icon

Cestovanie alebo investovanie: Ktoré si vybrať?

5. nov 2023

Ahojte. Rada by som sa opytala ako to mate vy. Pre aky zivotny styl by ste sa skor rozhodli. Situacia vyzera takto: obaja zarabame nadstandardne, vsetky, aj vacsie vydavky (napriklad nova pracka minuly mesiac) dokazeme kupit z platu bez toho aby sme museli siahnut na sporiaci ucet. Manzel jazdi na drahom aute, lebo to je jednoducho jeho hobby. Dom mame skromny, ale postacujuci, tak, aby sme si ho mohli dovolit ak by prisla akakolvek situacia.
Velmi radi cestujeme. S nasimi 2 detmi sme uz navstivili hadam aj 15 krajin. Mame tak 8-9 vacsich dovoleniek za rok, vylety do okolia kazdy vikend. Toto je to, co nas naozaj bavi, myslime si, ze cestovanie ma velky pozitivmy vplyv na nase deti.
Cestujeme vzdy bol a je nasa priorita.
V poslednom case ale zacinam premyslat ci by nebolo lepsie zacat viac penazi odkladat, alebo investovat do buducnosti. (Na dochodok si sporime extra, na sporiacom ucte mame par tisic, ale nieje to nic prevratne. Ja sa totizto, cim som starsia, tym viac bojim rakoviny.
Vela clenov mojej rodiny zomrelo, alebo prezilo rakovinu a rozmyslam co by bolo ak ochorie niektory z nas.
Manzelova odpoved na to je: "ked dostanes rakovinu tak si budeme spominat na to kolko krasnych zazitkov mame a nie sa tesit z par usetrenych €."
Aky je vas nazor, len tak zo zvedavosti? Ako by ste radsej zili?
Nepotrebujem rady o rozdeleni penazi, len ma zaujima ako by rozmyslali ini ludia.

mame, a nie sa tesit z tych par tisic € navyaw. Ak sa nieco take stane, tak to budeme riesig potom".

Strana
z3
tilly
8. nov 2023

@marcellka32 prečo myslíš?

bluka2
8. nov 2023

“ Kedy maju cestovat ako dospeli? Ked zacnu pracovat a este nemaju peniaze? Lebo neskor ked si zalozia rodinu uz zase nie, lebo s detmi sa necestuje”
Najlepší čas od 16 do kedy majú deti, takže majú dobrých 10 rokov (niektorí aj 20) na cestovanie. Teraz máš toľko možnosti, výmeny, Erazmus, každým rokom ma rada mládeže niečo…teraz som videla saia štipendia na leto do Belgicka. V tom veku ani nepotrebujú míňať na hotel, prespia u kamarátov v tomto globálnom svete. Myslím, že cestovanie je prínos, ale cestovanie bez nás rodičov bude ešte lepšie pre nich 😀

tiezjedna
8. nov 2023

@tilly obytňák je super... nad tým aj my uvažujeme. Len teda skôr na cestovanie po SK/CZ. Na dlhšie cesty preferujeme lietadlo, odjazdené máme až až 😀 Ale obytňák máme na wish liste, to je skvelá vec👍

alzbetka83
8. nov 2023

Vybrať zlatú strednú cestu.. Cestovať,ale určite mysliet trochu aj na zadné vrátka,keby niečo.. V živote môže prísť hocičo..V životných poistkách máte kritické choroby,hospitalizáciu,PN,DNL?

tilly
8. nov 2023

@tiezjedna tiež na dlhšie cesty, ako Španielsko a zámorie, lietame. Ale Belgicko, Nemecko, celé taliansko a pod radšej obytkou. Tých 1200-1500 km je v pohode, keďže aj tak nikdy nejdeme vkuse, vždy sú cestou krasne miesta, ktoré pozrieme ešte pár miest. Cesta je cieľ 😆. ČR/SR jazdíme iba kvôli pretekom, preferujeme smer západ a juh.
Za nás to bola najlepšia investícia, milujem náš integrál. Nedala by som ho za nič. Bez osobného auta sa zaobídem, bez obytky nie 🤔

tilly
Autor odpoveď zmazal
autor
8. nov 2023

@tilly dakujem pekne za tvoju osobnu skusenost 😊

autor
8. nov 2023

@tiezjedna ano presne tak, sporime, mame poistky, vsetko mozne, ale ja uvazujem ci by sme nemali sporit este viac. Manzel je za cestovanie. Ja som tiez za cestovanie, ale aj sa bojim ze budem niekedy lutovat ze nemame vacsiu rezervu.

