Cítite zníženie životnej úrovne aj vy?
Pekný veľkonočný pondelok prajem všetkým a dávam jednu na zamyslenie.
Nechcem, aby to vyznelo ako vyplakavanie, skôr ma zaujíma, či sa tak tiež cítite.
Minule sme sa na prechádzke bavili s mužom, že ani nevieme ako, ani sme to nejak nepostrehli, kedy sa to stalo, lebo sme sa nejak prirodzene prispôsobili a teda aj chápem, že celý svet je v recesii, ale klesla nám životná úroveň.
Kedysi som nakupovala aj v yeme, teraz som tam minimálne rok nebola, autá sme menili po max troch rokoch, teraz mám staršie auto a nemienim sa ho vzdať, v zime sme chodili na tri týždňové lyžovačky plus pár víkendov, ok na toto už aj tak nie je čas, ale keď som si zrátala ceny skipasov a jedla, tak to už skrátka nedám, v lete sme chodili na tri týždne spoznavacky, karavan sme si prenajímali a chodili do kempov, potom sme už mali svoj a do kempov sme nepachli, teraz lietame lowcostami a aj ubytko berieme low cost. Do reštaurácií už ani nechodíme. Chcela by som po 12 rokoch rekonštrukciu domu, ale asi kašlem na to.
Príjmy máme vyššie (ok, minuly rok to bolo zlé, ale toto nie je záležitosť len minuleho roka), ale na účte je stále menej peňazí. Pritom jedno dieťa už neživíme.
Postrehla som to iba ja? Deje sa to aj vám?
@tilly ja som to postrehla na tom ze v potravinach som nikdy nepozerala na ceny a vzala som co som chcela a muzovi som vravela ze to menit nebudem a na jedle setrit nechcem ale teraz uz veru sledujem ceny,aj si zvazim ci vazne potrebuhem vsetko co chcem...samozrejme to citit aj na inych miestach
Zijeme si dobrou urovnou, hoci proti Tvojmu opisu je to teda nic. A napriek tomu sa necitim ze by sme klesli. A to zivime viac deti. Aj sme sa stahovali, aj daco posetrime, a zijeme si dobre a spokojne, aj na vylety chodime a aj kde tu zahranicie. A to mame uplne priemerne platy, ziaden nadstandard a "vyssie prijmy".
Tak neviem, kde sa stala chyba.
Ja chapem ze Ti chyba Tvoja uroven, ale aby niekto chodil na 3 tyzdne v zime lyzovat a potom dalsie 3 tyzdne v lete spoznavacky, aby teraz klesol na lowcosty, no ja Ti neviem. Nie ze by som neverila, ale hlava mi to neberie. Ty robis realitacku, nie?
Nikdy sme moc nevyskakovali tak mi vlastne nema co chybat..
😁ja som postrehla v podobnej téme pred pár dňami,kde si sťažovateľke písala úplne niečo iné ..tak neviem kde sa fakt stala tá chyba...
@miskakyska čo som kde písala? Ozrejmi mi to prosím, aby som vedela, kde je chyba. Dik
@tilly neklesla, lebo nikdy nebola taká vysoká. Resp. klesla mierne, na dovolenku k moru budem setrit možno 3 roky, nie rok. Dokonca som si kupila staré auto, moje prvé. A to som VŠ vzdelana, ale len učitelka....
A stále se maju moje deti omnoho lepšie než ja v ich veku, a to nechodia na dlhe lyzovacky. Faktom je, že za poslednych 20-25 rokov sa má nasa spolocnost extrémne dobre. To, co si ty vypisala, este v 90.rokoch bol vysoký nadstandard.
Je jasné,že taky luxusny sposob života nie je dlhodobo udrzatelny a kriza musí prist, tak to vždy bolo.
A nasa spolocnost krizu potrebuje, inak velmi slabneme. Kriza vychováva silných ludi, blahobyt slabých.
@tilly sekundu.. hľadám
Všímame si pri každej dovolenke ako skokovito rastú ceny. Keďže nemáme nejakú hyper super úroveň (jedna letná a jedna zimná dovolenka, obe s vlastnou stravou), tak úroveň v podstate stále rovnaká. Ale vidíme , že stále platíme viac a viac (a to skokovito) za to isté. Nie sme však s príjmom nadoraz. Neplánujeme sa týchto dvoch dovoleniek vzdať. Auto máme stále to isté už 7 r., funguje dobre, takže nevidím dôvod, prečo by sme ho menili... Aj to predtým fungovalo dobre, akurát sa nám narodilo 3.dieťa, čiže sme museli kúpiť nové kvôli kapacite 🤷. Čiže táto "výmena auta po 3/5/xy rokoch" u nás odpadá. Auto sa vymení, keď prestane fungovať.
