Čo robiť, ak nemôžem pracovať na dôchodok?
V poslednej dobe mám také myšlienky, lebo vyhliadky do budúcna sú také že nevidím svetlo na konci tunela.
Aby som vysvetlila...pracovala som asi na rodnú zmluvu asi 6;rokov a to asi tak všetko čo mám odrobene. Potom jedno dieťa, druhé a s tým som furt doma aj keď ma už 9 rokov...je druhak ale na domácom vzdelávaní...nerobím to zrovna dobrovoľne, lebo malý má adhd, v škole to nedáva, rýchlo sa pretazi, potom je zlý, odchádza zo školy...proste musí byť stále pod dozorom , chodí len na pár hodín týždenne...jasné na nič nemám nárok z úradu, špeciálna škola nieje pre neho keďže intelekt má v norme. Je to s ním ťažké, ale doma sa naučiť vie ...len musí byť v pohode...vyhliadky do budúcnosti nie sú ružové...preto sa pýtam, ak s ním budem musieť byť doma až do neviem kedy ...ako si ja odrobim roky na dôchodok, čo bude so.mnou...teraz mám 44r, ak s ním budem musieť byť doma ešte nejakých minimálne 10 rokov .. bože...toto je na zblaznenie
Teraz nás živý samozrejme manžel, chudák robí od nevidím do nevidím ako živnostník ale inak sa to nedá...
@pupava36 ze vymyslena diagnoza😀😀 no, jeden chlapec je u nas "stalym zakaznikom zachranky" (tak ho nazvali deti po vcerajsiom incidente). Zranil si oko na rohu tabule, rozbil hlavu na schodoch, podpalil si vlasy petardou, pichol nechtiac noznicky do stredu ruky, vcera prepchal prst cez taku malu dierku, ze mu nevedeli vybrat prst. Hasici rozrezali lavicu a sup do nemocnice. Ma len adhd, vsetko nechtiac- a to je len zoznam, kde sa jemu nieco stalo, a nehovorim o spoluziakoch a inych malickostiach, ale tak podla teba nic a vymyslena diagnoza....🫣🫣🫣
Autorka: držím ti palce, je to náročné, som v podobnej situácii, vzdelavam doma 8r s Aspergerovym syndrómom, bežná škola aj s asistentom vôbec neprichádzala do úvahy, pre nadané deti tiež nie, je veľmi veľmi špecifický. Pre dobro syna aj iných, myslím aj nás ako rodičov, je radšej doma. Ja som zatiaľ stále v "systéme", buď práca, rodičovský, práca a teraz rodičovský s mladším synom, za cca dva roky budem v takom stave ako ty, že budem rozmýšľať čo so mnou, ešte skúsim opatrovateľský. Teraz robím aspoň to, že si každý rok pošlem do 3.piliera a s manželom sa snažíme investovať. Nepíšeš ako ste na tom finančne, resp možno som iba nepostrehla, či to máte ok alebo ste na hrane, že ak by čosi mesačne ostavalo, tak s tým aspoň niečo robiť, investovať, prípadne ak nemáš dostatok odrobenych rokov do budúcna, tak platiť tých cca 250e mesačne dovtedy, kým nebudeš mať 15rokov aspoň, mala by sa tam rátať aj materská a rodičovska. Ale nie som v tom úplne zbehla, možno ti to tu aj vyššie napísali, nečítala som všetko. Si dobrá mama a robíš to najlepšie pre svoje dieťa ❤️
@tersanas ďakujem ❤️
Zvážim všetky možnosti, ktoré mi tu boli navrhnuté.
Autorka ja sama mám tiež chorého syna a viem čo prežívaš.Ak v okruhu vášho bydliska nieje vhodná škola,tak neostáva nič iné ako sa presťahovať.A tým že budete v inom okrese alebo kraji tak znovu požiadaj o opatrovateľský lebo často je to aj o tom na akých úradníkov natrafíš.Nemusíš hneď predávať dom,zatiaľ ho dať do podnájmu a z toho si financovať podnájom tam.Syn je tvoja priorita teraz a čo sa zanedbá teraz v budúcnosti sa ukáže kruto.Žiadne výhovorky typu-mám tu rodičov a ....Syn ťa potrebuje najviac na svete a keď to nepodchytíš teraz v budúcnosti sa ti vypomstí.
