Ceny novostavieb idú dole
"Kupodivu", napriek tomu že sa realiťaci a developeri dušovali že to neexistuje. A to sme iba na začiatku. Po voľbách príde konsolidacny balíček - zvyšovanie dani, ekonomika pôjde do útlmu aj kvôli vysokým úrokom...nuž má to kam klesať, keďže dopyt po bytoch pri týchto úrokoch sa prepadol.
Ake uroky?...ved su stale smiesne...pred 25 rokmi, pred 15 rokmi boli bezne uroky 6-7 %...a ludia ich dokazali platit...boze uz z tych urokov nerobte ciernu dieru...ano, nie kazdy si mohol kupit nehnutelnost, ale to je uplne normalny jav...ja skor vacsi problem vidim v nulovej financnej gramotnosti slovakov a preto mnohi padli a este padnu na hubu...zial nik nim nevysvetlil, ze hypo nie je zaleziyost 5 rokov, ale na celeho zivota
Áno, boli a boli aj zlomkove ceny nehnutelností, iste i platy nižšie. Nič menej priem cena bytu vs priem mzda bola v roku 2022 porovnateľná s rokom 2008 a vieme aký vývoj cien nasledoval potom.
Iste ale viete, ze to nebolo kvôli pomeru a neschopnosti brat si hypoteky iba kvôli cenam- ten pad v 2008. Cize porovnanie nespravne. US banky ako padnuta Lehman Brothers davali zit "Americky sen o vlastnom dome" aj tym, ktorym by stres test asi tazko vysiel. Sam stat USA(paradox) nabadal banky aby socialne znevyhodnenym davali hypoteky. Co bolo zaujimave zistit citanim o tejto krize v odstupe casu a to som nevedel- ze robili aj to, ze z hypotek urobili cenne papiere, dali im rating a tie predavali na fin. trhoch, plus na ne sa vyskladali aj derivaty. Toto to len zhorsilo. A ked milovany FED zacal uroky dvihat, zacal problem, lebo vraj Amici vtedy(neviem ako teraz) nemavali fixacie, ale variabilne hypo.
Ano, ceny nehnutelnosti boli ine- nizsie, ale aj platy boli ine -nizsie...
Dostupnosť bývania je najhoršia v histórii Slovenska.
V roku 1993 ste si mohli za priemernú mesačnú mzdu kúpiť 0,81 m2 bytu
V roku 2008 ste si mohli za priemernú mesačnú mzdu kúpiť 0,46 m2 bytu
V roku 2022 ste si mohli za priemernú mesačnú mzdu kúpiť 0,44 m2 bytu
Takže tu netrepte blbosti o tom, že aj v minulosti boli úroky 8% a že mzdy boli nízke. Aj napriek tomu je teraz najhoršia dostupnosť bývania od vzniku SR
Prikladám graf:
Vážne nesprávne?...nevšimol som si žeby americké banky sekuritizovali slovenský trh nehnuteľnosti...a keď bol teda dobre ocenený prečo padol?..iste kríza...ale po každom raste ten pokles/ korekcia príde....to je tutovka pozri si históriu....pomer SK ceny nehnut. / mzdy 2022 na úrovni 2008...slovenské nehnuteľností po českých v pomere k mzdám druhé najdrahsie v EU...slovenské domácnosti patria v EU k tým ktoré na potraviny a energie vynakladajú najvyšší podiel z príjmov...a aka je potravinova inflácia? 25 či 30%...energetická kríza síce trochu odznela, nicmenej stačí jedna tuhá zima a sme tam kde minulý rok - i tak sú a budu energie drahšie...úspory slovakov sú biedne v priemere cca 8 tis eur na hlavu..z toho dopyt pri týchto cenách nebude....na trhu nehnuteľností je bublina sposobena úrokovými sadzbami a praská...
kiež by...
A už nám ministri úradníckej vlády avizujú aká fiškalna konsolidácia nás čaká po voľbách...pripravte si peňaženky na vyššie dane a nižšie platby zo štátu....žúrka skončila...
