icon

Ceny nehnuteľností

9. mar 2023

Ahojte.Nechce sa mi veriť že banky poskytnú hypo 300-400tis €. Pozerám každý deň inzeráty.Chcela by som dom no pomaly už strácam nádej.Buď sú to stariny za astronomické ceny,alebo fakt prerobené domy a ceny sa šplhajú tiež do výšin.Myslíte že budú ceny klesať?

cubo2
9. mar 2023

Predstavitelom Slovace si skor ty, lebo vyplakavas, presne ako typicka Slovac. Ja mam splatku 540 na 25 rokov a nevyplakavam, ja som spokojny. Vychadzal som z tvojej vety "Ved to je choré 30r.platiť 400-450€ splátku.".

Ale asi uz chapem, co si chcela povedat, ze sa ti nepaci ta vysoka urokova sadzba. No, co uz, s tym nic nespravis. Doba sa rapidne meni, skor bolo nezdrave poskytovat hypoteky za 0,8 percenta. Kto vtedy kupil, jednoducho mal stastie. Rovnako ako ludia co v 2015 nakupili byty v Bratislave za 100% hypoteky. Tam si mohla mat vtedy byt doslova za podpis a tie ceny boli vtedy take nizke, ze dnes za tie iste ceny sa predavaju byty v nejakom zaprdenom okresnom mestecku. A navyse, je nizka pravdepodobnost, ze budes toto platit 30 rokov.. casom budes refinancovat, casom budes davat mimoriadne splatky na znizenie istiny.. ak mate dobru stabilnu pracu, tak to bude uplne v pohode.

bubbinaa
9. mar 2023

Ako hej pre nás sú také sumy nepredstaviteľné, ale tak niekto proste na to má, takže pokiaľ na to niekto má, tak aj domy budú toľko stáť. Pokiaľ je dopyt, tak to proste pôjde

melanta
9. mar 2023

@solange7 tak lebo všetci si mysleli, že sú odborníci a poznajú trh a čo hovoria odborníci nie je pravda, lebo my laici sme múdrejší. Aj škoda diskutovať s niektorými.

autor
9. mar 2023

@cubo2 splátka je uvedená bez fixácie.Ja nikde nevyplakávam.Áno je to choré,pretože len na bývanie dáš 700-800€ aj s energiami.Keď máš z čoho tak plať.

autor
9. mar 2023

@zic ano vyska hypo.

solange7
9. mar 2023

Tu fixaciu spominas v dost zvlasntom kontexte. Co to znamena "splatka je uvedena bez fixacie". Ved pojem fixacia nepredstavuje ziadnu sumu.

uglybetty1234
9. mar 2023

My mame len hypo 2x tolko. Co uz, s tym sme do hypo isli. Prijem mame ok, ked prijem ok nebude, dom sa preda a najdeme nieco mensie, kludne aj byt. Tu na Slovensku mi pride, ze kupim nehnutelnost a do konca zivota v nej budem zit.
Nerozumiem tomu, vsak nie sme stromy, mozeme sa presuvat ;)

cubo2
9. mar 2023

"Ja nikde nevyplakávam.Áno je to choré,pretože len na bývanie dáš 700-800€ aj s energiami." -- si si ista, ze vies co znamena slovo "vyplakavat"?

zic
9. mar 2023

V takom pripade sa bojim, ze na dom naozaj nedosiahnes... Radsej zvaz byvat v byte a bud dosetri alebo pockaj ak budete mat vyssi prijem... neviem si predstavit dom za taku sumu....
Tak isto, ak splatka 400 eur pre teba predstavuje vacsi problem, tak naozaj radsej neuvazuj, ze sa tak zaviazes...

jaroslav81
9. mar 2023

Úplne zbytočná téma, autorka asi dnes prvý krát zapla hypotekárnu kalkulačku...Rozhorčuje sa nad splátkou 400€, čo je splátka asi za garzónku v KE. Pri dome za 350 000€ je spátka asi 2000€ mesačne a predstav si, ľudia ich kupujú...nie každý totiž zarába 800€ v čistom, sú rodiny kde manžel zarobí 3000€ a manželka 2000€..a taký si ho kúpia...

autor
9. mar 2023

@cubo2 nie a ani to od teba nechcem čítať.Nerieš to.Zjavne si nepochopil čo som písala.

