icon

Cestovanie verzus vlastný dom

heneesy
7. júl 2025

Ahojte, dlhšie len tak uvažujem..čo dá deťom do života viac? Ukazovať im postupne svet alebo mať materiálne veci? Samozrejme ani jedno nie je tak dôležité ako milujúci rodičia. Chápem. A áno niektorí ľudia nemajú peniaze v tejto dobe ani na jedno z toho, čo mi je fakt ľúto. Ale chcem vidieť názory ostatných čo si o tom myslia. Nám po materiálnej stránke nič extra nechýba, všetko potrebné máme, ale nemáme domček so záhradkou, ani drahý nábytok, ani kuchyňu za 15tis. Za to väčšina kamarátov idú presne týmto smerom. Dom, drahá kuchyňa, drahé auto...keď má človek na to aby si splnil oba smery je to samozrejme super. Ale ako my tak aj oni máme väčšinou len na jedno z toho. Oni väčšinu dní/víkendov sedia len doma, na dovolenku k moru nejdú, všetky peniaze investujú do tohto. Ale zase im to ostane a materiálne svoje peniaze vidia... Zatiaľ čo my si na toto nepotrpíte, ale naše malé deti boli už viackrát za rok pri mori...nie drahé luxusné dovolenky, aj sme si varili, aj veľa išli autom...niekto by za to dal možno len jednu dovolenku... Chodíme po výletoch. Skrátka im "ukazujeme svet", no nič nám z toho okrem spomienok neostane... Netvrdím, že jeden smer je nutne správny, každému vyhovuje niečo iné to chápem... Najlepšie je asi robiť kompromis odkladať peniaze a za čo zvýši cestovať... ale ja sa pýtam skôr na ktorú stranu sa prikláňate vy. Ďakujem za názory. 🙂

goodidea
7. júl 2025
@doriiis

@michaelam2 ...to sú také mýty ľudí,čo v dome nikdy nebývali.Nie,v dome netreba stále niečo robiť.Ak nemáš 10 árov a úžitkovú záhradu,kde niečo pestuješ tak tej roboty je na dvore minimum.Okrem kosenia na mojom dvore nemusíš robiť nič Ak zasadis múdro rastliny,tak to žije vlastným životom bez zásahu cloveka.Dnes napríklad von okrem bazéna nepôjdem vôbec.Uplne normálne vieme opustiť dom na niekoľko dní,týždňov bez toho,aby sa tu zrútil svet.

@doriiis presne tak ,my máme dokonca pozemok 3000m2 a v lete tiež sme skoro celé dni prec po výletoch kade tade

misulka22
7. júl 2025

My sme sivy brali dom na dedine.robime si vylety po sr,cz,vieden...moja mamina vzala dceru k moru.inak beha cele dni vonku,vyrasta so zvieratami a nemyslim ,ze by dako trpela,ze nejde 2x za rok k moru.

michaelam2
7. júl 2025
@doriiis

@michaelam2 ...to sú také mýty ľudí,čo v dome nikdy nebývali.Nie,v dome netreba stále niečo robiť.Ak nemáš 10 árov a úžitkovú záhradu,kde niečo pestuješ tak tej roboty je na dvore minimum.Okrem kosenia na mojom dvore nemusíš robiť nič Ak zasadis múdro rastliny,tak to žije vlastným životom bez zásahu cloveka.Dnes napríklad von okrem bazéna nepôjdem vôbec.Uplne normálne vieme opustiť dom na niekoľko dní,týždňov bez toho,aby sa tu zrútil svet.

@doriiis ale vsak to hovoria prevazne ludia co prave v tych domoch ziju. Nic sa neda, nikde nejdu lebo stale daco na dome…to pocuvam cely zivot. Ja ako bytovkove decko som mala ovela viac zazitkov ako kamarati co zili v dome. Ale to je jedno, ja som reagovala na to ako si povedala, ze deti z bytoviek vyrastaju v nakupnych centrach a betonovych ihriskach. Tak ja len ze to nie je ani zdaleka pravda.

doriiis
7. júl 2025
@goodidea

@doriiis presne tak ,my máme dokonca pozemok 3000m2 a v lete tiež sme skoro celé dni prec po výletoch kade tade

@goodidea .....to sú také mokré sny niektorých anti- domových ľudí,že my čo bývame v dome sa nezastavíme od rána do večera a že len trhame burinu,okopavame,kosime a drieme celé dni okolo domu😀.Dnešná starostlivosť o dom bola z mojej strany zapnutie filtra v bazéne.😆

btus
7. júl 2025
@misulka22

My sme sivy brali dom na dedine.robime si vylety po sr,cz,vieden...moja mamina vzala dceru k moru.inak beha cele dni vonku,vyrasta so zvieratami a nemyslim ,ze by dako trpela,ze nejde 2x za rok k moru.

