Chcem bábätko, no nie sú peniaze. Čo mám robiť?
Zdravím všetky žienky na tomto fóre. Myslím, že takáto téma tu ešte nebola, a vzhľadom na to, že by som chcela vedieť ako to robíte pri zabezpečovaní financií na bábo všetky otatné vás prosím, aby ste mi poradili, poprípade opíslai svoj prípad, lebo pri mojich finančných podmienkach sa bojím toho, že deti nebudem mať nikdy a určite nie som na svete sama, ktorá má takúto finančnú situáciu, len nechápem ako to ostatní zvládajú.
Aby som teda tú moju situáciu troška opísala: som vydatá a s manželom bývame v byte, na ktorý sme si zobrali hypotéku na 30 rokov /inak sa nedalo, keď sme sa chceli osamostatniť/.....okrem toho terba platiť nájomné a všetky ostatné výdavky, čo nám teraz keď sme dvaja vychádza ledva na živobytie, aj keď teda nezarábame zle. Už by sme aj chceli bábätko, ale neviem si predstaviť ako by som ho uživila a za čo kúpila všetky potrebné vecičky ako postieľku, kočík, výbavičku atď.... a to si teda neviem vôbec predstaviť keby som ostala na materskej, lebo to už by sme vôbec z materskej nevyžili...ešte by som musela zohnať financie na to, aby sme vyplatili všetko čo máme. vyplatiť! Aj napriek tomu, že som jedináčik naši sami nemajú dosť peňazí, inak by mi veľmi radi pomohli, no nechcem aby aj moje dieťa žilo v takýh podmienkach ak kedysi ja, že by som nemala na to mu kúpiť nové topánočky! Už teraz pociťujem túžbu po bábätku a neviem si predstaviť, že to možno príde až o pár rokov, aj keď teraz viem, že naša finančná situácia sa nezmení.
Ako to robíte vy....?
jasne sunny - ta materska ked sa vyratava z bezneho platu bezneho Slovaka, je horsie ako zobracenka a nepokryje ani naklady na byvanie, nie to este ine veci co sa tyka potom babatka a nehovoriac o prave na dostojny zivot. Ja som DNP vyuzila, Este sice z neho necerpam, ale na materskej sa mi zide kazdy centik, ked teraz kupujem vybavicku malemu tak doslova si ližeme laby aby sme to prežili.
ahoj sunny - ja si tiež platim to poistenie, bez toho by som o materskej ani neuvažovala. neviem odkial si, ale mne v tomto výborne poradila jedna skvelá teta priamo v sociálnej poistovni, tiež som z toho bola troxu šašo 😀
dostaneš tam aj kontakt na osobu, na ktorú sa potom budeš obracať v prípade otázok, čo je super, lebo nebudeš museť vždy všetko od znova rozoberať s dalším človekom, keby dačo 😉
ja si tam teraz platím 25€
jasne.baby...super romy dakujem aj ja za info...
dnp- dobrovolne nemocenske poistenie....
idem aj ja mrknut na tie paragrafy 🙂 🙂 🙂
Jablcko...DNP je "dobrovoľné nemocenské poistenie" a keďže sama o tom ešte veľa neviem, tak ti ešte asi neodpoviem.....len v skratke ide o to, že ak si to budeš platiť min 26 týždňov pred pôrodom /čo sa nejako vyrátava z platu za minulý rok/, tak potom môžeš dostávať materskú až do výšky 600eur....ale to je fakt iba v skratke, lebo tam sú určité podmienky a presne sa to ráta...ja to sama teraz zisťujem a ako písala vyššie romy, tak to nájdeš na téme "dobrovoľné nemocenské poistenie" a tam radí nejaká kočka s nickom gapa a tiež tam hodila aj nejaký link na stránku, ktorá je celá o tomto DNP......