Ja sa tiež pripájam k tým, čo vždy mali životnú úroveň, ktorú ty popisuješ ako pre vás tu nižšiu a klop klop, zatiaľ si ju stále držíme…
Jasne, kazdy normalny clovek pocitil zdrazovanie a
"Socialne istoty" od pana dobrodinca. Iba pani dochodkyna zo svidnika nie, vcera vyhlasila, ze to su simeckove vymysly. Takto to vnimaju ficovolici. Modla povie, ze sa nezdrazuje, tak sa nezdrazuje.
@tilly vcera nas stala iba krasna prechadzka v malom meste s detmi na zmrzlinu 20 Eur...a dost sme potom vecer s muzom diskutovali. Prave hladam tak ako kazdy rok iba ubytko na leto v Taliansku, a ceny su o 1/3 vyssie.
Takze ak chceme napriklad toto udrzat, tak musime najst kde a na com sa da usetrit... Manzel ma novu pracu s o dost vyssim prijmom ako predtym, avsak pri tychto cenach budeme zivotnu uroven len udrziavat v takom nastaveni ako ked mal prijem nizsi...
@es2021 presne ako ja..nikdy som nepozerala na akcie, na ceny,,keď sa ma niekto spýtal, čo stojí maslo,,pozerala som ako z vesmíru...dnes si pozriem akcie, porozmýšľam, či všetko potrebujem...
No ani v časoch keď som zarabal veľa peňazí som nežil ako vy. Teraz zarábam malo a nepostrehol som že by sa mi životná úroveň klesla . Pretože ten čo nič nemá o nič nepríde .
Mne zatiaľ nie nakoľko som nemala taky životný štýl ako popisujes som nemala. Keďže hory mám naokolo tak nepotrebuje extra zimnú lyžovačku s prespavanim plus teda lyžovanie je fajn ale preferujeme sneznice, chlap má rad Skitouren takže tam skipass nepotrebuje. Na letnú dovolenku nepotrebujeme rezort a All incl.dcére stačí bazén, chlapovi more ale nemusí to byť rovno exotika.
Na "víkendové tripy" robí vzhľadom na prácu skôr cez týždeň a stačí 3*-4* hotel s dobrými recenziami hlavne čo sa čistoty týka keďže zvyčajne tam aj tak len prespavame a kam sa dá ísť inou ako leteckou dopravou v rámci Európy nelietame. Ale teda ok nebyvame na SVK takže tá doprava je z časového hľadiska jednoduchsia
Postrehli sim to jediné v Tom že potraviny sú drahšie..
Ale to nás primelo skôr prehodnotiť či naozaj potrebujeme toľko nakúpiť a priznám často aj vyhodit
@tilly to co pises nema vacsina ludi. mozno sa treba v zivote uskromnit a ked mas pocit ze mas malo, tak si najdi lepsie platenu pracu. ake jednoduche.
a obaja pracujete? mate rovnake alebo vyssie prijmy ako minule roky?
lebo teda si zila dost nad pomery v minulosti ak ale obaja pracujete a prijmy sa radikalne neznizili nemali by ste to tak pocitovat
No hej klesla ti zivotna uroven ale mali ste ju nadstandardnu by som povedala. Aj nam klesla ale ja som na rodicaku. Sme uz 4 ale ked si predstavim ze mam dat zadovolenku 4k a viac ani sa mi tam nechce.
autorka tam my sme oproti vám úplne nič... aj keby ste nám išli oproti nemáme šancu vás dobehnúť...
na lyžovačky chodíme len po okolitých vlekoch, bazén máme doma, korčuľovať len na preukaz od zamestnávateľa, auto máme asi 5 ročné - meniť nejdeme, roky nakupujem v akciách, zeleninu si pestujeme samy.... tak ale nesťažujem si. deti zatiaľ nehladujú.
Dovolenky ste si užili na 10 rokov dopredu preto sa ti to zdá teraz oveľa horšie. My sme chodili max raz za rok na týždeň k moru a teraz pôjdeme možno každý druhý tretí rok, to nie je veľký rozdiel.
