icon

Čo robiť, ak nemôžem pracovať na dôchodok?

7. feb 2025

V poslednej dobe mám také myšlienky, lebo vyhliadky do budúcna sú také že nevidím svetlo na konci tunela.
Aby som vysvetlila...pracovala som asi na rodnú zmluvu asi 6;rokov a to asi tak všetko čo mám odrobene. Potom jedno dieťa, druhé a s tým som furt doma aj keď ma už 9 rokov...je druhak ale na domácom vzdelávaní...nerobím to zrovna dobrovoľne, lebo malý má adhd, v škole to nedáva, rýchlo sa pretazi, potom je zlý, odchádza zo školy...proste musí byť stále pod dozorom , chodí len na pár hodín týždenne...jasné na nič nemám nárok z úradu, špeciálna škola nieje pre neho keďže intelekt má v norme. Je to s ním ťažké, ale doma sa naučiť vie ...len musí byť v pohode...vyhliadky do budúcnosti nie sú ružové...preto sa pýtam, ak s ním budem musieť byť doma až do neviem kedy ...ako si ja odrobim roky na dôchodok, čo bude so.mnou...teraz mám 44r, ak s ním budem musieť byť doma ešte nejakých minimálne 10 rokov .. bože...toto je na zblaznenie
Teraz nás živý samozrejme manžel, chudák robí od nevidím do nevidím ako živnostník ale inak sa to nedá...

david1202
8. feb 2025

Vzdelavaj za a skús nejakú profesiu ktorá sa robí z domu...inak to budeš mať úplne ťažké ...ešte sa nebavíme ak by sa nedajbože niečo stalo...nauč sa investovanie , hocičo niečo čo ťa môže baviť alebo ti zarobiť peniaze...ja som sa naučil popri robote denne obchodovanie na burze ..občas zarobím 100€ za deň ,občas nič ...ale treba sa vzdelávať a niečo skúsiť ..

autor
8. feb 2025

Jasné že má syn diagnózy, navštevujeme veľa odborníkov, aj psychiatra aj neurológa, aj klinickú logopediu, všetko máme podchytené cez cpp v škole. Veď bez toho to ani nejde. Ja sa tu nevyhovaram že nechcem pracovať. Čo by som zato dala keby môžem spokojne chodiť do roboty...
Ale ďakujem za tipy...

zuzuliennka1
8. feb 2025

z toho co pises, mam nejake zmatene dojmy. tak bud ma diagnozu a teda narok na “ulavy” v zmysle spec. skola, predlzeny rodicak/opatrovatelsky,… alebo nema a teda nijaky specialny pristup nepotrebuje, len pevnu ruku a dohlad.
mam autistu, mam 36r, normalne nepracujem, kedze to nejde, tak ale robim co sa da

autor
8. feb 2025

@zuzuliennka1 má silné adhd, nks ťažký expresívny syndróm, a poruchu opozície. Pre úrady nič , pre školu všetko a v okolí 100 km žiadna špeciálna škola, ktora by ho s problémovým správaním zobrala...s touto kombinaciou diagnóz. Ja si tu nepotrebujem nič vymýšľať, ja to riešim a lepším od jeho 3 rokov kde ho zaradiť a z kade sa ho stále chceli zbaviť

mantilka
8. feb 2025

@rejka7 jedna známa vozí syna na Ťahanovce do špeciálnej školy a jej syn má adhd

zuzuliennka1
8. feb 2025

tak asistenta do skoly a ty aspon na pol uvazok do prace. nic ine nevymyslis
a ked sa inak neda, ludia vozia deti do spec. skol aj vyse 100km

lucilaines
8. feb 2025

Ja by som skusila vyuzit to, co robis. Nie je pravda, ze budes bez praxe. Mas obrovsku prax v domacom vzdelavani s dietatom s adhd. Skus mozno vyuzit ten cas, zisti si, ake vzdelanie je potrebne na pracu skolskej asistentky. Je pravdepodobne, ze by sa to dalo za tie roky co si doma, dorobit po veceroch alebo externe. Ak uz ta potom raz syn potrebovat nebude, budes mat papier v ruke, dlhorocnu prax a jednoduchsie sa zamestnas na takejto pozicii.

hatsepset
8. feb 2025

Aj v Prešove je škola pre deti s ADHD. Takú nemáte nikde?

