icon

Čo robiť pri neuhradení dane z predaja nehnuteľnosti?

14. júl 2025

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Zistili sme že mama pred dvoma rokmi predala veľký pozemok, ktorý ale vlastnila len 3 roky, čo znamená že mala zaplatiť daň z predaja. No v januári 2024 nepodala daňové priznanie. Doteraz nikto nič neriešil z úradov ale nemám z toho dobrý pocit. Má niekto praktickú skúsenosť čo teraz? Ďakujem

Strana
z2
moonlight1210
14. júl 2025

Musi podat riadne danove (lebo nepodala este ziadne, takze isto nie dodatocne).
Doplati dan, vyrataju jej sankciu za oneskorene podanie (to byva pausal okolo 30€) + oneskorenu uhradu (vyrataju zo sumy dane, pocet dni omeskania od 31.1.2024 do dna uhrady, z toho dake percenta) a tu uhradi tiez.

Ak na to pride az DU a posle vyzvu na podanie (myslim, ze do 5 alebo mozno aj 10 rokov, ale informuj sa radsej na stranke financnej spravy, ci je tam premlcanie a ake), sankcia moze byt 2x vyssia za obe oneskorenia.

autor
14. júl 2025
@moonlight1210

Musi podat riadne danove (lebo nepodala este ziadne, takze isto nie dodatocne).
Doplati dan, vyrataju jej sankciu za oneskorene podanie (to byva pausal okolo 30€) + oneskorenu uhradu (vyrataju zo sumy dane, pocet dni omeskania od 31.1.2024 do dna uhrady, z toho dake percenta) a tu uhradi tiez.

Ak na to pride az DU a posle vyzvu na podanie (myslim, ze do 5 alebo mozno aj 10 rokov, ale informuj sa radsej na stranke financnej spravy, ci je tam premlcanie a ake), sankcia moze byt 2x vyssia za obe oneskorenia.

@moonlight1210 takže dúfať v to že jej pošlú najprv iba výzvu aby podala daňové priznanie do nejakej lehoty a až potom pristúpia ku sankciám je asi márne že?

martul
14. júl 2025
@anonym_autor

@moonlight1210 takže dúfať v to že jej pošlú najprv iba výzvu aby podala daňové priznanie do nejakej lehoty a až potom pristúpia ku sankciám je asi márne že?

@anonym_autor
1. Pošlú výzvu na podanie daňového priznania
2. Zaplatí daň
3. Zaplatí pokutu za nepodanie DP v termíne+ úrok z omeškania

Naozaj by som to riešila čo najskôr

anonym_44d13d
14. júl 2025

Finančna správa si ta najde, prave že teraz všetko davaju do poriadku, kontroluju. Zavolaj na Daňový Urad a porad sa s nimi čo treba robiť.

autor
14. júl 2025
@anonym_44d13d

Finančna správa si ta najde, prave že teraz všetko davaju do poriadku, kontroluju. Zavolaj na Daňový Urad a porad sa s nimi čo treba robiť.

@anonym_44d13d mňa si nenájde ale moju mamu, nemôžem za ňu rozhodovať

autor
14. júl 2025
@martul

@anonym_autor
1. Pošlú výzvu na podanie daňového priznania
2. Zaplatí daň
3. Zaplatí pokutu za nepodanie DP v termíne+ úrok z omeškania

Naozaj by som to riešila čo najskôr

@martul ok tak budem teda čakať kedy jej čo pošlú, ak sa s tým prizná ale pravdepodobne áno

moonlight1210
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor akonahle poslu vyzvu, tak uz je to riesene zo strany DU a sankcie budu vyssie.

Tam uz to podat a doplatit mama musi (dokonca dostane presny termin - zvycajne 10-15 dni od prevziatia) a v den podania priznania musi tu dan aj hned uhradit.

Ak je to vyssia dan, tak to moze byt pre mamu (alebo vas, ak jej budete pomahat) zasah do rozpoctu. Hlavne, ak budete napotvoru vsetci v dakej financnej tiesni (ze ste napr. mali vysoke vydavky tesne predtym).

Ked sa “prizna” sama, tym ze poda teraz danove a dan doplati bez vyzvy, aj sankcie byvaju nizsie.
A hlavne si ona zreguluje, kedy ma na to uhradit dan hned celu.

Ale treba to cim prv, lebo samozrejme kazdy den omeskania sankciu nepatrne dviha a dviha. A mama uz meska skoro rok a pol.

autor
14. júl 2025
@moonlight1210

@anonym_autor akonahle poslu vyzvu, tak uz je to riesene zo strany DU a sankcie budu vyssie.

Tam uz to podat a doplatit mama musi (dokonca dostane presny termin - zvycajne 10-15 dni od prevziatia) a v den podania priznania musi tu dan aj hned uhradit.

Ak je to vyssia dan, tak to moze byt pre mamu (alebo vas, ak jej budete pomahat) zasah do rozpoctu. Hlavne, ak budete napotvoru vsetci v dakej financnej tiesni (ze ste napr. mali vysoke vydavky tesne predtym).

Ked sa “prizna” sama, tym ze poda teraz danove a dan doplati bez vyzvy, aj sankcie byvaju nizsie.
A hlavne si ona zreguluje, kedy ma na to uhradit dan hned celu.

Ale treba to cim prv, lebo samozrejme kazdy den omeskania sankciu nepatrne dviha a dviha. A mama uz meska skoro rok a pol.

@moonlight1210 och tak to sa tešíme... Mama je na dôchodku, peniaze už minula z predaja ale nedá sa jej to vysvetliť, stále tvrdí že kto by ju už iba riešil pre pár eur na ňu sa vykašlú oni riešia iných ľudí... Skús vyhrať boj s dôchodcom ktorý všetko vie najlepšie... No samozrejme ak vyrubia daň a pokutu tak nakoniec to budeme musieť riešiť ja so súrodencami, tak neviem ešte sa porozprávam s nimi ale obávam sa že ju k tomu nedokopeme

Strana
z2