@misulka22 napr my nechodíme k moru vôbec, neláka nás to tam. 🙂 Dedina sje super. Ja milujem to ranné kikiríkanie, cez deň brešú psi, sem tam zamúka krava. Je to relax. Teda aspoň pre mňa. My bývame na lazoch a nemenila by som. Do bytu by som sa už nevrátila.
A práca okolo domu: ako si kto zariadi. Nemyslím službou, ale ako sa s tomu postavím.

misulka22
7. júl 2025

My mame velky pozemok,zahradu,cca 70 zvierat a normalne chodime na vylety.nerobim furt okolo domu.akurat rano a vecer krmime.neviem co by somfurt robila okolo domu okrem grilovania a kupania v bazene 😁

doriiis
7. júl 2025
@michaelam2

@doriiis ale vsak to hovoria prevazne ludia co prave v tych domoch ziju. Nic sa neda, nikde nejdu lebo stale daco na dome…to pocuvam cely zivot. Ja ako bytovkove decko som mala ovela viac zazitkov ako kamarati co zili v dome. Ale to je jedno, ja som reagovala na to ako si povedala, ze deti z bytoviek vyrastaju v nakupnych centrach a betonovych ihriskach. Tak ja len ze to nie je ani zdaleka pravda.

@michaelam2 ....tak neviem,kto to hovorí,ale treba si uvedomiť,že nie je život v dome a život v dome.Absolutne sa tu nejdeme zodrať.My.Lebo nás dom a dvor slúžia na relax a oddych a nie na prácu.

michaelam2
7. júl 2025
@alenka58

@michaelam2 to sú také názory ľudí ktorí pomaly nikde neboli, máme aj byt aj dom, keďže športujeme tak sme tak málo doma a praktickejšie nám je v byte , aj keď máme bazén so slanou vodou ale je malý deti potrebujú plávať min. v 20 m bazéne, doma sme sa nikdy nezdržiavali veľa odmalička je šport dôležitý, pri byte majú kopu kamarátov, do domu chodíme v podstate kosiť, občas grilovať, ale grilovať môžeme aj neďaleko bytu a sú tam kamaráti, do bazéna málo, skôr vírivka sa používa tiež so slanou vodou s chémiou by som nechcela, aj niečo dopestujeme ale to len z radosti lebo veľa sme mimo obydlia a keď úroda dozreje tak nie vždy sme doma, ten kto dopestuje sa musí držať kalendára a to pre nás nie je, čiže každý má iný život ktorý mu vyhovuje, mne je ľúto susedovie deti vedľa nášho domu, sú prevažne len doma a tešia sa keď naše deti prídu a spestria im zážitkami a spoločnosťou deň

@alenka58 suhlasim. Presne aj znami, bud nikde nejdu lebo treba kosit/zahrada/malovat altanok a blabla stale nieco alebo teda idu a vsetko im tam zhnije a z urody nemaju nic. A deti sa tesia na tych sidliskovych kamaratov lebo su stale vonku a chodia spolu po vyletoch.

lucia13022023
7. júl 2025

Ja keď tu čítam slovo domček tak ma to vie vytočiť so nepricetnosti 😅 domček je modla sveta.
Ale dobre, môj názor je, že dom nie je všetko, dá sa super bývať aj v byte. Bývalá som aj aj a v dome by som už bývať nechcela. Bývame v paneláku, v novostavbe, mame veľkú terasu, veľký byt, nepočujem susedov a dom neplánujeme a nechceme. Nikdy by som nedala 200-300 tisíc za dom, radšej tie peniaze dám do cestovania a výletov. S mužom sme boli už v 32 krajinách a neskončili sme. Pridalo sa k nám aj dieťa a vidím na tom len pozitíva a vidím ako ho to rozvíja.

btus
7. júl 2025
@katulienkax

@13uzivatelka11 tak kebyze mam v dedine svokrovcov alebo rodicov, tu uz je iny pohlad. Aj ja som mala sefku , co byvala v dome, ale nic nestihala, rodicia jej vyzdvihovali deti a aj sa s nimi ucili, tak sa jej zilo v dome, ked mala postarane o deti. A neporovnalaval by som minule casy. aj ja som vsade chodila pesi, autobusom ale realita dnesnej doby je zial taka, ze naozaj rodicia v drvivej vacsine taxikarcia, deti su nesamostatne a bezdetni hovoria ako to, oni to budu robit inac ale nebudu. Budu taxikarcit ako drviva vacsina.

