Chcem, aby ma partner pozval a všetko zaplatil
Ahojte. Zamýšľam sa nad takou vecou. S priateľom som skoro 4roky, mame +-30. Nebývame spolu. Nemáme spoločné peniaze. Od začiatku si všetky výdavky delíme na polovicu. Moja fin. situácia je taká ustálená. On mával výkyvy. Teraz je v tom lepšom období. Či ideme na večeru, kávu, do kina, na výlet, pobyt, dovolenku všetko ide napolovicu. Alebo systémom raz Ty raz ja. Nákupy v obchode platí každý svoje alebo keď napríklad varíme spoločný obed rozdelíme si kto čo kúpi. Aby som bola spravodlivá už sa stalo že zaplatil dvakrát po sebe kávu alebo niečo. Boli obdobia kedy bol natom on zle, potiahla som to ja. Alebo ho pozvem doma a uvarim alebo on. Ale … proste zamýšľam sa nadtym že či by napríklad on mňa niekedy ako muž nemohol pozvať na dovolenku/pobyt. Alebo kúpiť mi nejaký hodnotnejší darček (parfém napr.) Alebo proste zachovať sa tak “chlapsky” bez toho, aby ja som mala výčitky že som nedala polovicu. Chýba mi to. Rozprávali sme sa otom a on mi povedal, že on ani nevie, že také dačo tak funguje. Žeby on “mal” mňa pozvať napríklad na víkend niekde. Že veď to riešime stále takto. A že čo ja potom budem platiť a vyslovene robiť s peniazmi. On vlastne stále rozmýšľa iba do tej výšky svojej polovice a je spokojný. Jemu to stačí. Na dve polovice - aj pre mňa by ani nemal. A ani nič preto nerobí, aby mal, pretože nemal dôvod nadtym uvažovať takto. Chápete čo tým chcem povedať? Chcela by som ten pocit keď mi povie, pozývam Ťa a všetko platím. A ani nečaká, že nabudúce budem ja. Samozrejme nakonci toho som ešte ja tá zlá lebo som majetnícka a mám vysoké nároky a dobre že nie zlatokopka, čo sa nechá vydrziavat. Tiež to tak vnímate?
Prosím mamičky, ktoré sú šťastné, že ich muž aspoň po sebe odprace tanier a uspí na ich narodeniny dieťa si nechajte názor pre seba. Ja sa pýtam na štandardne nejaký normálny a zdravý vzťah. Ďakujem.
Úprimne?nechcela by som takeho ,,muža,,
Takéto platenie si každý svojich výdavkov mávame bežne ak ideme ako partia niekam na chatu ,výlet , párty, spoločnú dovolenku......ale nie v partnerstve 🥴🙄.
Nehnevaj sa, ale on asi nenaplní tvoj život tak ako by si chcela.
aj ja to mám..ale už to ani neriešim..
No nezávidím takého chlapa ani za nič ďakujem neprosím 💁♀️ chvalabohu som takého zgrlavca nikdy nestretla. S takým bude celý život problém, rozdeľovanie si nakupov??? Wtf🙈 Co keď budete mat deti ? Co aj na tie sa budete skladať 50 50???
Nevravím ze ti ma nosiť každý týždeň diamanty , ale raz za rok nejakú blbosť ako parfem keby ta to potesilo , ti kupit by ho nezabilo alebo nejaký wellnes víkend kľudne aj cez zlavomat ako prekvapenie🤷♀️
Ano je majetnicky a styri roky takeho prepocitavania myslim stacilo.
@autorka mas výstražný prst do manželstva. Nezmení sa, vždy to bude takto. Ešte nakoniec budeš prežívať z rodicaku, resp.mas žiť zo svojich úspor. Nemusí mi chlap všetko platit, to vôbec, ale aby ma nevedel 1x za rok pozvať na wellness alebo dovolenku (nemám teraz na mysli mesiac v Dubaji), stačil by aj víkend v Tatrách, proste niečo... za mna nie. Plus aj to, ze spolu nebývate, stále máte každý to "svoje" a podla mňa to takto ostane.
@modrykolibrik Trošku sa mýliš...nie VY ste kúpili dom, ale ON kúpil dom, ak je hypotéka na ňom!
Skús sa ho opýtať na rovinu že ako to bude keď budete mať rodinu deti a ty budeš na materskej....a odpoveď že to bude riešiť potom, neber...ak ti odpovie na túto otázku tak sa veľa veci podľa mňa objasní
@jaskolka jj.... pokial nad tym nerozmysla, alebo rozmysla tak, ze sak ty si mas nasetrit, aby si tie 3 romy MD+RD dokazala tahat polovicu rodinnych vydavkov, tak by som sa veeelmi zamyslala nad tym, ci ma taky vztah zmysel (samozrejme, ak uvazujes nad detmi).
