Chcem bábätko, no nie sú peniaze. Čo mám robiť?
Zdravím všetky žienky na tomto fóre. Myslím, že takáto téma tu ešte nebola, a vzhľadom na to, že by som chcela vedieť ako to robíte pri zabezpečovaní financií na bábo všetky otatné vás prosím, aby ste mi poradili, poprípade opíslai svoj prípad, lebo pri mojich finančných podmienkach sa bojím toho, že deti nebudem mať nikdy a určite nie som na svete sama, ktorá má takúto finančnú situáciu, len nechápem ako to ostatní zvládajú.
Aby som teda tú moju situáciu troška opísala: som vydatá a s manželom bývame v byte, na ktorý sme si zobrali hypotéku na 30 rokov /inak sa nedalo, keď sme sa chceli osamostatniť/.....okrem toho terba platiť nájomné a všetky ostatné výdavky, čo nám teraz keď sme dvaja vychádza ledva na živobytie, aj keď teda nezarábame zle. Už by sme aj chceli bábätko, ale neviem si predstaviť ako by som ho uživila a za čo kúpila všetky potrebné vecičky ako postieľku, kočík, výbavičku atď.... a to si teda neviem vôbec predstaviť keby som ostala na materskej, lebo to už by sme vôbec z materskej nevyžili...ešte by som musela zohnať financie na to, aby sme vyplatili všetko čo máme. vyplatiť! Aj napriek tomu, že som jedináčik naši sami nemajú dosť peňazí, inak by mi veľmi radi pomohli, no nechcem aby aj moje dieťa žilo v takýh podmienkach ak kedysi ja, že by som nemala na to mu kúpiť nové topánočky! Už teraz pociťujem túžbu po bábätku a neviem si predstaviť, že to možno príde až o pár rokov, aj keď teraz viem, že naša finančná situácia sa nezmení.
Ako to robíte vy....?
Ahojte,
no, ako citam tuto temu, vidim, ze nie som sama. U nas je skor problem, ze ja by som aj, ale priatel dieta nechce, hlavne z financnych dovodov- coz zase trosku chapem, byvame v BA, hypoteka nas tlaci financne na dno, obaja robime v zdravotnictve (a nie sme lekari..)Poriesili sme to dohodou, ze dieta bude o pat rokov, ked priatel snad dokonci skolu, co zacal, ale to ja budem mat 30, takze obcas potichu dufam, ze sa stane "nehoda" troska skor 😒
No, je to o nicom v dnesnom svete, stat nepomoze nic a ceny za vsetko idu len hore a hore...
@domin85 5 rokov je dlha doba a on moze zmenit nazor a tak isto by sa mohla zmenit aj financna situacia. my sme na tom podobne, este by som povedala horsie, nemame zatial ani byt, hladame si pracu, ale sme rozhodnuty zacat na letnej dovolenke... mame celkom dobre zazemie a isto to nejako spolu zvladneme, jednoducho teraz mlade rodiny nemaju inu moznost... a radsej sa tych par rokov potrapim a budem zit z ruky do huby, ako kvoli veru prist o moznost mat dieta!
@tessinka napisala si to super, aj ked trosku som sa nasla v tom ,,negativnom,, co si opisala. jednoducho naozaj sa da aj bez novych hraciek a pod... len skoda, ze dnesny ludia nemaju istotu ani v byvani, ani v praci, preto tolko dbaju na materialne veci, aspon v tom vidia ako taku istotu... druha vec su rodicia, ktori radi pomozu, no ked uz aj z ich ust vychadzaju slova neistoty, nikto ich nechce este viac zatazit!
@sisisi Velmi pekne si to napisala🙂 My s priatelom sme si babo velmi zelali, ja mam 25 a priatel 31, a aj nam to vyslo, vlastne hned na druhy pokus. Tiez byvame zatial len v podnajme, ale casom verim, ze bude aj hypoteka a nas vlastny bytik, hypoteky sa bojime, ale myslim, ze mladi ludia ozaj nemaju ine vychodisko. Ale zase ten pocit nosit pod srdcom drobca je uzasny, i ked rozmyslanie nad buducnostou, u mna vyvolava strach a obavy.