@katulienkax tak my netaxikárčime. Dieťa od 8 rokov samé autobusom do školy. Od 4 triedy aj zo školy. Má to cca 5 km. 🙂 A aj keby som chcela taxikárčiť , tak sa nedá, do práce chodíme o 5.00. 🙂

alenka58
7. júl 2025
@doriiis

@doriiis byt keď odchádzam nemusím nikoho prosiť aby tam chodil, ale kvôli domu vždy musí niekto chodiť k nám polievať, lebo kvety aj zelenina by ľahli popolom, chodíme často mimo SK a vždy riešime len dom

btus
7. júl 2025
@lucia13022023

Ja keď tu čítam slovo domček tak ma to vie vytočiť so nepricetnosti 😅 domček je modla sveta.
Ale dobre, môj názor je, že dom nie je všetko, dá sa super bývať aj v byte. Bývalá som aj aj a v dome by som už bývať nechcela. Bývame v paneláku, v novostavbe, mame veľkú terasu, veľký byt, nepočujem susedov a dom neplánujeme a nechceme. Nikdy by som nedala 200-300 tisíc za dom, radšej tie peniaze dám do cestovania a výletov. S mužom sme boli už v 32 krajinách a neskončili sme. Pridalo sa k nám aj dieťa a vidím na tom len pozitíva a vidím ako ho to rozvíja.

@lucia13022023 prečo tak veľa za dom? Nás vyšiel na 120000, pozemok 14 000. Pred 9 rokmi, sme začali stavať. Máme 120m2 zastavanej plochy a to bohate stačí. Žiaden bazén, žiadna elektornika. Bývanie nás mesačne výjde na 70E. to by som v byte v živote nedosiahla.

btus
7. júl 2025
@alenka58

@doriiis byt keď odchádzam nemusím nikoho prosiť aby tam chodil, ale kvôli domu vždy musí niekto chodiť k nám polievať, lebo kvety aj zelenina by ľahli popolom, chodíme často mimo SK a vždy riešime len dom

@alenka58 my dom neriešime nikdy. Zelenina a ovocné kríky a stromy vydržia bez vody týždeň, ak ich dobre poleješ.

lucia13022023
7. júl 2025
@btus

@lucia13022023 prečo tak veľa za dom? Nás vyšiel na 120000, pozemok 14 000. Pred 9 rokmi, sme začali stavať. Máme 120m2 zastavanej plochy a to bohate stačí. Žiaden bazén, žiadna elektornika. Bývanie nás mesačne výjde na 70E. to by som v byte v živote nedosiahla.

@btus neviem kde máte dom. Kamoška teraz kupovala dom, vôbec nie novostavbu, milión roboty na ňom a 210000€. Rodičia tiež, malý dom, 190000€ v malom meste. O väčších mestách a cenách radšej pomlčím.

alenka58
7. júl 2025
@btus

@alenka58 my dom neriešime nikdy. Zelenina a ovocné kríky a stromy vydržia bez vody týždeň, ak ich dobre poleješ.

@btus no my nechodíme na týždeň...................to je pramálo

jaroe
7. júl 2025

@heneesy prikláňam sa k cestovaniu. Teda za predpokladu, že bývanie je vyhovujúce. Nie napr. 5 ľudí v dvojizbaku a pod.

goodidea
7. júl 2025
@michaelam2

@michaelam2 poviem ti to takto,to je ako so všetkým v živote..ako si zariadis tak máš .... (Ja mám veľký dom a veľký pozemok a veci som si zariadil tak aby som mohol cestovať a mať zážitky )..pričom dnes 90% novostavieb ma do 100m2 a pozemok 300m2 tam môžeš ísť aj na mesiac do afriky

doriiis
7. júl 2025
@alenka58

@alenka58 ....no vidíš,ku mne nemusí.😀Zavlazuje sa samé,žiadnu úrodu nemám a vnútri kvety vydržia.

alenka58
7. júl 2025
@doriiis

@alenka58 ....no vidíš,ku mne nemusí.😀Zavlazuje sa samé,žiadnu úrodu nemám a vnútri kvety vydržia.