@jaroslav81 evidentne nemas paru o com pises...1993...svagrina cez druzstvo stavala byt...cena sa az po odovzdanie navysila cez 100%...toto v tom grafe samozrejme nie je zohladnene, ja som to na rozdiel od teba tu dobu zazila...my sme brali prvu pozicku...stavebne sporenie cca.1997...urok 8%...polovica nehnutelnosti sa musela zaplatit pri podpise zmluvy a to este nezacali stavat, ani len lopatoj nezakopli ..potom si sa celu dobu az po kolaudaciu modlil, ci sa nehnutelnost dostavia (poznam mnoho pripadov, kde stavebne firmy skrachovali, casto z vypocitavosti) a na konci prisli, ze 20% este musis doplatit.. ani toto nie je v grafe...povodne sme chceli v tom case inu nehnutelnost, od kt.sme odstupili, vdaka bohu, pretoze obytny dom stavali priblizne 8 rokov...prvu hypo sme brali 2002...urok 7% po bonifikacii...hypo si dostal len so stastim...chceli lekarske vysetrenie, vratane rozboru krvi, testov TBC, papier od vojakov, ked nebol museli sme dat do depozitu 9 mesacnu splatku, si sa pred nimi plazil po zemi, aby si hypo dostal, v zmluve bola klauzuka, ze bez udania dovodu, mozu od teba ziadat okamzite splatenie do mesiaca...panj v banke nam povedala, ze mozeme byt radi, ze sme hypo vobec dostali a to bolo len preto, ze sme ju upozornili, ze zle zapocitali nejaky poplatok...dalsiu hypo sme brali 2008...urok 5%...take podmienky ako dnes, aj co sa pomeru k platu tyka..
Dnes to nie je najlepsie ake to kedy bolo, ale je to neporovnatelne s tym ake to bolo v 1997
Ja som si cosi v tejto oblasti prekakala...takze nemudruj a opytaj sa tych, co s tym maju skusenosti...dnes su hypo neni drahe...len sa vratili na beznu uroven (aj inde vo svete)
@heleninamama ale prosím ťa 🤦 aké socky. Vieš koľko pekných nehnuteľností bolo , je a bude v dražbách. Aj vyložene luxusnych
@jaroslav81 btw, v 1997- 2000 si nemal sancu zo stavebneho spotrenia financovat 100% ceny nehnutelnosti...st.sporenie ti pokrylo tak 30%...ostatne si si musel bud pozicat od znamych, rodiny alebo mat nasetrene...a nezabudaj aj na vysoku inflaciu vo vyske 6,5%- 14,19%...ceny rastli rychlejsie ako si bol schopny setrit...
@erikavesela. Daj konkrétne čísla ake velke byty ste kupovali za aké ceny a aky ste mali mesačný príjem....lebo jedna vec je cena nehnuteľnosti a druhá vec financovanie...lebo to bolo v deväťdesiatych rokoch i na zaciatku milénia v plienkach....a preto aj bol obmedzený priestor tlačiť cenu nahor.
Daj sem tvoje danove priznanie...potom ti dam vysku svojho platu🤣🤣, nechces este aj zmluvu od banky???🤣🤣...co ma s cenou nehnutelnosti vyska mojho platu?.. uz som napisala viac osobnych informacii ako mi je mile...ty chapes, ze ten graf je priemer Slovenska a moj plat je individualny?...chapes, ze pleties hrusky s jablkami?..v tom grafe su oficialne ceny, bez doplatkov...pozri sa kolko nehnutelnosti sa stavalo vtedy a teraz...ze by to bolo tym, ze si to ludia dnes mozu dovolit?...to, ze si to ty nemozes dovolit je tvoj problem..."ak ti to financne nevychadza a zda sa ti to drahe, tak to asi nie je pre teba"
Pretože klameš a zavádzaš...jasné že bol v deväťdesiatych rokoch problém s financovaním..lebo tie produkty na to neboli...a preto sa aj stavalo menej....ale netrep sprostosti že to vtedy bolo drahšie, nebolo, ten graf hore nie je mimo realitu...a pokiaľ si si vedel vyriešiť financovanie, tak si to nepotreboval splácať tie roky čo dnes....dovoliť si to možem, aj som si dovolil o to nemusíš mať obavy....ale tuším maš nenažranu povahu a neteší ťa ako najbližšie obdobie schudobnieš.
nie nase, ale oni svoj trh vtedy sekuritizovali. A tym, ze tam boli navlecene aj zahranicne banky po svete(tipujem, ze poskupovali tie "cenne papiere"), tak to neschopnostou splacania US hypotek Americanmi padalo vo svete, mali tam navlecene peniaze. Nas Svk trh ani nevedia ze je😉
S bublinou suhlasim, ja len tvrdim, ze to nie je take aby kvôli nehnutelnostiam vznikla velka kriza ako v 2008, teraz to ma inde dôvody. Od vtedy sa sprisnili aj stres testy bank. Teraz je zke to, ze ludia nemaju na kupu a aj uroky su hore a cakaju ci nepôjdu dole este ceny( logicky, lebo velmi vystupali a ako pises ked ides hore, chvilu musis aj dole, cykly) a tych, ktorych caka refinanc v ramci tohto a buduceho roka, ci dvoch, nuz uvidime, kolkí to zvladnu, ale nemyslim, ze to bude devastacne, ze 80% to nedokaze splacat, ale iste takí budú.
