Čo sa stane so seniormi s nízkymi dôchodkami?
Ahojte. Čítam si príspevky na stránke mesta a zas sa tam rozoberá že domov dôchodcov zvyšuje ceny. Nedávno ho odkúpil súkromník. Cena sa zvyšuje na 750€ mesačne. Ak sa do toho niekto vyznáte tak mi prosím vysvetlite. Starí ľudia, ktorí majú na to primaly dôchodok a nemá im to kto doplatiť skončia na ulici? Alebo čo s nimi bude? Ja si to vôbec neviem predstaviť že čo potom s takými ľuďmi čo tam už bývajú roky a zrazu na to nemajú? A na lieky im neostane už ani halier
@miselka257 ani dlh v banke sa nerieši, keď nie je majetok. Škrtne sa po zosnulom.
@ekira1 Lenze to skrtnutie prave zaboli najviac ten DSS ktory daval vykony vlastne zadarmo
@anonym_autor a ešte dôležitá vec. Do súkromného DD nezoberu iba tak hocikoho. Rozumej, pokial nema na to peniaze. Oni nie sú sociálny ústav. Bud si to platí senior sám alebo mu dopláca rodina. A aj keď to znie neuveriteľne, sú aj dôchodcovia so slušným dôchodkami. To len podľa nasho pana jamkateho je typický dôchodca stara zrobena babička so 400€ vo vačku.
@ekira1 Lenze to skrtnutie prave zaboli najviac ten DSS ktory daval vykony vlastne zadarmo
@martinmmartin tak čo by bolo lepšie riešenie? Vyhodiť ich na ulicu, zoberieš si ich ty, alebo im to budeme platiť z daní? Niečo sa zaplatí z 13teho dôchodku, keďže platieb je v roku 12. Nezaistili sa na dôchodok 🤷♀️
@anonym_autor a ešte dôležitá vec. Do súkromného DD nezoberu iba tak hocikoho. Rozumej, pokial nema na to peniaze. Oni nie sú sociálny ústav. Bud si to platí senior sám alebo mu dopláca rodina. A aj keď to znie neuveriteľne, sú aj dôchodcovia so slušným dôchodkami. To len podľa nasho pana jamkateho je typický dôchodca stara zrobena babička so 400€ vo vačku.
@lienka.7 Poznám dosť dôchodcov vo veku 60-70 rokov a dôchodok majú 450 až 600 eur. Výnimiek je málo, často výsluhový dôchodcovia napríklad, poznám bývalého pracovníka colného úradu čo má dôchodok 1000 eur a vek 43 rokov a ešte robí samozrejme inde. Ale starší ľudia čo robili klasické práce ako predavači, na pošte, v sociálnej sfére a tak majú slabý dôchodok.
@lienka.7 Poznám dosť dôchodcov vo veku 60-70 rokov a dôchodok majú 450 až 600 eur. Výnimiek je málo, často výsluhový dôchodcovia napríklad, poznám bývalého pracovníka colného úradu čo má dôchodok 1000 eur a vek 43 rokov a ešte robí samozrejme inde. Ale starší ľudia čo robili klasické práce ako predavači, na pošte, v sociálnej sfére a tak majú slabý dôchodok.
@anonym_81812e niektorí majú ledva 350€ (poznám aj takých), až pred nedávnom im zvyšovali, do teraz mali pod 300€ a to nie je sranda vyžiť z takého mála, nie to ešte ísť do domova.
@anonym_81812e ono aké platili odvody, také majú dochodky. Bohužiaľ. Keď to vedeli, mali si na staré kolená odkladať, tak ako to robíme my. O nás sa kto bude starať?
@anonym_288be0 ale ti ľudia dovtedy niekde bývali, druha vec je že rastu aj starobné dôchodky a povedzme si otvorené ze slušne a potom môžu ísť do lacnejšieho zariadenia - nemusia byt v súkromnom
Pokial viem tak niečo môže doplatiť aj VÚC seniorovi za soeicifikych podmienok
Možno 1-2 zo 100 nemajú naozaj žiadny majetok žiadnych príbuzných žiadne úspory nič
@pribinak áno a ja sa pýtam presne na tých 2 zo 100 ako si to ty napísala.