@doriiis my máme tiež zavlažovanie ale kvety vydržia len týždeň a úroda nemá zavlažovanie a my na týždeň nechodíme na D to je málo

michaelam2
7. júl 2025
@goodidea

@michaelam2 poviem ti to takto,to je ako so všetkým v živote..ako si zariadis tak máš .... (Ja mám veľký dom a veľký pozemok a veci som si zariadil tak aby som mohol cestovať a mať zážitky )..pričom dnes 90% novostavieb ma do 100m2 a pozemok 300m2 tam môžeš ísť aj na mesiac do afriky

@goodidea ano ved ja suhlasim, da sa aj v dome to zariadit tak aby sa cestovat dalo. Ale tak povedzme si uprimne, vo vseobecnosti, s tym domom je vo vacsine pripadov prace viac ako s bytom. A ti ludia menej cestuju. Za posledny mesiac som tu citala xy krat pod roznymi temami ako zeny pisali ze su doma lebo maju bazen. A o tom hovorim. Ti ludia z bytov skor cestuju, chodia na vylety, deti maju viac zazitkov. Ale jasne, neplati to na vsetkych, to je samozrejme.

amelia89
7. júl 2025

My byvame v byte, ktory hodnotou prevysi nejden rodinny dom (v prahe - taka je realita bohuzial). Aj tu kuchynu za 15 tis asi mame 😅😅😅 Ale sme nonstop niekde a dokonca to nie je ani betonove ihrisko ani nakupne centrum. a ked sme doma tak sme doma radi lebo nas byt je super… tu zahradu a bazen veru nema, asi sa ale neda mat vsetko. Nam zivot tu vyhovuje a snazime sa vytazit maximum z toho co mame dostupne. Myslim si ze podstatne je vytvorit domov v ktorom si spokojna a stastna, aj ked to nemusi byt podla tvojich predstav. Moje deti ked sme u segry na zahrade s bazenom su stastne aj tam ale v aute na ceste domov mi minule povedali ako sa tesia na svoju postielku - tak pre to to je signal toho ze doma sa citia dobre.

alenka58
7. júl 2025
@michaelam2

@goodidea ano ved ja suhlasim, da sa aj v dome to zariadit tak aby sa cestovat dalo. Ale tak povedzme si uprimne, vo vseobecnosti, s tym domom je vo vacsine pripadov prace viac ako s bytom. A ti ludia menej cestuju. Za posledny mesiac som tu citala xy krat pod roznymi temami ako zeny pisali ze su doma lebo maju bazen. A o tom hovorim. Ti ludia z bytov skor cestuju, chodia na vylety, deti maju viac zazitkov. Ale jasne, neplati to na vsetkych, to je samozrejme.

@michaelam2 ja sa neviem vynadívať z bytu, ako deti hrajú futbal, bedminton, piknikujú a hrajú sa na ihrisku,, korčulujú a bicyklujú, keď sme v dome tak sú viac menej sami alebo so susedinými, len tie vždy prídu ku nám lebo bazén, trampolína, vírivka , ale tešia sa do bytu lebo tá komunita detí je tam super aj možnosti, bývame v peknej lokalite

goodidea
7. júl 2025
@michaelam2

@michaelam2 tak to je skôr o pohodlnosti, veľa žien je takých že sa im hnusí voda na verejnom kúpalisku alebo v jazere pre nich je domáci bazén veľké plus

lucylaw
7. júl 2025

Vo svojom príspevku si zabudla spomenúť,ako/kde bývate vy..Lebo ak bývate vo svojom vlastnom byte, máte ho normálne zariadený - netreba luxusne,len tak,aby ste mohli slušne žiť,tak v tomto prípade by som sa nijako nehnala za vidinou domu a peniaze by som dávala do cestovania..Ak bývate niekde v podnájme,tak mojou prioritou by bolo zabezpečiť vlastné bývanie a tým nejakú stabilitu pre tie deti,pretože v podnájme sa môže hocičo stať,majiteľ sa rozhodne,že ide byt predať a budete sa musieť presťahovať v priebehu pár mesiacov,takže moja priorita by v tomto prípade bola zabezpečiť vlastné bývanie a nie cestovať niekoľkokrát do roka k moru..

goodidea
7. júl 2025

Ináč ženy ja si myslím že téma sa aj v neprospech autorky dosť zvrtla...osobne si myslím že dom nieje nejaká známka luxusu alebo vyššieho spoločenského statusu, sám som v byte prežil skoro polovicu života ...JA LEN vyvraciam ten mýtus že keď máš dom zrazu ti život mimo domu skončil ..to je blbosť môžeš mať dom aj byť každý týždeň pri mori....ak chces

