icon

Čo robiť, keď investície v EIC a Finaxe klesajú?

3. apr 2025

Ahojte, rozmýšľam nad výberom. Investujem EIC a Finax, išlo to riadne dole. Ešte stále som v +, ale každý deň je to menej a menej, rozmýšľam nad výberom.
Vyberali ste niekto, alebo čakáte a nakupujete dalej.
Nebojíte sa, že o to prídete, keď je situácia taká aká je?

oliviakatka
3. apr 2025

Určite nevyberaj keď je to nízko, všetko teraz kleslo, pracujem s financiami, ja som teraz dala mimoriadny vklad 🫶🏼 a nakupujem ako doteraz, vlastne mám trvalý príkaz a neriešim. Investovanie si vyžaduje dlhodobý horizont

rooskoliv
3. apr 2025

nakupujem viacej, ako doteraz

martinka13
3. apr 2025

No tak teraz sa hlavne kupuje a nie predáva

melanta
3. apr 2025

Ak si rozumný investor, tak predávaš keď je to hore, kupuješ, keď je to dole. Takže záleží, či chceš názor rozumného investora alebo takého, čo tomu vôbec nerozumie a robí to presne naopak.

hellwant
3. apr 2025

Autor, prave pre toto na Svk clovek co investuje( nemyslim profesionalny investor, ale clovek co odklada na dôchodok, ci ine veci) nevie zarobit vela. Vzdy zdrhne, nedokaze udrzat emocie, odoredava ori poklese a naskakuje, ked vsetko rastie a ma z toho maly zisk. Casto aj preto, ze navali do toho vsetko a potom nema a potrebuje , namiesto toho aby navalil iba to, co si môze dovolit stratit. Ked odpredam ja- nezalezi, ci rastie ci klesa trh- tak iba z rezervy, co je na to urcena a iba ked vazne potrebujem. Z portfolia Budovanie bohatstva ani cent neodpredam.

angela85
3. apr 2025

Ja tam mňa financie ktoré súrne nepotrebujete.treba to tak brať. Investuje pravidel iba vyše sto eur. Treba vydržať. Určite by som neinvestovala peniaze,ktoré mam ako rezervu. Mám rôzne sporenia. Menej výnosné ale s väčšími investíciami a stabilné. Rezervu mám väčšinou n a termináku s garantovaný úrokom a potom toto menšie investovanie do fondov. A malé krátkodobé sporenie a na vedľajšom účte s mizivym urokom

marhulka13
3. apr 2025

Ja tiež teraz nakupujem, nie predavam

sweet20
3. apr 2025

Emocie pri investovani musis dat bokom, ved teraz sa vo velkom nakupuju... urcite to nevyberaj... ved by si prisiel o peniaze

petamich
3. apr 2025

Nic, prave preto je pri tychto typoch investicii investicny horizont dlhy, aby v pripade poklesu (a o cyklicky naozaj byva), stihli tie investicie opat stupnut.

Teraz je prave cas na nakup, nie na predaj.

matusformanek
3. apr 2025

Investujem roky a som pomerne skúsený. V poklese treba dokúpiť. Treba však tomu rozumieť. Investujem cez finax, xtb aj interactive brokers

zic
3. apr 2025

Toto je ze uplne prvy bod v investicnom manuale... preco by niekto preboha vyberal, ked su trhy dole... mas nakupovat... minule som cital super hlasku... vypredaj na trhoch je jediny vypredaj, kedy ludia s krikom utekaju (a predavaju), miesto aby nakupovali (ako to byva, ked je akcia / vypredaj v obchode)... velmi sa mi to paci... presne to ukazuje realitu... nechapem... jedinecna sanca, aka zase dlho nebude... po dlhych rokoch sialeneho rastu sanca dokupit lacno...

hellwant
3. apr 2025

@zic este by som dodal, ak Trump bude takto vyvadzat, môže to byt po hypokrize od 2008 zas viacrocny pokles. Covid aj zaciatok vojny sa rychlo spamätali. Cize dlhsie moznost kupovat v zlave. Uvidime, fakt ani srnka netusi, co sa bude diat.

tomast84
Odpoveď bola odstránená
melanta
4. apr 2025

@tomast84 skúsený maklér si založí profil na MK a ide porušovať pravidlá? Aspoň si skontroluj text po sebe a oprav chyby.

zic
4. apr 2025

@hellwant presne... ale toto "vyriesi" DCA (postupne dokupovanie)... V kazdom pripade je to smiech cez slzy - predavat, ked to klesa... vobec ten dovod na to.. ked je investovanie dlhodobe je absurdne.

zero1
4. apr 2025

pokles akcií je jedinečná priležitosť nakúpiť ich lacnejšie. povedz mi čo máš z toho že by to teraz stúpalo? veď tie peniaze nebudeš vyberať najbližších 30 rokov. Ak ťa to stresuje tak si stav účtu nepozeraj. vyhýbaj sa aj správam ohľadom toho. a ďalej vkladaj pravidelne.

michal711
5. apr 2025

Tomu sa hovorí mi finančná negramotnosť

vieramikloskova
8. apr 2025

@oliviakatka aj covit bol a išli dole ale teraz brutálne 🙈

vieramikloskova
8. apr 2025

@hellwant .no práve 🙈

oliviakatka
8. apr 2025

@vieramikloskova verím že o pár rokov budeme v dobrom spomínať na toto obdobie 😁 mám klientov ktorí spanikárili a písali mi že chcú vyberať kým sú zatiaľ v pluse, namiesto toho som ich presvedčila na mimoriadny vklad. Chce to len chladnú hlavu 🤌🏼

vieramikloskova
8. apr 2025

@oliviakatka no tiež uvažujem že to vyberiem 🙈 ja už sa blížim do mínusu

sikra11
8. apr 2025

to máš ako black friday ;) nič nevyberaj, nestresuj, práveže ak máš voľné prostriedky, tak zainvestuj.

sweet20
8. apr 2025

@vieramikloskova urcite nevyberat

michal711
8. apr 2025

Včera mi prišla výplata páska a dnes mala prísť výplata. Naštastie neprišla a pride až zajtra. Trhy dnes urobili krásnu otočku a zajtra si za 1000$ kúpim podhodnotené firmy 🙂

zic
9. apr 2025

@michal711 tak si to asi nestihol... dnes Trumpeta pauzol cla na 90 dni... asi s kamosmi uz nakupili co chceli...

matusformanek
10. apr 2025

v poklese treba dokupovať, vždy ked je cash k dispozícii. nečasovať, nestažiť sa trafiť dno. Trhy včera/dnes dali +10% behom sekundy, to je priklad toho, že čakať sa neoplatí. V žiadnom prípade nepredávať investície v strate, nikdy. zavrieť oči, nepočúvať katastrofické scenare a dodržiavať svoju strategiu. Človek však má stále tendenciu hľadať skratky a špekulovať. Nerobte to. Dobré investovanie má byť nudné! nemá vás budiť zo spánku. kto vydrží, ten získa na konci horizontu poriadnu odmenu...áno, za nudné investovanie býva najlepšia odmena

michal711
10. apr 2025

@zic stihol som nakupoval som hneď po otvorení trhu 🙂