icon

Dá sa na Slovensku rodinne žiť?

andrej69
15. okt 2012

Ahojte,
nakolko sa dostavam do veku 30 rokov a vidim ako to okolo mna rodi vsetko (som chlap inac) tak aj mna obcas napadne myslienka na decko. Ako vsetci vieme, 90% veci v zivote je o peniazoch a preto taka moja uvaha kolko tak treba na rodinu aby nezila jak zobraci a vypocital som teda:

byt: (predpokladajme ze hypo, kto uz dnes ma len tak byt v okresnom meste kde je aj praca) – cca 400E (nebudu sa 3 tlacit v garzonke to je na nervy, otazka casu ponorkovej choroby)

internet: neda sa bez neho, cca 20E

telefonovanie: tu ak clovek nepodnika a dava viac ako 10E mesacne tak je chory podla mna, davam 2x10E pre dospelych teda 20

jedlo: nesom typ co bude zrat texco mucne parky premiesane s kozou prasata a zapijat to sofotescokolou za 0.45Eura 2.5L. Ak ste mali (ak nie tak budete mat) niekedy zdravotne problemy tak viete ze jedlo je ako tehla na dom – ked je lacna tak ten dom sa zruti alebo ho bude treba draho stale opravovat a teda – na jedle sa nesetri: davam 450E pre 3-4 ludi.

Kedze sa bavime o ZITI a nie o PREZITI tak – AUTO! Davam 200E mesacne kde je palivo+servis+poistky s tym ze uz rodina dajake za 4000E z bazaru kupila!
(vsimnite si ze nepisem o audi A6 ale o dajakej skodovke ako fobia alebo ochcavka, cize nic moc ale staci :(

Krasa: tak kto chce mat doma tucnu zenu a pupkateho chlapa? Takze tu mame:
wellness – aspon raz za 2 tyzdne masaz si pracujuci clovek zasluzi
solarko, posilka, aerobic pre zenu, kozmetika..
tu same viete ze tak 300E je asi minimum pre dvoch

Oblecenie: tak predsa chodit cely rok v jednom to niesme cigani, davam 200E mesacne na nove oblecko aj pre decko, cinak u mna nieje riesenie ale priznanie si stavu zobraka..

Hracky: 50E mesacne nech ma detstvo a ne jednu tragediu

Lieky: kto uz je dnes zdravy.. uz len zubarka stoji kilo dva zuby spravit ked je zle.. davam priemer 70E mesacne aj na vitaminy a tak..

SUMA SUMARUM:

cca 1700 eur! A tam este niesu: dovolenka, lyziarsky pre decko, tabory, kruzky pre decko, oslavy (mamka ma 60tku – treba dar a nie kvet za 20 eur..), sporenia, poistky, neocakavane vydavky, choroba, stres..

odhadom za 2200 sa uz na slovensku za mesiac da..

ako vsak citam uduseneho (modreho) konika tak tu su rodiny co maju 500e a prezitju – to CO robite? Co jete? Ponozkovy vyvar? Chodite MHD? Wellness vidite len v telke medzi farmou a inou super inteligentnou reality show pocas nalievania si domacej? To vam takto vyhovuje???

zo zeny sa stane frigidka bo je utahana po celom dni a z muza co ma 2 prace impotent?? to vam zato stoji??? to decko?? na 30 rokov zo seba spravit otrokov, starat sa len o neho (aj tak mu nic extra nedate cize spokojne nebude, trie biedu s dvoja neschopakmi),

sexovat raz za 4 mesiace (ako som cital temu: ako casto mame sex)?? to vam nacisto sibe?? ja vas NECHAPEM.. NACO je to dobre? Preco si ludia zakladaju rodiny ked zena ma 400E a muz 600E?? su normalni? Alebo je vacsina deti nechcenych? Alebo iq je nizsie a proste si to nevedia spocitat? Kazda tretia mlada rodina do 5 rokov skonci na krku s vymahacmi od nebankovky nakolko prace je stale menej a za este horsiu vyplatu, potraviny za rok isli v priemere o 30% (to vacsina z vas nech si predstavi ze za to co sa plato 1 euro tak sa bude platit 1.30eura, cize kde ste dali za nakup 100e tak date 130e za to iste!).