@katulkagajdos S tym suhlasim. To su take predstavy z krajiny jednorozcov. Moje dieta potrebuje tiez podla posudku asistenta a vysledok je taky,ze v triede je 5 deti,ktore ho potrebuju a 1 asistentka. Ked som sa pytala ako casto s nim ta asistentka sedava,tak mi povedalo,ze len vtedy,ked su ti ostatni 4 chori🤦♀️Cize realne je dieta v situacii "porad si ako vies".
Inak, ake mas vzdelanie? Totiz, nenapadlo ta robit asistenta ucitela? Nie osobneho, ale ucitelovho. Mozno by si nebola stale na skole ,kde je on, ale aj tak je to fajn aj kvoli pracovnej dobe,ze by si bola skor pri nom doma.... ak mas strednu skolu,ostatne sa da dorobit. Realne toto vidim ako cestu.
Myslím že aj opatrovníctvo napr o syna s adhd sa ráta do dôchodku. Ale obávam sa že dôchodky už o chvíľu nebudú pre nikoho.
@priscilla07 ráta sa len vtedy, keď jej schvália opatrovateľský príspevok a ten na ADHD nedávajú.
Manžel pracuje a týždňovky v zahraničí... určite si môžeš platiť odvody. Mimochodom, ak budeš mať pozitívne hodnotenie od odborných lekárov, môžu ti schváliť opatrovateľský príspevok. To najlepšie je málo.
@katty123456 no to určite...vidím to na mojich rodičoch aké biedne dôchodky majú a celý život dreli, nočné, sviatky piatky....a sused alkoholik nikde nerobil celý život a má priemerný dôchodok...do očí sa im smeje akí boli sprosti že neodychovali celý život...moja mama má dôchodok pod životným mimlmom ešte jej musia doplácať do životného minima...svinstvo v tomto štáte...a alkoholik spokojný ...aj všetci tí čo nám tu riadia štát...
Mám strednú s maturitou...a asistentku robiť..no...ja neviem či by som to dala keď mám také dieťa doma...kamarátka si to teraz robí, raz za týždeň musí ísť na pol dňa do školy...kde by som ho dala ...mne ho nikto nechce strážiť ani výnimočne nieto ešte pravidelne.
@andrea2667 manžel je obyčajný robotník, živnostník, platí si všetko sam nieto ešte mne...nevravím že si žijeme z ruky do úst, ale na vyskakovanie to nieje ..
Musím niečo iné vymyslieť...
No jedine počkať 2-3 roky, možno sa malý trochu skludni a bude môcť ísť do školy a ty do práce aspoň na polovičný úväzok. Alebo nájsť si nejakú brigádu cez víkend, aspoň trochu na prilepšenie.
@adka176 nechcem ti brat iluzie..takto to v SP nefunguje..na dochodok musis mat odpracovane roky,cize bud mal invalidny a na to dg aj odpracovane roky,alebo starobny a ja na to musis mat odpracovane roky...dokonca ani keby si bol 100%invalidom nemal obe nohy,a ale NEMAL odpracovane roky.tak ziadny dochodok nebudes mat...
@priscilla07 nie..na tuto dg nemas narok..akurat tak skola ma v papieroch ze je intergrovany
Zrejme nevies, ze specialne skoly nie su take, ktorym sa kedysi hovorilo "osobitna skola" a boli pre deti s intelektom pod normou. V sucasnosti su specialne skoly s roznym zameranim - pre zrakovo, sluchovo, telesne postihnute deti - a casto prijimaju aj deti s adhd, narusenou komunikaciou pripadne aj autizmom. Odkial si? Treba sa opytat priamo na specialnej skole, pripadne aj na viacerych. Urcite ti syna na niektoru skolu prijmu. Podmienkou byva dolozit vsetky "papiere" a odporucania z CPPP, od specialneho pedagoga, psychologa. Vacsinou nie je problem taketo dieta na skolu prijat alebo sa vedenie skoly a pedagogovia aspon snazia poradita navigovat, kam sa obratit. V Ba urcite najdes viacero specialnych skol, konkretne na halkovej je pre autistov, na hrdlickovej a drotarskej pre sluchovo postihnutych, na mokrohajskej pre telesne, na svrcej pre zrakovo, ale urcite ti aspon na jednej vezmu aj adhd dieta, pokial ma intelekt v norme a maju volne kapacity.
@zuzuliennka1 Nks nieje diagnoza ani adhd ani to ze je dieta vecne chore,ze ma slabu imunitu.......v tomto state nic nieje diagnoza.......uz len to,ze je matka na materskej by mala mat normalne platene.....mam deti a nikdy som nepovedal,ze len sa doma valas.......ved je to 3 roky 24h sluzby...... dieta ma nks......z normalnej skolky ho vystvu,lebo nezapada do tabulky........s adhd to iste.......keby radsej dali rodinam s detmi ako 500 000 statnym zamestnancom......
