icon

Cestovanie verzus vlastný dom

heneesy
7. júl 2025

Ahojte, dlhšie len tak uvažujem..čo dá deťom do života viac? Ukazovať im postupne svet alebo mať materiálne veci? Samozrejme ani jedno nie je tak dôležité ako milujúci rodičia. Chápem. A áno niektorí ľudia nemajú peniaze v tejto dobe ani na jedno z toho, čo mi je fakt ľúto. Ale chcem vidieť názory ostatných čo si o tom myslia. Nám po materiálnej stránke nič extra nechýba, všetko potrebné máme, ale nemáme domček so záhradkou, ani drahý nábytok, ani kuchyňu za 15tis. Za to väčšina kamarátov idú presne týmto smerom. Dom, drahá kuchyňa, drahé auto...keď má človek na to aby si splnil oba smery je to samozrejme super. Ale ako my tak aj oni máme väčšinou len na jedno z toho. Oni väčšinu dní/víkendov sedia len doma, na dovolenku k moru nejdú, všetky peniaze investujú do tohto. Ale zase im to ostane a materiálne svoje peniaze vidia... Zatiaľ čo my si na toto nepotrpíte, ale naše malé deti boli už viackrát za rok pri mori...nie drahé luxusné dovolenky, aj sme si varili, aj veľa išli autom...niekto by za to dal možno len jednu dovolenku... Chodíme po výletoch. Skrátka im "ukazujeme svet", no nič nám z toho okrem spomienok neostane... Netvrdím, že jeden smer je nutne správny, každému vyhovuje niečo iné to chápem... Najlepšie je asi robiť kompromis odkladať peniaze a za čo zvýši cestovať... ale ja sa pýtam skôr na ktorú stranu sa prikláňate vy. Ďakujem za názory. 🙂

sisska96
9. júl 2025
@ovecka31

No to ze byva niekto v byte neni zaruka ze aj ma peniazky na vylety , rovnako ako to ze niekto byva v doma neznamena ze na tie vylety chodit nebude.. To zavisi od prijmu aki mate.. Napr.. Kolegyna byva v dome.. Ale kazdy mesiac nieco spravia na dome.. Kazdy mesiac idu aspon na vikend do polska na pobyt.. Neomedzuju sa vobec.. Ked sa jej nieco v dome nepaci tak to vyhodi a kupi druhe.. C lete idu k moru aspon na 10 dni... Dalsi mesiac tiez niekam idu..a to ona robi len na polovicny uvazok .. Cize jej muz zaraba zjavne kralovsky... A ja.. byvam v dome.. Ale.. Nemame na to aby sme sli k moru na tak dlho. Ani na kratko 😒.. Este nemame dost podokoncovane.. Chybaju peniaze .. na vylet ideme tak jednodnovy.. Navela na vikend na chatu partia.. Myslim ze aj keby byvame v byte tak to mame tak isto.. Tu mam aspon vyhodu ze nemam susedov otravnych a mam pokoj..

@ovecka31 však už ani byty nie sú moc lacnejšie a na dome máš aspoň priestor a dvor

pohodacka03
9. júl 2025

@heneesy kazdemu vyhovuje nieco ine. Niekomu dom, niekomu byt. Niekto rad cestuje v lete, niekto v zime, niekto k moru, niekto na hory. Nejaky zlaty stred. Deti sa prisposobia. Mojim je zatial uplne jedno kde su, ked ich spravne namotivujem. Minuly rok mali aj bazen a tobogan na dovolenke, boli stastni. Toho roku maju "len" more a su stastni tiez. Top zazitok, ktory asi najviac prezivali bolo hladanie lavicky s rozpravkovou postavickou v lese 🤷. My mame dom, lebo prisla dobra ponuka, stale nemame vsetko dokoncene, ale nejako sa nestresujem kvoli tomu. Vyletujeme vramci moznosti. Verim, ze ked budu vacsi, tak budu aj dlhsie poznavacie alebo dobrodruznejsie vylety.