cubo2
9. mar 2023

Ja viem, ze tuto na konovi to nie je popularne, ale naozaj existuju na Slovensku ludia, ktori si mozu dovolit dat za byvanie 700 mesacne. Zdrave naklady na byvanie vratane hypoteky a energie su maximalne jedna tretina spolocnych prijmov, tj v tomto pripade, ak spolu s manzelom zarobite aspon 2100 v cistom mesacne, tak 700 za byvanie (350 na jedneho) nie je take bolestive, aby si to oznacovala za chore.

autor
9. mar 2023

@cubo2 píšem o jednotlivcovi,nie o manželoch.Samozrejme že dvom je lepšie platiť.

orangiiina
9. mar 2023

Tak toto je nonsens. Chceš bývať v dome, ale nie v žiadnej starine a 300€ je ti veľa dat na splátku toho domu? Čiže ty si chces žiť ako pani v dome a zadarmo? My mame splátku 700€ a to nebyvam v dome. Keď tu vidím takéto sťažovačky, normálne nechápem. Take vysoké nároky ako tu poslednú dobu vidím, nečudujem sa, že sa ru v každej druhej téme vyplakáva. Zakrývaj sa takou perinou, na akú máš.

cubo2
9. mar 2023

autorka - v poriadku, to je uplne pravda. Ale zase musis uznat, ze ak si chces ako ty sama jednotlivec kupit dom za 350 tisic, tak asi trochu vysoko rubes, nie? Co asi dost dobre vystihla svojim komentarom @tiezjedna, ze snad nemas pocit, ze je normalne, aby si jednotlivci kupovali svoje samostatne domy za par stovak.. Ty budes generacia Z, vsak?

solange7
9. mar 2023

V tom pripade to je pre teba absolutna utopia. Ja som myslela ze riesis s partnerom kupu nehnutelnosti. Ak mas nejaku hotovost, tak doloz k hypo a kup si byt.

lyci
9. mar 2023

nech je akakolvek drazoba, vzdy sa najde dost ludi, co si to mozu dovolit. vzdy to tak bolo. my to tiez teraz nie sme. ale stale je velka ponuka domov do 200k, len su 50+ km od velkeho mesta. nema moc zmysel cakat na nizsie uroky, lebo ked klesnu, tak si ich vie kazdy znizit refixaciou (aj za cenu roznych pokut, ale ak mas dobreho bankara alebo poradcu, tak sa vzdy da najst vyhodnejsie riesenie). a cena nehnutelnosti, ak by aj klesla, tak najviac asi prave tie predrazene 400k domy a byty

autor
9. mar 2023

ja nechcem kúpiť nehnutelnosť za 300-400tis €.Pred tým ako reagujete na niečo,prečítajte si to.Vďaka

ivuska027
9. mar 2023

za polovicu sa da postavit.

autor
9. mar 2023

@orangiiina nie 300€ je v pohode aj 350€.Píšem že nechcem kúpiť starú chajdu za 100tis a ešte 100 vraziť do toho.Tak vám je dobre zaplatiť 700€,predpokladám že to sama neplatíte.Ste dvaja.Ja som sama.A už prestante vypisovať ako chcem ja žiť,a prečo dom a podobne,nie je to nikoho starosť len moja.

ivuska027
9. mar 2023

Autorka, neviem, čo si chcela touto temou povedat. Odpoviem len na otazku.
Nie, ceny nebudú markantne klesať. Mozno cca 10-15%, ale viac už nie.
Banky dávaju hypotéky aj viac ako 400k, ak má žiadateľ príjem.
Tému si založila, aby si tu všetkým vynadala? Sústreď sa ne výber nehnutelnosti primeraný k Tvojmu príjmu,(Prípadne zmen bydlisko do lokality, kde sú domy lacnejšie. Veď ludia sa bežne stahujú.) alebo urob niečo pre to, aby si mala príjem vyšší.
Zvyšok sú len vyplakávačky, ako tu už bolo viackrát spomenuté.

cubo2
9. mar 2023

dobre, tak ja ti uz teraz viem odpovedat na tvoju uplne povodnu otazku z temy:
Nie, ceny nehnutelnosti neklesnu tak, aby si si sama ako jednotlivec mohla kupit peknu novostavbu domu za 350 eurovu splatku hypoteky.