Uz sa necudujem ze 9/10 zien na sLovensku ide po lovach – chcu bohatych podnikatelov – no da sa im cudovat? Niekedy som si z toho robil tazku hlavu ale dnes uz viem ze to vyjde len 1 z 10 a zvysnych 9 skusa do 30tky, potom im prepne a zufalo chcu rodinu uz aj s menej bohatym, ty ale v tom veku balia 20tky na bazarove bmw-cka a netreba im staru lumpu na krk.. 🙂

..kam to vlastne ale vsetko speje.. tam kde sa robi zivot..? :(

(text je vlastnictvo autora! Sirenie bez suhlasu zakazane, zverejnene pre forum modrykonik.sk)

kuriatko84
15. okt 2012

@andrej69
som sa pobavila na tvojich kalkuláciách 😀

fakt si myslíš, že tie čo sedia v Poluse na kávičke v 500€ oblečení, že sú šťastné? a majú šťastný ŽIVOT?
možno žijú z alimentov nejkého veľkopodnikateľa, ktorý živí ju a jeho decko! To je podľa teba ŽITIE?
V živote sú aj iné hodnoty ako peniaze!
Jasné, že bez peňazí sa žiť nedá, ale nie sú ani najdôležitejšie v živote.

@peta1510 má úplnú pravdu

mpg
15. okt 2012

Ešte som chcela k tomu dodať, že prečo by ľudia nemohli chodiť MHD, ja ním často chodím a cestuje ním množstvo vysokoškolsky vzdelaných ľudí. A k tomu welnesu, poznám jednu známu, ktorá nechodí na žiaden welnes, má aj pomerne nízky rodinný rozpočet a je krajšia a lepšie upravená ako tí, čo nato míňajú kopu peňazí - prirodzenú krásu a vkus žena alebo má alebo nemá. Tak isto aj muži buď sú rodinné typy, napr. podľa toho ako žili ich rodičia, alebo nie sú.
Veľa hodnôt si ľudia nosia sami v sebe a tí, ktorí ich nemajú si myslia, že všetko sa dá kúpiť za peniaze.

miriamkac
15. okt 2012

@andrej69
1) skoro kazda stale pise o PREZITI, VYZITI no ja som sa pytal na ZIVOT, toto vy nechapete, ok setrite kazde euro a teste sa z dietata a poziciek..

Tu mam len jednu odpoveď, ber to ako môj názor:
Podľa Tvojich nárokov na život a nárokov na život Tvojej partnerky si dieťa ani nezabezpečujte, lebo s dieťaťom budeš v tomto prípade vždy len prežívať...ŽIVOT (v Tvojom ponímaní) si ži sám 😝 😝 😝
A to mi tu chýba vyjadrenie matiek, ktoré majú choré deti, postihnuté, alebo nedajbože o ne prišli...ten dôvod je jasný...táto téma je pre ne absolútne nepodstatná 😢 😢 😢 .
A ak raz budeš mať dieťa...tak Ti želám len jedno....Nie veľa peňazí, ale aby bolo zdravé....Ale tomu Ty teraz rozumieť nemôžeš 🙄 a nechceš.

miriamkac
15. okt 2012

Ešte doplním:
Dieťa je POKLAD, nie finančný záväzok....

katkatt
15. okt 2012

necitala som cele, ale po precitani uvodneho prispevku a prvej strany zbezne ma napadlo len "Mít, nebo být?" od Ericha Fromma

miriamkac
15. okt 2012

Len tak na okraj
@andrej69 a čo ak budete mať dvojičky??? 😀 😀 😀 Jedno necháš v pôrodnici, lebo ti nezapadne do finančnej analýzy?....alebo strhneš partnerke z gáže...asi za welnes a obmedzíš kávičkovanie na 2x do týždňa 😅 😅 😅
V tom prípade Ti nebude ani tých 2200€ stačiť, čo si prerátal, lebo výdavky na dieťa budeš mať dvojnásobne....ale to sa Tebe nemôže stať, to sa stáva len tým, ktorý plánujú dve deti, na ktoré finančne stačia...a do čerta, to druhé sú dve 😀 😀 😀 hups...fakt už sa len bavím na Tvojom naplánovanom živote...len nech Ti vyjde podľa plánu🙂

