icon

Chcem bábätko, no nie sú peniaze. Čo mám robiť?

sunny555
4. mar 2010

Zdravím všetky žienky na tomto fóre. Myslím, že takáto téma tu ešte nebola, a vzhľadom na to, že by som chcela vedieť ako to robíte pri zabezpečovaní financií na bábo všetky otatné vás prosím, aby ste mi poradili, poprípade opíslai svoj prípad, lebo pri mojich finančných podmienkach sa bojím toho, že deti nebudem mať nikdy a určite nie som na svete sama, ktorá má takúto finančnú situáciu, len nechápem ako to ostatní zvládajú.
Aby som teda tú moju situáciu troška opísala: som vydatá a s manželom bývame v byte, na ktorý sme si zobrali hypotéku na 30 rokov /inak sa nedalo, keď sme sa chceli osamostatniť/.....okrem toho terba platiť nájomné a všetky ostatné výdavky, čo nám teraz keď sme dvaja vychádza ledva na živobytie, aj keď teda nezarábame zle. Už by sme aj chceli bábätko, ale neviem si predstaviť ako by som ho uživila a za čo kúpila všetky potrebné vecičky ako postieľku, kočík, výbavičku atď.... a to si teda neviem vôbec predstaviť keby som ostala na materskej, lebo to už by sme vôbec z materskej nevyžili...ešte by som musela zohnať financie na to, aby sme vyplatili všetko čo máme. vyplatiť! Aj napriek tomu, že som jedináčik naši sami nemajú dosť peňazí, inak by mi veľmi radi pomohli, no nechcem aby aj moje dieťa žilo v takýh podmienkach ak kedysi ja, že by som nemala na to mu kúpiť nové topánočky! Už teraz pociťujem túžbu po bábätku a neviem si predstaviť, že to možno príde až o pár rokov, aj keď teraz viem, že naša finančná situácia sa nezmení.
Ako to robíte vy....?

ollako
10. mar 2010

prepac sisqa

sisqa19
10. mar 2010

ollako dakujem, dúfam, že budeš mať prawdu.. mená už máme vymyslené, tak dúfam, že ix budem môcť aj použiť 😅

zuzubabo
7. apr 2010

Ahojte, ja mám 23 rokov a s manželom máme už vyše roka na krku hypotéku na 30 rokov a splácame 285€ mesačne. Úplná hrôza ale sme šťastný, že máme konečne svoj starší domček - voláme ho HACIENDA, sme naň pyšný hoci tam treba toľko toho urobiť. Peniaze nemáme nazvyš, ale myslím si, že dieťatko potrebuje v prvom rade lásku rodičov, nemusí mať len nové a značkové veci. Tiež si myslím, že to netreba nejako odkladať. Nám sa nedarí otehotnieť 4 roky, ale už sme v procese adopcie a nevieme sa dočkať. Nebojím sa, že ho neuživíme, musíme sa uskromniť - to robíme aj teraz a určite to zvládneme. 😉

fodorka
7. apr 2010

ahojte tak ja sa pridam k vam.s manzelom mame tiez hypoteku na 30rokov ale chvalabohu byvame teda vo vlastnom krasnom bytiku.mame nasho maleho drobca ktoreho by sme nedali za nic ne svete ma uz vyse 13mesiacov a chceme s apokusat o dalsie babo aj ked veru tych penazi ani teraz neni nazvys ledva ideme z vyplaty do vyplaty ale som sa odhodlala dat sa dobrovolne nemocensky poistit ako tu uz bolo spominane aby som mala strop materskej cca 590eur pol roka a potmo zvyseny rodicovsky lebo terza odstavam na maleho aj s rodinnymi pridavkami 185eur co neni bohvie co.baby chodte do tohooved deticky su to najkrasie na svete a veru tak treba s auskromnit vela krat si povieme ze radsej si od "huby"odtrhneme len aby deturence mali ved kto iny 😉 dufam ze som aspom trosku pomohla prispela...

zuzubabo
7. apr 2010

ešte som zabudla dodať, že som sa tiež dobrovolne nemocensky poistila, platím si asi 33€, prvých 6 mesiacov by bola materská vyše 500€ a takisto by bola vysoká aj PN alebo "očerka". Myslím, že je to super vec, pomôže to.

