Chcem si uplatnit nezdaniteľná časť základu dane na manželku
Ahojte
Vyzná sa niekto v daňovom priznaní
Čo sa počíta do daní
Od januára do júna som bola pn a od júna do decembra na materskej dovolenke
Chcem si uplatnit nezdaniteľná časť základu dane na manželku.
Ďakujem budem rada ak mi niekto odpíše
@1321987 nie nič si nemohol uplatniť tento tok!
a na ďalší rok (2023) ak budeš poberať len rodičovský príspevok, tak si môže úplatniť úľavu a je to vyššie 700€ na dani.
@daniela1911 vďaka za info
@daniela1911 to vrátia daň keď budem na rodičovskej dovolenke?
@1321987 toľko je daňová úľava, záleží aký bude výsledok dane na daňovom priznaní tvojho muža. Ak mu vyjde zaplatiť daň tak si o tých cca 700€ ponozi svoju daň, alebo ak mu nevyjde platiť tak to bude ako vratka (preplatok) na dani. Nabuduci rok to dajte niekomu urobiť do 31.3.
@1321987 a načo ti je dodatočne? Za rok 2022 nemáte nárok na žiadnu úľavu
@daniela1911 no zavolam na daňový úrad nech mi to vysvetlia😔
@1321987 sme ti to tu už vysvetlili.
Ani nechápeš, ale už budete podávať dodatočne.
@daniela1911 len sa informujem
@1321987 tak este raz ano - fakt sa tam rata aj PN aj tehotenske aj materska a teda snad ste to dodatocne posielali aspon elektronicky, inak skoda postovneho, pretoze pokial si uviedla vsetky informacie korektne v tejto diskusii, tak nie manzel nema narok na odpocitanie nezdanitelnej casti zakladu dane na manzelku, lebo si mala vyssi vlastny prijem 🙂
@mamula20 bolo to “potvrdenie” že poberáš RP, čiže sa staráš o dieťa do 3r (alebo 6r) - čiže splňaš podmienku pre uplatnenie NČZD na manželku a teraz je druhý krok súhrn príjmu manželku do ktorého sa ráta tehotenské, materské, PN (zjednodušene všetky dávky vyplácané sociálnou poisťovňou)
rodičovský príspevok sa neráta do príjmu
@mamula20 záleží aký si mala príjem na materskej
@1321987 PN a materske su nemocenske davky -preto zavisia od tvojho prijmu/odvodov. Mozes dostat materske 500 eur aj 1000 eur, viac aj menej, aj medzitym... Dokonca zalezi od poctu dni v mesiaci.
Rodicovsky prispevok nedostavas zo Socialnej poistovne, takze to je ine. Ten je pre vsetkych rovnaky, resp. 2 sumy teraz, je jedno, ci ma mesiac 28 dni alebo 31.
Do prijmov manzelky na ucely odpocitatelnej polozky sa zahrna (zjednodusene) prijem zo zamestnania, pn, tehotenske a materske. A kedze ten tvoj je vyssi, tak nic. Ak budes mat buduci rok iba rodicak, resp. cast rodicak a cast materske, tak bude mat narok (ak materske nebude vyssie ako spominana suma vyssie)
Taketo veci by sa mali ucit v skole normalne, namiesto niektorych pixovin.
@mamula20 papier treba dat ako doklad, ze si na rodicaku, prijem samotny sa nerata.
@mamula20 860€ mes? Tak to máš viac ako je NČZD na manželku
@mamula20 to nevyjde, to je 5tis.+

@petamich
@petamich ok