Cítite zníženie životnej úrovne aj vy?
Pekný veľkonočný pondelok prajem všetkým a dávam jednu na zamyslenie.
Nechcem, aby to vyznelo ako vyplakavanie, skôr ma zaujíma, či sa tak tiež cítite.
Minule sme sa na prechádzke bavili s mužom, že ani nevieme ako, ani sme to nejak nepostrehli, kedy sa to stalo, lebo sme sa nejak prirodzene prispôsobili a teda aj chápem, že celý svet je v recesii, ale klesla nám životná úroveň.
Kedysi som nakupovala aj v yeme, teraz som tam minimálne rok nebola, autá sme menili po max troch rokoch, teraz mám staršie auto a nemienim sa ho vzdať, v zime sme chodili na tri týždňové lyžovačky plus pár víkendov, ok na toto už aj tak nie je čas, ale keď som si zrátala ceny skipasov a jedla, tak to už skrátka nedám, v lete sme chodili na tri týždne spoznavacky, karavan sme si prenajímali a chodili do kempov, potom sme už mali svoj a do kempov sme nepachli, teraz lietame lowcostami a aj ubytko berieme low cost. Do reštaurácií už ani nechodíme. Chcela by som po 12 rokoch rekonštrukciu domu, ale asi kašlem na to.
Príjmy máme vyššie (ok, minuly rok to bolo zlé, ale toto nie je záležitosť len minuleho roka), ale na účte je stále menej peňazí. Pritom jedno dieťa už neživíme.
Postrehla som to iba ja? Deje sa to aj vám?
@klementinka58 hej, aj tie jazdené autá išli strašne hore. Syn chce predať svoje a kúpiť druhé a napriek tomu, že má na 19 ročného celkom slušný príjem, nevie si kúpiť auto, aké chce...
mne nejde do hlavy ze syn musel ozeliet stuzkovu a vy si chodite na zahranicne dovolenky, mate apartman pri mori x aut atd
ako na zaciatku mi to este prislo take ok ale cim viac pises ja prestavam chapat mas dve deti ( z toho jedno sa zivi same) dvaja pracujete a syn musi ozeliet stuzkovu ? Sama by som trvala na tom aby isiel mozno by som si nekupila tretiu stvrtu jazdenku ale na stuzkovu by isiel
@mamina7070 nemusel, chcel. Vyššie píšem, že si to zrátal a nestalo mu to za to. On do tej školy moc ani nechodil, mal individuálny plán
@mandzula presne. My sme napr. ako decka do 18r boli na dovolenke 1x v HR autom. Dnes je uplne bezne, ze sa s 2 detmi kazdy rok lieta k moru. Pripadne do Tatralandie na tyzden za 2000€. Nesudim, ale su to vydavky, ktore nie su k zivotu nevyhnutne. A preto mnohi ludia, aj ked sa maju naozaj velmi dobre v porovnani s tym, co bolo 20-30r vzad, maju pocit, ze si musia velmi odtrhat od ust. Pritom je to iba uhol pohladu a otazka priorit.
@tilly tak ty si si žila vysoký nadštandard ja som si toto nikdy nemohla dovoliť , ale neľutujem a je pravda , že ja som vždy pozerala na cenu v obchode a robím to stále na dovolenky nechodím len keď tak vybehnem na môj dom na dedinu kde sa páči mojej najmladšej je autistka takže veľký priestor na výbeh ale peniaze šetrím pre deti do budúcna
@mamina7070 toto sa tu ani nedá čítať, co tu ta pani vypisuje 🤦♀️
Keby napisala, ze ma postihnuté dieťa a je drahá liečba, ešte by som to chápala a podporila ju. Ale píše totálne nezmysly, ide iba o jej rozmary, nepodstatne veci ako nema na predražené potraviny a 3 lyžovačky v zime ci prenájom karavanu. A stužková mu bola dráha. Toto je fakt choreeeee
@mandzula uplne suhlasim, akurat ma to napadlo dnes ked som manzelovi ukazovala grandhotel v tatrach mali celkom fajn cenu na vikend a jemu sa to zdalo ze hotel nic moc. minuly rok sa mi to stalo ked som rozmyslala ist opat na Djerbu a tiez sa mu 5 hviezd zdalo ze slaby hotel. Pritom par rokov dozadu sme chodili do apartmanov bez stravy do Grecka autobusom. Vzdy na to spominame ako tam bolo super pritom sme si varili sami 🙂 Rokmi sa tak presmradil, ze uz nevie kam by siel...Pritom nie je ani zdaleka podnikatel....Ja sa snazim najst lacnejsiu alternativu aby sme nieco aj usetrili a nerozhadzali platy na letnu dovolenku...a leto....Pritom aj dnes sa da najst lacny apartman aj dovolenka do par eur, no nejako sme asi celkovo spohodlneli alebo ako to nazvat.