inulienka29
9. júl 2025

Hehe človek keby vypol instagram tak prestane rozmýšľať nad týmto 🙂 ale úplne chápem pocity autorky. Avšak ver že si pre tvoje deti tou najlepšou mamou akou vieš a akú potrebuju… nemaj výčitky.

doriiis
9. júl 2025
@sidicek

@doriiis no práveže deti z domu sú len zavreté na dvore a oveľa nesamostatnejsie a menej prisposobive ,ako deti z tých zatracovanych sidlisk. Pre teba je modla dom pre iných ma väčšiu hodnotu sloboda a cestovanie.

@sidicek ....či budú deti nesamostatne a prispôsobivý záleží v prvom rade od výchovy a od príkladu rodičov.A nie od toho,kde bývaš.
Napríklad poznám veľa detí,ktoré sú lenivé a fyzicky nevedia základné veci lebo ich to proste leniví rodičia nenaučili

gabrielabydzo
9. júl 2025

@heneesy Neviem kde bývaš že máš názor,buď dom alebo dovolenka.Ja poznám dosť ľudí vo svojom okolí čo majú dom so záhradou na ktorom majú bazén,majú veľmi pekne zariadené a chodia si s deťmi na dovolenky pri more.Nepoznam nikoho čo má dom a nemá na dovolenku fakt nie.

gabrielabydzo
9. júl 2025
@hanaxxx

@katulienkax preco by si mala byt taxikarom, ked mas dom?

@hanaxxx lebo tá pani v živote v dome nebývala tak píše iba o nezmyselných nevýhodách.Ža tam má človek vlastný bazén a svätý pokoj o tom nevie😆

jaja1707
9. júl 2025

Je to o Vašich preferenciách. Čo je pre Vás dôležitejšie? Čo Vám spraví radosť? Mne určite spoločne strávené chvíle hocikde mimo domov, nové spoločné zážitky, deti to veľmi posúva dopredu, majú nové skúsenosti a zážitky. Určite im to dá viac ako gauč za 5000e alebo nové drahé auto 🙂

blankakorf
9. júl 2025

Máme dom so záhradou, keď boli deti malé, veľa sme museli investovať do prerábky, nikam sme poriadne nechodili, šetrili,teraz máme dve pojazdné autá, žiaden luxus ale spolahlivé, jedno na plyn, tým chodíme na výlety, posledných 10 rokov opak, snážíme sa deťom ukazovať svet low cost a preto ako píšeš ty, aj 4x do roka a niekedy si vyrazím na dovolenku aj sama, ako teraz 🙂…zážitky sú naj, pre mňa sú to najkrajšie darčeky.

michbel
9. júl 2025

Ja som cely zivot zila v byte.
Moji rodicia velmi setrili a pomaly stavali dom.
Chodili sme na jednu rocnu dovolenku - cca 2 tyzdne pri mori, zvycajne v kempe.
Ja som mala 20 rokov ked sa oni prestahovali do vysnivaneho domu, a uz som takmer 3 roky bola na vysokej v inom meste (ja som bola nadane dieta, strednu som skoncila ked som mala 17).

So svojimi detmi som zvolila iny pristup. Vela cestujeme, spoznavame… O dome ani nerozmyslame.
No, kupili sme si velky byt tak ze kazde dieta ma svoju izbu. Kuchyna je velmi funkcna tak ako aj cely byt. Nemohla by som zit v starom nefunkcom byte alebo dome. Mam rada moderne a funkcne prvky, ale ked to raz nasadim, nemenim to dlho dlho. Napriklad, v starom byte by mi vadila nefunkcna elektrina (nevies zapnut dva spotrebica naraz), alebo hluk od susedov (tenke steny), alebo len jedno wc-ko na rodinu…

Mame moznost prevzat starsiu chatu od svokrovcov, pri jazere, ale nechceme minat peniaze na rekonstrukciu ale ani cas… Mame radi spoznavat nove veci.

