Cítite zníženie životnej úrovne aj vy?
Pekný veľkonočný pondelok prajem všetkým a dávam jednu na zamyslenie.
Nechcem, aby to vyznelo ako vyplakavanie, skôr ma zaujíma, či sa tak tiež cítite.
Minule sme sa na prechádzke bavili s mužom, že ani nevieme ako, ani sme to nejak nepostrehli, kedy sa to stalo, lebo sme sa nejak prirodzene prispôsobili a teda aj chápem, že celý svet je v recesii, ale klesla nám životná úroveň.
Kedysi som nakupovala aj v yeme, teraz som tam minimálne rok nebola, autá sme menili po max troch rokoch, teraz mám staršie auto a nemienim sa ho vzdať, v zime sme chodili na tri týždňové lyžovačky plus pár víkendov, ok na toto už aj tak nie je čas, ale keď som si zrátala ceny skipasov a jedla, tak to už skrátka nedám, v lete sme chodili na tri týždne spoznavacky, karavan sme si prenajímali a chodili do kempov, potom sme už mali svoj a do kempov sme nepachli, teraz lietame lowcostami a aj ubytko berieme low cost. Do reštaurácií už ani nechodíme. Chcela by som po 12 rokoch rekonštrukciu domu, ale asi kašlem na to.
Príjmy máme vyššie (ok, minuly rok to bolo zlé, ale toto nie je záležitosť len minuleho roka), ale na účte je stále menej peňazí. Pritom jedno dieťa už neživíme.
Postrehla som to iba ja? Deje sa to aj vám?
@tilly neviem ci je to znizenie zivotnej urovne ale prestali sme kupovat blbosti. Podla mna to je skor vekom.
Menej kupujem oblecenie, dekoracie, napr. kvety kupujem trvalky a sadim do zahonu nie do kvetinacov, muz kupuje menej sladkosti a vselijakych pochutin. A usetrime citelne viac ako predtym.
Decka su uz dospele, este studuju ale vydavky sa nam nezvysili. Obe deti su doma a ciastocne si uz platia niektore veci same z brigad. Su skromne, nemaju vysoke naroky.
@tykat presne aj ja tak - uz nepotrebujem mat kazdu sezonu x novych veci, nepotrebujem byt kazdy vikend na vylete za stovku. Este pred par rokmi sme na vylety minali majland. Teraz nam staci prechadzka po lese ci po meste bez potreby posedenia v nejakej reste. Menia sa priority.
@chiara_elle ahoj, keby som kupovala v Európe tak Španielsko, Portugalsko, Kanare sú všetko dobrá voľba..my máme mimo Európy.. ale zvažujeme aj Kanare, Tenerife alebo Grand C...to máš všetko do cca 5 hod. let.
@fadama ja tiež nie🤷
@chiara_elle my máme v Španielsku. Keby si chcela viac info, kľudne píš.
@bu_bu_bubak no, práve tie ceny potravín riešim. Dovolenky sme zas luxusné nemali, len časté
no ja co pocitujem tak narast cien hlavne pizza, zmrzlina...ako tu uz bolo spomenute...Kino listok + nejaky snack k tomu 50e pre dvoch. 4 Roky dozadu sme to vedeli dat za 20. Prestali sme kupovat sezonky do aquaparkov pokial stali 99e na osobu sme kupovali, teraz 280e na osobu ale vzdy sa najdu ludia, ktori to kupia lebo sa to este stale oplati. Vyuzivam ubytko apartmany, lacnejsie hotely pri poznavackach. Niektore destinacie chodime bez cestovky lebo aj sluzby cestoviek sli hore...Obmedzili sme vylety, lebo sme chodili naozaj casto, teraz tiez chodime casto ale vela do prirody co je zadarmo. Dovolenka na Slovensku nas niekedy vysla okolo 1000e teraz uz cez 2000e. Zahranicie sa este da najst aj lacnejsie takze viac vyberame . A tiez ojazdene auta sli hore, ked mi minuly rok uplne umrelo auto tak som len oci otvarala. Nakupy v potravinach my sme vela vyhadzovali a prehanali teraz sa snazime tak aby sa to vsetko skonzumovalo
Samozrejme veď máme najnižšie platy v Európe a najvyššie ceny... Veľa ľudí ledva vyžije a nie, že nemá na štyri dovolenky. Dobré ráno 🙄
Nepociťujem vôbec nič. Celý život som žila skromne,tak som bola vychovaná a tak žiť aj budem naďalej. Som spokojná.
Mňa vie pobaviť ako veľa ľudí nevie ani nie čítať s porozumením, skôr nevie vycítiť tú myšlienku čo je za otázkou. Asi by bolo vhodné použiť teraz populárne slovo "navnímať" o čo autorke ide. A preto sú tú tie agresívne odpovede v štyle, že čo sa autorka sťažuje, že si žila nad pomery....bla bla bla. Mňa najviac zarazaju ceny potravín, vždy som sa pozerala na cenovky, aj keď to nemusím robiť, ale teraz mi to už príde šialené, vzhľadom na výšku priemerneho platu v SR.