Sisqa ja som z Ba.....jáááj tým, že som sa dozvedela o DNP dávam tomu väčšiu nádej, že nebudem musieť tehulkovanie odkladať o pár rokov.....tých 25€ je zanedbateľná čiastka a je to super, že je takáto možnosť...normálne vidím svetielko na konci tunela...xixi 😅
ahoj sunny, nevešaj hlavu a hlavne nehovor, že ty peniaze nikdy mať nebudeš 🙂)
je tu aj taká téma vo voľnej diskusii - na dieťa ešte musíme počkať (finančné a materiálne dôvody), stojí zato si ju prečítať. prispela som tam svojím príspevkom - to bolo ešte 22. feb 2008 :
...."ja mám 29, manžel 35. Donedávna sme bývali v podnájme a keď sme zistili, že ceny nehnuteľností brutálne stúpli a lepšie to už nebude, tak sme už viac neváhali, a rýchlo sme za zadĺžili hypou až do smrti
Obaja máme prácu, ja lepšie platenú ako manžel. V našom bytíku ešte stále nebývame, lebo sa prerába, ale do veľkej noci by sme to chceli stihnúť. V období, keď sme kupovali bytík- t.j. podpisovali sme zmluvu a tak, sme boli v akejsi eufórii, že konečne robíme niečo pre našu budúcnosť, že sme si zabudli dávať pozor a stalo sa...čakáme rodinku
Pritom sme to takto neplánovali, ešte sme sa chceli chvíľu zabývať a našetriť nejaké peniažky pre bábo, lebo teraz sme z peniažkov úplne vyfľusaný na prerábku a zariaďovanie bytu...ale poviem Ti, príroda to zariadila práve takto a ja som úprimne rada, že už nemusím riešiť odkladanie materstva, lebo ešte potrebujeme auto, a DVD, a chatu, a hodinky s vodotryskom, atď. Skrátka, človeku nikdy nestačí to čo má, vždy túži mať viac a niekedy na jeho škodu sa za tým pachtí aj na úkor....čoho, nech si každý doplní podľa seba. Mať dieťa predsa neznamená koniec sveta a všetkých dní, a už vôbec sa to nedá merať nejakými peniazmi.
Určite si nemyslím, že sa ženieš za materiálnymi statkami a že si preto nenormálna, proste sa snažíš k tomu pristupovať zodpovedne, ale niekedy nie je na škodu nad vecami príliš nerozmýšľať a nechať niečo aj na prírodu.
(to je rada od profesionálnej plánovačky, ktorá má v práci všetko rozpočítané na sekundy a keď nemá naplánovaný diár mesiac dopredu, tak už kolabuje
My sme si manželom skrátka povedali, že to zvládneme a pevne tomu veríme
...no a teraz po dvoch rokoch, keď to spätne hodnotím - máme nádherného živého zdravého chlapčeka, naše slniečko a sme vďační za každý jeho úsmev. Finančne je to tak, že som po roku nastúpila späť do práce (z finančných dôvodov, ináč by som samozrejme zostala doma s malým) a malý chodí do jasličiek - našťastie sa mu tam veľmi páči a chodí tam skutočne rád. Keď mal malý pol roka, mm prišiel o prácu. Bol tri mesiace na UP, a potom sa podarilo si prácu nájsť, ale menej platenú ako predtým. Obaja do práce cestujeme (každý ešte k tomu iným smerom 🙂 takže sa nám veľa peňazí rozkotúľa na cestovnom, platíme hypo, účty, .... ešte k tomu začal manžel externe študovať (pre lepšiu budúcnosť), naozaj zvažujeme každé euro aj tri krát, kým ho vydáme, takže určite nie ste sami, kto nemá peňazí nazvyš.