katren
15. okt 2012

@miriamkac 😀 😀 😀 😀

peta1510
15. okt 2012

@lenusiatko Pekne napisane 😉

mini2peto
15. okt 2012

@maminuska no to sa musi dotknut kazdeho ked nieaky nafukany egoista tu ide davat radi co ma miesto mozgu kalkulacku ale asi nieaku vadnu pretoze ako sa dopracoval k takym cifram nepochopim radsej tu nema ani foto aby ho nahodou mamicky neukamenovali 🙂 je to obycajny debil ktory nikdy nevymenil ani plienku dietatu a nepozne ten pocit ked sa k vam dieta prituli a povie tato lubim ta a ten pocit stoji za vsetky peniaze sveta

korenbaba
15. okt 2012

@andrej69 ber dieta ,i ked neistú, ale zato zo všetkých možností najistejšiu investíciu na dochodok 🙂

mini2peto
15. okt 2012

@mpg nechapem co je zle na mhd ja tam pracujem a vyuzivam ho denne aj ked mam auto a velnes mame gratis 🙂 ale nechapem co tu robi taky debil co nema pojem o slovach rodina deti starostlivost obetavost pre mna je to obycajny chudak ktory y si ale fakt zasluzil par faciek!!!!!! pretoze tym jeho jeho trapnym vyrokom uraza vsetkych ludi ci mamicky ci otcov a rodiny.

desiree_tf
15. okt 2012

@andrej69 chlapce ty si tu asi omylom ze...podla tvojich statistik a vypoctov, by asi na Slovensku nikto nechcel a nerodil deti. By sa vsetci nebodaj bali, ze im to financne nevyde. Ak sa necitis si zakadat rodinu a mat deti, tak to ani radsej nerob a neries. Moznoze "usetris" na "zbyrocnych" vydavkoch. Si to svojim prispevkom ozaj "doriesil" trapko.

mini2peto
15. okt 2012

nahadajte sa tu za toho dementa 🙂 idem ja uz spat bo nevstanem do prace 😒 prajem pekny vecer vsetkym mamickam a dobru noc

evicka1971
15. okt 2012

Nemyslim si ,ze by deti kterych rodic nevydelava 2000euro by byly chudaci.Podle me je pro dite nejdulezitejsi laska a pocit bezpeci a domova.Ale timto se dostavam k podstate a tou jsou bohuzel penize.V dnesni dobe opravdu stoji vse penize,mam jednu dceru a uz dnes i kdyz ma dva roky ji setrime na studium,protoze to je bohuzel zaklad.Dalsi vec je zdravotni pece tady u nas se bohuzel plati hodne a spoustu veci si hradime plne sami,treba zubar.A konicky taky stoji dost.ted ji jeste staci male hracky,ale bojim se doby az pujde do skoly a bude chtit vsechny ty elektronicke veci ktere budou mit jeji spoluzaci.Auto si myslim ze je taky nepostradatelne.A na kavu jdu taky rada a zaplavat ,nebo do sauny taky.Materskou jsem mela jenom dvanact tydnu a ted jsem doma z malou a nedostavam nic.Takze i kdyz nesouhlasim s formou jak byl prispevek napsan,ale musim souhlasit ze opravdu s penezma se zije klidneji.Taky jsme dlouho dite planovaly a poridily si ho az jsme vedeli ze mame nasetreno aby jsme se nemuseli v tech prvnich ctyrech letech bat,ze nebudeme mit co jist.Takze si myslim ,ze je lepsi nad tim uvazovat dopredu a opravdu si to dobre rozmyslet.Ja osobne jsem rada ,ze muzu sve dceri dat vse co potrebuje a tim ze nemame financni prodlemy jsme i my rodice klidnejsi a o to vic se ji muzeme venovat.

p4
15. okt 2012

@andrej69 si si nieco snupol,ked si zakladal temu? daj aj mne,nech sa tiez pobavim. 😀

elzu
15. okt 2012

@andrej69
Úplně je mi úzko, když čtu, jaký máš přístup k životu...a kde je v to všem láska, radost, pokora, služba druhým, duše, víra, naděje?
K čemu tady na světě jsi? Pro koho a pro co?

Až jednou naplníš všechny své potřeby, zjistíš, jaké prázdno v sobě neseš!
Pochopíš, že jsi celý život byl jen otrokem a místo, aby peníze sloužily tobě, sloužils ty jim!