somjezibaba
8. apr 2010

ahoj baby,mat tak mesacne naklady 1000 euro tak som stastna,my sme na tom horsie a fungujeme...nerieste peniaze .boli aj budu...a zvladnete akukolvek situaciu.my mame vydavky asi 2500 ero mes./nie sme mafiani,zivime sa slusnou a serioznou pracou/a popri tom tri deti,druhe sa narodilo ked sme si zobrali hypoteku a vlastne vtedy sa rozbiehala doba uverov ,takze vsetko na splatky....a zijeme dost skromne.teraz som na rodicovskej-maly ma 7mes..manzel hovori ,ze aj mna ma na splatky-dozivotne 😀 no a chcem povedat ze sice je to narocne a boli sme parkrat vo vaznej financnej situacii,ale sme tu a mame stale co jest..ono sa to vzdy nejako vyriesi.je to len o tom ako sa rozhodnete..ak si poviete to nezvladneme-mate pravdu..ale ak si poviete zvladneme to aj vtedy mate pravdu.je to vo vasich rukach.ak mate zlu fin.situaciu hladajte iny zdroj prijmu.hovori sa ze bohati hladaju prilezitost a chudobni zamestnanie.azerajt esa polepsej prilezitosti,preco ste v takej praci ktora vas nie je schopna uzivit?????????hladajte a najdete....a mozno by som vedela aj poradit.. a sunny nikdy si nehovor ze vies ze nebudete mat peniaze,povedz si budeme ich mat a vela,preprogramuj si hlavu.funguje to-kup si knihu Tajomstvo

fodorka
8. apr 2010

natoto musim zareagovat somjezibaba ono sa ti povie ze treba hladat pracu manzel sa vratil kvoli nam z irsku tak som mu nasla pracu kde je uz vyse roka a dostava take peniazky ze dakujem pekne a viem ze vo sovjej praci je viac nez dobry len heslo ich firmy je asi take ze chces zvysit plat?najdeme si druheho hlupeho co bude robit aj za menej sice nie tak kvlaitne ale to ich netrapi....natahuju ho uz 3mesaicie ze mu rokuju o zvyseni platu takze asi tak a ked tu hladam nieco ine pre neho tak asi vdaka krize bohuzial mu neviem nic najst...no a manzel nieje z tych "sakacovych chlapikov"....takze tam asi taka praca za nejake obrovske peniazky nehrozi....

rosannar
9. apr 2010

no my s manželom sme mali svadbu v septembri, v decembri sme si zobrali hypotéku, ja mám 20 rokov, manžel 33...mesačné výdavky uplne zo všetkým máme 650 Eur ale každý mesiac sa niečo vyskytne...spolu príjmy máme 1100 Eur...čiže manželova výplata odchádza na výdavky a z mojej sa žije...teraz sa to ešte dá zvládnuť, ale ak odídem na materskú tak materská by mi vyšla okolo 280 Eur čo je strašne málo...takže sa dá povedať, že na mesiac nám výjde tých 300 Eur...a to dúfam, že bábätko bude pekne papkať materské mliečko a ja dúfam, že budem mať dosť mliečka aby vedelo pekne papať....a zase na výbavičku kupime z peňazí čo máme našporené na vkladných knižkách, dovtedy by tam malo byť tých 36000 sk...tak dúfam, že to bude stačiť...a zase ked dostaneme tie peniažky ako prvorodička, tak ich tam vrátime späť a zase ked budeme potrebovať, tak budeme mať z čoho brať....a zase teraz sme si radšej pokupovali veci na splátky aby sme potom už nemali nič.... 😉

katrenka111
9. apr 2010

No dievčence,je teda poriadne ťažka doba....
Ja to na hovno ked žena zatúži po bábetku no a nemôže ho mať koli finančným dôvodom....
Aj ked by sa dalo možno nejak uskomniť,chcem sa Vás opýtať kto z Vas prvý(partnerov) by chcel už mat dieta alebo naopak o dieťati nechce ani pocut???? kôli peniažkom?stalo sa Vám to už???