@bububu123187 my tiez byvame v podnajme a neberieme to katastroficky, je to rozumnejsie ako brat hypo na nepouzitelny jednoizbovy bytik🙂
čítam si tu vaše príspevky a mám v sebe hroznú dilemu. Som od augusta bez práce a s manželom sme sa rozhodli, že je najvyšší čas na dieťatko. Ja mám 30 a manžel 32. Aj sa už pokúšame nejaké tri či štyri mesiace, ale zatiaľ nič. Ja som si hľadala popritom nejakú robotku, aspoň na tú chvíľu, kým otehotniem a pôjdem na materskú. Chcela som niečo, za čím by som neľutovala. Nedarilo sa m i nič nájsť, ani žiadnu hlúpu brigádu, až mi zrazu teraz kamarát dohodil jednu super robotku. Bola som dnes na pohovore a vyzerá to tak, že pokiaľ sa za mesiac dva osvedčím, tak so mnou počítajú aj na vyššie pozície. Ale je to práca,ktorá vyžaduje veľa času, zodpovednosti a hlavne sa robia veľké projekty, ktoré trvajú aj rok dva...Ide o to, že pokiaľ sa uchytím, povedal mi na rovinu riaditeľ, že by bolo dosť blbé, keby som za rok odišla, pretože na tom projekte musí byť človek od začiatku do konca a už by v polovici realizácie nikoho do tej problematiky tak nedostali. Budú do mňa investovať veľa času aj financií a spôsobila by som im tým nemalé problémy. A včul babo raď....Už som sa tak tešila na bábätko, manžel tiež a teraz ho mám zasa na dva tri roky odložiť ? Vôbec neviem, čo urobiť. Roky mi bežia a bojím sa, aby už potom nebolo neskoro na prvé dieťa....na druhej strane, dostanem ešte niekedy takúto príležitosť ?
@vani ahojcek...no ja ti poviem svoj nazor...podla mna by si nemala riesit firmu ale seba, oni ked by sa nahodou stalo, ze by ta museli prepustit, tiez by nerozmyslali nad tym, ze co s tebou dalej bude...je to super ponuka, zober ju, a bud tam dovtedy, dokedy sa vam nepodari babatko a nepojdes na matersku. presne ako pises, zivot uteka medzi prsty, a keby si mala hladiet na vsetky proti, tak babo nikdy nemas...neries to, zober to, a cas ukaze...🙂
@vani presne to iste som isla napisat ako @zuzkag2 😀 tiez by som tu robotu urcite zobrala. Nikdy nevies, ako dlho vam to babatko bude trvat a keby bola firma na tvojom mieste, urcite tiez mysli na seba. Ale vobec sa ti nedivim, ja som taka ista, tiez by som sa citila blbo, to je proste povaha. A z vlastnej skusenosti viem, ze kariera je na prvom mieste vacsinou len dovtedy, kym zena skusi byt matkou 😵 Takze urcite tu ponuku neodmietni, budes mat nove skusenosti a dietatku nechajte volny priebeh 😉 Ja sa riadim heslom ze vzdy je vsetko tak ako ma byt a vsetko ma nejaky dovod 😉
@vani no ja ti poviem, ze som sa pred 4 mesiacmi stahovala z tn do ba, a menila som aj pracu. s priatelom sa snazime velmi o babatko, a dostala som pracu v ba taku, ze som mala z pociatku problem, ci tam vobec nastupim, ze co ak zostanem tehotna, zo potom. Ale nakoniec som nastupila. A za tie 4 mesiace sa nam nepodarilo otehotniet, teraz si dokonca davame pauzu, pretoze som brala lieky ktore mi robili velmi zle...takze situacia sa vyvija sama, neodidem po pol roku, a mozno ani po roku, je to uplne inak ako som planovala, a coho som sa zaroven bala...
ja chapem, ze nechces kamaratovi spravit problemy, ale je tu moznost ze mu o tom povies, a on ti povie svoj nazor..
@vani nechranime sa, ale nesnazime sa, nesleujem ovulku, ani bt...ono vies, ked sa vam dlhsie nebude darit, co teda sa nemusi stat, vela veci sa zmeni, a dost to vplyva aj na psychiku...nespoliehaj sa na to, ze zostanes tehula zajtra, alebo dalsi mesiac, ber co ti zivot ponuka, ono sa to vsetko vyvinie samo, neboj sa toho
no keby sme sa my ppozerali na to s ohladom že nemame financie tak by sme dieťa nemali nikdy. dnes je nahovno doba. A aj ked som nemala vela rokov tak sme sa snažili o malu skoro 3 roky. praca sa najde, aj brigada, ale premrhaná šanca o dieťa sa vratiť nemusí 😔
@sisisi ja viem, ze 5 rokov je dlho, ja by som tiez radsej z ruky do huby a necakala na cas ked uz to nebude mozne. Ale na taketo rozhodnutie treba dvoch a mam pocit ze chlapi su prehnane opatrni, musia byt zabezpeceni... Na druhej strane mam skusenost ze ked sa stane tak sa zrazu da vsetko hned poriesit a najst vychodisko :D uvidime...