Samotny partnersky vztah / manzelstvo by takto dalej fungovat mohlo (kedze by ste pravdepodobne obaja stale zarabali), no mna by to extremne stvalo vsetko nonstop preratavat...
Poznam pary ktore takto funguju aj v manzelstve kedze tam su velke majetky, a vyhovuje to obom. Autorka co ti ja viem, nebyvate spolu, nie ste manzelia, mne to pride aj ferove. Treba si vydiskutovat ako to bude po manzelstve. Ak ku nemu dojde. Lebo toto vyzera, ze jeden chce tak a druhy inak.
@mandarinka555 hypo jr sice nanho ale dom mame na pol. Ja som davala do toho svoje peniaze v hotovosti lebo mne ju nrmohli dat
@mandarinka555 takze je to nas dom
Chceš ním mať niekedy deti? Lebo vrelo neodporúčam. Toto vie fungovať len kým zarábajú obaja. Akonáhle žena vypadne z pracovného procesu, finančne sa jej zrúti svet pri takomto človeku. Ak spolu deti neplánujete tak proste zabudni na romantiku pri ňom a môže vám to aj naďalej v pohode klapať. Len prestaň mať zbytočne romantické predstavy, on je proste prakticky založený človek, keď 50:50, tak 50:50. A ak príde niekedy na prestras téma deti, vezmi kalkulačku a zahájte tvrdé rokovania o nastavení nového pomeru po začatí rodičovskej dovolenky (navrhujem tak, aby vám ostalo cca rovnako na "vlastné záujmy"). Je dosť možné, že to výjde aj 99:1 🤭.
Nuz zatial spolu ani nebyvate, tak by sa to dalo chapat. Ale v spolocnych domacnostiach sa tie vydavky zlievaju.
Ja si napriklad na tie veci, o ktorych hovoris nepotrpim. A zaroven to muz nema vobec v sebe. Takze ked si nevypytam na sviatok konkretny drahy parfem/hodiny, dostanem prinajlepsom cokoladu, alebo aj nic. Dovolenky som zvykla tiez vyberat a platit ja, pokial vybral on, platil on. Celkovo u nas nikdy neboli vydavky rozdelen 50/50.
Ale teda co ti poradim, je vypytat si nejaky pobyt/konkretny darcek-ze by ta to proste potesilo. A uvidis ako sa zachova. Mozno to len nema v sebe, a mozno je naozaj drzgros.
@modrykolibrik Keď nie si napísaná na LV, tak dom je jeho, aj keď si do neho dávala svoje peniaze.
@mandarinka555 na LV sme dvaja. Dom mame na 1/2
My sme mali zdravy standardni vztah. Pred svadbou sme cca 2r. Spolu chodili, nebyvali sme spolu. Teraz sme uz manzelia. A nikdy mi veru vtedy pocas chodenia ani len nenapadlo chciet od neho aby mi zaplatil nejaky pobyt alebo nieco take vacsie. Fakt, nikdy mi to nenapadlo a myslim, ze ani jemu. Max. ma pozval na kofolu, kolacik, aj to nie vzdy. Skratka vobec som takto nikdy neuvazovala. Ked sme sa zobrali, boli uz financie spolocne a je to tak doteraz ( 14 r.). A to sme boli na zopar vyletoch, lyzovacke a pod. ale kazdy si platil vsetko taketo sam. A neprislo mi to nikdy divne, cudne. Obaja sme zarabali, mali sme priblizne rovnake prijmy, rovnake vydavky.