sunny555
autor
19. apr 2010

Ahojte babuľky...dlho som tu nebola tak som vás prišla pozreiť.....veru, že dnes je na hovno doba a mám taký pocit, že je to čím ďalej tým horšie.... no musíme držať hlavu hore a bojovať za to čo chceme so svetom a dúfať, že to krásne obdobie ešte len príde a príde vtedy keď na to bude ten najsprávnejší čas.... 🙂
Môj manželík sa už akosi osmelil v tejto myšlienke na miminko, lebo v našom okolí sa narodili asi tri bábätká a pri pohľade na nich sa v ňom asi niečo pohlo...ale stále to ostáva iba pri rečiach a musím povedať, že aj ja som sa z toho akosi zobudila....skrátka si to momentálne nemôžeme dovoliť, tak musím počkať, pokiaľ nám ubudne aspoň z jednej pôžičky, čo je také 4 roky a potom uvidíme, či ma za to predlžovanie príroda nepotrestá......už som sa akosi zmierila s myšlienkou, že ešte nie je ten správny čas a ja skrátka neviem byť taká nechcem to nazvať "nezodpovedná" no iné slovo ma momentálne nenapadá a pustiť sa strmhlav do toho a žiť tak ako bude.......

jankula
22. apr 2010

Ahojte kočky, rozoberáte veľmi aktuálnu tému. Časy, keď každému mladému páru priradili byt za smiešny poplatok sú nenávratne preč. Žiť, platiť účty a popritom našetriť 2 milióny na byt je pre bežných smteľníkov nemožné, takže jedinou možnosťou je zostať žiť s niektorými rodičmi alebo si zobrať hypotéku na 20-30 rokov. Obe možnosti sú šialené, no nemáme na výber. Náš štát nám nedáva žiadne istoty a motiváciu zakladať si rodinky, takže je to ťažké, ale ako ste už viaceré spomenuli, ... dieťatko potrebuje najmä lásku svojich rodičov a blízkych a tú im vieme zabezpečiť. Preto verím, že každá z nás prekoná všetky úskalia a budeme sa radovať z vlastných rodín, detičiek a domácností plných lásky a pohody. Všetkým Vám držím palčeky a želám každý deň veľa optimizmu a viery 🙂 Krásny deň.

kevama
22. apr 2010

ahojte neda mi neragovat na tuto diskusiu.Aj my sme relativne mlady manzelsky par(25,27)Spolu sme uz tri a pol roka a asi po pol roku som teraz uz manzela presviedcala na dieta.No kedze sme obaja byvali u rodicov, ja som este studovala tak sme to nechali na neskor.Po roku chodenia sme zacali spolu zit spolu v podnajme.Mali sme trosku krizu ale ta sa zazehnala a povedali sme si asi po 2 rokoch ze sa zacneme snazit.Nebolo to sice snazenie, ze som pocitala plodne dni alebo si merala teplotu len sme si nedavali pozor.A tak presiel pol rok a kde nic tu nic.Tak uz nam to nedalo a zasli sme za lekarmi.ved sme predsa mladi a moj manzel sa vzdy bal ze sa to podari hned a ake to bude dieta mat v podnajme.PO vyseteniach nam povedali sme sme v podstate zdravi len je trosku horsi spermiogram a tak nech idem na laparoskopiu.Laparoskopiu som nechala tak a namiesto toho sme sli na dovolenku, vzali sme sa, kupili byt na hypoteku a dieta ani po 8 mesiacoch neprichadzalo.Nakoniec som sa odvazila ist na laparoskpiu a bohuzial zistili ze nikdy mat deti prirodzene nebudem.Mala som uplne nepriechodne oba vajcovody.Mozno keby sme sa pokusali skor a neodkladali to tak sme mohli mat prirodzenym sposobom zdrave babetko.Ktovie,to sa uz nedozvieme ale vtedy by som dala nieviem co za to keby sa dal vratit cas a manzel takisto.POtom zacalo byt jemu viac luto ze to babo nebude a ak tak len cez umele oplodnenie a to nie je lacny spas.Takze podla mna ak netriete vyslovene biedu a nezijete na okraji spolocnosti tak nie je dovod nemat babo.Ved nemusite mat najdrahsi kocik, alebo znackove veci pre babo.Radsej mat skor ako potom uz nikdy a prezivat tu bezmocnost.

somjezibaba
23. apr 2010

peniaze boli aj budu...