Milá sunny, veľmi Ti držím palce, aby sa tvoje sny stali skutočnosťou, lebo ja si myslím, že deti sú zmyslom nášho života. Kočky ti dali veľmi dobré rady, tak dúfam, že sa ti to podarí 🙂
sunny - ono tú sumu si môžeš zvoliť. maximálna je myslím nejakýx 40 €. záleží, či si zamestnaná a pod. to by ti poradili priamo tam najlepšie. aspoň teda mne tak poradili. ja som tiež z BA, pani na záhradníckej bola úžasne zlatá, aj mi to vyrátala, vysvetlila všetko. bola super, prípadne sa tam ísť iba informovať a dodatočne sa rozhodnúť. lebo aj tie papiere, čo som tam vyplnala, tak som z nix bola jeleň 🙂 bez jej pomoci úplne mimo 😕
sisqa ahaaaaa 😒 je to fakt zložité....takže asi bude najlpepšie keď sa pôjdem popýtať priamo tam, keď vravíš, že poradia....sa čudujem, lebo v dnešnej dobe a ešte k tomu na úrade stretnúť človeka ochotného pomôcť a poradiť je naozaj rarita.... 😅
ivica vďaka za tvoj príspevok...som rada, že sa to tu rozrastá o žienky, ktoré už majú skúsenosť s neblahou finančnou situáciou a dodávajú nám ostatným bojazlivkám odvahu....Ďakujem ti za podporu.... 😉
Baby silna tema, sme na tom obdobdne ale uz nevaham nepocitam a snazim sa mat babatko. planujeme od maja a verte mi mam "plan ako pracovat aj v tehotenstve ale aj po porode". vsetci sa mi smeju ale ja verim, ze to nejak zvladnem aj pracovat aj sa venovat babatku. da sa kazde euricko obracat aj 3x ale na pol uvazok pracovat budem musiet ale uprimne aj budem chciet. milujem svoju pracu a velmi ma obohacuje. a hlavne je bez stresu. ale to su len moje plany... 😉
sunny to je prawda, záleží na koho natrafíš, kamoška tam bola tiež a wraj natrafila na strašnú fuxtlu 😠 budem držať palce, škoda že newiem jej meno a neni ani na zmluve, práwe som pozerala. ono ix je tam viac, tak ak sa ti nebude páčiť, prejdeš k druhému okienku 😉
ja som dnes bola u lekára, bo sme sa rozhodli, že teda ideme do toho - bábo, ale dočasne mi to bohužial neodporučil 😢 člowek asi fakt, ked sa rozhodne, tak to ešte nič neznamená ☹
No Majcika uprimne ti želám, aby ti plány vyšli, no aj ja si myslím, že sa pri bábätku dá aj pracovať...nehovorím, že hneď po pôrode a s takým tempom, ale dá....to je super, že máš takú robotku, to môže málokto povedať...keď smieme edieť, tak čo robíš, aby sme ti mohli v dobrom závidieť? ... lebo to znie naozaj zaujímavo 😵
Sisqa....uuuuuuha to mi je fakt ľúto, že sa to takto skomlikovalo...... ☹ A môžem vedieť prečo ti to lekár ešte neodporúča? 😨
Aj tebe dobré ránko evitkamalicka.......a to pracuješ na polovičný úväzok, alebo si len ejako privyrábaš...?
Vidiš, ešte ma napadla jedna otázka, na korú mi budeš vedieť odpovedať....že keď už poberáš rodičovský príspevok a rozhodneš sa vrátiť do práce, tak ten rodičovský ti už nebudú vyplácať, lebo budeš mať plat, alebo vlastne ako to je????? 😒
sunny bohužial mám nejaké problémy s krčkom, čakám na výsledky cytologie a podla nix sa rozhodne či môžem bábo alebo nie ☹
sunny - keď sa vrátiš do práce pred tým, ako dieťatko dovŕši 3 roky, a je v nejakom zariadení (jasle, škôlka) alebo u prof. opatrovateľky, môžeš požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý je vo výške rodičovského príspevku (po lopate povedané - o príspevok neprídeš 🙂. Samozrejme, tie náklady treba riadne zdokladovať. V mojom prípade je to nejakých tých 160 eur (avšak tie maminy, ktoré už brali tento rok 250 eur a nastúpia počas tohto roku do práce, neviem či je ten príspevok v tej výške, alebo klesne na 160eur.)
