Cítite zníženie životnej úrovne aj vy?
Pekný veľkonočný pondelok prajem všetkým a dávam jednu na zamyslenie.
Nechcem, aby to vyznelo ako vyplakavanie, skôr ma zaujíma, či sa tak tiež cítite.
Minule sme sa na prechádzke bavili s mužom, že ani nevieme ako, ani sme to nejak nepostrehli, kedy sa to stalo, lebo sme sa nejak prirodzene prispôsobili a teda aj chápem, že celý svet je v recesii, ale klesla nám životná úroveň.
Kedysi som nakupovala aj v yeme, teraz som tam minimálne rok nebola, autá sme menili po max troch rokoch, teraz mám staršie auto a nemienim sa ho vzdať, v zime sme chodili na tri týždňové lyžovačky plus pár víkendov, ok na toto už aj tak nie je čas, ale keď som si zrátala ceny skipasov a jedla, tak to už skrátka nedám, v lete sme chodili na tri týždne spoznavacky, karavan sme si prenajímali a chodili do kempov, potom sme už mali svoj a do kempov sme nepachli, teraz lietame lowcostami a aj ubytko berieme low cost. Do reštaurácií už ani nechodíme. Chcela by som po 12 rokoch rekonštrukciu domu, ale asi kašlem na to.
Príjmy máme vyššie (ok, minuly rok to bolo zlé, ale toto nie je záležitosť len minuleho roka), ale na účte je stále menej peňazí. Pritom jedno dieťa už neživíme.
Postrehla som to iba ja? Deje sa to aj vám?
@tilly samozrejme, že to každy cíti jedine, že by mu radikálne stúpol plat.Pri tejto inflácii a cenách všetkého to musia ľudia pociťovať a bude to ešte horšie.Tiez som si voľakedy len tak nakúpila veľa oblečenia, voňavku len tak náušnice, lebo sa mi páčia atď...oveľa menej jeme vonku a viac sledujem či idem na kozmetiku, či pôjdeme niekde na predĺžený víkend.Prave včera som pozerala, že by sme v máji išli na pár dní niekam na turistiku, keď je predĺžený víkend ceny šialené a to nepozerám hotel, ale nižšie kategórie ubytovania.
@softiesofie a čo si myslíš, že ten apartman tam je zlatá baňa?Áno, ak by ho predali tak majú a okrem toho už maju stredný vek tak asi zarobili veď naňho nenakradli.Prave takým ludom čo mali oveľa viac sa teraz ťažko zvyká kto bol vždy zvyknuty škrtiť sa tak neznížil živ.uroven
@tilly ....samozrejme,že všetci si to všímame.Ale niektorí miesto vyplakavania prehodnotia priority,pripustia,že niekedy nevedia čo od rozkoše a rozmýšľajú čo a ako zmeniť.
Stále je ale fakt,že sa máme najlepšie ako sme sa kedy mali,máme možnosti,ktoré sme niekedy nemali a mnohí ( bohužiaľ) nie všetci sa máme lepšie ako napríklad pred 10 timi rokmi.
Áno je smutné,že nemôžeš meniť auta tak často,ako predtym a nechodiť na dlhé dovolenky ale sú ľudia ktorí by to všetko vymenili za úplne iné veci.
Skús svoje ,,trápenie" povedať niekomu,kto žije s chorobou bez možnosti zlepšenia.
Akurat teraz na Velku noc moja babka spominala, ako isiel otec kupit maso na nedelnu polievku, co bolo pol kg hovadziny, ulozil to do vedra do studne, aby bolo v chlade a z toho dostal kazdy vyvar s kuskom maska. Brat spominal,ako chodil kupovat stvrtku masla,pretoze bolo proste drahe na prijem mladej rodiny,kde bol len jeden zivitel. Z historickeho hladiska sa mame naozaj luxusne aj pocas krizy a poklesu zivotnej urovne, ktora realne prebieha. Adaptabilita. Mame menej, stale je to vsak dost. Verim,ze to bude lepsie. Su to cykly...