No najhoršie na tom budú tí čo pokúpili 2021, 2022 a s 3 ročnou fixáciou...ale v tom poole všetkých hypotek to bude neviem kolko 20%? To jest z toho desatina alebo patina problémových ti bankami nezatrasie, hlavne keď to je zabezpečené nehnuteľnosťou.....nicmenej nejaké nesplácané na trh pribudnú a keďže sa predáva minimálne lebo vysoké ceny tak sa ponuka hromadí...a pri týchto úrokoch to kupujúci nedaju...je len otázka času že to pôjde dole - vyzerá to na trvalejší postupný pokles....keďže inflácia tu s nami bude dlhšie a teda aj vysoké úrokové sadzby...
Nie, neklamem a nezavadzam...pre mna za mna si to vysvetli ako chces...keby si si to mohol dovolit, tak tuto temu nezakladas a uz vobec nie anonymne..potrebujes sam seba presvedcit, ze konas spravne, lebo sa to vlastne teraz neda, potrebujes pocut, ze pojdu nehnutelnosti dole, aby si vedel obhajit svoje konanie...lebo, lebo, lebo....nie nemam nenazratu povahu...to tvrdia len ti, co na to nemaju...ja mam deti a viem/chcem sa o ne postarat a je mi jedno, co si o tom myslis a to hlavne vtedy, ked na to nemas a nemas absolutne ziadne skusenosti... hlavne, ze mudrujes...tie grafy su mimo reality, pretoze neodzrkadluju celkovy skutkovy stav...predstav si, hypo na dom v Ba z roku 2008 sme zaplatili za necelych 5 rokov...to si ty ani len predstavit nevies.. ako pisem "ak ti to financne nevychadza a zda sa ti to drahe, tak to asi nie je pre teba"
A to, ci schudobniem v najblizsie obdobie nechaj laskavo na mna...teba to trapit nemusi...zi si svoj posraty zivot a dalej hladaj dovody a vyhovorky preco nieco nejde....gratulujem, zatial ti to ide🤣🤣🤣
Sam klames...zavadzas a nevies sa vysporiadat s tym, ze na to nemas alebo daj dokazy.....Ja sa nemusim hrat na nieco, co nie som...ubezpecujem ta, ze toto naozaj nikdy nerobim...ale kludne si mysli, co len chces, nemusim nikoho presviedcat, je tu dost ludi, kt.ma poznaju...preco by som mala klamat?..vsetci z nich poznaju moju situaciu...a keby som klamala srala by som si do papule...
Fakt je taky, ze nikto, kto uz ma tieto veci za sebou neskuma, co by bolo keby...takze neverim, ze si zabezpeceny a uz vobec nie, ked pises anonymne..
Moje deti?...tie si do papule neber...ked si si nevsimol je piatok poobede....
Ten graf je uplne mimo, je to uplna blbost, pretoze robit priemer BA a hornej-dolnej je uplna blbost....v 1997 sme kupovali byt 60 m2 za 1 500 000 sk s doplatkom...novostavbu...podla grafu by som mala za ten byt, pri prienernom plate 10 000 sk, zaplatit 400 000 skk...dvoizbaky vtedy isli v BA okolo 1 000 000 Sk +...
Svagrina za 3 izb.byt BA platila v 1993....700 000 Sk..samozrejme s doplatkom
Deti si do tej svojej nevymachanej papule berieš akurát ty....jasné že sú regionálne rozdiely ale porovnávaš rovnakým spôsobom vtedy aj teraz...ja ťa nepotrebujem o ničom presviedčať, toto vlákno tu je pre iný učel, akurát ty si debatu zaviedla do debility...viac sa mi z tebou do blba handrkovat nechce...tu si prečítaj..
https://ferovo.sk/vyvoj-cien-bytov-od-neznej-re...
https://nbs.sk/statisticke-udaje/vybrane-makroe...
https://blog.redo.sk/kedy-boli-byty-najdostupne...