Este dodam, ze stariny klesat budu aj nadalej - stare domy a stare panelakove byty boli naozaj nadhodnotene a ludia to uz nebudu kupovat ako teple rozky.. Tam sa bude dat cakat maly dlhodoby pokles, lebo ludia si uvedomuju, ze sa im to neoplati, lebo za prerabku daju este dalsi a dnes nie maly balik penazi.. A novostavby, tam necakaj pokles. Vstupy su stale drahe - drahe materialy, draha praca.. Postavit si dnes lacny dom dokazes iba ak ti vie niekto dodat lacny material (napriklad bez DPH) a vacsinu prac si spravis sama, co tiez nie je jednoduche, lebo potrebujes vela casu, nastrojov a know how.

zic
9. mar 2023

Aha, uz sa niekam dostavame. Tak ono je problem sa tu zosynchronizovat, kto ma ake ocakavania (co je vela a co je malo)... cena, plat...
Lebo tu na juhozapade povazujeme predrazeny 100 rocny dom v povodnom stave ktory stoji 350.000 eur...
Nie je zle ani jedno ani druhe, len je nutne vzdy dat kontext...

evaachesa
9. mar 2023

Možno ste postrehli túto otázku vo finančnej poradni...ja som si na ňu akurát pri tejto diskusii spomenula. 😀 Žena na RD nemá vôbec nič našetrené, ani nepracuje, ale ona chce stavať rovno dom. 😅

zuzliq
9. mar 2023

No my sme pred rokmi kúpili starú chajdu, ako to ty voláš. Na viac sme nemali. Pomaly sme prerábali a bývali spolu s deťmi. Nebolo to ľahké, nie všetko je tak, ako sme si vysnívali, ale to nie je podstatné. Tá stará chajda nám umožnila žiť spolu, vychovávať deti, pomaly, postupne. Dnes je to náš milovaný dom, je plný lásky, plný detí. Menej hnevu a viac radosti do života ti želám.

tahomi
9. mar 2023

@evaachesa to je dokolane stelesnenie financnej negramotnosti 🤦🏻‍♀️

evaachesa
9. mar 2023

@tahomi ja som na to dlhú chvíľu pozerala s otvorenými ústami že či to nie je len pokus o vtip ... Ten poradca musel mať tiež dosť. 🤦🏻‍♀️

tanuuulka
9. mar 2023

My sme pred tromi rokmi dostavali krasny velky poschodovy dom aj s garazou. Na pozemok sme vopred setrili, kupili sme ho zo svojho, aby bolo cim rucit na zaciatku, teda sme dostali moznost postupneho financovania. Vysku hypo mame teraz necelych 450e, a teda co pocuvam mojich susedov, este sme na tom velmi dobre. Dnes uz by sme z takych cien nemali sancu dostavat, to uz vobec nehovorim o uprave pozemku a peknom plote. Vystihli sme to LTT. Ak sa ti vsak cena 400-500e za hypo zda vela, tak uz ani pomaly na byt nemozes pomysliet. Co sledujem ceny bytov, aktualne su 3izbaky u nas drahsie, ako mame my hypoteku na 7izbovy poschodovy dom s garazou. Takze ani pri kupe 3izboveho bytu asi uz pod 400 nepojdes. A to uz si na tej tvojej astronomickej hranici, ktoru by si nechcela prekrocit... ale teda podotykam, ze my sme nesli od nuly, kym sme boli bezdetni, sme setrili a makali, aby sme si to mohli dovolit. A teraz dufam, ze sa financna situacia nebude zhorsovat natolko, ze nebudeme schopni platit hypo. A este jedna vec.. na nasom sidlisku predavaju teraz posledne domy bungalovy (pekne velke, nie dake 2izbove kutice) za 280 000, pred 2 rokmi bola cena takych domov okolo 160 000.. a to uz je velky rozdiel. Sme 10 km od nitry.

zic
9. mar 2023

@evaachesa ano, niekedy cloveku stavaju vlasy dupkom, kto vsetko ma nie len volebne pravo, ale moze mat aj deti...

valeria_h
9. mar 2023

@tahomi Nie každý musí mať svoju nehnuteľnosť. Ok, ale potom sú tú ľudia, ktorí takýchto ľudí považujú za odpad. A to je smutné.