@tululu vsak alebo socializmus. Maslo neviem ci nestalo 10Kcs.
Olej 20.
Mlieko 2.
Benzin 4.
Nech boli priemerne platy 2000.
Dnes malinko menej, 1500.
Ale ceny uvedeneho 2.50, 2, 1, 1.5 .
Asi preto je aj dnes cca 10x tolko konzumu ako vtedy.
Sice mozno o 1-2% menej ako tesne pred coronou.
Snad to ako ludstvo prezijeme.
@tilly tak za mna si myslim ze pre mladych je dolezite zit v komunite priatelov a absolvovat aj taketo slavnosti
dcera kvoli korone nemala stuzkovu len odovzdavanie stuziek v triede v tom case som ja bola s covidom v nemocnici a cela trieda pekne na konci juna si urobili taku kvazi nahradu ktoru si zorganizovali a platili samy (vacsinou) a rodicov a ucitelov len pozvali
ale opakujem je to o nastaveni cloveka nie o peniazoch, ale o tom ako sa k tomu postavis a ake mas nastavenie ty vo svojom vnutri ma by ani nenapadlo sa v tvojom pripade stazovat na znizenie zivotnej urovne lebo to co uvadzas prijde vacsine ludi smiesne a hodne tak niektorych neviest z ruze
@tilly ja to tiež vidím, že v podstate udržať určitú životnú úroveň je stále ťažšie. U nás nejde tak o to, že si niektoré veci nemôžeme dovoliť, ide skôr o to, že každý mesiac je stále ťažšie odložiť si sumu, ktorú sme boli zvyknutí odkladať. Obaja s manželom mame nadštandardné platy, ale odložiť si istú určenú sumu je čoraz ťažšie. My sme v podstate dosť šetrni vzhľadom na naše prijmy, ja mam striktne vnútorne určené, koľko odložiť mesačne a veru, keď to chcem dosiahnuť, posledný týždeň pred výplatou už len tak prežívam a nič si nedoprajem. Náš sen s manželom je zabezpečiť sa dodatočne pokiaľ obaja dobre zarabame a potom vo vyššom veku zlavit a ísť na polovičný plyn. Ale ... zatiaľ čo pred dvoma-troma rokmi som šetrila v pohode, teraz je to čoraz ťažšie. Už ma to koľkokrát nebaví, ale zasa byť bez úveru a mat dostatočnú finančnú rezervu nám dáva obrovskú slobodu. Voľakedy sme dovolenkovali niekoľkokrát ročne, teraz máme jednu veľkú dlhsiu rodinnú dovolenku a potom predĺžené víkendy, proste nie je viac času, v zamestnaní človek nemá toľko voľná, ako by si prial. A hlavne, ako som spomínala, našetriť si dosť na to, aby sme mohli zvolniť, je čoraz ťažšie, takže náš sen spomaliť je stále čoraz viac v nedohľadne.
@doriiis v rakusku je tá dan taká nizka, že som sa po par rokoch zobudila, či ju vôbec platim a nasla som tuto položku vo fakture za kanalizáciu. Je to suma oveľa nizsia ako za 2 izbový byt v Bratislave (tu dan platim za rodinný dom v Rakusku). Toto sú komunistické sposoby, aby ludi zdaňovali za to, že majú investične nehnutelnosti. Naša generacia nebude mat žiadne dôchodky, človek sa chce zabezpecit a aj svoje deti, pretoze keď budú mat 20, tie nehnutelnosti budú pre nich už úplne nedostupné. Nemaj nehnutelnost, nemaj auto, nemaj nič. Je to čistý komunizmus.