martin96321
8. feb 2025

Nechapem,ze takí ludia ako Ty,to nemaju normalne platene ako opatrovatelky a nerata sa im to do dochodku((((

katulkagajdos
8. feb 2025

Nechcem sa tu nikoho dotknúť- sa mi paci ako si tu niekto napíše dajú mu asistenta a hotovo- len to s tými asistentmi na školách nie je take ružové ako si to niektorí predstavujú, počet asistentov je obmedzený a bohužiaľ niekedy na škole je oveľa viac deti ako reálne asistent vie pokryť tj. potom tie deti musia fungovať aj na hodine bez asistenta a to je záťaž ako pre učiteľa, tak aj pre ostatné deti v triede a o tom jednom, ktorý to sám nezvláda už ani nehovorím. Áno, môže mu napísať psychológ, krásny posudok s odporúčaniami na čo všetko má nárok, ale reálne ajtak rozhodnú len možnosti konkrétne školy.

dankagirl
8. feb 2025

@oli18 stačí 15 rokov

zuzuliennka1
8. feb 2025

@martin96321 maju. Len musi byt uzatvorena diagnoza, zdravotny stav, peciatka od mudr. Vybavit opatrovatelsky. Ale nks nie je diagnoza. Ani adhd.

adka176
8. feb 2025

Aha, v našom štáte to je tak, že kto nepracuje trebárs aj celý život dostane dôchodok vypočítaný z priemeru...niekedy je priemerný dôchodok vyšší, ako ten čo človek reálne dostane ak pracoval celý život...takže v tvojom prípade niet sa čo trápiť...suseda, ktorá vstáva na piatu, dre nočné, poobedné, sviatky, piatky, bude mať nakoniec nižší dôchodok ako ty ...venuj sa dieťaťu a o dôchodok budeš mať postarané....

gribka1
8. feb 2025

@adka176 Ak máš aspoň 15 rokov podrobných áno. Ak nie, dôchodok neberieš.

beronsche
8. feb 2025

@purple_wolf "to ze je tvoj syn citlivy je pravdepodobne len tvoje rozmaznanie a hickanie.."
No áno, ty vieš najlepšie, stačí ti pár riadkov prečítať... 🤦🏼‍♀️
A ty to zvládaš s prehľadom (čo je samozrejme super, bez irónie), každá musí.. čo na tom, že okolností a situácia sú u iných ľudí úplne odlišné..
Fakt nemám rada takéto, úplne na vode postavené, súdy.

beronsche
8. feb 2025

Autorka - chcem ti vyjadriť podporu, znieš ako rozumná žena, mrzí ma, že vám vo vašej situácii nik nevie pomôcť..
Skúsila by som sa spojiť s rodinami s podobným osudom, možno ťa v niečom inšpirujú.

katrin21
8. feb 2025

Za mna, asistent na 100% casu v skole, cize aj cez prestavky a ty pojdes do prace. Cim skor a to ti pisem ako ucitelka. Deti s ADHD je mrte, asistent vela pomoze ale musi s nim byt stale, oni robia zle hlavne cez prestavky a v druzine. A nechlacholit ss diagnozou,ale tvrdo vyzadovat aj doma pravidla a dosledne ich dodrziavat. Do buducna pre neho najlepsia deviza. Nejaku skolu a vzdelaniu potrebovat bude.

lienkashcj
8. feb 2025

Minule som čítala že v Nemecku ti stačí odpracovať min pol roka a máš nárok na min dôchodok do budúcna. Tak ak syna niekde dáte alebo niečo s nim tak ist do Nemecka a po pol roku sa vrátiť. Alebo sa na ten čas nejako vymeniť s manželom aby si aj ty mala do bucna dôchodok

lienkashcj
8. feb 2025

A synovi vybav invalidný dôchodok

gribka1
8. feb 2025

@lienkashcj Nie 5 rokov Nemecko?