@hushtabushta ďakujem, tak toto všetko viem už dávno, nič nové ste mi nenapísali. Problémové dieťa na takúto žiadnu špeciálnu školu nevezmú. Sme pod dohľadom cppp, veď to je základ ...riešili sme všetky možnosti, s normointelektom len inklúzia v klasickej škole ...alebo LVS čo je vlastne "polepšovňa" pre deti s adhd ale tam je dieťa na internáte a tam by som ho nedala, a majú tam problém s pridruzenou diagnózou nks...zvážili sme všetky dostupné možnosti.
Prepáč, v škole mame deti nielen s ADHD, ale psychiatrickými diagnózami (poruchy osobnosti…) v kombinácii s inými ochoreniami. Deti normálne chodia do školy, pracujú, dokonca niektoré navštevujú aj ŠKD. Syn patrí do školy, kolektívu. Musíte hľadať vhodný kompromis. To ho kvôli ADHD chcete izolovať celý život?
Neviem, odkiaľ si. Ale minimálne krajské mesta majú školy pre žiakov s ADHD, autistického…správne Ti písali, že si ich netreba mýliť si školami pre žiakov s MR.
To je sama integracia, inkluzia, nesegragacia a nakoniec je najblizsia pomocna ruka na konci tvojho ramena.
Uz neplati povinna skolska dochadzka a povinnost statu ju zabezoecit, neda sa, nevieme, nemame moznosti, ucte si doma. A ide len o to ucenie, o formovanie jedinca kolektivom o to nejde, teda ZS doma, SS asi tiez a potom plynule na home offis🤪, ci caka sa nejaky zazrak? Ja by som chodilla po certoch, diabloch od plavcana cez grohlinga po zase druckera... aby ho vhodne umiestnili. Ako k tomu ty prides, ze synovych rovesnikov vzdelava a varuje stat od 8.do 14."hod.min a na teba nahadzu vsetky ich povinnosti a zadarmo, tak nech ta platia, ako ucitelku... Vobec si s tym nemala suhlasit. Nech stat ukaze, co vie, nielen premenovat vsetky skoly na Spojene😅a tliachat prazdne floskule. ♦️
Tí rodičia, ktorí majú zdravé deti si ani nevedia predstaviť, aké je to niekedy ťažké. To nie len tak, že si vybavíte opatrovateľský na dieťa, alebo asistenta v škole. To je trapná rada. V reále je to väčšinou takmer nemožné. Tieto deti aj rodičia sa ocitajú akoby mimo systém, nikde nezapadajú a málokto ich vôbec chápe, nie to ešte pomôže.
Ahoj, ak je strach len z toho dochodku, tu ti pomoze jednoducho zacat na ten dochodok setrit. Sama. Moj manzel napr. dobrovolne neplati odvody, pretoze aj tak z toho nic nema a mat nebude. Informacia, ze na nase dochodky stat mat nebude sa uz ani nezatajuje, a je to tak. Investujte s muzom radsej tych 250€ mesacne do etf fondov (EIC, Finax) a pripravite sa dochodok sami. Mozes skusit po veceroch editovat clanky napr, na profesii bolo par ponuk a co zarobis, investuj.
@martin96321 ja viem ako to funguje mne to vysvetlovat nemusis, mam dieta s pas.
ale nks naozaj diagnoza nie je, je to narusena komunikacna schopnost, v ramci ktorej su diagnozy napr. dyslalia, vyvin. dysfazia, zajakavost…
ale vraciam sa k tomu, co pisem - treba skole dolozit papiere z cpp, ze dieta potrebuje ivvp a hladat, riesit.
@zuzuliennka1 Ja som Ti to nechcel vysvetlovat a uz vobec nie poucovat. Len nechapem ze vsade sa pise a rozprava o inkluzii o zaclenovacom procese ako na to dostavame od unie miliony......a realita na slovensku.......miliony niekto zas udrbe a na matky s detmi sa vyseru
@palicka nerozhodla som sa dobrovoľne

@pupava36 ak nepride do školy rodič po dieta v amoku, tak sa vola záchranka, ak by bolo takýchto incidentov viac, posunie sa vec sociálke. Ani v škole nebude nikto trpieť dieťa s problémami. V bežnej škole a nikto si nevezme na triko, že niekomu ublíži.