Mozno sa zmenime casom, neviem… Zatial je to takto.

Prave nam planujem zimnu dovolenku v Maroku a uz sa na to velmi tesim 😁

kulumulu123
9. júl 2025

@heneesy nečítala som príspevky ja osobne mam toho precestovaneho ozaj veľa a úprimne vieš čo jedine ozaj ľutujem? Všetky možnosti ktoré som mala cestovať a neurobila som tak lebo mi to nejaká dobra duša dokázala v danej chvíli vyhovoriť... Mam 2 deti takúto chybu už nechcem urobiť cestujeme veľa majú kopec zážitkov... Kuchyňu mam doma 10r zariadenú rovnako, v dome mam 10r tu istú dlažbu, ten ísť nábytok vsetko je plne funkčne mne sa paci a co si o tom myslia iní mi je úprimne jedno... Aj tá najmodernejšia kuchyňa bude jedného dňa iba stará a nemoderna ale zážitky ti ostanú na celý život... Za mňa je volb jednoznačná... Keď sa opýtam deti či chcú najnovšie vychytavky alebo ďalšiu dovolenku plnú zážitkov ich voľba je jednoznačná tak ako aj moja 🍀

dominikakoll
9. júl 2025

Ja to napíšem takto, príde katastrofa, dom zhorí, auto môžeš nabúrať. A máš nič. Ideš na dovolenku a zážitky zostanú. Keď som vyrastala, nemali sme ani jedno. Teda bývali sme v dome, ale u babky, 3 generacie. A na dovolenke sme boli raz. Tetka deti nemala, mala obrovský dom, dráhu kuchyňu, dovolenky. S ňou som chodila kade tade. No to materiálnom nestalo za to. Ale tie zážitky áno.

kulumulu123
Autor odpoveď zmazal
kulumulu123
Autor odpoveď zmazal
kulumulu123
9. júl 2025
@michbel

Ja som mala 20 rokov ked sa oni prestahovali do vysnivaneho domu, a uz som takmer 3 roky bola na vysokej v inom meste (ja som bola nadane dieta, strednu som skoncila ked som mala 17).

So svojimi detmi som zvolila iny pristup. Vela cestujeme, spoznavame… O dome ani nerozmyslame.
No, kupili sme si velky byt tak ze kazde dieta ma svoju izbu. Kuchyna je velmi funkcna tak ako aj cely byt. Nemohla by som zit v starom nefunkcom byte alebo dome. Mam rada moderne a funkcne prvky, ale ked to raz nasadim, nemenim to dlho dlho. Napriklad, v starom byte by mi vadila nefunkcna elektrina (nevies zapnut dva spotrebica naraz), alebo hluk od susedov (tenke steny), alebo len jedno wc-ko na rodinu…

Mame moznost prevzat starsiu chatu od svokrovcov, pri jazere, ale nechceme minat peniaze na rekonstrukciu ale ani cas… Mame radi spoznavat nove veci.

@michbel Maroko je super boli sme tento rok vo febr 2 týždne aj keď sa nedalo kúpať riadne sme si to užili 👍

kulumulu123
9. júl 2025
@michbel

@michbel Maroko je super boli sme tento rok vo febr 2 týždne aj keď sa nedalo kúpať riadne sme si to užili 👍

michbel
9. júl 2025
@kulumulu123

@kulumulu123 Mozem sa spytat aky itinerary/plan cesty ste mali? Isli ste samostatne alebo cez cestovku?
My planijeme vsetko sami, bez cestovky, tiez na cca 2 tyzdne.

kulumulu123
9. júl 2025
@michbel

@kulumulu123 Mozem sa spytat aky itinerary/plan cesty ste mali? Isli ste samostatne alebo cez cestovku?
My planijeme vsetko sami, bez cestovky, tiez na cca 2 tyzdne.