oceanahory
7. júl 2025

Ked toto je tak strasne individualne...jendoducho robte tak, ako to vam vyhovuje. Mne keby teraz niekto povie, ze mam odist z nasho bytu a zit na vyletnej lodi, tak bez vahania balim kufre a je mi uplne jedno, co bude s nasim modernym bytom 😅...nie to este nejaky dom. Ja sa jednoducho neviem viazat k hmotnym veciam, pre mna vobec neplati vyrok "vsade dobre, doma najlepsie". Mne je najlepsie s mojou rodinou a idealne na dovolenkach pocas zazitkov a spoznavania inych krajin a miest, byt co najviac v pohybe. Pre mna su domov moji blizky a je uplne jedno, kde ten cas travim s nimi.
Tiez si vyberame dovolenky aj viackrat rocne (o vyletoch ani nehovorim...) pred domom a inymi hmotnymi, pre nas nepodstatnymi vecami. Kazdy nech si zije svoj zivot tak, ako mu to vyhovuje, neexistuje ziadne pravidlo 🤷.

petronelag
7. júl 2025
@lucylaw

Vo svojom príspevku si zabudla spomenúť,ako/kde bývate vy..Lebo ak bývate vo svojom vlastnom byte, máte ho normálne zariadený - netreba luxusne,len tak,aby ste mohli slušne žiť,tak v tomto prípade by som sa nijako nehnala za vidinou domu a peniaze by som dávala do cestovania..Ak bývate niekde v podnájme,tak mojou prioritou by bolo zabezpečiť vlastné bývanie a tým nejakú stabilitu pre tie deti,pretože v podnájme sa môže hocičo stať,majiteľ sa rozhodne,že ide byt predať a budete sa musieť presťahovať v priebehu pár mesiacov,takže moja priorita by v tomto prípade bola zabezpečiť vlastné bývanie a nie cestovať niekoľkokrát do roka k moru..

@lucylaw To si už každý musí určiť, ako si rozdelí financie, koľko na bývanie a koľko na dovolenky, hlavne aby bol spokojný. Ja som ani nikdy nepozerala nato, akú majú druhí kuchyňu, zariadím si takú ako vyhovuje mne. A ani s dovolenkami sme to nejako nepreháňali, so synom sme na dlhšie dovolenky chodili až od jeho 3 rokov, dovtedy boli lepšie aj pre nás a aj pre neho kratšie cesty, najčastejšie sme chodili k rodine na Liptov, tam je veľa vhodných miest na kratšiu dovolenku. A teraz už aj sám chodí, kde sa chce pozrieť.

tamitamitami
7. júl 2025

Cestovanie... my extrémne veľa investujeme do zábavy, pobytov, výletov, zážitkov.
Bývame v peknom byte, nehnuteľnosť plánujeme kupovať neskôr keď budeme vedieť kde sa chceme usadiť. Budeme určite kupovať ale tak aby nás to finančne extrémne nezaťažilo, nech si môžeme cestovanie užívať ďalej.

tramtada31
7. júl 2025

Ja ti poviem takto, pri mori sme boli každý rok, niekedy 2x cez zimu lyžovačky, ale realne si po tých 20-30 rokoch na to nespominam, Resp. Len viem, že sme boli, veľa zazitkov nie je. Podľa mna dieťa do takých 10 rokov si veľa nepamata, respektíve, keď cestujú casto, bude sa im to zalievať. Tie rodiny, čo nechodili, dali potom detom do zivota nehnutelnosti (nehovorim, že nasi rodičia nám nezanechajú pekný majetok, ale keď sme sa osamostatňovali, dostali sme 20 000, zatiaľ co kamaráti podostavali byty či domy v Ba a okoli a oveľa lahsie sa im dýcha bez hypoteky). Za mna by som hľadala kompromis, jedna dovolenka v lete, jedna v zime, nejaké lokalne výlety (my sme napr teraz boli na vychode, naklad cca 250 eur len s jednym prenocovaním a stihli sme toho veľa, aj kulturu, aj turistiku, aj atrakcie pre deti). Ďalšia vec je investovať do vzdelania deti, platime triedu s rozšírenou vyukou anglického jazyka a záujmové kruzky. Nie som zastancom jedného krúžku, aby si dieťa oddýchlo, ale navštevovať ich viac, aby sa v nejakom mohlo najst. Čiže rozdelte peniaze proporcialne, nedajte všetko na jednu kartu… a teda my mame s mužom ciel kazdemu dietatu zaobstarat nehnutelnost, jeden byt z dedičstva a jednu investičnú nehnutelnost už mame okrem bytu, v ktorom bývame.

martinka17
7. júl 2025

Ja som uprednostnila zážitky pred materiálnymi vecami. Ostala som v malom byte, nechcela som nikdy dom ale veľa cestujeme.