Ako postupovať pri kúpe domu s viacerými záujemcami?
Ahojte, s manželom chceme kúpiť dom. Dnes sme volali realiťákovi že ho chceme kúpiť no povedal nám že musíme počkať do zajtra lebo sa mu má vyjadriť iný záujemca. Zmluvu žiadnu nemajú lebo by nemohli inzerovať inzerát na nehnuteľnosť. Ak by náhodou mal záujem aj on, kto z nás si ho teda môzme kúpiť? V podstate sme to povedali skôr a vieme hneď aj zaplatiť depozit na ustráženie domu. Tak som trošku z toho mimo že čo bude dalej. Zažil to už niekto?
Ak si pozrel dom pred vami a bude mat záujem, tak ho predaju jemu...zvykne sa to takto robiť, lebo no nemoze sa človek vždy na mieste rozhodnúť....nad takou veľkou investíciou
my sme kupovali byt a tam žiadne poradie nebolo.. kto prvý vytiahol zálohu, ten vyhral.
@pangel ak bude mat záujem a čakajú na neho, potom ho zrejme uprednostnia. Alebo začne vyjednávanie v štýle “ste dvaja, kto dá vyššiu ponuku..” záleží na majiteľovi nakoľko drží slovo. My sme vlastne podobne kúpili náš byt - našla som ho na 2 inzertných portáloch za rovnakú cenu, veľmi sme ho chceli. Volala som prvej maklérke a ona že uz je rezervovaný. Predtým som ale písala mail na druhu ponuku a maklér ze jasne, príďte sa pozrieť. Tak sme sli. Páčil sa nám, cenu sme boli ochotní akceptovať, asi sme mali aj šťastie ze maklér bol majiteľov známy takze dal zarobiť radšej jemu a teda nám byt predal. Ten prvý záujemca bol vraj naštvaný, nakoniec kúpil byt o pár poschodi nizsie a sme skoro susedia 😂.
áno robia to niektorí a niektorí zas nie.Aj nás jedny takto predbehli.Zavolali skôr ešte pred nami a nám povedali že uvidia či im daju hypo a podla toho sa ozvú .Pritom my sme mali tiež v hotovosti.Ja som bola v tom že dajú prvému tomu kto má hotové peniaze a prdlajs jaký poradovník😀
@ivuska027 no ja som mala vo výhlade viaceré nehnutelnosti takže určite by som za henten tam nedala navýšenie.Len mi bolo divné že nám to neponúkli ani nič také nespomenuli že tamtí by dali viac.Ja som sa s týmto ešte nestretla aj ked rodina kupovala nehnutelnosti že by prihadzovali.To sa možno deje dakde vo väčších mestách kde je pretlak a vela záujemcov
Žienky ďakujem vám za odpovede. Aj ja som bola v tom že kto prvý dal ten aj berie no škoda. Tak snáď sa rozhodnú že ho nezoberu. 😁
@pangel nie je to len o tom, že prvy berie. Niekedy to, že sa objaví viacero záujemcov, majiteľ využije a usporiada "dražbu". Niekedy uprednostní toho, kto má hotovosť prip. už predschvaleny úver. Alebo toho, u koho má pocit, že od kúpy neodskoci...Ale môže mu napr. aj záležať na tom, komu predá. Nám spomínal bývalý majiteľ, že o dom mali záujem nejakí ľudia, ktorí tu zrejme chceli mať nejakú skúšobňu alebo čo - hudobníci tuším. No a on to chcel predať nejakej rodine, ktorá tu bude normálne žiť.
par rokov do zadu, ked sme chodili na obhliadky po bratislave, nam niekolko realitakov povedalo, ze nejaka nehnutelnost sa uz "drazi". ak vam to teda stoji za to, tak skuste ponuknut viac. nie je to uplne fer a koser, ale co uz. a este dalsia skusenost bola taka, ze kto ma hotovost, ten berie.... ale mozno sa odvtedy uz nieco zmenilo a nie je to take divoke s tymi predajmi.
inak, moja skusenost je taka, ze netreba byt az tak hr a najde sa aj nieco dalsie, netreba sa upinat na nejaku jednu ponuku, ktora nevyjde.
Normálny postup RK .Bol prvý povedal že si to rozmysli tak že da vyjadrenie nejaký deň bude to zajtra. Ak nekúpi tak ste druhý tak dáte zálohu rezervačnú zmluvu dostanete a čakate na úver ak máte v hotovosti ešte lepšie.
Ak bude mat zaujem zaujemca, na ktoreho cakaju, tak bohuzial, budete hladat iny dom. Alebo ponuknete viac, a budete zjednavat (aj taka moznost je). Nam sa stalo presne toot, cakali sme kym predosli zaujemca donesie dokumenty, kt si pozical, a dalsi zaujemca cakal za nami. Bohuzial takto to chodi.
@pangel kľudne zavolaj realitakovi že máte veľký záujem že ste ochotný aj prihodiť niečo navyše. A on by mal komunikovať s majiteľkou a ona sa má rozhodnúť komu to predá. Naši tiež predali aj keď už dole stali so zálohou v ruke ozvali sa iný dali o 5tis navyše tak predali im 👍 kto dá viac ten berie 👍
@pangel len si to zajtra poriadne premyslite a popytajte sa všetko čo treba.. ono je to taká trochu taktika medzi realitami, že povedia záujemcovi, že sa čaká ešte na vyjadrenie nejakého prvého, aby si ty zatiaľ stresovala a zajtra po "nevzali to" rýchlo kúpila. Urýchľuje to možný predaj.
prihodte pár tisíc a vec vyriešená. úplne bežná vec, na peniaze počuje každý 😉
Ked som predaval pozemok, tak sa ma na take pripady realitak pytal. A ja som rozhodol, ze ziadne cakanie na vyjadrenie zaujemcov nebude, ze kto sa prvy rozhodne, prvy berie. Takze mozno je to postup predavajuceho pockat na predchadzajucich zaujemcov, pripadne predchadzajuci zaujemcovia mali vyssiu cenu. Alebo spominana taktika na zvysenie ceny pre vas.
Na mna nastastie realitacka pockala … ale tiez len 2 dni. Ak by som sa nerozhodla, kupil by nasledujuci zaujemca. Nakoniec kupil dom o 1 dom dalej ale pre istotu sa prisiel spytat ci nepredam, zoberie aj auto a psa … po rokoch sa priznal, ze sa pobil s predavajucim… ak by som chcela predat v buducnosti, mam zazvonit. Zaujem ma stale …🤷🏻♀️
aj nás tak naťahovala predávajúca, najprv rýchlo na obhliadku, potom sa rýchlo rozhodnúť - ja som bola na MD, tak drahý rýchlo obehal všetky banky kvôli hypo a keď sme už mali všetko pripravené, odrazu bol iný záujemca a tiež sme mali prísť až zajtra. No a zajtra bola cena vyššia o 3tis € a ja som povedala, že nie, ďakujem, že sa mi od prvého kontaktu nepáči spôsob komunikácie. Cca o mesiac sme kúpili iný byt a tento bol v ponuke ešte asi 4 mesiace 😛