icon

Cestovanie alebo investovanie: Ktoré si vybrať?

5. nov 2023

Ahojte. Rada by som sa opytala ako to mate vy. Pre aky zivotny styl by ste sa skor rozhodli. Situacia vyzera takto: obaja zarabame nadstandardne, vsetky, aj vacsie vydavky (napriklad nova pracka minuly mesiac) dokazeme kupit z platu bez toho aby sme museli siahnut na sporiaci ucet. Manzel jazdi na drahom aute, lebo to je jednoducho jeho hobby. Dom mame skromny, ale postacujuci, tak, aby sme si ho mohli dovolit ak by prisla akakolvek situacia.
Velmi radi cestujeme. S nasimi 2 detmi sme uz navstivili hadam aj 15 krajin. Mame tak 8-9 vacsich dovoleniek za rok, vylety do okolia kazdy vikend. Toto je to, co nas naozaj bavi, myslime si, ze cestovanie ma velky pozitivmy vplyv na nase deti.
Cestujeme vzdy bol a je nasa priorita.
V poslednom case ale zacinam premyslat ci by nebolo lepsie zacat viac penazi odkladat, alebo investovat do buducnosti. (Na dochodok si sporime extra, na sporiacom ucte mame par tisic, ale nieje to nic prevratne. Ja sa totizto, cim som starsia, tym viac bojim rakoviny.
Vela clenov mojej rodiny zomrelo, alebo prezilo rakovinu a rozmyslam co by bolo ak ochorie niektory z nas.
Manzelova odpoved na to je: "ked dostanes rakovinu tak si budeme spominat na to kolko krasnych zazitkov mame a nie sa tesit z par usetrenych €."
Aky je vas nazor, len tak zo zvedavosti? Ako by ste radsej zili?
Nepotrebujem rady o rozdeleni penazi, len ma zaujima ako by rozmyslali ini ludia.

mame, a nie sa tesit z tych par tisic € navyaw. Ak sa nieco take stane, tak to budeme riesig potom".

marcellka32
5. nov 2023

Fake téma

kristinapetronela
5. nov 2023

@lauriik áno 9 dlhých dovoleniek si predstavujem najmenej 2,5 týždňa krát 9 ... No zvláštne toľko cestovať a premiestňovať sa .mňa by to ani nebavilo toľko

dzejn80
5. nov 2023

Autorka pls mozes ozrejmych tych 8-9 dovoleniek? Teraz mi nejde o peniaze, ale o cas … viem si predstavit, ze ak obaja mate nejake slobodne povolanie, este ako-tak to mozno date, ale co deti, tolko vymeskavaju zo skoly bez problemov?
K tvojej otazke, isla by som do kompromisu vzdat sa 2-3 dovoleniek a usetrene peniaze investovat napr. do nehnutelnosti, ktora by generovala prijem, ktory by vas zabezpecil v pripade vypadku prijmu, alebo na dochodok. Ak mate ozaj vela penazi, viete investovat aj do komodit ako zlato a pod.

autor
5. nov 2023

Tymi vacsimi docolenkami som nemyslela dlhe, dovolenky, ale skor financne narocnejsie a vynimocnejsie.
Napriklad radi si pozerame Europske mesta. Rim, Ateny, Barcelona,...vzdy len par dni, podla velkosti mesta.
Za mensie dovolenky povazujem vikendove pobyty.
K moru na 10 dni chodime len raz do roka.

marcellka32
5. nov 2023

Po európskych mestách cestujeme aj my pravidelne, no nepovažujem ju za výnimočnú či financne náročné..... výnimočné sú tie dlhé pri mori..ale samozrejme záleží od priorít

Ja som myslela, že chodíte na 3 týždne pravidelne

lauriik
5. nov 2023

No ked ides do Rima ci Barcelony na predlzeny vikend tak to neni financne narocna dovolenka 😅 Ja som si myslela, ze chodite 9x za rok na dovolenky za 3000-5000€.
Ak sa bojis rakoviny tak sa da spravit zivotna poistka aj na tuto chorobu a ak ju dostanes tak ti vyplatia peknu sumu penazi.

autor
5. nov 2023

@marcellka32 asi si si neprecitala moju spravu. Praveze sme zazili dost tazkych chorob v rodine.