linda8458
4. máj 2010

Ahojte.Mám taký problém.Mám 18rokov,priatel 25 a strasne by som chcela mat bábatko.Nehovorím že hned,ale aspom do 20-21 určite.Ked o tom poviem priatelovi,nechce sa o tom ani rozprávať.Neviem ako ho mám prehovoriť aby sa somnou aspom raz normálne porozprával.Viem že som mladá,ale dokázala by som sa vzdať všetkých svojích záujmov a aktivít koli bábatku a plne sa venovať jemu.Problém je však v tom,že chcem aby moje dieťa malo to čo potrebuje.Nemyslím drahé značkové veci a pod.Vecicčky po kom mať má,ale ostatné potreby (ktoré sú pre dieťa nevyhnutné)..Na svoj vek by sa už k tomu mohol staviať trošku inak..Povedal mi,že sa budeme o tom baviť ked budem mať aspom 20rokov.Ale ja by som už chcela aby aj on začal trochu šetriť,a neviem ani ako mu to mám povedať ked o tom s ním nieje reč.Nieje vobec taký že by mu to bolo jedno ..ale jednoducho nechce o tom hovoriť zattiaľ..Vraj bude riešiť veci ked bude vhodná chvíľa.Ja si však myslím,že na šetrenie pre diťa nikdy nieje neskoro..Ja síce ešte nepracujem,ale šetriť by som dokázala..i keby 50eur mesačne odložim..ročne je to 18,000 a za tri roky 54,000Sk.Keby on odložil 50eur(prácu má dobrú a verímm že stálu)bolo by to 108 000sk..a je našetrené.Len či by dokázal odkladať,nieje bohužial ten typ človeka.Síce ja tiež nie,ale koli tomuto by som to dokázala.A na svoj vek by už mohol vedieť rozmýšlať aj nad takýmito vecami..Ja deti milujem,i ked niekde vnútri sama ešte dieťaťom som..

A ešte jedna vec..Bývanie..Ja síce ešte nepracujem,a verím že z jedným platom sa veru nedá veľa ..ale v prvom rade treba vyriešiť aj to,a potom dieťa..Problém však je,že s nímj nieje reč o takýchto veciach..

rora
6. máj 2010

linda nehnevaj sa, ale tvoj priatel ma viac rozumu nez ty. ono nestaci len chciet. ja v tvojom veku som mala podobne myslienky a urcite je mnoho dievcat co su na tom podobne. no namiesto reci ze chcem dieta som sa teda zamestnala a okusila ake je to zarobit si na seba. a prave vtedy som zistila ze bez toho to jednoducho nejde. resp. ide, ale ten druhy sa bude musiet sakra obracat aby si sa ty a dieta mali dobre. mysli trochu aj na priatela, este sa nechce takto viazat a nutit ho predsa nemozes. a k tomu setreniu, zacni uz teraz a setri aspon 2 roky, a ked budete mat nejaku fin.rezervu, tak sa toho bude priatel aj menej bat. a ze sa o tom nechce bavit? no nechce, nie kazdy sa citi na to sa o tom vobec bavit a chlapov sa to tyka dvojnasobne.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
zirafka29
12. máj 2010

Ahojte, chcem sa vas spytat na vas nazor, resp. pocut tiez nejaku podporu, ze to s partnerom zvladneme. Mam 23 rokov, on 31, sme spolu viac ako rok a 3 mesiace spolu byvame, no v podnajme. Ja som sa prestahovala do mesta, odkial pochadza, cize ja som dala vypoved v meste, kde som byvala ja, teraz nepracujem a som tehotna. Priatel zaraba cca 1000€, dieta chce, je to uzasny chlap a clovek, len neviem co bude. Ten jeho plat je z dvoch robot, neviem ci mu samemu daju pozicku aby sme si nejaky byt kupili, mne nedaju nic, neviem ako to zvladneme. Hrozne sa tesim ale aj bojim, napiste svoje nazory alebo skusenosti, rady a podpory, dakujem pekne.

nice202
12. máj 2010

1000 eur je v pohode 🙂 ked si zoberiem, ze dvaja maju dakedy dokopy tolko a maju aj deti. a ty este dostanes 164 + 20 eur rodinne pridavky, tak to mate aj jajaj dost. skoro 36000 skk. a po dvoch rokoch mozes ist do roboty a to budete mat este viac. nic sa neboj. ak sa mate radi vsetko zvladnete. a este dostanes tie prispevky po narodeni babatka co je nieco cez 800 eur.

zirafka29
12. máj 2010

Ked mne ide hlavne o to, ze sme v podnajme, mame prenajaty 2-izbovy byt a platime tu 450€, zato mozeme kludne splacat nejaky svoj byt, ale teraz jednemu cloveku taku pozicku tazko daju. Nechcem priviest dieta do prenajateho bytu.

nice202
12. máj 2010

ja som tiez s priatelom v prenajatom byte a isto budeme riesit hypoteku. este to dokonca vyde aj lacnejsie ako splacat niekomu podnajom. musite obehat banky nic ine vam neostava a tam sa informovat o vsetkom. ak zaraba 1000 eciek mesacne a vie to zdokladovat, tak by problem nemal byt. ved plat je to v celku slusny. tu na vychode o tom mozu ludia snivat 😎 .