@tilly my žijeme nadštandardne, aj životnú úroveň mame vyššiu, a tiež si všímam, že to postupne znižujeme. Mame dva príjmy, z ktorých poplatime co treba, 500€ sa odloží na sporenie a 500€ na poducet ktorý máme na výlety a dovolenky. Z tých peňazí potom berieme keď cestujeme. A poviem príklad - pred troma rokmi sme s usetrenych peňazí na cestovanie vedeli ísť aj na 5/6 výletov za pol roka, teraz ideme na tri. Na Slovensku myslím. Postupne z tých nárokov ubúda, ale zas mame dieťa, pribúda viacej výdavkov atď..
Ale je mi jasné, že sú ľudia ktorí žijú omnoho horšie a ťažšie ako my. Len píšem náš pohľad.
@bu_bu_bubak Zdražovanie pociťujú najmä rodiny s deťmi. Lebo im jedlo, oblečenie, obuv, lieky, položky v školách (knihy, pomôcky, exkurzie atď), cestovné a ďalšie položky skrátka platiť treba, Niečo sa dá z druhej ruky, ale väčšina položiek nie. Preto bežní ľudia pociťujú zdražovanie a reálne znižovanie úrovne života aj pri šetrení.
našťastie mám vyššie príjmy, tak nie. Ale je to rozdiel, napríklad 2019 prezutie pneumatík 30 eur-2024 70 eur, veterinár 2024 25 eur-teraz 45, opaľovacie krémy a celkovo kozmetika a drogéria išla hore o 30-70 percent a potraviny ani nevravím. Jediné čo som obmedzila sú výlety mimo okolia, lebo to nejde ísť niekde na 6 hodín a dať na benzín 30 eur, 15 eur za vstupné, 20 eur vstupné, ísť sa potom niekde najesť a dať 25 eur za jedlo lacnejšie a pomaly stovka padne za menej hodín ako tú stovku reálne zarobím. Teda ideme na jednu letnú dovolenku a už len občas kino, jarmoky v okolí 20 km a turistika v okolí 20 km, žiadne Tatry na otočku a tak.
mne nič nekleslo a dúfam že ani neklesne ale my nemáme deti😉
@klara546 ked si zila skromne a stale zijes. Nepocitila si zdrazovanie okolo seba? Ved potraviny isli hore pre vsetkych, spotrebne veci, drogeria tiez.
Cena sluzieb sa moze lisit. Ja som minuly rok platila u kadernicky 50, Kamoska na vychode 25. Tento rok je to 75. Nechty boli 25, uz su 28. Pedikura tiez 5e. A tosu veci co chodim pravidelne.
@april171 to clovek ma chodit len z prace domov a suche rozky hryzt?
Vraciame sa k dobe ked ludia makali na pznskkm a vsetko odovzdali panovi. Ved to danovo odvodove zatazenie je brutalne. My si mame urahivat opasky a hore len rozhadzuju, ved plankton sa vyzbera. Este nejaku dan za vzduch im dame a oni sa uskromnia.
Kazdy musel zvysovanie cien a stagnaciu platov pocitit a este pociti. Ved tie vyssie dane si zssa zaplati len obycajny spotrebitel.
@tilly moja zlata, žila si si nadpomery. Takto si nežijú ani vo Švajčiarsku. Nad čím vlastne vyplakavas.
@deti95060810 ak ty ich nedobehnes neviem co my potom , to aby som sa aj zle cítila (našťastie sa tak necitim) aj ked nikdy sme neboli na lyžovačke ani sa lyžovať nevieme, auto ma 25 rokov a bazén nemáme keďže bývame v paneláku 🙂
@mandzula ked idem voliť, tak porozmýšľam komu ten hlas hodím. Nepočúvam reči, ale pozerám na konkrétne činy.
Okrem toho, ústava mi zaručuje možnosť zhromažďovať sa, protestovať... Dať najavo, že sa mi nepáči, čo moji zástupcovia robia. Ale my tu budeme vzdychať a zas si len tých istých klamárov zvolíme.

Ja uz roky nezijem na vysokej nohe a realne som ani nikdy nezil. Za zivot som poznal ludi ktori mali peniaze a mnoho z nich stastnych veru nebolo. To cloveku hned zmeni perspektivu.
Luxusne dovolenky, oblecenie, 3 auta pred domom mi vobec nechybaju. Spolocensky ci sportovo sa viem vyzit aj bez toho aby to muselo stat vela penazi.
Ja si myslim, ze zdrazovanie pocituju hlavne ti, ktori si zili nadstandardne. Za blahobyt povazujem ked clovek moze ist do potravin a neriesit ceny potravin. Vsetko ostatne je uz len peacocking a predbiehanie sa kto ma viac.
Majetky nenahanam pretoze do hrobu to nevezmem takze ja osobne nepocitujem akesi drasticke znizenie zivotnej urovne. Sucasne zdrazovanie samozrejme neschvalujem 🙂.