icon

Čo spôsobuje vysoké sumy za prenájom?

4. nov 2024

Milé dámy, chcem sa opýtať tých, čo prenajímajú byty. Aby nedošlo k nedorozumeniu. ja bývam vo svojom už tridsať rokov a nehodlám to meniť, ale kolegyňa ma požiadala, či nepoznám niekoho, kto prenajíma. Reku nepoznám, ale šla som omrknúť kadejaké realitky a odpálilo ma.👎

darmasiswa
6. nov 2024

@lizatko1009 istoty chybaju aj tym, co riskuju kupu investicneho bytu, preto aj vdaka ich odvahe brat hypo v neistote na investicny byt, je ponuka bytuov na prenajom

darmasiswa
6. nov 2024

@simca06022011 trhovy mechanizmus, ak by bola cena prestrelena, nikto to nekupi, investori velmmi dokladne kalkuluju, co a preco kupia, a ver, ze nekupia vsetko

darmasiswa
6. nov 2024

@simca06022011 mimochodom, vies odnadnut, ako vplyva inflacia na cenu bytov? vies odpoved preco? vies, akym percentom zvysila inflacia cenu bytov za poslednych 10 rokov?

simca06022011
6. nov 2024

@darmasiswa prosim ta, mna naozaj o trhu nemusis poucovat :DDD manipulacia s cenami je bezna vec tam a hlavne v takej NUTNEJ veci ako je byvanie. Lebo proste ludia byvat musia. A nehovorim, ze kupia vsetko = pisem o tom, ako vplyvaju na tvorbu cien a preco bezny clovek by "nemal" kde byvat, keby s tym najmom nesuhlasil. A este sa ma tvarit blahosklonne, ze aky dobrak to je, ze mi dava byt do prenajmu.

A k druhej otazocke.. no mozes to hodit aj na inflaciu :DDD najma to, ze napr. moj byt stal 30t eur v 2007 a teraz stoji +-140t :DD To bude tym.

hellwant
6. nov 2024

@zltalienka to nie je uplne tak, iba ciastocne mas pravdu, lebo velka cast jedinacikov je aj z oblasti, kde nie je praca a pôjdu do oblasti Svk, kde je lepsie. Cize ich domy/byty nebude nik chciet( tazko ich predaju) a v oblastiach ako napr. Bratislava, Trnava, Zilina- ci ich okoli budu doplnat obyvatelstvo a zakkadat tam rodiny, cize budu potrebovat byty.. Cize zarobia ti jedinacikovia, co su z tychto lepsich lokalit a budu mat zdedene.
Moje vnucata - ak syn bude mat deti- uz iste zaziju tvrdsi dopad ubytku obyvatelstva, ale nas 40- tnikov, co sme kupili pred xy rokmi to uz velmi nezasiahne. Nam sa to este oplatilo ( myslim byt na prenajom) A zvysena migracia Ukrajincov kvôli vojne to trosku oddialila. Cast ich tu uz ostane natrvalo, bude mať deti. Len v Bratislavskom kraji ich mali v marci 2024 okolo 43 tisic.

simca06022011
6. nov 2024

@simca06022011 este dodam, ze ked pred 10r to bolo 55t.. takze ten skok z 55 na 140 je za 10r (a to ani nemam realnu hodnotu, iba okolo rozloha/izby v meste pisem cenu = inak aj viac to bude, nakolko je zrekonstruovane vsetko na nom, aj na celom bytovom dome)

darmasiswa
6. nov 2024

@simca06022011 kto sa tvari blahosklonne, ze prenajimatel prenajmom pomaha najomcom? zdoraznujem, ze je to trdy biznis, tak ako kazdy iny, a uplne v kazdom sektore, cielom podnikania je zisk. Kazdy znasa svoju mieru rizika, vyssiu, nizsiu. Niekto sa boji vyssieho rizika, preto hypo nevezme, iny to riskne a podnika s tym, co je na tom zle? zdravotnictvo je velky biznis,, tak preco ho podporujeme? lebo potrebujeme? presne tak isto ako byvat? Takze zopakujem, kazdy sa ma zodpovedne starat sam o seba, a neriesit, ci v konecnej cene si prenajimatel splaca aj hypo, ale riesit, ci som ochotny taku cenu zaplatit, alebo nie a hlaat ine riesenia

simca06022011
6. nov 2024

@darmasiswa ale ved v poriadku, ja pisem o jednej veci ty o inej.. mne je to jedno co ty riesis. Ja mam nazor na ceny svoj. A nezaplatila by som tolko za byvanie tu.

liv1
6. nov 2024

@simca06022011 cenq vsetkeho sa zvysuje vsade po svete. Mas kooooopec projektov ktore su zverejnene pred vystavbou. 2 roky nez sa postavia nejake byty si mozes svoj byt rezervovat za ovela nizsiu sumu. Nizsia suma je aj preto, ze ty investorovi pomahas s vystavbou a pochopitelne ides do vysokeho rizika a ziadnej navratnosti najblizsie obdobie. Zlozis peniaze a nemas ich a ani nebyvas a ani nemas vynos z prenajmu. To moze urobit kazdy. Ale nie kazdy je to riziko ochotny podstupit. Potom pochopitelne, ked uz je byt postaveny, riziko prakticky nulove, tak ma byt uz vyssiu cenu. Stale sa da dobre zohnat. Ale clovek sa tomu musi venovat, ako vsetkemu. Myslim, ze nemas vobec prehlad a vobec tomu nerozumies.