martinex
12. máj 2010

zirafka gratulujem k tehotenstvu... vobec sa neboj, my s malym tiez byvame v prenajme a zijeme len z manzelovho prijmu..je to tazsie ale da sa to zvladnut. maly nam robi taku radost ze ani najlepsiu pracu a uzasne byvanie by som za neho nevymenila! s hypo je to tazsie,akurat v piatok ideme do banky sa popytat ci by nam ju dali,chceme nieco vlastne..a ak nie,tak este pockame kym sa vratim do prace...a to chceme druhe babo..takze hlavu hore, zvladnete to!

nice202
12. máj 2010

ale my mame od znamej byt, takze zas tak vela neplatime ako vy. a mozme tu byt dokedy chceme.

zirafka29
12. máj 2010

martinex, dakujem za povzbudenie. Ked ja sa tak tesim, az sa bojim. Niektori ludia reaguju uplne super, niektori zasa hned zacnu s tym, ze ved mam len 23 a byvame v prenajme, tazko sa to pocuva a co sa veku tyka, nemam pocit, ze by som bola nejako extra mlada, ved je to vek uplne v pohode, porodim ako 24-rocna, partner ma uz tiez najvyssi cas. Fakt vsetkym dakujem za rady a povzbudenie.

nice202
12. máj 2010

nic sa nebojte a smelo do toho 😉 kazdy raz musel nejak zacat

aspinka
12. máj 2010

Zaujala ma tato tema. Pokial by som tu myslienku o peniazoch a detoch neopustila nemala by som 5 rocnu krasnu dcerku za ktoru som nekonecne vdacna. Ja ked som otehotnela platy s muzom mizerne a ani sme nebyvali vo svojom neskor sa nam podarilo zobrat uver a i ked je to tazke vzdy sa da vyzit clovek zmeni priority dokaze sa uskromnit len netreba stale kalkulovat. Ked som cakala malu nemala som nic ziadnu vec ani peniaze vsetko som si postupne zohnala treba nakupom na mimibazare a moja mala bola vzdy najkrajsie oblecena a nic nam nechybalo!
Moj mangel robil s financiami a ked zistil ake maju ludia prijmi a ake nehorazne vydaje na blbosti oni sami o tom ani netusili kde sa im peniaze kotulaju az ked si to dali na papier tak sa chytali za hlavu.
A este pokial viem rodicovsky je teraz 256€ plus detske pridavky cca 22€ co nie je az take zle ked si porovnam ze na strednom a vychodnom slovensku je to pre niekoho plat a chodi denno denne do prace!

martinex
12. máj 2010

zirafka ja som rodila ako 23rocna a moj ma 26,takze pohodka 🙂

zirafka29
12. máj 2010

...ste strasne zlate baby, cloveka ked niekedy chytia nejake obavy a neistota, modrykonik to zachrani 😵

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
mamusia
25. máj 2010

Ahojte baby.
Necitala som to vsetko, ale len tak narychlo hodim,ze kolko vyjde babo financne. Co sa tyka veciciek,mozete kupit na bazare,tam predavaju aj celee vybavicky lacno,potom kocik,postielka,vanicka,tak to mozete s prispevku,ktory sa dostane po narodeni,co je 150 eur kocikove a 780 na zaciatok prispevok.
Ja nemam matersku(cakam na odvolanie,bo som robila v UK) a zijeme iba z manzelovho pllatu vo vlastnhom 3 izbovom byte a mame asi tak 700 eur mesacne a uplne vpohode,vobec nemusime setrit! Dieta stoji asi tak 80 eur mesacne(ak matka nekoji ako ja)-a to za plienky,vlhcene obrusky, Sunar a kozmetika na kupanie.Tak si myslim,ze je blbost,ak sa\ nikekto boji,zen ema prasule.....mozno tak,ked deti idu do puberty,jedia vela(najma chlapci),chcu sa obliekat......vtedy je dieta drahy spas.....no babo urcite tak do predskolskeho veku je ok cenovo........a za 3 roky sa to urcite nejak rozbehne v kazdeho financnej situacii.
Drzim paste vsetkym 😉

erikake
26. máj 2010

peniaze nie su dolezite, clovek si to uvedomi, ked sa mu nedari otehotniet ☹