Nečítala som ešte všetko ale ešte raz ozrejmim. Ja sa nepýtam na ľudí ktorí majú dom a môžu ho predať a žiť si z toho. Alebo ktorym to deti zaplatia. Pýtam sa na tých čo už tam žijú dlhšie sú odkázaní na starostlivosť DD a zrazu na to nemajú peniaze.
@anonym_81812e niektorí majú ledva 350€ (poznám aj takých), až pred nedávnom im zvyšovali, do teraz mali pod 300€ a to nie je sranda vyžiť z takého mála, nie to ešte ísť do domova.
@miselka257 najnizsi minimálny dôchodok je od 1.1.2025 okolo 395€ tak prosím ta nezávadzaj tu , ze niekto ma 300, či 350 €, lebo to nemá nikto. Ďakujem
@miselka257 najnizsi minimálny dôchodok je od 1.1.2025 okolo 395€ tak prosím ta nezávadzaj tu , ze niekto ma 300, či 350 €, lebo to nemá nikto. Ďakujem
@lienka.7 nebavila som sa o tom s ním tento rok, takže sorry za moju nevedomosť 😉 ale stále ide o podstatu, že ani z 395€ nie je ľahké vyžiť, ďakujem aj ja 😂
čítam tu teda že doplatí VUC. A doplatí to aj dôchodcom ktorý sa nachádzali v štátnom a odrazu sú v súkromnom alebo ich premiestnia trebárs do úplne iného mesta?
čítam tu teda že doplatí VUC. A doplatí to aj dôchodcom ktorý sa nachádzali v štátnom a odrazu sú v súkromnom alebo ich premiestnia trebárs do úplne iného mesta?
@anonym_autor toto su veci, na ktore sa musis pytat tam. Ale s premiestovanim to nie je take jednoduche, lebo miest v tych "statnych" je este menej ako v sukromnych.
Na minimálny dôchodok 397,30 eur má nárok ten poistenec, ktorý má minimálne 30 rokov tzv. kvalifikovaného obdobia ( platené odvody vo výške minimálne 0,2451 % z mesačnej priemernej mzdy.) Spadajú sem aj niektorí invalidi, ktorým po dovŕšení veku na starobný dôchodok zostáva naďalej v platnosti invalidný dôchodok, neraz cca 300 eur mesačne.
Sukromne zariadenie VUC nedoplaca.
Hold teraz ked sa toho VUC zbavilo, sukromnik si stanovi cenu a bud na to budu mat alebo nie.
@anonym_autor 750€ je este celkom dobra suma na sukromny DD. Vacsinou dopláca rodina, ak nema majetok ani rodinu, pomoze mesto alebo VUC. Ale vacsinou mesto, lebo z nemocnice, ked prepúšťajú volaju na mesto, ak nesú ležiaceho alebo cloveka, co sa nevie o seba postarat. A mesto si musi poradit. Potom ten clovek dostava mensi štandard ako ti tu uz pisali. Takyto opustený clovek, nema nic, takze ani v dedičskom konani to mestu nikto nevrati. Takze realne to platime my vsetci z dani.
Výška finančnej úhrady VUC pri poskytovaní lôžkovej služby v zariadeniach soc. starostlivosti v závislosti podľa počtu klientov:
- 4 stupeň odkázanosti: 530 eur mesačne/osoba
- 5. stupeň odkázanosti 734 eur
- 6 stupeň odkázanosti 898 eur
VUC dotujú taktiež ambulantnú formu sociálnej starostlivosti (denné stacionáre) v závislosti od počtu hodín poskytnutej starostlivosti ( max. 70 % z vyššie uvedených údajov.)
