icon

Ceny nehnuteľností

9. mar 2023

Ahojte.Nechce sa mi veriť že banky poskytnú hypo 300-400tis €. Pozerám každý deň inzeráty.Chcela by som dom no pomaly už strácam nádej.Buď sú to stariny za astronomické ceny,alebo fakt prerobené domy a ceny sa šplhajú tiež do výšin.Myslíte že budú ceny klesať?

Strana
z9
miriamamama
9. mar 2023

Banky poskytuju 80% hodnoty nehnuteľnosti podľa znaleckého posudku.

akinom0077
9. mar 2023

No pracujem v realitnej kancelárii 13 rokov, nemyslím si že pôjdu dole nejak rapídne . Banky stále dávajú úvery, i keď nie 100% ceny , ale vždy sa dá pokial je prispôsobený znalecky posudok a samozrejme postačujúci príjem. avšak rozhodne by som nechcela riešiť bytovú otázku nakoľko ceny sú naozaj vysoké a posledné roky len rástli... a vec číslo 2 ponuka je dlhodobo žalostne mala nie je z čoho vyberať aspoň v našej lokalite je to tak...

milanemila
9. mar 2023

Preco by neposkytovali? 🤷🏼‍♀️ ved ked mas prijem a nehnutelnost je ohodnotena na taku sumu, tak nie je problem poskytnut 80, dokonca aj 90%

tiezjedna
9. mar 2023

Ono sa už tak 5 rokov hovorí, že ceny musia spadnúť, a deje sa úplný opak. My sme preto dlho vyčkávali s kúpou nehnuteľnosti (v zahraničí). Nakoniec sme si vlani povedali, že už nemá zmysel čakať a kúpili sme. Dnes sa ten istý apartmán v tej istej lokalite predáva o 70 tisíc € drahšie. Takže asi tak. U nás ani v CZ to nie je inak.

slniecko5
9. mar 2023

Martin Capo z Nového bývania, dlhoročný realitak, uviedol v nedávnom rozhovore, že nie, že rapídne už neklesnú. Že je podľa neho dobrý čas na kúpu.

luccija
9. mar 2023

Tie, čo boli nadhodnotené a ľudia sa chceli zbaviť za vysokú sumu klesnú...rapídne znižovanie nebude určite ešte nebol čas za posledných 15 r odkedy som predávala byt, že by išli dole.A hypo Ti dajú na akú máš príjem a čo máš našetrené veď to nie je nič nove

solange7
9. mar 2023

Chapem, ze to moze byt pre niekoho frustrujuce. My sme kupovali pozemok priblizne 10 rokov dozadu za 40000€ velky, v intravilane, teraz by na nom developer postavil 5 domov aj s "pozemkom". Brali sme si hypo ako uplne mlade ucha. Dnes uz nam tam stoji dom, pozemky maju v tejto lokalite omnoho vyssiu hodnotu. Ale zas z druhej strany nam za tu dobu aj adekvatne vzrastli mzdy. Takze ozaj sa treba zamysliet, ci na to clovek naozaj ma alebo sa zmierit s tym, ze takato kupa a stavba je pre nho skutocne nedostupna.
Niekto si postavi bungalov a ostane mu 100e po zaplateni stravy a energii, co to je za zivot? A to nechcem vediet ked im skoncia vyhodne fixacie.

autor
9. mar 2023

@solange7 Úplne s tebou súhlasím.Zaplatit hypo 300-400€ a kde sú ešte energie? A žiť z čoho? Hrozné niečo.

pupavocka101
9. mar 2023

nuz bohuzial doba je odo dna horsia a horsia, ale ludia sa tomu proste budu musiet prisposobit a pokial nie je na dom, budu sa musiet uspokojit s bytom. treba myslietn na to, na to clovek ma

slniecko5
9. mar 2023

Autorka.

Ak je to pre teba nedosiahnuteľné, načo o tom uvažovať vôbec? Určite nie je dobrý nápad mať na účte zostatok pár stovák po hypo.
Je veľa ľudí, ktorí na to majú, tak nech to kupujú tí. Slovensko netvoria iba nízkopríjmové domácnosti, ako je tu prevažny názor na MK. To je hlboký omyl.

solange7
9. mar 2023

Ono mozno je rozumnejsie prehodnotit ci je to naozaj to co chces. Balansovat na hranici chudoby v novom dome, alebo zit normalne v byte.Mozno by pre teba bola lepsia moznost ostat v byte a kupit si zahradu kde si mozes postavit aj celorocne obyvatelnu chatku. Vela ludi tak funguje a pochvaluje si.

zic
9. mar 2023

Otazka je, co si predstavis pod pojmom klesat... Ak cakas 50% prepad, tak to si nemyslim, to by sa muselo stat nieco naozaj vazne. Korekcie si myslim budu do buducna - v style, ze co je dobre si bude drza plus minus cenu, alebo mierne pojde hore, co je zle, tak klesne na normalnejsiu uroven... Ale nejaky vypredaj velmi neocakavam...

solange7
9. mar 2023

Mimochodom to si este povedala malo tu splatku, 300-400e to je luxus. Ludia platia ovela vyssie sumy.

gemerka17
9. mar 2023

Autorka
Ceny sú síce vysoké, pomaly však klesajú. Ten kto sleduje trh, si musel všimnúť že klesli. Ja sledujem BA a dole to išlo. Aj novostavby. Tiež si musíš všimnúť jeden podstatný detail a aj to, že keď nehnutelnost sa nahodí za prehnanu sumu, tak aj či im to aj niekto kúpi. Odpoveď je jasná. Byty a domy na portáloch len a len pribudaju. V podstatne sa čaká na to, že predávajúci si musí uvedomiť, že ak chce predať bude musieť ísť s cenou dole. Inak v inzerátoch sa často objavuje slovo zľava, znížená cena, dohoda na cene možná. Úroky pôjdu ešte vyššie (to sa už vie), čiže logicky ceny ešte pôjdu nižšie. Ako to padne dole ti ale nikto nevie povedať.