Ja si naopak myslim ze detom cestovanie velmi prospieva.
Kedy maju cestovat ako dospeli? Ked zacnu pracovat a este nemaju peniaze? Lebo neskor ked si zalozia rodinu uz zase nie, lebo s detmi sa necestuje 🤷‍♀️

autor
5. nov 2023

@marcellka32 tak to asi bude o prioritach, lebo pre nas vylihovanie pri mori zase nieje nic vynimocne. A teda taky tyzden v Monacu, Nice alebo Parizi nas stal viac ako 2 tyzdne v Turecku, Egypte alebo Dubaji 🤷‍♀️ Ale aj tak sme si pozicali auto a co to preslumali na vlastnu past. My sme skor aktivni.

viera27
5. nov 2023

No,takto. Par tisic na sporeni je malo pri prijmoch,ktore vyzera ze mate. Dlhodoba PN ti ich vytiahne hned. Mna by skor ine veci trapili do buducnosti. Momentalne sa uz naplno prejavuje problem so zadovazenim vlastneho byvania,s tym budu vase deti nepredstavitelne zapasit,ked ta doba pride. A rovnako treba ratat s tym,ze vzdelanie tu tiez nebude takto,ako je nastavene teraz. Jednoducho za kvalitne bude treba zaplatit. Ja uz mam chvalabohu dospele dieta,ale viem,kolko ma jeho skoly vysli. A boli to najlepsie investovane peniaze nasho zivota. Takze zazitky su super vec,sami radi a vela cestujeme. Ale rozmyslame s investiciami aj vo vacsom,pre nas na dochodok aj pre syna na prilepsenie. Jednoducho v dobrych casoch treba sporit,v zlych to nepojde. Takze za mna nejaky kompromis.

marcellka32
5. nov 2023

Nikde nepíšem že pri mori vylihujem celý čas..
Takisto máme pocestovane európske mesta kde sme aj týždeň, vždy som našla výhodné (hotel) ubytovanie, takže aj tam sa dá posetrit...
Nepíšem ti, že nemáte cestovať, len možno nájsť finančný kompromis;)

valeria_h
8. nov 2023

Super, že toľko cestujete. Zážitky sú najviac a deťom to dá veľa do budúcnosti. Nevidím zmysel len škrečkovať peniaze na "čo ak" príhody. Samozrejme nejaké sporenie je namieste, ale nemalo by to byť to najdôležitejšie.

cervenaruza123
8. nov 2023

Kazdy ma ine priority. Vacsinou je najrozumnejsia cesta nejaky kompromis. Nemusite ubrat z dovoleniek, mozte ubrat inde. Mozte napriklad ist do lacnejsieho ubytovania alebo take cosi, aj to je istym sposobom zazitok pre deti, vyskusat rozne moznosti ubytovania napriklad. Alebo neviem na co minate. Vacsina ludi nema takuto moznost, uvazovat kde daju peniaze, lebo tie peniaze nemaju. Takze zase nie je to tak, ze vsetci ludia si robia neviem ake financne rezervy. To nemyslim teraz v zlom, ale zase ja poznam ludi, co setrili setrili a zivot si ani nestihli uzit a potom uz len lutovat ostalo. Treba aj zit, na niektore situacie nam nebude stacit ziadna rezerva, neda sa na vsetko v zivote pripravit. Je rozumne, ak by ste o cosi viac setrili, ak mate tu moznost. Ale zijeme len raz a nevieme dokedy, takze netreba to hrotit az tak, aby ste potom lutovali, ze ste roky setrili a nemali zazitky a potom pride nejaka choroba a uz sa zazitky nebudu dat, aj to sa stava.
Mozno skor prehodnotte celkovo svoj zivotny styl. Ze kde minate da sa povedat zbytocne, ze by ste skor inde vedeli mozno usetrit, ale dovolenky mat tak ako doteraz. Niekedy clovek mina male sumy na zbytocnosti, ale je tych malych sum vela a dala by sa z toho vyskladat pekna suma. Alebo ako vravim, zmenit styl dovoleniek nejak, aj to je moznost.
Setrit treba, ale nemam rada, ze v dnesnej dobe sa pomaly od puberty detom hovori, nech setria na dochodok. A potom realne vidim, ze plno mladych sa len drie v praci, setria, posledne eura davaju na sporenia a investicie, nemaju ziadne zazitky, ale hlavne ze setria na dochodok, kedy uz nebudu vacsinou vladat a deti s nimi uz na dovolenky nebudu chciet chodit. Treba zazitky a zit, kym sa da a kym vladzeme. Raz to tak nemusi byt.