Ja si nebudem nic citat, ja som tu dobu zazila na vlastnej kozi...ja sa za svoje deti nehanbim...nadalej si potvrdzuj svoje vysnene domienky a potvrd si svoje vymodlene myslienky...mozno sam seba prescedcis o svojej pravde...pekny vecer
Nerozumiem, prečo má niekto potrebu bez nejakého podnetu vypisovať na MK že sa za svoje deti nehanbí. Ale každý sme iný. Pekný vecer
@erikavesela daj si lieky na nervy a zruš si internet.. Nerobí ti to dobre... Stále si budeš mlieť svoje dookola... V 90. rokoch sa odkupovali byty do osobného vlastníctva za 10 000 SK a vlastný byt mala aj upratovačka verejných WC a ty tu trepeš nezmysli ako si kupovala byt v roku 1993 za milióny a aké to bolo ťažké...preto má dnes 90 % skôršie narodených Slovákov svoj vlastný byt... Dnes pokiaľ nepracuje mladý pár niekde v oblasti IT a nezarábajú obaja cez 1500€ v čistom, môžu na vlastný byt zabudnúť...možno si stála v obchode radu na mlieko, ale netrep chujoviny, že v 90. rokoch bolo dostať sa k vlastnému bývaniu ťažšie ako dnes, lebo si len na smiech...
@jaroslav81 na smiech si sam, ty inteligent...ten net radsej vypni ty a vymaz, co si napisal.. lebo teda vacsie dristy som davno necitala...boze.. aj taketo zije medzi nami????? lieky si daj ty...ja za to nemozem, ze mas obmedzene vnimanie skutocnosti...posedenie u psychologa ti isto pomoze...ver tomu, ze vtedy moj buduci manzel nemal moznost odkupit byt od statu...vies, tu moznost mali len ti, co mali v danej nehnutenosti TP a boli uzivatelmi nehnutelnosti....moj manzel mal v tom case 25 rokov, nebol uzivatelom nehnutelnosti (tymi boli jeho rodicia), takze mohol tazko kupit nehnutelnost od statu....citaj s porozumenim, ucilo sa to na zakladnej skole..ja som pisala o novostavbach...nie o starych prehnitych statnych, podnikovych, druzstevnych a inych bytoch, kt.sa prevadzali za zostatkovu hodnotu...btw...kupa bytu a prevod do osobneho vlastnictva zastatkovu hodnotu su 2 UPLNE ROZLISNE veci..
Ja za to nemozem, ze ste neschopni si vlastne byvanie zabezpecit...na prenajom je ich dost...kludne ti dam kontakt😉
Uplatok v tom case na odkupenie bytu po neplaticoch bol 200 000 Sk v Ba..aj to si musel mat stastie a moznost cloveka, kt.ten uplatok zobral zohnat...pretoze byty po neplaticoch sa v tom case prevadzali rodinnym prislusnikom a nie znamym...chod za mamickou a oteckom a skus sa s nimi o vtedajsej situacii porozpravat, mozno ti to vysvetlia...
Co za ubohy komentar...
@erikavesela jasne, panelák postavený v roku 1980 bol v roku 1993 starý a prehnitý, pani si musela kúpiť novostavbu... To že si tvoj manžel nemohol odkúpiť byt do OV je jeho problém, 99% ľudí si mohli a aj odkúpili...bavíme sa o dostupnosti bývania ako takej a ty tu porovnávaš financovanie novostavby v roku 1993 a teraz. Ale pochop, že v tomto čase si 99% ľudí nemuselo nijak financovať svoje bývanie, lebo byty dostali. Dnes nedostaneš od štátu nič a jediná možnosť je hypotéka. To, že tebe sa v tom čase nepodarilo dostať k bytu ako 99% ostatným a musela si si brať hypotéku za 10%, bohužiaľ. Ale netvrď, že dnešné sadzby hypoték sú super a bývanie je dostupnejšie ako v roku 1993. Akurát tak naserieš mladých, ktorý túžia po vlastnom bývaní, ale banky im hypotéku nedajú, lebo nemajú lukratívne zamestnanie a nezarábajú 2000€.

Prekrucas...aj medzi novostavbami vieš nájsť "vydarené" kúsky, hlavne keď to odvetvie v čase boomu láka podnikateľov, kt. ledva vychodili 1. pomocnú školu, resp. podnikateľov karpatského typu. Aj tam sa treba mať na pozore.