autor
8. nov 2023

@ivula7 dakujem velmi pekne! Presne v taketo komentare som pri tejto diskusii dufala. Z vlastnej skusesnoti a nieco co mi obsiri obzor a pomoze pozerat sa to z roznych stran

euka210
8. nov 2023

Ked si sporite do dochodku a aj detom, tak niet co riesit. Cast penazi odkladat na "keby nieco" a zo zvysku zit zivot. Cestujte dalej po svete, ked vas to bavi...je to super vec.

euka210
8. nov 2023

Ked bude 1 chory, tak este zaraba druhy nie? Tak vtedy nebudete lietat po dovolenkach, ale zit z 1platu a marodky...to urcite zvladnete ked zarabate nadstandardne, toho by som sa vooobec nebala ale, zila.

filipko2017
8. nov 2023

Ja si myslim, ze si treba spravit poriadne zivotne poistky, dbat o svoje zdravie (preventívne prehliadky, zdrava strava, pohyb,...) a ak si odkladate peniaze na dochodok a aj detom nieco do buducna tak by som isto cestovala. Detom to da iny pohlad na zivot, skusenosti, spomienky, zazitky. Co ak nikto z vas neochorie? To budete spominat potom na to, ako ste pekne sedeli doma a setrili peniaze? Netreba tak velmi rozmyslat nad tym, ze co ak sa nieco stane. Tymto pristupom sa nikam nedostanete. Žijeme tu a teraz, treba si to uzivat. A deti vam budu za to cely zivot vdacne. To je moj nazor. Podla mna to mate dobre nastavene 👍

andreatytler
8. nov 2023

Sice zopar ludi spomenulo ze setrite pre deti, ale ja to nevidim v tvojich odpovediach a vobec mi to tak vychadza ze mate par tisicovu financnu rezervu a to je vsetko. Mne tam chyba nejaky plan pre deti do buducnosti. Mozno studium v zahranici, alebo pomoc s prvym byvanim.
Ako by ste riesili vypadok prijmu ci zu koli strate zamestnania alebo choroby? Mozno sa da siahnut na dochodkove sporenie ale neviem ci je to rozumne.
Tie poistky su len v pripade umrtia, alebo aj choroby? Lebo ak len v pripade umrtia tak to je velmi rozumne myslenie od teba ze treba mat nieco v zalohe pre pripad choroby.
Ale nesla formou setrenia (ani na ten dochodkok by som nesetrila) ale investovania. My sme kupili druhy dom s tym ze ho o 20 rokov predame a bude na synove studium a nase dochodky.
Tiez by som zacala viac mysliet na rezervu z toho pohladu ze o par rokov moze krachnut socialny system co na Slovensku prave je a lieky a skoly a dochodky uz nebudu k dispozicii. Alebo krachne celosvetova ekonomika a ceny potravin budu astronomicke. Globalne oteplovanie bude mat podla mna coskoro velmi vazne nasledky na zivot ludi.
Proste by som sa urcite pripravila na horsie casy, lebo momentalne mate z coho a myslim ze by ste to tazko znasali keby ste prisli o svoj terajsi luxus a museli sa uskromnit.

konik07
9. nov 2023

Ano,zivot si treba uzivat ale ja by som radsej deti zabezpecila do buducnosti-byvanie,budu mat velky problem

autor
9. nov 2023

Ano mate pravdu, na deti sme doteraz nesetrili. (Ale sme na nich nikdy nesetrili.)
Vcera sme sa rozhodli ze im otvorime stavebne sporenie, mesacne par € pre obe, plus nejaky jednorazovy vyssi vklad na zaciatok ako kompenzaciu za to, ze sme im doteraz nesporili. Uroky su na 5,5% teraz a inflacia je ovela vyssia, cize momentalne sa to vobec neoplati, ale asi lepsie ako nic. Nieco sa im tam uz nazbiera. A ja budem mat spokojnejsie svedomie 😅

Na dalsiu nehnutelnost nemame nasporenych dost penazi a uver urcite brat nebudeme.
Niesme milionari, ale mame vsetko co potrebujeme a este viac. Neratam s tym ze detom kupime dom alebo pozemok. Nam tiez nikto nic take nedal a zvladli sme si to zabezpecit samy. 🤷‍♀️ Skor im chcem dat do zivota dobry zaklad (skusenosti a zazitky) ako peniaze.