jajavm
8. nov 2023

Peniaze stracaju na hodnote coraz rychlejsie. Urcite investovat uspory do nehnutelnosti alebo pozemku, ak sa da. Co sa volneho casu tyka - skolaci uz maju aj kruzky alebo sport, co tiez daco stoji. A bez podpory a casu rodicov to nejde. Deti potrebuju aj volny cas bez rodicov. Ja som napriklad vdacna za plavecky klub, su ako druha rodina. Casovo aj financne je to coraz narocnejsie, ale sme radi, aj za cestovanie na preteky aj ine spolocne aktivity.

missdiva
8. nov 2023

Ahoj, tiez som za cestovanie, neraz som sa nad tym zamyslala ale zijeme len raz a zazitky s rodinou su na nezaplatenie.
@marcellka32 par dni v europskych mestach vie stat viac ako 2 tyzdne pri mori ak chces hotel v dobrej lokalite, aby si sa odtial lahko dostala k atrakciam, na ktore nebyvaju lacne vstupy.
Nevravim, ze nevies zazit super veci zdarma ale vacsinou ked uz prides taku dlhu cestu a vybavite si na vylet volno chces pokryt to must see.

tiezjedna
8. nov 2023

@autorka pochopila som to tak, že sporíte a ty by si chcela pre prípad "keby niečo" sporiť viac. Ja by som sa na to vyprdla a dala za pravdu manželovi. Absolútne zdieľam váš názor, že cestovanie a rozhľad je pre deti na nezaplatenie, zážitky aj pre vás, ktoré zostanú navždy a dá sa z nich "žiť" práve aj v horších časoch. Tie vám proste nikto nikdy nevezme. Za mňa jednoznačne cestovať, vidieť, spoznávať, žiť 😉👍

marcellka32
8. nov 2023

@missdiva mávame dovolenku pri mori a takisto aj veľké európske mesta, a ver že tie mestá nás vychádzajú lacnejšie ako more, a to nelezime pri mori celé dni ale aktívne cestujeme...to záleží v akom hoteli bývajú, čo jedia, kam chodia ....

gab1sol
8. nov 2023

A prečo nemôžete urobiť kompromis? Jednu, dve dovolenky za rok škrtnite, alebo urobte polovicu low-costovo a môžete aj investovať. Ja by som asi kúpila nejaký byt, ktorý by som sa snažila výhodne dať do podnájmu - ďalší príjem do rodinnej kasy, ktorý môže pomôcť k sporeniu alebo novej dovolenke.

barborachors
8. nov 2023

Onkopacienti v liečbe chodia do prace, nelezia doma v posteli. Ak je stav vážny a lezis v posteli, tvoje dni su zratane. Moje exkolegyne - obe onkopacientky chodili do prace, cize prijem choroba nijak neohrozila. Dnes ma rakovinu kazdy druhy človek, hlavne ženy - prsia alebo ženské organy. Je to z potravin, liekov, kozmetiky a nepohybu. Ale to je iná tema.
K tvojej otázke - nehnevaj sa, ani mi to velmi nepride ako reálna tema, ale budis - ja by som cestovala a užívala si. Dnes si tu a zajtra nie. A nemusi to byť zrovna choroba, moze ta prejst elektricka alebo Zem prilahne meteorit, skratka, treba zit naplno.