Ještě tě čeká dlouhá cesta a já doufám a věřím, že se běhe ní stane něco, co tě donutí přemýšlet jinak...

kvetinka211
15. okt 2012

Mne len nejde do hlavy, co robi andrej69, ktory zaraba 2200 eur mesacne o 10.26 na modrom konikovi ... resp. nepoznam normalneho chlapa ktory by v pracovnom case isiel provokovat na zensky portal 😀 😀 😀
Bud novinar, pubertak alebo total looser 😝

elephant
15. okt 2012

@andrej69 Že ja vždy narazím na zaujímavú diskusiu neskoro! 😀 Ale snáď si to ešte niekto prečíta, snáď to tu ešte
neodumrelo...

Si chlap (aspoň dúfam, na internete si človek nie je nikdy istý, že?), a pozeráš sa na to chlapskou optikou, a podľa mňa je to v poriadku. Dieťa nie je len radosť, ale i starosť a to i finančná, a kto tvrdí opak, tak sa snaží nevidieť realitu. Tvoj rozpočet nie je úplne mimo, i keď niekde by som ubrala, a niekde zase pridala... Napríklad na wellnwss pobyty budeš musieť na pár rokov po narodení detí zabudnúť... ale zase prídu krúžky školopovinných detí, a tie tam napríklad nepočítaš (aspoň som si nevšimla, možno mi to ušlo). Len tak mimochodom, výdaje na školu (štátnu!) plus krúžky našich DVOCH školákov sú 7000 Kč mesačne, čiže cca 280 EUR. Plus ďalšie výdaje, ako napríklad kopačky + chrániče (100 EUR), ˇďalej bicykle, oblečenie a topánky neustále rastúcich detí... Ani sa mi to nechce počítať. My sami máme výdaje cca 35000 Kč mesačne, (v dlhodobom meradle) a to si nemyslím, že plytváme (ale ani sa výrazne neobmedzujeme, to je fakt) a ak niekto dokáže uživiť 6-člennú rodinu za menej než 1000 EUR má môj obdiv.

Je celkom príjemné vidieť, že sa niekto stavia k rodičovstvu po finančnej stránke tak zodpovedne... Ale ak chceš rodinu, nesmieš sa báť sa občas uskromniť... Ono totiž finančné uskromnenie je len malá časť, uskromniť sa bude treba hlavne po časovej stránke...

A sex raz za 4 mesiace? 😀 Prečo? Ten je predsa u manželky zadarmo 😉 😀

zobaka
15. okt 2012

hehe aky clanok, tak 1700-2000 eur na SR by bolo uz o normalnom zivote, akurat s tým suhlasim 🙂 zial zarobit tu je to nerealne, aspon pre nas, pretlkame s tou minimalkou a som z toho uz na vetvy 🤐

zobaka
16. okt 2012

to, aby mal clovek depresiu, ze v 30tke je oznaceny za staru lompu 😀 co uz nemoze zbalit bazaroveho bmwckara hihi, coby nie ved aj Kollarova priatelka ma cez 30 🙂 dnesne 30tnicky su castokrat krajsie ako pretucnene 18tky 😝

digysa
16. okt 2012

@andrej69 Mas to tazke....lebo tu na koniku nikomu nic nevyhovuje....

Ked muz vydelujem zene peniaze (ako som si vsimla v nejednom fotoblogu, aj v diskusiach) tak je to hajzel a lakomec...

Ked muz chce dopriat pre deti a rodinu blahobyt, tak je zase materialista a mamonar.....

Ja sa hlboko uklanam pred ludmi, ktori dokazu vyzit z malicka...

Ale ide tu o priority a o zivoty styl a ten ma kazdy iny.

Ano, andrej je este snilek, pise o teorii a nie o praxi ale, podla mna bude ovela lepsi otec a manzel ako ti chlapi, ktorych opisujete tu:

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/dava-vam-manzel-peniaze-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-chce-aby-som-podpisala-vzdanie-sa-nehnutelnosti/

Na druhej strane- andrej Peniaze nie su vsetko, su iba prostriedok k zivotu a s peniazmi ide vsetko lahsie...bohuzial.