Ano bohuzial neprdlzia im najom pokial sa bude jednat o sukromne zariadenie.tu zavisi ale od miery odkazanosti cim tazsi je stav tym vyssia dotacia od mesta. tych najurgentnejsich odlifruju do statneho tych s diagnozami na LDCh alebo paliativku.realne si poloz otazku kolko tam ten dochodca vydrzi ak uz je v takom stave ze nie je schopny sa o seba postarat v zariadeni slabne chradne pochyta aj co nema.dekubity infekcie stafylokok.za par rokov je po nom.ak sa bavime o statnom zariadeni nie sukromnom zanatoriu s mesacnou sarzou 1000e a horr Kto je sebestacny funguje vo vlastnej nehnutelnosti potom nastupi rodina alebo platena osetrovatelka na par hodin nakoniec sa riesi sanatorium vacsinou sa na to pouzivaju prostriedky z predaja nehnutelnosti dochodcu alebo sa skladaju rodinni prislusnici ak nestaci dochodok.zas tak vela tych uplne nemajetnych tam neni.ti su skor v rodinach ako babky zazobanych ktori na nich nemaju cas a nervy.
@anonym_autor vznikne im dlh na poplatkoch, ktory bude umoreny v dedicskom konani. Niektore obce doplacaju svojim obcanom na starostlivost v DSS, ale prevratne vela to nebyva
@viestta ak je klient nemajetny od koho budu potom vymavat dlh? Fakt nejaka babka byvala dojicka krav bez deti bez muza s minimalnym dochodkom?toto musi byt osetrene aj inak.. alebo ozaj zbalit kufre a cau babi?
Ja zase nechapem, ako mozu vobec existovat starobince, ci domovy dochodcov nech to neznie tak barbarsky, chapem to u bezdetnych, ze doziju v institucii, pochopim aj "pripady" ze deti su a nechcu mat s rodicmi nic spolocne, este alzhameirov a chronikov. Nam rodic tak strasne chyba, take prazdno uz druhy rok🥀
@anonym_b88c1c nie každý si môže dovoliť doopatrovať rodičov. Predstav si mamu samoživiteľku. Ona si nemôže dovoliť ostať doma z práce a starať sa v podstate 24 hodín o chorého dementného človeka. Nedá to dlho ani fyzicky ani psychicky, nehľadiac na to, že keď sa opatrovaný človek pominie, ťažko hľadať zamestnanie pár rokov pred dôchodkom. Veľmi dobre viem, čo je to starať sa o starého chorého človeka. Práve preto nemienim byť na sklonku života na krku deťom, ale poobzerám sa po súkromnom zariadení.
@anonym_autor no, myslim, ze sa vezme nemecky model a k plateniu budu zaviazane deti danych ludi. Pokial nie su potomci a ani majetok, tak tieto ojedinele pripady potiahne stat.
@anonym_b88c1c a ked ho nemas kam dat? ono to vobec nie je take cierno-biele, bezne ludia ziju v 2-3 izbovom byte s x detmi, kam presne si toho rodica das? Obe strany predpokladam chcu mat aj svoje sukromie a nie zit v obyvacke alebo zdielat nebodaj spalnu alebo co
Nie vsetci "odkladaju" rodicov, lebo na nich kaslu alebo sa im nechce starat....
@petamich presne. A nasa starka mala 1 izbak, bola sebestacna, ale ked sme chodili na navstevu, tak uz veru nevladala s dychom. A sama sa rozhodla, ze ide do domova dochodcov. A tam, zrazu iny clovek, behala ako srnka. Oni uz aj zle lieky beru, zabudaju, aj ked su ciperni. Ona nechcela ist k synovi, mala 95 rokov uz teraz v juli, moj otec ma uz cez 70 aj s maminou a maju tiez dost diagnoz, byvaju na konci sveta, zachranka vie dojst tak do 25 minut, ak velmi letia...tam je pod odbornym dohladom, lieky berie ako ma, aj lekara jej vybavia, ked treba. Navyse, nie je vobec v tom malom dome volna izba. Starka ma svoju povahu, moj otec maniere a vekom sa to zhorsuje. Niektore su aj zdravotneho charakteru, je mu stale zima, ma neuropatiu a v kuse mi zatvara okno a hromzi, ze robime prievan. Maju malo vody v studni, no proste problemy. Moj oco zabuda uz sam na lieky a opateru bude potrebovat coskoro aj on. Mama skoncila v nemocnici a nevedel si ani s vlasnymi liekmi poradit, sestra byva blizsie, tak mu chodila nadavkovat podla rozpisu, co jej dala mamina. Proste cukrovkou zniceny, nedokrveny mozog kvoli cievam atd... Takze takto to moze tiez byt...