romankova
8. nov 2023

akoze sa s detmi necestuje, ved vy s detmi cestujete, tak teraz im davate priklad ze to ide aj s detmi, cize oni ak budu mat take moznosti, tiez budu tak zit a cestovat aj s detmi...
zlaty stred, aj odlozit, aj cestovat, ked vas to naplna.... 🙂

missdiva
8. nov 2023

@marcellka32 suhlasim, ze zalezi od destinacie, hotela, co jedia, kam chodia a ako aktivne travia cas...
Je pravda, ze zalezi co sa mysli tym pobytom pri mori.
Ak niekto cestuje, chodi po vyletoch aj pri mori (potrebuje na to pozicat auto alebo zabezpecit inu dopravu a tiez platit vstupy) a je tam dlhsie, vie to stat viac kedze je na tom istom ako v meste len je tam este aj dlhsie.
Ak ide niekto na dovolenku ku moru iba do hotela odkial sa nepohne a kde ma jedlo v cene vie to stat menej...

autor
8. nov 2023

Dakujem za odpovede v ktorych ste priamo odpovedali na to co by ste volili (par z vas tu bolo) 😊

kulumulu123
8. nov 2023

Trochu sa nad tymto zamyslam kedy vlastne chodia deti do skoly a vy do prace?? Pre mna je vacsia dovolenka 6-8tyz niekde hodne daleko dovolim si ju raz za 2-3r. Kedy to cele stihate 6-9x do roka??
Ale k veci osobne by som obetovala nejake dovolenky a kupila nehnutelnost na prenajom ak na to mate kludne aj 2... V pripade ze sa cokolvek zomelie mas stale prijem z prenajmu resp mas co predat a nemusi to byt urovma tvoja strecha nad hlavou...
Asi tolko za mna 😊

ivula7
Autor odpoveď zmazal
ivula7
8. nov 2023

Prešla som si vážnou chorobou (momentálne uz ok aj ked male neduhy sa vzdy pritrafia, ale to aj iným). Ani som vopred neuvažovala, že by ma v živote niečo postretlo takého druhu... mala som to tak, ako som mala aj finančne.... Za seba ŽI, RADUJ SA, dá sa zvládnuť mnoho vecí a su to skúsenosti, ktore by som nemenila, pretoze je to vlastne zivotna cesta, ktora vie aj obohatiť. Zistila som, že obavy skutočne môžu pritiahnuť iste typy dajme tomu skúseností a choroba zvacsa nepríde len tak ale samozrejme moze... Preto je skôr moja otázka takáto: myslíš si že je správne odkladať si akoze na chorobu? Myslíš si že to na čo myslíme neovplyvní naše smerovanie v živote? Ak chceš si odkladať je dôležité s akým zámerom si odkladám peniaze? Zamysli sa nad tým, čo som napísala a čítaj prosím medzi riadkami....

bluka2
8. nov 2023

Zaujimava tema, aj ja som prave nad niecim podobnym rozmyslala, lebo my tiez casto cestujeme a tiez poznam ludi, ktori maju dvaja dve prace a jeden prijem navyse a ziju cela rodina len z tej "brigady" a odkladaju si 2 vyplaty, cize uplne opacny zivotny styl. Napriklad neboli nikdy v Parizi a to je tu odtialto 3 hodiny cesty iba.
Ja som sa rozhodla trochu pre kompromis. Napriklad, v Parizi som uz vyskumala take studio uplne v centre pri Sorbonne, ktore stoji iba 60 Eur na noc a teda nikdy nie je volne. Sem tam pozriem a chytila som volny vikend v januari. Takze zaplatim iba 120 Eur za ubytovanie a 100 za cestu tam a spat aj s detmi, lebo vlaky boli tiez lacne este takto dopredu. Predtym by som kludne sa rozhodla dnes, ze v piatok ideme do Pariza a namiesto 200 plus drobne eur by ma to stalo povedme 600. Takze ja som sa rozhodla sa cestovania nevzdat, ale lepsie planovat, aby bolo na dalsi vylet :D resp. aby som usetrila tiez. A tiez by som ubrala mozno tak jeden z tych 9, bude toho trochu menej, ale pocitite to len trochu, aspon sa budete viac tesit

