60% Nemcov by si zvolilo teplo namiesto jedla, poprosim link pretoze tomu velmi neverim. Ak sa link konci ".ru" , nie je treba ani sharovat pretoze hned budem vediet kolka bije.

Je treba sa pripravit na tvrdu zimu a nezabudat na fakt, ze trpiet budu aj ludia okolo Vas, nielen vy sami a prave v takych casoch je dolezita solidarita, nie kritizovat svoje okolie ci vladu, ze sa nic nerobi pretoze Vlada SR a Medzinarodna burza sa uplne rozdielne veci.

oliva276
28. aug 2022

Ak niekoho dráždi, že príspevkov s takouto tematikou je v poslednej dobe mnoho - treba si zvyknúť, budú výrazne pribúdať. Je to celkom logická priama úmera k znepokojeniu a obavám obyvateľstva, je možné, že, že na jeseň bude o tejto téme každý štvrtý - piaty novozaložený príspevok, bude to gradovať.

Keď budú mať ľudia existenčné problémy, ostatné témy pôjdu do úzadia.

autor
28. aug 2022

tak by si mali ti eu lidri sadnut za jeden posraty stol a vymysliet ako to vyriesit aby to domacnosti pocitili co najmenej..a nie sa len pretekat v tom kto vymysli pre rusko dalsiu nezmyselnu sankciu..lebo mam pocit ze tam posledne mesiace nic ine nerobia

zarrinka
28. aug 2022

@mircalla mňa to dostatočne zaujíma teda čo sa deje za hranicami a aj tu. Zrejme si zle pochopila moju odpoveď resp zle vyznela

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
alenamihal
28. aug 2022

AUTOR.. ty momentalne pozeras len na svoju situaciu...ano riesia veci ,ktore sa posuvaju do predu,ty to len nevidis...na svk keby prisla vojna,tak sa nemame ani cim branit,jedine tak varechami....ty vidis,len veci ,ktore asi chces vidiet.,,ale ano,posuvaju svk ...minula vlada nemala ziadne problemy ,len rozkradat stat ...terajsia vlada je aka je ,ale od zaciatku maju co robit....aj ked nie vzdy je to ok...

nikuskakri
28. aug 2022

@valeria_h ale to nie je len problém Čiech, ale aj náš. Písala som to vyššie.

kofa77
28. aug 2022

cena za MWh elektrina bola v piiatok tusim na burze 1000 eur... priemerna spotreba domacnosti je 4-5 , ak kuria, 10 tisic... ak sa ni nespravi, hrozi kolaps vsetkeho, tu vobec nejde o to, ze to domacnosti nezaplatia-lebo nezaplatia, tu ide o to, ze firmy nebudu mat prostreidky na jej uhradu-dnesne ceny sa odrazia na buduci rok, prepustanie, ceny budu take, ze koniec... tu len s atreba spoliehat, ze staty nieco spravia, lebo naozaj je s nami koneic. ale tu je nejak ticho vsadee

zarrinka
28. aug 2022

@hopsadobrandejsa perfektné zhrnutie 👍👍👍👍

mircalla
28. aug 2022

@zarrinka Ok, uz mi to doslo, ako si to myslela

autor
28. aug 2022

@alenamihal jasne ze riesim svoje problemy a co mam riesit?..nechcem sa dozit toho ze mi pride dieta za mnou ze je hladne a ja mu nebudem moct kupit ani len rozok..co ine mam kua riesit?..mam dve deti za ktore mam zodpovednost aby boli nakrmene oblecene..a nech makam ako makam teraz sami to dari len tak tak..a ako tak citam predpovede buduci rok sa mi to nebude darit vobec..a pozriem spravy a slovenski politici idu rokovat ci v nedelu budu zatovrene predajne..ved to je nonsens

kofa77
28. aug 2022

presne tak, vlada sr a burza su dve odlisne veci...

autor
28. aug 2022

@kofa77 presne toto mam na mysli

valeria_h
28. aug 2022

@nikuskakri Áno viem, ale také Česko má drahšiu elektrinu ako Švajčiarsko. A aké si tam platy? Je to na hlavu všetko.

alenamihal
28. aug 2022

@evamarek77 kde si bol/a 12rokov ??!! NECHAPEM ludi,ze od novej vlady chcu vsetko za 2roky ,co kua Fico nebol schopny urobit za 12rokov....zdvihal dochodky atd po centikoch/hamba....

xena0
28. aug 2022

Toto je hrozne:( také rady a čudujú sa že ľudia páchajú samovraždy a sú zúfalí...a že len nadávajú , veď človek musí byť frustrovaný z tejto situácie.... Ja to vidím len napr. Na mojich rodičoch, mamka je na čiastočnom ID a tiež popri Tom na čiastočny úväzok pracuje, otec pracuje ale žiadna prestížna práca to nie je a čo má pár rokov pred dôchodkom si zvyšovať kvalifikáciu??? Bohužiaľ, pred 20-30 rokmi nie všetci študovali na VŠ a niekto bohužiaľ musí robiť aj vo výrobe a pod. Ale tí ľudia možno nepracujú hlavou ale rukami, prečo by tiež nemohli dostať zaplatené aby aspoň mohli ľudia dôstojne žiť
@autorka

nikuskakri
28. aug 2022

@alenamihal Ty si úplne smiešna. Ak by prišla vojna, tak nás nemá predovšetkým kto brániť. A ak by Rusi použili nejaké nové zbrane, ktoré majú vyvinuté, prípadne jadrové, tak obrana ani nie je nutná.

hopsadobrandejsa
28. aug 2022

@oliva276
Teraz to mas este v pohode.....

Ked energetici zverejnia cenniky elektriny a plynu na rok 2023, presne vtedy uvidis ten zlom pretoze teraz su vsetko len spekulacie a predbezne odhady lenze nikto nevie ako vysoko energie este pojdu.

Elektrina nabuduci tyzden s 95% istotou prekroci hranicu 1000 za MwH lenze to bude este len September. Prognozy boli 700 eur za MwH na tohtorocny December cize nik skutocne nevie ake tie koncove ceny pre spotrebitelov budu.

mircalla
28. aug 2022

@xena0 Mnohi ludia, co robia rukami maju zaplatene kralovsky, dokonca ovela lepsie ako ludia s akademickym vzdelanim. Viem ake palky sme platili instalaterovi, elektrikarovi atd.....za hodinu roboty. Cize toto uz neplati. Aj manualne pracujuci clovek (ak je sikovny) si vie prist na velmi pekne peniaze. A naopak. Vid ucitelia

llenkaa123
Odpoveď bola odstránená