Kúpa domu

slniecko2
29. júl 2014

Ahojte, potrebujem poradiť. S mm chceme kúpiť dom, na ktorý je hypotéka, v hotovosti. realiťák, ktorý to celé zastrešuje a aj pracovníčka v banke mi vraveli, že sa to robí tak, že my ako kupujúci spíšeme zmluvu (moja známa vraví, že aj hneď podpíšeme) následne pôjdeme vyplatiť predčasne hypotéku a zvyšok, čo ostane na účet predávajúceho. Banka automaticky pošle návrh na výmaz záložného práva na kataster a my zanesieme kúpnopredajné zmluvy na kataster. Myslíte, žeje ten postup správny? Nebude to tak, že aj keď podpíšem zmluvy a majiteľ, tak stále ma môže pripraviť o peniaze? Ak podpíše kúpnopredajné zmluvy, tak sa stávam majiteľkou? veľká vďala za rady. mám z toho trošku stresy, lebo to nie je bežný štandard takto kupovať.

bonaqa2013
30. júl 2014

Napíš otázku právnikom na HNonline.sk tam hore nájdeš poradňa. Skús napísať uvidíš čo na to právnici. Tiež by som mala obavy.

bajana
30. júl 2014

praveze si myslim, ze toto je celkom bezna prax, nic vynimocne....mne to pride logicke, spisana kupnopredajna zmluva bez podpisu je nanic....majitelkou sa stavas az zapisom nehnutelnosti do katastra, ale tento proces ma svoju postupnost....
mozno by som sa poradila s pravnikom a este do celeho procesu zahrnula niekoho (pravnik, notar, realitka? uz neviem, kto to bol u nas), kto vezme peniaze od vas a nevyplati ich predavajucemu, pokym nebudete zapisani v katastri ako majitelia nehnutelnosi...tak sa to robi bezne....banka vam neuhne, kym nebude hypo splatena, s tym nenarobite nic

seemani
30. júl 2014

@slniecko2 obavy vôbec mať nemusíš, v takomto prípade sa robí predbežná zmluva o zmluve budúcej a robí sa pred NOTÁROM! Čo sa pred notárom spíše, je posvätné a v prípade nejakého podrazu to hneď ide do skráteného konania a vy ste veľmi rýchlo poriešený. My sme takto kupovali pozemok, nemali sme v hotovosti dosť, tak sme sa s predávajúcimi dohodli, že dáme polku a druhú polku do roka. Všetko sa spísalo u notára a nikomu nič nehrozilo. Pred notárom sme si určili pravidlá, penále a všetko čo sme chceli a on to spísal... Takže určite takto.
Zmluvy podpísané v kuchyni sa veľmi dlho a ťažko riešia v občiansko-právnych sporoch, tam by ste mohli čakať aj roky! tiež vlastná skúsenosť!

seemani
30. júl 2014

@bajana
@slniecko2
presne ako píše bajana, penaize banke môžete vyplatiť cez notára, k predávajúcemu sa ani nedostanú, on ich môže previesť rovno do banky

cicimotinka
30. júl 2014

Zmluvu spíšete, ale nemusíte ju hneď podpísať... my sme to robili tak, že zmluvu pripravila realiťáčka, poslala ju nám aj druhej strane a keď obe strany súhlasili, potom sme sa stretli u notára, kde sa zmluva zviazala a zapečatila, aby to bolo konečné a podpísali sme... myslím, že pokiaľ je tam notár, realitka a banka, tak tam nejaký podvod nehrozí... a notár vie urobiť depozit na peniaze, či ako sa to volá... on si ich proste nechá založené u seba a vypláca ich vtedy a tomu, ako treba...

mawka
30. júl 2014

kedysi sme to tak robili, ale asi sa nic nezmenilo. zmluva o buducej zmluve, peniaze sli rovno banke na vyrovnanie hypoteky. vlastne tak si to banka zelala, ziadne take, ze peniaze predavajucemu. potom sme mu na ucet vyplacali zvysok. potom sa spisala normalna zmluva a potom zapis na kataster. no, boli to papierovacky, ale vsetko preslo v pohode. my sme teda ale mali pravnika, vsetky tie zmluvy a "pred" zmluvy nas vysli v prepocte na cca 200 eur.
dnes by som uz bez pravnika neriesila nic.