Keby sa o bábo starala stará mama a pod. čiže nevieš zdokladovať výdaje, tak je to tuším ani nie 100 eur, to neviem presne, lebo to nebol môj prípad.
Takže suma sumárum, môj malý síce chodí do súkromných jaslí, ale keď si tam zarátam tento príspevok, za jasle doplácam cca 60 eur, čo už nie je také hrozné.
ahojte dievčatá, ja som kvôli financiám a hypotéke tiež odkladala materstvo. Teraz mám 32 rokov, nedávno ukončenú externe vysokú školu, kompletne nadštandardne zrekonštruovaný a zariadený byt, na účte odložených 5000 eur a konečne som nedávno našla aj partnera, ktorého si viem predstaviť ako otca a manžela. Čakám už len na to dieťa. To prečo to píšem, nie je z dôvodu chvastania sa, ale preto, že aby som toto všetko dosiahla, som si doslova 15 rokov odtŕhala od huby, do práce som chodila v jedných rifliach celý rok, v jedných topánkach, nič som si nedopriala a hoci mám odrobených 15 rokov, na dovolenke som bola prvýkrát len minulé leto. Rodičia mi nikdy nedali ani len korunu a jedinou veľkou pomocou od nich bolo, že som mohla u nich bývať a v podstate zadarmo, kým nekúpim byt a nesplatím úvery. Každý mesiac išla viac ako polovica platu na hypotéku, potom na školu, čosi odložiť a bolo po peniazoch.Bol to extrém, ale inak som si byt kúpiť nevedela. Ako sa hovorí, každá minca má 2 strany a mohla som to dieťa mať aj skôr (a možno by som otehotnela šup šup ako mladšia) ale v podmienkach u rodičov, alebo svokrovcov v nejakej izbičke a pomaličky sa pretĺcť. Ja som však chcela mať vlastné zázemie, také aké mám dnes. Cenou za toto všetko boli roky odriekania a teraz už len dúfať, že otehotnieť nebude tak ťažké, aké to zvyčajne po tridsiatke býva ☹
Takže ak ste sa nenarodili do milionárskej rodiny a viete sa uskromniť, dá sa veľa vecí zvládnuť. 🙂 Človek len musí vedieť, čo presne chce a ísť za tým. Hovorí sa, že dieťa stojí veľa, ale nestojí. Ja som napríklad zistila, že určite nebudem potrebovať všetky tie "baby-somariny", značkové handry a moderné vychytávky, čo ponúkajú obchody a snažia sa vás presvedčiť, že bez nich vaše dieťa neprežije 😀 Keď ich nepotrebovali naše mamy, tak sa zaobídeme aj my.
sisqa....to je hrozné ☹ práve teraz sa satne toto, keď sa rozhodneš pre mimi....ja už fakt na takéto "náhody-nehody" neviem čo povedať....a to sa ako dlho teraz budeš liečiť, nech sa môžete pustiť do snažilkovania?...dúfam, že nie dlho...držím ti place..fňuk ☹
Ivica...ďakujem...od kedy som na koníkokvi, tak normálne za pár dní cítim múdrejšia...xixi... človek takéto veci sám do seba nevie...mohla by existovať nejaká poradňa pred otehotnením, kde by to každej novej mamičke pekne vysvetlili, no nie 😅 vlastne tým poradcom je modrý koník 😉
Hadassah....fúúúha tak to je fakt sila tá tvoja vytrvalosť.....obdivuhodné....gratulujem ti ku všetkému a naozaj ti prajem, nech čoskoro dosiahneš aj ten posledný najväčší cieľ, po ktorom túžiš.....