@michbel nie nechodíme vôbec cez CK proste kúpim letenky išli sme vie - aga, tam sme mali týždeň ubytko cez airbnb, výlety sme si organizovali sami, chodili bud mhd, alebo taxíkom (sú mega lacné trasa Agadir marakesh nás vyšla 40 eur taxíkom), v marakesh sme mali hotel cez booking, v miestnej CK sme si bookli 3 dňový trek saharou na ťavach pre deti mega zážitok... Kam plánujete vy?

evkatk
9. júl 2025

Treba zvážiť do budúcna, čo je lepšie pre vývoj detí. Užiť si nadštandard len zopár týždňov v roku alebo kvalitný život bez obmedzení, s možnosťou v pohode sa učiť študovať, atď. za nadštandardných podmienok v rodinnom dome aj bez luxusného zariadenia, ale za optimálnych podmienok. Je neporovnateľné žiť v dome, kde má každé dieťa priestrannejšiu miestnosť ako v byte, v malej izbičke, v ktorej sa tiesni viac detí. Časom určitý nadštandard vo forme bazénu, relaxačného kútika, ... je možné aj za menších financií v dome postupne zvládnuť. V byte to je stále len stereotip, kde v horúčavách nieto kam ujsť. Čím budú deti staršie, tým menej času budú mať na výlety a ocenia si skôr prostredie, na svoje aktivity a nerušené učenie. No vtedy je už neskoro. Šetriť a zabezpečovať dom pri veľkých deťoch je finančne náročnejšie. Bývanie v dome, ktorý možno zveľaďovať, vylepšovať aj roky, je na podstatne vyššej úrovni ako v byte na kope s ostatnými v hluku, so spoločnými priestormi, papierovými stenami pod drobnohľadom susedov. Každý si však vyberá podľa toho na akej úrovni sa cíti.

anonym_5bd310
9. júl 2025

Niekto chce detom aj zabezpečiť bývanie, kvalitné vzdelanie a niekto to všetko preflaka po dovolenkach a prežerie a detom ostane bývanie v podnajme ale budu mat super zažitky bez nejakeho zabezpečenia.

sidicek
9. júl 2025
@evkatk

Treba zvážiť do budúcna, čo je lepšie pre vývoj detí. Užiť si nadštandard len zopár týždňov v roku alebo kvalitný život bez obmedzení, s možnosťou v pohode sa učiť študovať, atď. za nadštandardných podmienok v rodinnom dome aj bez luxusného zariadenia, ale za optimálnych podmienok. Je neporovnateľné žiť v dome, kde má každé dieťa priestrannejšiu miestnosť ako v byte, v malej izbičke, v ktorej sa tiesni viac detí. Časom určitý nadštandard vo forme bazénu, relaxačného kútika, ... je možné aj za menších financií v dome postupne zvládnuť. V byte to je stále len stereotip, kde v horúčavách nieto kam ujsť. Čím budú deti staršie, tým menej času budú mať na výlety a ocenia si skôr prostredie, na svoje aktivity a nerušené učenie. No vtedy je už neskoro. Šetriť a zabezpečovať dom pri veľkých deťoch je finančne náročnejšie. Bývanie v dome, ktorý možno zveľaďovať, vylepšovať aj roky, je na podstatne vyššej úrovni ako v byte na kope s ostatnými v hluku, so spoločnými priestormi, papierovými stenami pod drobnohľadom susedov. Každý si však vyberá podľa toho na akej úrovni sa cíti.

@evkatk šikovné dieťa sa naučí všade, asi si nikdy nebola na intraku ,tento argument je total blbost a teda to šikovné aj skôr ocení a využije potenciál spoznávania života aj za humnami svojej viesky.A to menej šikovné to môže inšpirovať, zamakať na sebe a niekde inde sa posunúť.