a_da99
8. nov 2023

Aké sú pls deti staré a ako dlho už takto cestujete? V detstve ste tiež chodili toľko ako vaše deti? Podľa mna si teraz veľa ľudí kompenzuje to že ako maly nikam nechodili. Ja som s rodičmi nikdy nebola na dovolenke mimo Slovensko a nemyslím si že by ma to nejak poznačilo. Neboli peniaze. Teraz chodia aj oni k moru, doba sa veľmi zmenila. Napíšem ako to mame my…kým sme nemali deti tak naše cestovanie spočívalo v 4 dovolenkach/vyletoch do zahraničia ročne (Európa, Amerika, Ázia..) Zarabali sme fajn, nadštandardne a síce sme mohli chodiť aj viac (a že ma to riadne lákalo 😅) no nastavili sme sa tak že kym prídu deti chceme mat nejaké zabezpečenie. Tie roky sme splatili polku bytu a poodkladali si rezervu. Potom prišlo prvé dieťa ktoré trosku zamiesalo kartami - chceli sme cestovať aj s nou, ale dcérka sa narodila chorá a viac času sme trávili v nemocnici, cestivat sme nemohli. Ked sa v 2,5r konečne uzdravila, povedali sme si že je dobrý čas na kúpu ďalšieho bytu kým sa este da (aby nam pôvodný byt ostal ako investicia). Hneď na to som otehotnela druhy krát 😂 odvtedy ako mame 2 deti (1,5r a 4,5r) tak chodíme raz do roka do hor a raz k moru. Je to taký kompromis keďže ja som som už 5 rokov len na rodicaku. Zatiaľ sa to nehodláme meniť, kým sú decka ešte veľmi male, neužili by si žiadne z výletov ktoré mame v pláne (road trip po Kanade, new york, cape town..). Čiže zatiaľ sme v tomto “vyckavacom” móde 😂 určite je podľa mna dobre nájsť si svoj komfortný pomer toho koľko zarábam vs koľko minam. A to platí či na materiálne veci, či na zážitky. Každého napĺňa niečo iné. Mna tiež občas mata myšlienka predať jeden byt, druhy vyplatiť a ostatok precestovať 😂 ale pokial je môj problém len ten že sa neviem rozhodnut koľko dovoleniek ročne absolvujem, tak som na tom dobre 😂 kvantum ľudí žije z ruky do úst, nemajú nic, bez akejkoľvek rezervy, s deťmi, nikdy neboli za bránami mesta…

bluka2
8. nov 2023

Moje deti to bavi, uz ich vidim ako sa tesia a ako sa to aj v skole zide... Minule sa ucili o Notre Dame v Parizi v 4. triede. Podla mna to ma uplne iny rozmer pre nu, ked nielenze to osobne poznala, ale porovnala este s bazilikou v Marseille a nadsene mi rozprava, co sa ucili. V dnesnej dobe je podla mna dolezitejsie mat do buducnosti informacie a schopnost rozmyslat, co sa buduje dost pri cestovani, nez nejake peniaze naviac

tilly
8. nov 2023

Ja som za cestovanie, cestujeme skoro stále keď sme viac, ako mesiac doma, hrabe nám obom a musíme niekam aspoň na víkend vypadnúť. Skoro každý mesiac, okrem júla a augusta chodíme k moru sa nabiť, cez letné prázdniny dávame hory a severské štáty. Náš 4 ročný pes hodil💩 v 12 krajinách 🤣. Decká majú za sebou oveľa viac. Stále sa radi vraciame na staré miesta a stále máme plný zoznam miest, kam raz pôjdeme.
Ja súhlasím s tvojim mužom, že keď dostaneš rakovinu, bude ti ľúto a píšem to ako človek, ktorý tú rakovinu mal 😆.
Cestovali sme aj predtým dosť, ale po chorobe sme vystrelili a minimum dní mimo domu máme 103 a to v roku 2020 z jasných dôvodov 🤣🤣🤣🤣.
Keď máte peniaze a čas cestujte a cestujte čo to dá.
Keď sa bojíte, že čo bude, keby sa niečo stalo, všetko sa dá poistiť. Ja som mala aj mám životnú poistku a počas choroby mi vyplatili sumu, ktorá mi úplne stačila na čas, čo som nevládala robiť.

tilly
8. nov 2023

@barborachors prečo myslíš, že to nie je reálna téma?

tilly
8. nov 2023

Ešte dodám, že ak cestujeme po Európe, tak chodíme svojim obytným autom a teda nás to nestojí toľko peňazí.