Ja som tiež vždy vedela, že sa chcem najprv troška rozumne zabezpečiť než začnem plánovať rodinu....najprv sme sa s manželom zobrali /po siedmych rokoch chodenia/, potom sme si kúpili bytík, ktorý sme tiež dosť dlho svojpomocne prerábali a zariaďovali, poritom pracujem a minulý rok si dokončila externe školu.....jediné v čom je roziel medzi nami je to, že našetrené nemám nič, lebo som pomaly nestihla a v podstate ani nemala z čoho....ale odrazu na mňa prišli veľmi silné túžby po bäbetku a dúfam, že to nejako zvládnem aj po tej finančnej stránke 😉
sunny-veď preto sme tu na koňovi, aby sme sa navzájom podporili a poradili 🙂 ja som sa tu tiež veľmi veľa vecí dozvedela, či už ako tehuľka, alebo ako čerstvá mamina
hadassah - klobúk dolu pred tebou!!! máš môj obdiv 🙂
naozaj bábo nepotrebuje všetky tie výdobytky modernej doby, čím nás zaplavuje reklama a v dnešnej dobe veľmi početné detské obchody - malý má napríklad detskú postieľku cca 30 ročnú, v nej ešte spával mm 🙂 a slúži ešte veľmi dobre doteraz, ten monitor na dýchanie ani vysielačku nemáme, oblečenie som veľa dostala od kamošky - síce staršie, ale pre malinké mimčo úplne postačuje (aj tak keď to ogrcká 3x denne, tak netreba mať fungl nové 🙂 )
sunny555 - to nevadí, že nemáš našetrené, ono mne sa to podarilo, lebo v posledných rokoch mám veľmi dobrý príjem a keďže nie som rozhadzovačný typ a viem, ako ťažko je šetriť, tak som sa tie peniažky radšej snažila odložiť, lebo netuším, dokedy takú dobrú prácu budem mať. Ja sa tie našetrené peniaze nechystám rozflákať na výbavičku, to dieťa budem mať doma tak približne 20 rokov 🙂 , ale keď už budem na materskej a vychovávať ho, už neušetríme nič. Je to taká rezerva, na ktorú nesiaham, aj ja mám hypotéku (už druhú) a proste keby sa niečo stalo, tak aby som z tej rezervy vedela vykryť mimoriadne výdavky, napríklad splátky, aby sa nestalo, že prídem o byt a tak, lebo veľmi nám nemá kto finančne pomôcť. Pozerala som čo koľko stojí pre bábo a nie sú to také pálky. Myslím, že sa to v pohode bude dať zvládnuť. Každý mesiac z výplaty čosi kúpiť, ozaj postačia iba potrebné vecičky. A keď budeme môcť kojiť aspoň rok, tak to bude super. 🙂
hadassah - ja ešte doteraz kojím 🙂 aj som mu drahý nutrilon skúsila dať, ale to mu nechutí 😉 skrátka didi je didi.
najviac sa minie samozrejme na plienky, ale sú všlijaké akcie skoro vo všetkých reťazcoch, tak sa dá aj na tom niečo ušetriť
ivica - to je super. Aj moja spolužiačka má dievčatko, bude mať 2 roky a ešte stále ju kojí 😉 . A tie plienky sú síce drahé, ale ako hovoríš, dajú sa nájsť aj super akcie, a skoro každý obchod má už tie svoje karty, Jednota, Tesco, DM a hoci sa to nezdá, ale hore dole euro a ušetríš 🙂 Minule som sa chechtala na jednej reklame, kde ponúkali špeciálne igelitové sáčky do špeciálnych smetiakov na použité plienky. Taká hovadina jak mraky. Čo už nevymyslia ??? 😀 Takmer všetko pre deti je "špeciálne". A dieťa prvý rok potrebuje len svoju mamu, byť nakŕmené a spinkať. 😉
sisqua tak to ma mrzi, uvidis, ze to bude OK a dockate sa , ja som tu prenedavnom pisala, sme na tom dost biedne a ze sme uvazovali nad druhym a stalo sa ..najprv sme chceli, ze kasleme na to no potom sme zacali uvazovat , vlastne o tom vsetkom co som tu pisala , takze sme chceli este s druhym a pockat, ale uz je neskoro, zadarilo sa 😵
takze musime si nejak poradit..
muz ide od buducej stredy do roboty, takze asponze tak 🙂
hadassah - krásne si to povedala - tú poslednú vetu 🙂 ty budeš veľmi dobrá mamina, držím ti palčeky, aby sa vám to podarilo čo najskôr.