sidicek
9. júl 2025
@kulumulu123

@heneesy nečítala som príspevky ja osobne mam toho precestovaneho ozaj veľa a úprimne vieš čo jedine ozaj ľutujem? Všetky možnosti ktoré som mala cestovať a neurobila som tak lebo mi to nejaká dobra duša dokázala v danej chvíli vyhovoriť... Mam 2 deti takúto chybu už nechcem urobiť cestujeme veľa majú kopec zážitkov... Kuchyňu mam doma 10r zariadenú rovnako, v dome mam 10r tu istú dlažbu, ten ísť nábytok vsetko je plne funkčne mne sa paci a co si o tom myslia iní mi je úprimne jedno... Aj tá najmodernejšia kuchyňa bude jedného dňa iba stará a nemoderna ale zážitky ti ostanú na celý život... Za mňa je volb jednoznačná... Keď sa opýtam deti či chcú najnovšie vychytavky alebo ďalšiu dovolenku plnú zážitkov ich voľba je jednoznačná tak ako aj moja 🍀

@kulumulu123 presne aj ja ľutujem cesty co som nepodnikla ,ked som mohla.Ale našťastie nie je všetkým dňom koniec

mircalla
9. júl 2025

@heneesy Ja som bola vzdy za cestovanie a zazitky. Najlepsie investovanie peniaze. Dom zavisi kde, v dakom zapadakove ani za nic. Myslim, ze kto ma dom v lepsej lokalite, ma aj na dovolenku a naopak...Casto maju domy niekde na dedine, kde skapal pes a na dovolenku nie su peniaze.

alica110
9. júl 2025
@anonym_5bd310

Niekto chce detom aj zabezpečiť bývanie, kvalitné vzdelanie a niekto to všetko preflaka po dovolenkach a prežerie a detom ostane bývanie v podnajme ale budu mat super zažitky bez nejakeho zabezpečenia.

@anonym_5bd310 Deti nech sa zabezpečia samé, rodičia nie sú povinní im zanechať majetky.

adonish
10. júl 2025

@heneesy kompromis 😊 mame dom, ktory sme stavali svojpomocne. Byvame v nom 4 roky a stale je co robit (dorabame). Keby nam vsetko robili firmy, tak sa nedoplatime. Ked vidime ako to odflakuju, dakujem, neprosim, radsej budem cakat
Na vylety sice nechodime kazdy vikend, kedze manzel vela služobne cestuje, je rad doma (co ja by som zas chcela niekam vypadnut 😂), porobi cez vikend, ale 1x do roka k moru ideme, aj aspon 1x mesacne na vylet, predlzene vikendy...
Nemame ani kuchynu za 15tisic, ani drahe auto. Mame strechu nad hlavou, priestor, zahradu, deti sa prehrajú, zavolaju kamaratov, netlacime sa. Najma ten pokoj!!! Ked ideme k mojim rodicom na predlzeny vikend (byvaju v byte v krajskom meste), tak sa tesime vzdy domov kvoli pokoju. To, ze nepocujeme kazde slovo susedov. Preto vacsinou chodia oni k nam, uzivaju si to ♥️

Ani nie som taxikar pre deti, byvame sice na okraji mesta, ale peso do prace to mam 20 minut, deti skola a škôlka tiez tak.

anonym_2a97c9
10. júl 2025

@heneesy tie názory že dom = cestovanie busom do školy a na krúžky 🙈 a domy v mestách neexistujú? My mame 15 minút pešo do centra krajského mesta a mame tu všetko, v živote som nešla mhd, keď prší tak taxi za 2€. To si ľudia z BA a satelitov nevedia predstaviť 😅

bonboniera
10. júl 2025
@doriiis

@michaelam2 ...to sú také mýty ľudí,čo v dome nikdy nebývali.Nie,v dome netreba stále niečo robiť.Ak nemáš 10 árov a úžitkovú záhradu,kde niečo pestuješ tak tej roboty je na dvore minimum.Okrem kosenia na mojom dvore nemusíš robiť nič Ak zasadis múdro rastliny,tak to žije vlastným životom bez zásahu cloveka.Dnes napríklad von okrem bazéna nepôjdem vôbec.Uplne normálne vieme opustiť dom na niekoľko dní,týždňov bez toho,aby sa tu zrútil svet.

