icon

Čo robiť po päťdesiatke až do dôchodku?

22. jún 2024

Dnes sa tak zamyslam, ze aka to je skoda, ze sa zvysuje dochodcovsky vek. Ja som si uz svoje odrobila. Prve dieta som mala v 41tke, druhe v 44. V 47cke som bola pol roka na najvyssej podpore vdaka radam, ako sa dosiahne najvyssia podpora. A od vtedy som na platenom predlzenom rodicaku, tiez vdaka radam, ze treba skusit ked je dieta casto chore. To budem az do 50tky. Mladsie dieta chodi do skolky, ked chce, kedze som doma, ja dostavam 530 eur rodicak. Pre niekoho malo, ale byt mame splateny, muzovi vyhovuje ze ma navarene atd. Dobre si zijeme. Muz pracuje, ja sa staram o domacnost. V minulosti by som uz len 3 roky od 50tky robila a dochodok. Ale predlzili dochodcovsky vek. Taka skoda. Co ja budem este od 50 do 63 robit?

Strana
z2
prasiatko30
23. jún 2024

@viestta nnevesta sa postara vsak na to su tu😂😂😂😂

stanulienkat
23. jún 2024

Autorka-ved mas odpracovanych len 23 rokov. Trochu malo, nie?
Zoberte si, že priemerný vek človeka sa neustále zvyšuje, máme lepší život, kvalitnejšie potraviny, stále lepšie si žijeme a tým sa nám predlžuje aj priemerný vek. Ludia sa bežne dožívajú deväťdesiatky. Nemôžte chcieť aby sa štát o vás staral do 20-25 kým začnite pracovať, potom odpracujete 20 rokov a štát vám má davat dôchodok ďalších 50 rokov? Veď matematika nepusti- keď sa človek bežne dožije 80- 90 rokov a vy odpracujete len 35, alebo 40 rokov, stále má ten štát na vás výdavky oveľa viac ako vy odpracujete. To, ze sa predlžuje priemerný vek odchodu dôchodku je úplne logické. Samozrejme, že to musí mať nejaký rozumný strop. Ja v mojej práci mám okolo seba veľmi veľa pracujúcich dôchodcov a nepracuju kvôli tomu, že by nemali z čoho žiť. Ale kvôli tomu, že sa chcú cítiť užitočni a práca ich baví. Na druhej strane, keď niekto celý život pracoval za minimálnu mzdu, nemal vzdelanie, robil načierno, idrbaval stat a aj nas obcanov... tak si ten minimálny dôchodok asi aj zaslúži. Ale tých ľudí je veľmi málo, nepoznám dôchodcu, ktorý by strádal a nemal by slušný život.

matab19
23. jún 2024

@viestta nie je pravda,dostane minimálny dôchodok...garantovaný štátom...čo je často viac...ako dostane dôchodca,čo pracoval celý život

stanulienkat
23. jún 2024
rina25
23. jún 2024

@stanulienkat Len taký malý detail že 80-90 rokov sa dožívajú ľudia čo išli do dôchodku 53+, max.chlapi išli v 60-ke. To znamená že si ten dôchodok aj užili. Naša generácia pôjde do dôchodku? To ešte nevieme, už teraz je rozdiel 10 rokov pri odchode. Takže 😥

stanulienkat
23. jún 2024

@rina25 Moja babka v minulosti isla tak do dochodku a zomrela 70+. To s tym nema vela spolocne. Za sociku nebol vyber tolkych potravin, ani sme nemali tak kvalitny zivot a moznosti.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
hellwant
24. jún 2024

@stanulienkat Rozumne pises, inak preto treba imvestovat.1, 2 a 3 pilier zabezpecia taky dôchodok, ze budes mat poplatene vodu,energie, lieky a stravu( aj to asi budes musiet akcie na potraviny sledovat a aj vdaka tomu, ze nenechali v 2 pilieri tych 9%,, viem, ze to skodilo 1 pilieru ale z neho dobrej cesty von nie je, iba menej bolestivej, je to pyramida). Ale viac nic.
Ak by mladi aspon od 25 investovali, idu do VLASTNEHO dôchodku uz medzi 57- 62 v zavislosti od vyvoja trhu, ci ich praca bavi, ci ich priorit v rodine- pomôzu s vnucatami a dceta, ci nevesta nevymeska tolko z prace, co jej pomôze ku osobnemu rozvoju a stacilo by im na socializaciu- velmi dôlezite obzvlast pre dôchodcov pcit potreby, komunikacia, predlzuje to zivot- robit niekdev 4, ci 5 hodin.

Strana
z2