špeciálne sáčky do špeciálnych smetiakov??? obyčajný kuchynský kôš a obyčajný sáčik do koša - aj tak sa to teraz vynáša každý deň, tak aká špeciálnosť??? 🙂
sunny to je fakt. počula som vela o takýxto ironickýx situáciáx, že ked nesceš, zadarí sa a ked sceš, nedá sa ☹ ale nikdy som nemyslela, že to budem tiež riešiť. snád bude všetko oka, som z toho teraz na nervy, viem to len od včera a na nič iné nemyslím odvtedy. neviem ako prežijem čakať dva týždne na výsledky ☹ už by som ix xcela vedieť, ale zároven sa ix strašne bojím. liečbu ešte neviem, kedže nevieme, čo ranku spôsobilo. tak snád to nič nebude, ale bojím sa hlavne preto, že aj sestra má problemy s krčkom a mamina už bola dvakrát naň operovaná ☹
ollako dakujem za podporu, snád to dobre dopadne, tuším sa začnem modliť. stále som nebola rozhodnutá, či to bábo scem alebo nie, ale paradox je, že teraz, ked hrozí, že nebudem môcť, by som zaň dala hocičo, aby bolo aj hned teraz 😢
baby sorry, ale moje myslienky idu rychlejsie ako prsty po klavesnici, nebudem sa cudovat, ak ste vobec nepochopili co som chcela napisat,
proste v skratke, najprv sme chceli, no potom sme si to rozmysleli kvoli peniazom, ale neskoro, medzicasom som otehotnela 🙂
ad kojenie :ja som kojila 15 mesiacov 😵
ivica - ja som najstaršia z piatich !!! sestier 🙂 tak dúfam, že ak to materstvo zvládnem aspoň tak, ako moja mama, tak si kľudne vypýtam medailu 😀 😀 😀 Nás vychovávala mama v skromnosti, veľa sme toho nemali, ale detstvo bolo super a tak nejako by som chcela vychovávať aj svoje dieťa, aby si vážilo ľudí, rodičov, priateľstvo a dám si sakra pozor, aby som svoje decko "netýrala peniazmi a konzumom". Nič nie je dôležitejšie, ako rodinné zázemie, vzťahy, zdravie a hoci to znie ako nasladlé klišé, v tejto otrasnej dobe, ktorú žijeme je to to najpodstatnejšie.

Sabiatko.....verím, že je to tažké, no a hlavne keď žiješ v inej krajine, no obdivujem ťa.....máš zlatú maminu a krásne brušino 😉 držím palce......
Romy moc ďakujem za infošku....už som to aj pozrela a to mi fakt zaberie pár dní, tak pre rýchlejšie informácie som tam aj napísala.....síce sa cítim ako úplný hlupák, lebo ja potrebujem mať veci vysvetlené p lopate, tak som sa tam aj polopate aj opýtala a dúfam, že ma nebudú mať za blbca...xixi...no keď budem mať viac času, tak si to určite preštudujem a naozaj ďakujem, že si sa ozvala.... 😵
Takže aj ty si využila DNP...to je jasné, že to človeku pomôže, veď ako inak máme vôbec plodiť a vychovávať deti s hypotékou a inými platbami na krku a keď si človek môže pomôcť vlastne peniazmi, ktoré tam koniec koncov sami dávame tak prečo to nevyužiť..... 🙂