@petamich presne. A nasa starka mala 1 izbak, bola sebestacna, ale ked sme chodili na navstevu, tak uz veru nevladala s dychom. A sama sa rozhodla, ze ide do domova dochodcov. A tam, zrazu iny clovek, behala ako srnka. Oni uz aj zle lieky beru, zabudaju, aj ked su ciperni. Ona nechcela ist k synovi, mala 95 rokov uz teraz v juli, moj otec ma uz cez 70 aj s maminou a maju tiez dost diagnoz, byvaju na konci sveta, zachranka vie dojst tak do 25 minut, ak velmi letia...tam je pod odbornym dohladom, lieky berie ako ma, aj lekara jej vybavia, ked treba. Navyse, nie je vobec v tom malom dome volna izba. Starka ma svoju povahu, moj otec maniere a vekom sa to zhorsuje. Niektore su aj zdravotneho charakteru, je mu stale zima, ma neuropatiu a v kuse mi zatvara okno a hromzi, ze robime prievan. Maju malo vody v studni, no proste problemy. Moj oco zabuda uz sam na lieky a opateru bude potrebovat coskoro aj on. Mama skoncila v nemocnici a nevedel si ani s vlasnymi liekmi poradit, sestra byva blizsie, tak mu chodila nadavkovat podla rozpisu, co jej dala mamina. Proste cukrovkou zniceny, nedokrveny mozog kvoli cievam atd... Takze takto to moze tiez byt...
@nevenka ja si tiez myslim, ze tych zivotnych situacii je skratka x, kedy je jednoducho zariadenie, kde je clovek pod dohladom 24/7 lepsim riesenim, pre obe strany a ano chapem, ze obcas zial tie rodinne vztahy su ake su a dieta nejavi o rodica zaujem (ci opravnene alebo neopravnene to uz je druha vec), skratka to nie je cierno-biele a obcas ani jednoduche
@anonym_b88c1c nie každý si môže dovoliť doopatrovať rodičov. Predstav si mamu samoživiteľku. Ona si nemôže dovoliť ostať doma z práce a starať sa v podstate 24 hodín o chorého dementného človeka. Nedá to dlho ani fyzicky ani psychicky, nehľadiac na to, že keď sa opatrovaný človek pominie, ťažko hľadať zamestnanie pár rokov pred dôchodkom. Veľmi dobre viem, čo je to starať sa o starého chorého človeka. Práve preto nemienim byť na sklonku života na krku deťom, ale poobzerám sa po súkromnom zariadení.
@anonym_1c8d68 mne to nemusíš hovoriť, len som písala, čo hovorí zákon.
@miselka257 kto má takýto nízky dôchodok? aj bývalí robotníci v okolí majú 500-600.. len ma to zaujíma
@miselka257 kto má takýto nízky dôchodok? aj bývalí robotníci v okolí majú 500-600.. len ma to zaujíma
@anonym_32ec5b 350 nema nikto. Lebo stat im dopláca do toho minima. A kto ma nízke penzie? No najmä szco a pani podnikatelia co neplatili (dane) a odvody lebo vsak naco budú niečo platiť tomuto štátu, nie? Ale dochodky by chceli to už áno 👌 tam nech žijú z toho, co si nakradli... presne mame takúto situáciu v rodine. Dôchodok 450€ a ze z čoho má on žiť!
@viestta Podľa niektorých majú ísť k nim bývať, lebo nepochopia dôchodcovské zariadenia a potom si predstav, že niektorí dôchodcovia chcú byť medzi svojimi rovesníkmi, ale takto asi nebudú
@miselka257 nemôžu ísť k ním bývať tak to vacsinou je

@anonym_autor pokial viem,zakon ustanovuje vyzivovaciu povinnost aj deti voci rodicom. Cize deti sa zlozia alebo doopatruju sami.pre takych ktori deti nemaju je riesienim DSS