pupava36
8. feb 2025

No adhd je vymyslena diagnoza. Adhd ma uz kazde druhe dieta, adhd maju aj dospeli ludia skoro cela populacia ludstva. Psycholog ked nic nezisti tak aspon takuto blbost napise ze adhd. Na tvojom mieste by som dieta nechala v skole a nech sa aj na mihalnice postavia nedosla by som pre neho, adhd nieje dovod na to aby dieta chodilo skor domov a tiez nieje dovod na nejake davky. Ten chlapec si to tam pekne vyreve lebo vie ze dojdes pre neho a tym to hasne. Zanes ho do skoly a nech si tam laskavo zostane, ucitelia su tam na to aby ho umravnili a pokial je to fakt na nevydrzanie tak je tu pedopsychiater ktory predpise dietatu lieky na utlmenie ( ci to zabera netusim, nemusela som to nikdy pouzit) .
Urcite by som si nasla pracu a ucitelka by ti uz nemohla zavolat len tak ze si mas prist pre synacika.

vevesh
8. feb 2025

@lienkashcj nie, nestaci pol roka. Na zivotne minimum musis minimalne rok zit po svojej osi na tp v nemecku, na narok dochodok 5 rokov odpracovanych na ciatsocny alebo tpp.

amy234
8. feb 2025

Ja by som mu skúsila vybaviť osobného asistenta. V prípade, môžete aj vy robiť pre vlastného syna asistenta a to by ste boli platená ako štátny pracovník. Dosť ťažko sa to vybavuje, ale keby ste to začali už teraz, tak v septembri by ste mohli nastúpiť. Aj on by bol viac v kolektíve a aj vy by ste mali zamestnanie, aj keď možno len na polovičný úväzok, aj to je lepšie ako nič.

pupava36
8. feb 2025

@amy234 toto nieje dobra volba, robit asistenta vlastnemu dietatu a osobneho asistenta nedostane dokial to dieta nema plienky. Osobny asistent je len na to aby dietatu pomohol vyzliect sa, aby mu pomohol nachystat si potreby na dany predmet ale nieje tam na to aby umravnil dieta.

krisbar
8. feb 2025

Keď budeš na dôchodku tak už bude možno úplne iný systém dôchodkového sporenia. Ak ocakavas ze ti stat ma vyplácať dôchodok tak začni platiť dobrovolne soc poistné ak nie, tak si spor sama. Odporúčam poradiť sa s nejakými fin poradcom.

oli18
8. feb 2025

@dankagirl na narok na dochodok ano, ale na vysku minimalneho dochodku nie. Po 15.rokoch vyska, aka vyjde..

autor
8. feb 2025

@pupava36 drahá pani... ako prečítala som tu všeličo, aj to že som v podstate neschopná matka ...ani veď každý to nejak vidí...ale toto že adhd je vymyslená diagnóza, tak by som vám popriala vychovávať také dieťa...
V škole sa môžu áno aj na hlavu postaviť, ale keď ho "zaženú do kúta" je ako neriadená strela ...nemôžem si predsa dovoliť aby v amoku ublížil sebe alebo niekomu...už som tak pre neho išla, rýchlo sa.pretazi a potom.to takto dopadne...a to ma aj lieky predstavte si...
Ja hľadím totižto aj na ľudí v jeho okolí aby netrpeli jeho nálady , lebo aj tie druhé deti majú právo sa v kľude vzdelávať...preto ho učím doma...
Ale to takým ako vy ťažko budem vysvetľovať čím si prejde rodič takéhoto dieťaťa...
Ale raz si nato spomeniete... Ďakujem za komentár, veď aj také musia byť, že..? 😞

katty123456
8. feb 2025

@vevesh ale má..keby mala nedajboh úraz vyjde jej invalidný...na starobný jej to zvýši priemer a pokryje neodrobene roky..už dávno si tak mohla začať šetriť..aj manžel robí v zahr nezruinuje ju to...len čím prv nech sa prihlási na dobrovoľný starobný nech jej skáču roky. A teda nemusí do prace

katty123456
8. feb 2025

@adka176 na dôchodok musíš spĺňať kritériá..odrobené/resp dobrovoľne doplatene roky..a aky taký príjem..štát ti nič nedá len tak...

vevesh
8. feb 2025

@katty123456 ten priemer🫣🫣🫣🫣ten mininalny prispevok, co bude mesacne odvadzat, jej spravi nejakych 20e- 40e plus dochodok o 20 rokov! Ak sa ho dozije a pri dnesnej 2-10% inflacii, to bude akurat tak asi rozok ci polka chleba naviac na mesiac... To radsej investovat do kvalitnej zivotnej poistky, este aj usetri...🤐