bonboniera
6. nov 2024

@liv1 ťažko argumentovať s človekom, ktorý je schopný absolútne prekrútiť príspevky tu popísané na “akoze vám nič nezostane, ved vám majiteľom zostane nehnuteľnosť”

vevesh
6. nov 2024

@liv1 to je mozno na sk, v zahranici platis developerovi normalnu cenu za novostavbu v dobe uzatvorenia zmluvy. Ziadne, ze lacnejsie a potom drahsie. Momentalne je v nemecku drahsi developer ako ked kupis uz postaveny byt/dom🫣 A ano, developeri stavaju za peniaze klientov. Lenze v zahranici je to s tym rizikom, ze 50% stavebnych firiem skrachuje a potom je problem-mas kredit, ale nemas (inevsticny) byt /dom.

liv1
6. nov 2024

@vevesh podla mnq logicky za 2 roky nemoze cena zostat rovnaka. To mate v DE dost zvlastne. A teda 50% firiem skrachuje? No dakujem pekne, do toho by som pred postavenim urcite nesla 😅
@bonboniera jj zbytocne drat klavesnicu 😊🤷‍♀️

lienka.7
6. nov 2024

@marsmykkok absolútny súhlas, este budú nakoniec dobre tie veliké 2-generacne domy ako kedysi. Nuž čo, vrátime sa ku svojim "korenom" 😊

natalka13
6. nov 2024

@zooeynka neoplatilo sa kupit byt za 50.000 ked dnes ma hodnotu 200.000? ty si mala kolko rokov matematiky na skolach?😁

natalka13
6. nov 2024

@11brano11 250.000 je malo, len letmo som mrkla Slnecnice a sa mi zatmelo pred ocami.

zltalienka
6. nov 2024

@hellwant áno. Ale vo veľkých mestách bude viac rodín bezdetných (v KE kde zijem je bežný stav, že starí rodičia maju sice 2 deti, ale iba 1 vnúča. A viac ich už nebude. Mnoho ľudí deti nemá.), takže voľné byty budú.

natalka13
6. nov 2024

@simca06022011 ako sme byvali pred 30 rokmi? byty neboli nove vobec a stare sa este nedali predavat.
prenajom 3i 4000 korun, rodicak 2000korun, muzov prijem 5000korun- a to len preto ze podnikal , inak by mal 3.400 s 2jazykovymi priplatkami.
vsetky kamosky byvali u rodicov s rodinami.
hypoteka 250.000 korun-urok 2,8% na stavbu domu.

sjun
6. nov 2024

Tak my tiez prenajimame v petrzalke 3izb za 780e. Nebol to nas investicny byt ale ked sme sa stahovali z BA proste sme dostali dalsiu hypo a tak sme si byt ponechali na prenajom. Nas mesacny zisk z bytu je presne 0€ 😂😂. Cize si ten byt zije svojim zivotom ale ked sa nieco pokazi tak to platime my. Menili sme zatial ruru, bateriu vodovodnu. Ale konečne tam mame uz 2 roky normálnych ludi , ktorym sa tam narodil aj potomok dokonca,pretoze sme si za prvy rok zazili kadeco s najomnikmi. Nie je to vzdy len zabava.

liv1
6. nov 2024

@zooeynka prerobenu garzonku ani staru povodnu garzonku v Bratislave nenajdes za 50 tisic aj keby si rok hladala 😂

hellwant
6. nov 2024

@zltalienka A preto hovorím aj ženuške doma, žiadny další inv. byt, 1 näm stačí, dupľom, keď Trump vyhral a za rohom vojna. Nieže by som veril, ze Trump sa úplne na Europu vykašle, ale je nevypočítateľný.
Preto uź len pasivne investovanie...apropo, Trump je na strane korporacii, hned to vidno od rana do teraz + vyše 3700€. I ked jasne, ze sa to skludni po opadnuti nákad na trhoch.

janababana
6. nov 2024

@liv1 veru nenajde, uz ani na Vlcom hrdle a ani v Pentagone 😀

liv1
6. nov 2024

@zooeynka momentalne najlacnejsia garzonka na trhu. Uplne daleko, povodny stav, vynimocna velkost -24 metrov😂 stoji 80000. No nekup to https://www.topreality.sk/rezervovane-garzonka-...

sassy_girl
6. nov 2024

@liv1 asi je tam preklep že "Mesačné náklady na bývanie sú vo výške približne 79 990 €"
" kúria zlatom či čo?😂

liv1
6. nov 2024

@sassy_girl to je ano 😁

tilly
6. nov 2024

@liv1 hlavne rk zo Žiliny a predáva byt v ba...

pieksamaki
6. nov 2024

@vevesh. Hm......a potom co urobi klient s kreditom?......Nie sú tam developeri nejako chránený proti krachu?

liv1
6. nov 2024

@tilly nerozumiem 😊

tilly
6. nov 2024

@liv1 čo si dávala link na inzerát. Rk zo Žiliny predáva byt v ba

vevesh
6. nov 2024

@pieksamaki hmmm, ma sem-tam smolu. Chraneni su, ak poistku maju. Ci ju maju, nezistis🫣preto, ked ides aj na inzerciu, mas milion inzeratov na "planovanu stavbu na kluc" od developerov a vsetky za jednu a tu istu cenu. Takisto urok, pokial nie je hruba stavba, je aj okolo 15-17% a potom padne na 2%.🤫Normalne "kryte" objekty vies kupit aj v portfoliach bank, ale bez financnej vyhody ako na sk (co ja poznam na sk, dali za byt developerovi 58tisic, po dostavbe ma byt hodnotu okolo 170tisic- toto v de nie je...)

pieksamaki
7. nov 2024

@vevesh zaujímavé...som nemala predstavu...každá krajina má svoje špecifiká...iba som čítala..ze v de..musíš vlastniť 10 rokov nehnuteľnosť....aby majiteľ neplatil dan zo zisku....u na SK 5 rokov...a to potom aj do zdravotnej..33%
..ak tam teda není medzitým zmena zase..ďakujem.