@tilly prepáč, že mi to tak dlho trvalo,mala som návštevu ..nejde mi cez mobil pridať link,tak len takto 👇
@miskakyska na to som potom myslela, ale ja som jej tam nepísala nič, čo by odporovalo tomu, čo píšem dnes. Pokiaľ si dobre pamätám, ale môžem si to prečítať znova, tak som jej písala, že chápem, čo myslí a ako chce žiť.
ja to napríklad momentálne nepociťujem. Ja som klesla z veľmi vysokej životnej úrovne na " mám čo robiť aby som deťom dala jesť a zaplatila všetko potrebné " . Naučilo ma to strašne veľa, pestovať vlastnú zeleninu , sadiť ovocné stromy , pozbíjať si králikarňu a slepačinec a chovať tieto zvieratá , veľa jednoduchších vecí na dome som si spravila sama pomocou videí . Vyhrabala som sa z toho a pomaly a určite mi životná úroveň stúpa. Zrejme sa už nedostanem na tú pôvodnú , ale " sral to pes " . Tento rok idem na dovolenku s deťmi do Krkonoš, budúci rok chcem ísť do Grécka k moru . Naposledy som bola na Malorke , asi pred 4 rokmi . Auto mám 4 ročné , peugeot 5208 , a ponechám si ho až do jeho " smrti ". Auto nie je majetok ,je to len spotrebný tovar.
@softiesofie prosím ťa, aký privilegovany status
@tilly vies co je najvacsia pravda? Ze ano, pre 99% ludi na celom svete sa negativne zmenili prijmy voci vydajom, ale to 1% na tom ziskalo miliardy. Tie peniaze sa nevyparia, len sa preleju inam. My s tym nic nemozeme urobit, len prehodnotit priority, prisposobit sa a mozno trochu predvidat a planovat. Ja som prvykrat kupila takmer rok dopredu letenky, su za asi 2/3 ceny, ktoru by som platila, ak by som kupila 2 mesiace pred odletom. Pri 4 osobach usetrim 1200 eur. Ak by som cakala, letela by som rovnakym lietadlom, rovnakym terminom, ale o 1/3 vyssou cenou. Na tom by zarobil niekto len kvoli mojej pohodlnosti.
a inak si nedavno pisala ze okrem tej investicnej nehnutelnosti pri mori , ste aktualne v setriacom mode lebo staviate dva domy tak potom to je asi dovod toho co tu pises ci ?
@tilly nakupuj v bežných potravinách a nie v yeme, kde aj kofola je 3x drahšia. Detto predražené mäso a snáď aj všetko ostatné. auto meniť meniť 3 rokoch? Áno, toto rovi kazdy "bezny" slovak. 🤦♀️ Kks, sa aspoň preber a nevypisuj ti hovadiny, ako sa máš zle... bud výhod peniaze na 3 lyžovačky, alebo na jedlo. Podľa toho čo je tvoja priorita, ale fakt tu nevypisuj hovadiny, ako sa máš zle 👎
Ešte čo sa týka tých áut. Kupovala som dvojročné a potom po prvej STK som predala. Tým, že som kupovala jazdené, tak to zas až taká strata nebola, väčšinou tak 1-2000 eur. Muž menil podľa toho, ako potreboval, naposledy menil, lebo potreboval väčšiu dodávku, keďže jeho autá si na seba zarábajú.
Mám takú životnú úroveň akú potrebujem nemám pocit, že sa mi znížila chodím aj do yeme aj keď tam nezvyknem robiť veľké nákupy a ani som nikdy nerobila ale niektoré produkty kupujem len tam, rovnako kupujem nejaké produkty na jedenie v Dm (oproti iným potravinám tiež majú o niečo vyššie ceny na omáčky, cestoviny, ovsené vločky...). Boli sme aj na lyžovačke, chodím aj na víkendové poznávačky už aj tento rok som bola pár krát v zahraničí...