@doriiis nie to nie je mýtus ľudí co v dome nikdy nebývali, to sú vaše reči, ľudí co v dome bývajú. Ked je tema kde sa lepšie býva tak okamžite vyvyšovanie vrátane absolútne idiotskych názorov “vychovávať deti v byte je depresia” a ked tu bude o dva dni inak ladená tema tak sa ty a tebe podobne budete predbiehať v tom jak ženy v bytoch nevedia co to je sa vôbec starať o domácnosť lebo “v dome je každý deň co robiť!” a ako všetky peniaze idú do domu a aké je to náročné, ale vlastne ta hodina týždenne na 5x5m2 záhradke potom co človek robí deťom taxikara poldna to strasne stojí za to a nikdy by ste nemenili. V každej téme to iste 😂

doriiis
10. júl 2025
@bonboniera

@doriiis nie to nie je mýtus ľudí co v dome nikdy nebývali, to sú vaše reči, ľudí co v dome bývajú. Ked je tema kde sa lepšie býva tak okamžite vyvyšovanie vrátane absolútne idiotskych názorov “vychovávať deti v byte je depresia” a ked tu bude o dva dni inak ladená tema tak sa ty a tebe podobne budete predbiehať v tom jak ženy v bytoch nevedia co to je sa vôbec starať o domácnosť lebo “v dome je každý deň co robiť!” a ako všetky peniaze idú do domu a aké je to náročné, ale vlastne ta hodina týždenne na 5x5m2 záhradke potom co človek robí deťom taxikara poldna to strasne stojí za to a nikdy by ste nemenili. V každej téme to iste 😂

@bonboniera ....no ale si sa rozohnila a úplne zbytočne.😉Pre mňa bol život v byte depresia,deťom taxikára nerobím a každý cent a sekunda mi stoja za ten komfort.A tvoj názor na nás domových ma vôbec netankuje.Pekny den

bonboniera
10. júl 2025
@doriiis

@bonboniera ....no ale si sa rozohnila a úplne zbytočne.😉Pre mňa bol život v byte depresia,deťom taxikára nerobím a každý cent a sekunda mi stoja za ten komfort.A tvoj názor na nás domových ma vôbec netankuje.Pekny den

@doriiis dakujem, budem ho mať pekny ako každý, nie som totiž pokrytec ;)

pralinka86
10. júl 2025

Pozerat menej na ostatnych ako to maju, pretože každému ine vyhovuje... Mame taky kompromis v podstate, mensi dom/zahrada.. pre psychicke zdravie rodicov 🙈😃 aj na malom kusku sa da vyzit, ze sadis kadeco, staras sa o to, zberas malu urodu, bylinky, das si obed/veceru na terase, decka zase maju mini vybeh, bazen, pieskovisko,su radi ak sa griluje, maju veceru "vonku" a stale popri tom sa da vyletovat, ved nemusis kazdy polrok mat Madagaskar. Aj tak je to o finančnej gramotnosti, ako zijes a minas kazdy den, mesačne, kolko usetris.. A ta zahrada ak sa chces starat o nu, tak sa ani neda stihat velky pozemok, jedine ze len tam kosis, ale to by ma nebavilo... Aj s kvietkami je zabava a co sa ucit, aby to pekne spolu hralo, kvitlo od jari do jesene

tanicka907
10. júl 2025
@sowhat

@tanicka907 v dnesnej dobe moze byt ta zahrada pri dome takmer bezudrzbova - travnik, okrasne dreviny, pripadne zopar malo vyvysenych zahonov s bylinkami/zeleniniou.. v kombinacii s automatickou zavlahou ta zahrada prezije dovolenky ako nic.

@sowhat moze jasne, a nastastie som v pozicii ked si takyto luxus mozem dovolit. ale viem kolko to stoji casu a penazi, cize kebyze mi ma ubudnut z volneho casu s detmi pripad ich kvoli novej kosacke ukratim o palacinky na vylete, radsej sa potlacim v byte a pojdem na sidliskove kupko...