A čo sa týka životnej úrovne, žiaľ, všetko ide hore, včera tu bola téma, že či sa dá mat pri 3000 eurovom prijme dve deti. Ako som pocitala, tak som pocitala, mali sme minuly mesiac oveľa vyšší prijem, neodložili sme ani euro (každý mesiac sú nepredvídateľne vydavky, napriklad som platila dietatu 270 eur za 3 mesiace krúžku, 500 eur za tyzden táboru pre dve deti, k tomu hypotéka a už velka cast vyplaty bola fuc. Každý mesiac treba niečo, raz poistka na auto, raz tamto a človek neušetrí absolútne nič a to si pamatam, že v nejakom roku 2017, som zaplatila hypotéku a ešte som z čistého platu 1200 eur odlozila 300 eur každý mesiac a žila si nadpomery (reštaurácie každý deň, kabelky, značkové oblecenie atd)
@tilly mame rodinu napriec zemegulou. Odvsadial pocujeme rovnaky krik a presne to, co popisujes. Nikde nenarastli platy oproti cenam, ktore idu do vysin- ako kde a ako za co. Niekde sa zvysili zdravotne poistky, niekde dane, niekde sluzby, niekde potraviny a niekde zakladne potreby. Uz len taky priklad, pred troma rokmi stali letenky k svokre pre 5 ludi 2500, momentalne by nas stali od 5000e vyssie.🙄🙄takisto hlavne stravovanie mimo domu ide u nas do priam astronomickych vysin- all you can eat u cinanov/mongolcov/vietnamcov na osobu 35-45e a bez pitiva😵💫😵💫😵💫😵💫Pred rokom sme platili 25e, pred dvoma 18e....Uz len take blbe menu v mekaci, z coho sa ani nenajes a bum 11,99....
@hankab na dobre sa ľahko zvyká a začneš to povazovat za štandard
@tilly No s autom je to ťažké, mám 10 ročné a ľutujem že som 4-5 rokov dozadu nemenila ked to išlo a ceny nových boli prijateľné a mohla som mať aspoň teraz o 5 rokov novšie auto. Ale bola som spokojná, že však vymením o pár rokov a teraz dať 25 000 eur za nejaké obyčajné auto mi príde veľa. Nevidím reálne kúpiť ani tento rok, ani o dva ani o tri, len sa budem modliť aby mi to moje vydržalo.
@tilly zatiaľ necítime pokles životnej úrovne, ale my sme fakt vždy nakladali s peniazmi s rozumom. Minule som tu čítala ako ženy majú 20-30 kabeliek. Áno, ak niekto takto pristupuje k nákupom, môže to cítiť. Potraviny sú dosť drahé, ale my nemáme problém mať špagety aj na tri dni.
@marsmykkok z týždňa na týždeň rastu cien áut...
@marsmykkok ja som na tom podobne. Moje auto má 12 rokov a nechcem ho meniť.
@zmrzlinka2021 20-30 kabeliek nechápem ani ja, to som nemala ani v čase, ked sme mali najvyššie príjmy. Mám základné, čo potrebujem.
@marsmykkok pred 6-timi rokmi som kupila uplne novy Outlander, asom velmi rada, ze som tak urobila.
Teraz chceme kupit pre manzela nove auto, on ma starsie, ale nebude fungl nove z fabriky, ale cca 1 az 2-rocne, bohuzial...sledujem autobazary v Spain na pevnine a uvidim, ci nieco vhodne najdem
🍷🍿
V tejto téme krásne vidieť koľko žien nevie čítať s porozumením 🥴

@tilly stuzkova bola draha vzdy, zbieralo sa na nu od prveho rocnika SS, rozdiel je len v tom, ze kedysi si nikto z nas nevedel ani len predstavit, ze by nebola. Dnes uz aj tato tradicia upada, deti maju kopu inych prilezitosti, mnohe sa teda na stuzkovu vybodnu. Kedysi sa vobec neriesilo, ci bude, brala sa ako fakt, dnes sa hlasuje, ci vobec, a nie primarne pre financne dovody, ale preto, ze straca cveng.