Kedysi sme mali finančné problémy, neskor pominuli.. samozrejme som si potom dovolila viac ako keď sme tie problémy mali, ale nikdy som to neprehanala a tak som dodnes nastavená, že vlastne žijem podobne či sme mali menej alebo viac peňazí.. teraz vidím že peňazí ubudlo, nejako to stále nevnímam ako extrém, len vidím že to tak je a tak sa pomaly prispôsobujem situacii..
stále rovnako nakupujem raz za týždeň v lidli (občas častejšie podľa potreby) a len teda už zase starostlivejsie vyberám čo kupim a snažím sa všetko spotrebovať - to teda vždy som sa snažila..
dovolenky a vylety máme už roky vo svojej réžii, tam sa u nás dúfam nič meniť nebude, lebo ísť na dovolenky podľa našeho gusta je niečo na čo sa teším celý rok.. (čiže či sme mali peniaze alebo nie, vyberali sme apartmany a riešili svoj program a jedlo sami - nie.kvoli financiám ale kvôli tomu že to tak máme radi)
už sme teda len okresali castost (kedysi sme šli na väčší výlet aj v zime a jeseni, to sme už prestali a nechávame si len jar a leto)
Čize ak to mám zhrnúť - vnímam že finančné je to inak a náročnejšie ako predtým, ale stále v našej rodine ešte dobre a budem sa snažiť aby sa to nepreklopilo k problémom.. tak či tak, je blbá doba...
@tilly životná úroveň sa mi neznížila,ale mesiace ušetrím o dosť menej.
Kočky, ja som vôbec nechcela, aby to vyznelo, že sme teraz niekde na ulici alebo tak, len si môžme dovoliť stále menej aj keď príjmy nestagnujú (okrem minulého roka, ale už tento rok bude dobrý a predali sme karavan, tak sa ten príjem dorovnal).
@tilly ani nie ze klesla, ale vsetko je priserne drahe, a prijmy sa tomu priamoumerne nezvysili. Ale okrem toho aj tym, ze sme vsetci starsi, mame viac rozumu a myslime aj na zadne vratka, nakupujeme a utracame s rozumom, zistujeme, ze vela veci vobec ku stastiu nepotrebujeme, a prisposobili sme sa aj situacii. Kedysi som nemala problem objednat dovolenku na Maldivoch v 5*, teraz riadne pozeram ceny a porovnavam, a zistila som, ze aj 4* moze byt rovnako dobre, lebo teraz tie 4* stoja rovnako ako 5* pred par rokmi. A nie 3-krat do roka, ale mozno len raz.
Nakupy handier-nikdy som zbytocne nekupovala oblecenie, ktore nepotrebujem, ani znacky, ale skor par veci a kvalitnych. Nekupim si trojo lacnych plaviek, ale jedny kvalitne v Calzedonii a dam za ne teraz 80 eur (pred par rokmi 40-50).
Auto-pred par rokmi ma nove auto stalo 25 000, teraz sa pri rovnakej znacke a kvalite pod 33 000 nedostanem, preto si rozmyslim, za kolko rokov to auto vymenim a to obdobie budem predlzovat, ak bude auto rovnako dobre sluzit.
Takze ano, myslim si, ze v tomto sme na tom vsetci podobne (aj ked jeden riesi dovolenky a iny nakrmit rodinu), ale nepocitujem to ako znizenie zivotnej urovne, ale skor ako novu, meniacu sa situaciu. My to nemame sancu zmenit, mozno do istej miery-pracovat viac, ale na ukor volneho casu a zdravia.
@tilly jasné,že to pociťujem a to som nikdy nevyskakovala. Mám dosť keď vidím ako týždeň, čo týždeň idú potraviny hore a hore. Najviac sa bojím budúceho roku. Končí nám fix na hypo., poplatky ide rok čo rok hore. Ešte čakám aké poplatky vymyslí táto vláda. Ak sa nemýlim chcú neskutočne zvýšiť dane za nehnuteľnosť, vraj sa to má týkať "investičných bytov, domov" no uvidím.
@lenkasarka mesačne*
akurát dnes som si to všimla....
obľúbený krém som v októbri /2024 kúpila za 12.45€
teraz už stojí 17,45€ 🙈.... takže určite isua životná úroveň dole....

Moja životná úroveň bola celý čas nízka oproti tomu čo ty píšeš 🙂