My sme si počas 5 rokov chodenia vo vzťahu delili všetko napoly, boli sme obaja študenti, posledný rok začal pracovat a každý sme mali založené svoje stavebné sporenie..nikdy mi to neprišlo zvláštne, skôr normálne férové...od svadby máme všetko spoločné, aj keď máme viac účtov, vieme svoje hesla, je to všetko naše..cez materskú a rodicak to bolo rovnaké, všetko spoločné, rovnako ako keď on bol napr dočasne bez práce...sme team a ťaháme spolu
Inak keď čítam komentáre, spomenula som si na jednu známu, ktorá svojej dcére hovorila, ze jasne ze ti všetko má platiť muž, ale pri synovi sa rozčuľovala, že čo on má čo toľko míňať na jeho babu, že ho využíva a nepáčilo sa jej to 😄😄🤑
Som celkom prekvapena, ze takmer vsetkym by blikali kontrolky, keby im muz nezaplatil pocas chodenia nejaku tu dovolenku. Mne to pride strasne velka polozka aby mi to len tak financoval priatel. Asi sa treba pozriet na toho cloveka v celkovom kontexte, aky ma celkovo vztah k peniazom. Ten moj napr. mi v zivote nezaplatil pocas chodenia dovolenku ale absolutne nemal problem ked sme sa vzali aby sme sli do spolocneho uctu, vsetko bolo hned spolocne, ani s financovanim pocas MD, RD, nikdy mi nic nevycital, nejake vydavky a pod.
@silvike len na vysvetlenie - v drvivej väčšine prípadov muž zarába vždy viac ako zena, preto mne napríklad príde smiešne ísť s lepšie zarabajucim človekom do všetkého na polovicu. Aby baby nedopadli ako moja známa, ona plat 700 on 1300 všetko dávali na polovicu a jej na konci mesiaca ostala ledva 100 a on si veselo sporil do budúcna. Sebe sporil- že keby sa náhodou rozišli tak aby mal na nový začiatok. A po rozchode ona ostala s hoľou ritou a on s tisíckami na účte.
@modrykolibrik Je to divné...Keď je hypotéka na ňom, že ťa "dobrovoľne" dal napísať na LV...No neviem, ale keby ste sa rozišli, tak by si chlapec trieskal hlavu o múr, aký bol blbý🙈
@mandarinka555 Preco myslis? Ona pise, ze svoj podiel vyplatila cash, prave naopak ona je v nevyhode, lebo hypotekarny zavazok nema, ale banke musela dat suhlas so zriadenim zalozneho prava aj ona. Pre nu je to maximalne nevyhodne, nie pre neho. Priklad, byt stal 200 000, ona dala 100 000 cash a chlap ma 100 000 hypoteku, ale zalozne pravo je na cely byt.
Ja by som toto nemohla, vsetko vypocitavat rovnym dielom. Ked som zarabala, takmer vsetko som investovala do nas, ked som na rodicaku, tiez nieco platim, konkretne hypoteku, ale vsetko ostatne plati manzel. Cez stravu, oblecenie, hracky, drogeriu, co treba do skoly, vylety, tankovanie, darceky (narodeniny, vianoce) prosto vsetko.
Tak ako to bude u Vas, ked uz nebudes nejaky cas, mozno aj x rokov, povedzme 6, ak budes chciet byt doma s 2 detmi napriklad. Lebo platit vsetko na polovicu ti nevyjde.
Problem je ten, ze vacsina ludi nevie ako ma fungovat USPESNE a FUNKCNE partnerstvo. Recept je jednoduchy. Chlap vedie, urcuje cestu a smer v zivote, zena pomaha podla svojich schopnosti a moznosti (aj financne). Ak nemate deti z predchadzajucich vztahov, spolocny ucet je snad normalna vec a je jedno kto kolko zaraba. Musite mat rovnake ciele ohladom byvania, investovania, financii, zivotneho stylu, obaja by mali na sebe v ramci moznosti pracovat na sebe a nezneuzivat dobrotu a lasku toho druheho. Ak nemate rovnake ciele a zivotny styl - rozidte sa. Ak svojmu chlapovi nedoverujes, myslis ze nie je schopny vas viest zivotom, tak sa s nim rozid. Najdi si kompatibilneho a schopnejsieho. Vyriesis si 90 percent problemov. Akonahle toto nie je zachovane, mas zarobene na poriadny zivotny problem v partnerskom svete. Keby ste boli kompatibilni a mali rovnake ciele nikto nemusi delit veci na polovicu, pretoze aj chlap a aj ty vies ze mate rovnaky smer a davate do toho vsetko. On to mozno deli preto lebo je to dement a mozno preto, lebo citi ze nejdete rovnakym smerom. Good luck, have fun.
Akonahle mas tendenciu chlapovi do vsetkeho kecat a nedoverovat mu, zacne chranit svoj zivot napriklad aj tak ze zacne vydelovat na polovice. Smart - cooperative- agreeable - to je idealna zena z pohladu chlapa ;)
Mala som takého priateľa a bolo to sakramentsky divne.....

Keby ste mali vreckove a obaja 15 rokov, poviem ok. Ale v tomto veku? Ja naozaj nie som narocny clovek, ale s takymto chlapom by som nebola.