autor
9. mar 2023

@zic riešim aj výšku hypotéky.A výšku splátok.napr.viď obrázok.Ved to je choré 30r.platiť 400-450€ splátku.Po skončení fixácie samozrejme viac.

ayanamirei
9. mar 2023

ziskat hypo bude najblizsich cca 5 rokov len vecsi a vecsi problem, uroky totiz maju ustrelit az do astronomickych vysok, takze cena nehnutelnosti je najmensi problem. A mimochodom splatka 400€ je pri sume okolo 90K, to teda neviem aky dom za to chces kupit, u nas by si za to mala garsonku niekde na kraji mesta 🤦🏼‍♀️

tiezjedna
9. mar 2023

@solange7 my máme jednu hypotéku v ČR, úver bol 4 mio, splátka je 14k mesačne (v prepočte pri aktuálnom kurze 23,50/€ úver cca 170k €, splátka 595 €). Už je veľká časť splatená.

@autorka tie úroky sú masaker. My máme 1,7... Za stávajúcich podmienok by som si hypo nebrala, aj keď sú to stále najlacnejšie peniaze.

diamand2326
9. mar 2023

Mať dom nie je ľudské právo, ako je na Slovensku prezentované... Plnohodnotne sa dá žiť aj v menšom byte, lacnejšom ako dom. Je potrebné sa prikrývať takou perinou, na akú máme a nie ísť za každú cenu do domu s vysokými splátkami a tŕpnuť, čo bude keď skončí fix, prípadne nedovoliť si pomaly ani výlet s deťmi, ale hlavne, že mám dom.

zic
9. mar 2023

neviem pri akej hypo by si mala splatku 300-400 eur, lebo pri 300-400 tisicovej hypoteke a 3% uroku (co je uz nizko dneska) je ta splatka tak 1600 eur...

cubo2
9. mar 2023

autorka a co je na tom chore platit 400 eur splatku? Nie.. chore je nieco uplne a to tvoje zmyslanie - ako mozes uvazovat o dome, ked si ho zjavne nemozes dovolit? Ked 400 eur mesacne je pre teba "chore"?

tiezjedna
9. mar 2023

@cubo2 podľa niektorých by sa mali domy asi tiež prideľovať na úrade ako kedysi byty😉

autor
9. mar 2023

@cubo2 ty čítaš tú úrokovú sadzbu? Nechápem tvoju reakciu.Prečo si útočný? Ja tu rozoberám ceny nehnutelností a výšku hypoték teda ich sazdby.Ako vieš že si to nemôžem dovoliť?Bože ozaj Slovač sa nezaprie.

zic
9. mar 2023

Neviem kolko mas rokov, ale 4-4.5% urok na hypo je to, co je normalne. Nenormalne bolo mat urok 0.5-1%... myslim ekonomicky, pre svet... Volakedy som zacinal na uroku 5.6%... Ked to kleslo na 4.5, tak sme boli stastni...
V kazdom pripade, naozaj sa len vraciame do normalu s tymi urokmi... Nehovoriac, ze aj tie nereflektuju sucasnu inflaciu, takze ak by sa drzala inflacia taku aku mame teraz roky (3, 4 ci viac rokov), tak tie uroky pojdu skor k tym 8-10%...

autor
9. mar 2023

@ayanamirei prepočet vyšiel na sumu 80600€

tahomi
9. mar 2023

V susednom Cesku su 3% bezna sadzba, to len my sme si tu zili v bubline, ktora praskla. Nie je normalne mat urok 0,7-1% a zadlzit sa az po usi.
Hypoteka nema byt pre kazdeho, byvanie v dome nema byt pre kazdeho, nie kazdy musi mat vobec svoju nehnutelnost.

melanta
9. mar 2023

Prečo by to bolo niečo hrozné? To píšem ako reakciu na tvoju odpoveď pre solange o 9:21. Vôbec nie je hrozné mať drahý dom a platiť energie. Dom za 300 000 dokonca ani nie je drahý dom. Len na to treba mať príjem. Pozeraj po nehnuteľnostiach, pri ktorých nebudeš mať pocit, že je to hrozné, čiže po takých, ktoré ti z tvojho rozpočtu nezoberú toľko, aby si nemohla žiť tak isto, ako doteraz. A úroková sadzba 3,5 - 4% je normálna zdravá úroková sadzba. Sadzby okolo 1% neboli normálne, to bola slovenská bublina.

zic
9. mar 2023

a ta suma 80600 - to co znazornuje? Za tolko mas v umysle kupit dom ci to si dala len ako priklad?

melanta
9. mar 2023

@tahomi presne tak, dom nie je pre každého, ani hypo, ani vlastné bývanie. Ale tu čítam často príspevky, že chcem dom a nemám na to a ako to, že iní majú. Hlava mi to neberie.

tiezjedna
9. mar 2023

@tahomi teraz je priemer v CZ okolo 4,7 % na nových hypotékach.

solange7
9. mar 2023

@melanta inak mna fascinuje, ze ludia vyplakavali pri 1,5% urokoch aby splasla realitna bublina, ze chcu lacnejsie nehnutelnosti. Tak tu ich maju teda.

Strana
z9