@vani ja by som tiez sla do toho. Pozri, ked sa babo nepodari este rok dva, nebudes si trepat hlavu ze si nechala ujst taku prilezitost. Ak sa babo rozhodne prist skor (coz ti prajem ;) tak holt, stava sa, prerusis pracu, pripadne budes len externe pomahat alebo tak. Ale ja by som fakt robotu vzala a ked by sa postastilo tak vsetko bokom, aj ked je to kamarat, svoj zivot si zije kazdy sam. V kazdom pripade vela stasticka ;)
Tak baby ja Vám poviem len toľko, že si dobre premyslite, či deti chcete mať alebo nie. Dôležitú úlohu zohrávajú aj financie. Naozaj. keď som skončila VŠ, priateľ už pracoval, začala som aj. Obaja v BA. Chcela som dieťa, avšak nemali sme financie a postupom času ma to prešlo. Cestovali sme, robili si veľa výletov, spoznávali krajiny. učili sa cudzie jazyky. Až prišiel okamih, keď ma môj drahý už teraz manžel požiadal na letnej dovolenke o ruku. začal iný kolobeh, rozhodli sme sa pre stavbu domu pri Bratislave...takže hypotéka na krku...potom svadba a po 3 rokoch manželstva sme si povedali, že chceme dieťa.. prišlo to samo...vek od 25-30 sme si nehorázne užili, vybláznili sa a potom sa stali zodpovední. teraz mam 32rokov a doma 13mesačné dvojičky dievčatká Leu a Amandu. Musím povedať, že som velmi rada, že som si to bezstarostne obdobie užila...ale za to obdobie teraz by som nikdy nemenila. Som vyzretá a cítila som potrebu mať deti. Nie je to pre mňa obmedzenie, ani sa neponahlam do prace..to sa neda..ani sa nemusim...preto som si budovala najprv karieru aby som potom mohla porodit krasne kocky 🙂...nelutujem ze prisli tak neskor...s manzelom sme vzorni rodicia, davame im vsetko... Chcem tym povedat, ze financna istota je v dnesnej dobe potrebna...teraz si mozem oddychnut a nemusim mysliet na peniaze.
@curlynka ahojky. no tak to máš šťastie, že Ti všetko išlo takto podľa plánu. ale nie vždy to tak ide - tiež sme teraz už s mojim manželom najprv chceli byt (stále platíme hypo ale našťastie vieme super vyžiť aj niečo odložiť), potom sa byt zariaďoval, neskôr svadba, svadobná cesta. potom sme si povedali, že dobre už máme nejaké to zázemie, sme zobratí a na rade je dieťa. a to už nešlo podľa plánu. tento rok budem mať 34 rokov a mám za sebou dve neúspešné IUI a na rad príde IVF keďže prirodzene to proste nejde. takže keby som mala znovu na výber, tak s tým začnem určite skôr bez ohľadu na to či bola svadba a rôzne dovolenky. ale ako sa to hovorí "po vojne je každý generál" 😉
@silvik1 Jasné chápem. Pravda je, že nie vždy všetko ide tak ako má. keď sa teraz pozriem na to, ja som vôbec na to nemyslela, žeby som nemohla mať deti a zrazu boli na teste 2 čiarky a na sone 2 srdiečka. Ale vieš ako sa vraví, nikdy nehovor nikdy. Netreba sa hlavne vzdávať a mať ťažké myšlienky. Kamarátka po 2 umel. oplod. to vzdala. A po 1 roku čo sa nesnažili prišlo bábätko, lekári neverili...takže podľa mňa nádej zomiera posledná. Prajem Vám s manželom aby sa to podarilo a aby si si aj ty vychutnala materstvo plnými dúškami..hlavne žiadny stres...a hlavne sa netráp za vek... 🙂
Caute baby! tak moja situacia je takato - s priatelom sme spolu uz 6 rokov, ja mam 25, on 29. Mame stastie, lebo mame vlastny aj bez hypoteky, pomalicky sme si ho zariadili a teraz mame obaja taky pocit, ze je ten by nejaky prazdny :D...je teda len dvojizbovy, ale toto je o inom..obaja citime, ze by sme uz aj chceli babo. Nehovorim ze uz snazilkujeme, chranime sa, ale len tak..ze by sa aj mohlo pritrafit...Snazit sme sa nazacali preto, lebo sice obaja pracujeme ale platy to nie su nejake extra, stale este treba aj nieco ine, a ja stale riesim to, ze by sme sa mali najskor zobrat...a on nechce, lebo su to podla neho vyhodene prachy, ktore aj tak nemame a radsej by investoval, ked uz, tak do dietata....takze tak, tolko moje dilemy, ale po tom co citam, vase prispevky, myslim ze na babatku zacneme pracovat...naozaj, nemusi to byt take jednoduche, co ak sa par rokov nepodari a ak ostanem tehotna, zoberieme sa, to mi slubil...sice si tu svadbu asi velmi neuzijem ale co uz...aj vlk syty, aj ovca cela :D ..