autor
9. nov 2023

Teoreticky mame dom s obrovskym pozemkom ktoreho hodnota sa za poslednych 5 rokov zdvojnasobila. Niektore dieta si moze vybudovat dom vedla nas, ak bude chciet. Resp. ked deti vyrastu tak toto asi predame a asi pojdeme do mensieho bytu. Dom mame len koli detom, aby mali zahradu a koli skvelym susedkam s ktorymi si navzajom pomahame a strazime si deti, ale nelipneme na nom 😊

andreatytler
9. nov 2023

Ak mate dom ktoreho hodnota sa za poslednych 5 rokov zdvojnasobila, tak je to sialenstvo ukladat peniaze na stavebne sporenie ktore ma mensie uroky ako je inflacia. Ved tak peniaze vyhadzujete. To kde mate ten dom? Tam sa oplati kupit aj pri dnesnych vysokych urokoch.
Zrataj si kolko mesacne davate do toho dochodkoveho sporenia + toto stavebne sporenie pre deti. Potom porovnaj s mesacnymi vydajmi ktore by ste mali na ten druhy dom. Nie je to podobne?
Pri tom sporeni peniaze urcite stracate. Pri tom dome ich mozno zdvojnasobite za 5 rokov. To mas minimalne 50000 zisk za 5 rokov.
Ak nechcete ist do dalsej nehnutelnosti, mozno akcie alebo nieco ine. Chodte sa poradit s financnym poradcom. To uz fakt je lepsie tie peniaze minut na zazitky ako ich davat na dlhodobe sporenie.

autor
10. nov 2023

@andreatytler no, chapem, ale rozumies ze momentalne mame len par tisic odlozenych na boku (asi 18000) a to na nehnutelnost este dlho nestaci. To by sme museli tiez este dlho setrit a ako pises, odkladat len tak na ucet a cakat...🤷‍♀️ Neuzivat si zivot a peniaze stracaju na hodnote....

autor
10. nov 2023

@andreatytler co sa tyka stavebneho sporenia, tak ratam s tym ze inflacia sa bude v buducich rokoch znizovat. Cize z dlhodobeho hladiska mi to pride vyhodnejsie ako obycajny sporiaci ucet kde mam tusim 0,25% a sporim napriklad na nehnutelnost..m

andreatytler
10. nov 2023

18000 je pekna suma. Ja som myslela ze je to asi 3000. To si ja predsavim pod pojmom "zopar"😀
Chapem ze teraz to nejde ale urobila by som si to ako plan na najblizsich 5 rokov. A ak proste nechcete vlastnit dalsiu nehnutelnost tak by som skusila hladat ine sposoby ako investovat tie peniaze co davate do toho sporenia ako napriklad tie akcie. To dochodkove sporenie ma dobre uroky? Ak nie vacsie ako inflacia, tak to by som zrusila tiez.
Dalsia skvela moznost je zobrat si hypoteku na dom co mate a pouzit tie peniaze na kupu noveho domu. Kupte nieco co netreba prerabat a nieco co sa lahko prenajme a najom vam mozno bude platit vsetky naklady na ten novy dom, takze budete mat len jednu hypoteku.

andreatytler
10. nov 2023

Ak ti nevadi, povedala by si mi kde byvate prosim. Normalne uvazujem ze by sme tam nieco kupili ak to ma taketo uzasne zhodnotenie za poslednych 5 rokov.

lujza123
10. nov 2023

@h2 v klasickom zamestnaní to asi nejde, ale ked mas vlastný biznis to ide. My mame tiez veľa dovoleniek, aj veľa cestujeme.
Pointa (aspoň u nás ) je v tom že pracujeme sami na seba a sme skromní.
Cize na klasickú výplatu mi stačí robit ovela menej, mám viac voľna. Mame obytné auto, s tým môžeš trajdat koľko len chceš kam chceš, platíš si len naftu. A bavia nás skôr športy, príroda, múzea, zážitky. To co dá niekto za jednu all inclusive dovolenku v ****hotely ja mám 5 dovoleniek.

Život je otázkou priorít. Ja som za cestovanie, nevidím zmysel v škrečkovani penazi

lujza123
10. nov 2023

@tilly tiez cestujeme obytnakom
Mňa by do hotela nikto nedostal, milujem spať vo svojej posteli, so svojim vankusikom , ziadne prevlakanie kufrov, ziadne stresovanie kde v sezóne zohnat hotel.
My sme sa už tak naučili na #vanlife že ak aj občas ideme niekam letecky tak koľkokrát vzdychame “mať tu tak svoje auto” a vsade si všímame len super miesta na parkovanie😃😃

autor
Autor odpoveď zmazal
tilly
10. nov 2023

@lujza123 presneee. Moje periny, moje uteráky. A presne viem o čom píšeš, aj keď niekam kvôli vzdialenosti letíme, tiež si vždy všímam parkoviská, kde by sa dalo stáť s obytkou 🤣.

andreatytler
12. nov 2023

Autorka, pozri tu na fore su tiez financny poradcovia,
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...

Strana
z3