@mamina7070 áno, ale to som si ešte neuvedomovala tie ostatné veci. Ako píšem, nebola ta premena zrazu, posledných pár mesiacov, deje sa to trošku dlhšie. To, že teraz skrtime, je trošku iné, to sa po dostavani domov zas zmení, ale k lyzovackam a pod. sa už nedostaneme.
@tilly Ale inak rozumiem, co tym myslis, tiez sa mi obcas rozum zastava, ked za mini nakup v potravinach necham 80 eur a taska poloprazdna. Preto pisem o tych historickych suvislostiach, lebo teda aspon mne to pomaha si uvedomovat, ze k stastnemu zivotu staci naozaj malo. Ale ako vravi moj syn, ked mu hovorim, ako sa v nasej oblasti mame dobre oproti polovici zeme,tak on tvrdi,ze ak sa niekto narodi do chudoby,tak nic ine nepozna a moze sa mat len rovnako alebo lepsie,zatial co bohatemu cloveku sa tazsie zvyka,ak sa mu znizi standard, lebo presne vie, o co prisiel. Jasne, ze je to zovseobecnene,ale nieco na tom je.
@tilly no holt, tak budeš chodiť do kaufkandu ako iný "bezny" slovak. Kde mas problem? A yeme vždy boli, sú a aj budú najdrahšie potraviny v BA. Žila si si nad pomery, a teraz keď stúpli ceny už na to jednoducho nemas. Tak z toho tvojho nadstandardu sa zaradis do štandardu. Ja som do yeme v živote chodiť nepotrebovala, dovolenku mame už roky zimnú, letnú, medzitým nejaké wellnesy a bezne vylety, na ktoré si nemusím prenajímať karavan. Mam na všetko, čo chcem a potrebujem.
Ja ani netuším čo za obchod je yeme 😂😂😂😂
@tilly ale tak proste musis prijat nejake kompromisy, napr v yeme kupuj len napr kvaskovy chlieb (alebo si dopln nieco ine) a ostatne kupuj inde
proste kto vysoko lieta nizko pada preusporiadaj priority a hlavne sa skus v pokoji a v pravde pozriet do svojho vnutra ci toto znizovanie ziv urovne nie je len zastupny problem pre napr zly vztah s manzelom ktory bol tymi super moznostami predtym prekryty lebo zjavne to znizenie volyva aj na neho
Ja zijem zivot na sinusoide, chvilu je horsie, chvilu lepsie, beriem to ako fakt. Aktualne nejaky extra prepad nepocitujem, v akciach som nakupovala vzdy, vedela som pockat na vypredaje, lebo nie som ochotna zarobene peniaze minat tam, kde nemusim, radsej ich usetrim - prave kvoli tej sinusoide.
A neda mi nespomenut konkretne to Yeme - ja osobne ho vidim ako dost pozersky koncept, ktory okrem pocitu "ja na to mam", neprinasa v zasade nic ine. Preto aj keby som mala neobmedzeny rozpocet, nenakupujem tam. Parkrat som tam na skusku kupila ich pecivo, a teda ziadny zazrak sa nekonal.
@cafelatte kde v zahranici mate tie apartmany? Ja sa tiez zamyslam nad nejakym, len neviem ci Spanielsko/ Portugalsko alebo nieco blizsie.
Kolegyna uz kupila druhy apartam v Lisabone, na pla,i. Fici jej to na airbnb.

@tilly Neviem preco mam pocit, ze jediny kto tu viri zlu naladu si ty. Z tvojho privilegovaneho statusu, majitelky nehnutelnosti v Spanielsku (oprav ma ak sa mylim)...atd.
Ludia v SR ziju v hladovych dolinach, nemas ani paru o tom cim si musia taketo rodiny denne prejst. Si trapna.