Nesmies tvrdo premyslat len o financiach, lebo by sme ako narod ozaj vymreli. 😔 A naozaj stoji za to mat deti, aj ked ti to financne nevychadza uplne do centika. 😉

tilly
16. okt 2012

inak neviem, ci sa tu niekto zamyslel nad tym, ze nie vsade potrebujes rovnake peniaze... v BA potrebujes viac ako inde... uz len na byvanie... ked chces slusne byvanie, nebudes predsa tu X6 parkovat v petrzke pod panelakom, tak si musis naratat tak 250-300tis za byt (dom tak od 400tis), co je asi ina suma ako inde na slovensku... teda v satelitoch zozenies dom aj lacnejsie, ale stravis pekne hodiny na cestach... co teda tiez je skor o preziti a nie ziti...
to len tak na okraj...

kveta
16. okt 2012

@andrej69 Plakala som od smiechu nad Tvojim popisom "reality". Kazdopadne mam pre Teba odpoved:
Zeny tajne rodili deti aj v koncentrakoch a hrdinsky ich ukryvali a starali sa o ne.. Preco? To teraz este nepochopis... To pochopis az sa v Tebe ozvu otcovske pudy.. ;)

P.S.: Si na Slovensku.. Tu sa vela zien o seba po porode vobec nestara.. Takze na vydavkoch na krasu usetris.. :D

jankatt1971
16. okt 2012

Napíšem ti to takto mladý... vyzdvihol si peniaze nad ľudský život... neviem, v akej rodine si vyrastal, ale zrejme ste boli šťastní len vtedy, keď boli doma prachy... nechodili ste spolu len tak do prírody? ( nepotreboval by si pre ženu 300€ na relax, keď sa raz za týždeň prejde po lesnom teréne, nemusí ísť ani do posilky), čo sa týka stravy, keby si si nehľadal zlatokopku, ale normálnu ženu, ktorá vie zdravo navariť a za primeranú cenu, bol by si prekvapený, že na mesiac pre 4člennú rodinu by ti na stravu stačilo aj 250€... a čo sa týka sexuálneho života... tie 4 mesiace väčšinou dievčence spomínali po pôrode... skús si pozrieť nejaké video o pôrode, aby si mal akú takú predstavu, čím musí žena prejsť, ke´d chce dieťa, ke´d chce mať RODINU.... rodina je oveľa viac, ako peniaze... ale každý máme iné hodnoty v živote... ty si nikdy nezakladaj rodinu, pretože aj keby sa ti to náááhodou podarilo, vychoval by si takých istých ignorantov, ako si ty... a to radšej nerob, je vás tu na tomto svete už dosť....

amouramour
16. okt 2012

ono financne materialisticke planovanie je vzdy lepsie ako pristup mame sa radi, narobme si deti a ved nejak bude, nejak sa to zvladne....

miskap2111
16. okt 2012

@andrej69 po prvé: myslím si, že vačšinu si tu pobúril práve spôsobom, ako si svoj príspevok napísal. Po druhé: Koľkokoľvek budeš zarábať, vždy ti bude "chýbať" ešte ďaľších 30%. Po tretie: Najlepšie je zavčasu si uvedomiť, že život nie je nanešťastie taký jednoduchý, aby v ňom stačila iba čistá matematika...

katulka74
16. okt 2012

Lutujem zenu,ktora sa do teba zamiluje,caka ju velmi smutny a prazdny zivot.

elzu
16. okt 2012

@amouramour Jenže ono se to opravdu vždycky zvládne, když má člověk pro koho 🙂

fialkaa
16. okt 2012

@andrej69 ty si ale blb

svatava74
16. okt 2012

FAKT ZABAVNE CITANIE:::UZ SOM SA DLHO TAK NEPOBAVILA::::AK SI NAOZAJ CHLAP, TAK SI PRESNA UKAZKA 30-KA DNESNEJ DOBY.....KONZUMNY TYP ZIVOTA, ZIADNY PLNOHODNOTNY HODNOTOVY REBRICEK ZIVOTA..... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 NAOZAJ ZABAVNE CITANIE....BALHOZELAM.....ALE PROSIM TA, NAPIS AJ KED ZISTIS, ZE SU AJ INE PRIORITY V ZIVOTE.....NIE LEN PENIAZE.....TA KTORA TA POSLALA K VODE , LEBO SI NASLA BOHATSIEHO, TI UROBILA SLUZBU.....A JA JEJ DAKUJEM.....DONUTILA TA NAPISAT KRASNU HUMORESKU...DAKUJEM...KRASNY KONIEC DNA PRE MATKU, KTOREJ SYN JE U STARYCH RODICOV A MANZEL NATACA ZASE NEJAKU REKLAMU CI C....DAKUJEM 🙂