Cestovanie verzus vlastný dom
Ahojte, dlhšie len tak uvažujem..čo dá deťom do života viac? Ukazovať im postupne svet alebo mať materiálne veci? Samozrejme ani jedno nie je tak dôležité ako milujúci rodičia. Chápem. A áno niektorí ľudia nemajú peniaze v tejto dobe ani na jedno z toho, čo mi je fakt ľúto. Ale chcem vidieť názory ostatných čo si o tom myslia. Nám po materiálnej stránke nič extra nechýba, všetko potrebné máme, ale nemáme domček so záhradkou, ani drahý nábytok, ani kuchyňu za 15tis. Za to väčšina kamarátov idú presne týmto smerom. Dom, drahá kuchyňa, drahé auto...keď má človek na to aby si splnil oba smery je to samozrejme super. Ale ako my tak aj oni máme väčšinou len na jedno z toho. Oni väčšinu dní/víkendov sedia len doma, na dovolenku k moru nejdú, všetky peniaze investujú do tohto. Ale zase im to ostane a materiálne svoje peniaze vidia... Zatiaľ čo my si na toto nepotrpíte, ale naše malé deti boli už viackrát za rok pri mori...nie drahé luxusné dovolenky, aj sme si varili, aj veľa išli autom...niekto by za to dal možno len jednu dovolenku... Chodíme po výletoch. Skrátka im "ukazujeme svet", no nič nám z toho okrem spomienok neostane... Netvrdím, že jeden smer je nutne správny, každému vyhovuje niečo iné to chápem... Najlepšie je asi robiť kompromis odkladať peniaze a za čo zvýši cestovať... ale ja sa pýtam skôr na ktorú stranu sa prikláňate vy. Ďakujem za názory. 🙂
Moja 11 ročná zhodnotila,,,, chvalabohu že nemame dom inak by sme nemali čas byt cez víkendy vonku poriadne a na vyletoch celý deň alebo víkend,, u babky je na dome a my na byte
Moja švagrina je taka ista furt treba výlety, dovolenky ...byt maju taky neosobný nudný nevyzera to tam ani ako domov...2 roky si chcú kúpiť gauč....ale majú zážitky.
@heneesy pozri, nemusíte chodiť na drahe dovolenky. My sme teraz v zapadákove, že sa tu aj stara vrana otočí a práši preč a deti tu majú úžasnú zábavu, máme kopec výletov. Takisto ti po tých výletoch môže niečo ostať. Urob si napr fotoknihu. Ja to tak robím. Napr sme dali more 4 krát za jeden rok ale všetko mimo letných horúčav. Mimo sezóny je pri mori tiež úžasný vzduch, atmosféra, pokoj. Ale radšej máme hory, kopce. Nemáme dom, lebo nechceme tráviť dopravou kopu casu denne, máme pekný byt. To čo tu padlo, že deti v bytoch majú depku a žijú asi na betónových ihriskách je tiež úplný omyl. Proste niekto ma traumu z dectva, lebo jeho rodičia sa mu o iný život nepostarali. To aký majú deti život je na rodičoch a je jedno kde žijú. Nase a kamarátov deti z bratislavských bytoviek sú denne v lese, vedia narábať s nožom aj sekerou, založiť oheň a starať sa o záhradu. Či majú 6 či 15 rokov. Takže na super spokojný život a dectvo plne zážitkov nepotrebuješ ani more ani kuchyňu za 15 tisíc. Ale treba si nájsť rovnováhu. Milujem les, záhradu, ktorú v ňom mám, ale vyhovuje mi, že v byte mám novú čistú kuchyňu, umývačku, že keď odchádzam z bytu, zapnem vysávač a vrátim sa do čistého. Mám rada komfort, že mám všetko blizko, tak ako to v meste chodí, ale vyzadujem ten luxus (podľa mňa) že za oknom je les a od dectva majú deti kopu zážitkov aj v ňom aj na výletoch. Keby sme mali dom, určite je tých výletov menej, lebo pri dome môžeš mať bazén a preliezky, menej ta to núti niekam vypadnúť. Pre nás s mužom je vlastne jedno či dom alebo byt. My sme sa zhodli, že nemienime do prace dochádzať viac ako 20 minút. Proste chceme tráviť čas životom, ako rodina, nie zabíjať čas presunmi lebo dom alebo čo….
@michaelam2 ...to sú také mýty ľudí,čo v dome nikdy nebývali.Nie,v dome netreba stále niečo robiť.Ak nemáš 10 árov a úžitkovú záhradu,kde niečo pestuješ tak tej roboty je na dvore minimum.Okrem kosenia na mojom dvore nemusíš robiť nič Ak zasadis múdro rastliny,tak to žije vlastným životom bez zásahu cloveka.Dnes napríklad von okrem bazéna nepôjdem vôbec.Uplne normálne vieme opustiť dom na niekoľko dní,týždňov bez toho,aby sa tu zrútil svet.
@doriiis ja konkretne ten vyrok ale poznam prave od ludi co v dome ziju. Ale to bude asi tiez nadsadene. Resp. kto si ako zariadi.
Kazdy sme individualny. Poznam aj priklady kamaratov, co spolu vyrastali na dedine ...podobne rodiny, spolu sa hrali, spolu stale na dvore atd.
Po rokoch ked sa stretli, jeden zhodnotil ake paradne detstvo, kolko sa navyvadzali na dvore ... druhy: hrozne detstvo, furt sme boli len na tom dvore a okoli 😁

Nechapem teda načo sa tu vlastne pytas 🤷♀️Nemas pekné byvanie,tak nemaj -cestuj.Někdo ma pekné bývanie a nemá potrebu cestovat.
Niekto v tvojom okolí zrekonštruoval a nevieš prekúsnuť či čo? 😅
Ja si tiež skor zakladám na peknej a funkčnej domácnosti..lebo tu trávime svoj volný čas a tu sa chcem cítit dobre.Na dovolenku k moru nechodím lebo neznášam teplo ani cestovanie.Doma mám klímu a oddychnuť si tiež viem najlepšie doma-lebo tu mám svoj pokoj a niesu tu cudzí ludia.
Doma však tiež stále nesedíme a ideme kamkolvek chceme.
A je mi srdečne jedno kto si čo myslí.Vyberať si tiež našťastie nemusíme,ale investujem do toho čo je pre mňa a moju rodinu priorita.
Nechapem potrebu toto riešit a furt sa porovnávať...ja mám kamarátky ktoré tiež nemajú zrekonštruované byty lebo na to jednoducho nemajú a cítim sa u nich dobre a príjemne.A či chodia na dovolenku alebo víkendy ma tiež nezaujíma.
Ži si svoj život tak ako ty cítíš a svojím dětem daj to čo potrebujú tvoje deti,nie cudzie 😉