mimla
30. júl 2014

Počas procesu, kým prebieha zápis do katastra býva na nehnuteľnosti plomba v prospech banky, predávajúci s ňou nemôžu robiť nič (napríklad predať tretej strane.)

kaktusik007
30. júl 2014

@slniecko2 tieto prispevky predo mnou - NIE !!!!

nemam cas, vecer napisem.... ak idete kupovat za hotovost a nou vyplacat jeho uver --- mate moznost sa dostat do riadnych problemov.
na streche som sa venovala tejto problematike podrobnejsie, aj nejake IPcka som pisala... preposlem ti to, okolo 20 - 21:00 sa mi pripomen, tearz musim pracovat.

je to dost zlozity problem, toto na co sa pytas. A rozhodne to nie je BEZNE.

kaktusik007
30. júl 2014

@bonaqa2013
@bajana
@seemani
@cicimotinka
@mawka
@mimla

tato transakcia nesie v sebe znacne riziko, treba vsetko poriadne zvazit.... moznosti na realizaciu je viacero, ale ako pisem v prispevku vyssie, mozem sa tomu venovat az vecer.

mawka
30. júl 2014

@kaktusik007 aha, tak potom nevie pravnik ani banka co robia a vystavuju riziku klienta? velmi sa tesim na odpoved, zaujalo ma to. 🙂

hajajanka
30. júl 2014

@slniecko2 My sme predavali nehnutelnost, na ktorej bola hypoteka. Najprv kupujuci vyplatil nas uver, banka obratom davala prikaz katastru na vymaz tarchy a zaroven isiel navrh na vklad nehnutelnosti do katastra pre noveho majitela.
Ja by som povedala, ze pri takejto transakcii sa nie je coho bat, pretoze banka si poriadne postrazi, aby vsetko prebehlo tak, ako ma. Tieto operacie su na dennom poriadku a netreba z toho robit vedu alebo nebodaj bububu. Ak by som si chcela byt uplne ista, tak peniaze prevediem zo svojho uctu v rovnakej banke ako ma predavajuci na jeho ucet a on to rovno predo mnou a pred pracovnickou banky prevedie na uverovy ucet, aby ho mohol vyplatit. My sme mali rovnako nedovercivu kupujucu. Na jednej strane to chapem, ale na druhej strane sa bezne predavaju nehnutelnosti na hypoteku, takze banky vedia co a ako.
A presne ako pise @mimla.

hajajanka
30. júl 2014

@kaktusik007 Kupa nehnutelnosti, na ktoru je uver, nesie so sebou ovela mensie riziko ako kupa za cash. Takze tu nerob paniku, ako keby sa jednalo o prvu kupu takehoto druhu na celom svete. U nas to prebehlo uplne hladko, bez problemov a uz par tyzdnov sa tesime z noveho velkeho byvania a v nasom mensom byte si uz spokojne naziva nova majitelka. Vsetko papierovo a zmluvne osetrene. Predaj sme realizovali cez sikovnu maklerku a napomocna bola aj banka.

andreah25
30. júl 2014

@slniecko2 vôbec by som nerobila vyplácanie hypotéky predávajúceho len tak v hotovosti - to teda vôbec nie je bežná prax.

Postupovala by som takto - predávajúci si musí zabezpečiť súhlas s predčasným splatením hypotéky zo svojej banky, na tomto súhlase budú uvedené všetky potrebné náležitosti na jej vyplatenie. Tento súhlas zobrať so sebou k notárovi, ktorý spracuje kúpnopredajnú zmluvu a návrh na vklad tejto zmluvy do katastra.
Peniaze na kúpu toho domu vložte do banky, kde má predávajúci tú hypotéku s tým, že na tieto peniaze bude zriadená vinkulácia až do doby, kedy má byť hypotéka predčasne splatená. Zbytok peňazí kúpnej ceny, nechajte u notára v úschove s tým, že zbytok týchto peňazí dostane predávajúci až po predložení listu vlastníctva, že je dom už napísaný na Vás.
Kúpnu zmluvu aj s návrhom vlastníckeho práva môžete po zriadení vinkulácie na tú hypo a vložení zbytku peňazí u notára pokojne odniesť na kataster. Takto je istený aj predávajúci a tiež aj Vy ako kupujúci.
Žiadna hotovosť že z ruky do ruky, dnes ani rodine neveriť.