@katooo ale ak viete spravit svadbu kvoli babatku, kedy by bola pravdepodobne mensia, preco to nespravit aj bez babatka? my nemame na rozhadzovanie a organizovanie velkej hostiny... par najblizsich, slavnostny obed... velmi krasna svadbicka sa da spravit aj o par ludoch, krasne saty ci oblek a dobreho fotografa (ak by ste chceli mat pamiatku) zozenies v podstate za par korun... tak uz vazne bude ovca cela aj vlk syty... ty budes mat svadbu, priatelovi ostanu peniaze aj na babo... 😉
necitam si vsetky prispevky, ale poradim ti, ako to riesili nasi znami... vzali sa, zo zaciatku byvali u rodicov, ale kratko nato sa rozhodli pre bytik.. ten si krasne upravili, opravili, jasne ze s uverom (Bohuzial to maloktorej rodine ide bez toho)..obaja robili, ale rozhodli sa pre mimi..a tak teda, dali svoj bytik na prenajom, uskromnili sa, isli k rodicom ( cca 30 km od mesta, na dedinu.. maju jednu malu izbicku + taky "obyvacik", a to su tam este jej 2 surodenci)..Najom im krasne splaca uver, este si aj kazdy mesiac odlozia ( dokonca urobili mimoriadne splatky).. a to robi len manzel... takze moja rada..
ked si jedinacik,urcite rodicia budu radi, ak domcek ozivi hlas mimi 🙂 drzte sa 🙂
ak si precitas niektore diskusie, tie co maju peniazky a nemaju deti, by s tebou hned menili.. tak neboj, vela veciciek podostavas, nieco kupis cez bazar.. da sa.. neboj!
dakujem za komenty, ste zlate :D...mate pravdu, ked sa chce, vsetko sa da...ale teraz mam taky pocit, ze hlavne bude priatela do nicoho netlacit...niekedy je to tazke, ked vidim, ze sa vsetci naokolo beru, obcas pride tuzba mat babatko a pod. a veci sa nevyvijaju tak, ako by som chcela, ale vztahy su aj o tom..musim sa ucit byt tolerancii a cas vsetko vyriesi...:D
Aj by som bola rada,keby tu niektore zienky co tu pisali,napisali ako dopadli po rokoch

Ja si nemyslím, že 24 rokov je málo... To je o každého pocite...A tiež nemám pocit, že dieťa alebo deti potrebujú ísť na dovolenku, potrebujú nové oblečenie alebo hračky... Toto by ma veľmi brzdilo v túžbe a realizácii nášho potomstva 🙂. My sme na dovolenke dlho neboli, neboli sme dlho ani s malou, a nemala veľa nového oblečenia ano hračiek,aj kočík mala kúpený z druhej ruky, ale krásny, aspoň v mojich očiach... Pre mňa je dôležité mať bývanie, prácu, zdravé ruky a chuť pracovať...A ak majú rok-dva pomôcť aj rodičia, tak dobre, nech pomôžu, veď potom im to vrátime, budeme sa starať o nich....proste my dnešní mladí ľudia máme akosi pocit, že sme v tom úplne sami, že nám nikto nepomôže, a že deti toho toľko potrebujú, a že treba toľko toho riešiť a že na to stále nemáme...a materská dovolenka sa nám spája s traumou - málo peňazí, málo času, žiadne dovolenky... a prečo by to tak chvíľu nemohlo byť? Veď to hádam vydržíme, nie? Deti nebudú stále malé. A krúžky tiež nemusia byť... Stačí možno jeden, ktorý ho bude naozaj baviť... My chodíme na tri, jeden v škole, hudobka a momentálne plávanie - a vôbec to nie je drahé...keď už ide o to...