kaktusik007
30. júl 2014

@mawka v podstate ano 😀 nesie to velke rizika a ked do toho idem, musim do toho ist s vedomim tych rizik... Ja som tak kupovala byt - da sa to. Len to chce istu davku odvahy a zachovat urcitu postupnost krokov na vlastnu ochranu 🙂

@hajajanka bezne je ze sa byt s hypotekou kupuje na dalsiu hypoteku, a nie v hotovosti 🙂 to az take bezne nie je a je tam potrebna dost velka davka opatrnosti 🙂 Uprimne, ak vasa kupujuca do toho sla s ubezpecenim banky, ze to robia bezne a je to bezny postup, mala viac stastia ako rozumu ze to dopadlo v jej prospech 🙂

kaktusik007
30. júl 2014

@hajajanka asi si to necitala poriadne --- oni kupuju byt, na ktorom je uver, v HOTOVOSTI. takze ja tu nerobim paniku 🙂
ak by na ten byt brali uver -- je to ten najbezpecnejsi sposob 🙂 ale to nie je ich pripad. Oni si peniaze pozicat nepotrebuju, oni ich maju 🙂
@andreah25 aspon niekto vidi rovnaky problem ako ja, tesim sa 😉

kaktusik007
30. júl 2014

http://www.modrastrecha.sk/forum/kupa-a-prevod/...

toto je diskusia na streche, ktorou to zacalo... este ceknem tie ipcka...

@slniecko2
@mawka
@andreah25

kaktusik007
30. júl 2014

tak v IP nic podstatne som nenasla 🙂

hajajanka
30. júl 2014

@kaktusik007 Myslim byt kupovany v hotovosti bez toho, aby na nom bola hypoteka. 😉 Mne je jasne, ako ho oni kupuju.
Stale nerozumiem, do akeho rizika isla nasa kupujuca, ked mala podpisane a odsuhlasene v zmluve, ako budu jej peniaze pouzite. Vsetky procesy (vyplatenie hypoteky, ziadost banky o vymaz tarchy a navrh na vklad do katastra) isli subezne (a to doslova). Na byte bola len tarcha za uver, ktora bola zmazana a nebol dovod, aby nova majitelka nebola zapisana.
Ludi, ktori v hotovosti kupuju nehnutelnosti, na ktorych je uver, je vela. Vela ludi ma svoje bohatstvo pod vankusom alebo predaju svoju nehnutelnost a kupia si inu.

hajajanka
30. júl 2014

@kaktusik007 A ja sa tu nebudem vyhadavat. My sme predali, kupili a mame po starostiach 😀

jankatt1
30. júl 2014

Je to tak... moj manžel pred mesiacom predával polyfunkčnú budovu, na kt, bol úver. Kupujúci vyplatil v banke úver a zvyšok na náš účet. Banka poslala na kataster návrh na výmaz...

sisaka
30. júl 2014

teraz neviem kto zije na divokom Zapade - ja, ci vy na SLovensku .... Mam skusenost s kupenim nehnutelnosti - "cash" , na ktorej bola hypoteka. Ziadne horory sa nekonali, nikomu nic nehrozilo. Vola sa to - PRAVNIK - vsetko bolo pravne osetrene od zaciatku az po koniec, vsetko prebehlo hladko - jedinou nasou starostou bol prevod penazi a podpisanie zmluvy, vsetko standardny postup, bez akychkolvek hlavybolou a stresou ci uz na jednej alebo druhej strane.

lokilonda
30. júl 2014

... túto diskusiu by som skôr presunula na www.modrastrecha.sk, lebo ti ju asi z MK vymažú, tak ako mne ... a tam nájdeš určite veľa podobných tém