Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?
Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(
@ajana1 Obezna je dost, tie fotky tu mala dost dlho. @moni244 si tu kludne rype do ludi, co sa snazia makat a nenapchavat sa tatarskou - ale opacne to uz nie - to uz sa nepatri....cize kritizovat ludi, co nahodou maju radi pohyb a zdravsiu stavu to jej ide - kritizovat niekoho, kto je presny opak, to sa uz nepatri. zaujimave.
Zeny mna zaujima co su pre vas drahe jedla ked strukoviny, cestoviny, pomazanky, maso z polievky, tradicna slovenska kuchyna su lacne jedla..
@robin_claire tak ja osobne som si nevsimla zeby do niekoho rypala
@bonnie1 poriadny kus masa, biela spargla, "superfoods" a ver tomu ze aj cestoviny sa daju spravit za vela penazi 😉 Napriklad my mame radi domace tagliatelle s malymi muslami ktorych maly sacok stoji okolo 16 eur a preto ich nekupujeme casto, sushi ak je s cerstvymi rybami, rozne druhy ryb,.... predstavivosti sa medzi nekladu. Napriklad aj taka paella ked sa robi poriadne tak je dost drahe jedlo 😉
@bonnie1 ryby a mäso z kvalitného zdroja - losos, pstruh, sumcek, jahňacie, hovädzie, teľacie atď
@libka1 ak si niekedy na raňajky jedla kaše, vtedy môžeš posúdiť, či to človeka zasýti alebo nie. Takto sa stravujem niekoľko rokov a dôvody boli zdravotné.
Ak mám byť úprimná, nechápem, ako si Tvoj príspevok skutočne myslela. Možno ani nie tak, ako som ho pochopila. Ale skôr si myslím, že pocit, ktorý mám z Tvojich riadkov je správny.
V tejto diskusii mám pocit, že si tu viaceré potrebuje do druhých len rypnúť a dohadovať sa, či zosmiešňovať a hľadať tam niečo, čo tam vôbec nie je.
@ajana1 jeden hrnček ryže (bielej, celozrnnej, jačmeň, pšeno, pšenica...) a 7-10 hrnčekov vody. Je dobré to skúsiť a nájsť pomer, ktorý vyhovuje. Osoliť trochu. Nechať to na slabom ohni variť 4-6 hodín. Ono to môže mať aj polievkovú konzistenciu. Táto kaša sa ľahko trávi, vstrebáva, je dobrá na krv, posilňuje organizmus, je vhodná aj pre dojčiace matky pre zvýšenie tvorby mlieka. Ja na konci varenia, pol hodiny pred koncom pridávam sušenú kôru z mandarinky. A po dovarení ochutiť. Má to takú zvláštnu chuť a je toho veľmi veľa. Moja odmerka je taký pohárik z nutely, jeho polka, som to raz vážila 50g a 10 pohárov vody a mám to na tri dni, čo sa mi už ani nechce jesť. Ono ak si zvyknutá kaše dochucovať mliekom, neviem či Ti to bude chutiť.
Tá kaša sa volá čchou, je to z čínskej dietetiky. Na konci si to dochuť ako uzanáš, ale najskôr to urob v menšom, možno aj polku pohára, na vyskúšanie, lebo toho bude aj tak hodne. Ja ju varievam raz za týždeň alebo dva.
na odľahčenie - nanominujte sa na nedeľné obedy k rodine - babke, sestre, tete a pod. :D
@lemonlady my chodíme, ale nie vždy je to teda výhra ti poviem 😂 svokra miluje vyprážané a keby mohla, vypražila by aj hlávkový šalát (ja nevyprážam vôbec a ani také nejedávam) a celkovo jej kuchyňa je pre mňa ťažká, takže som obedy u nich zredukovala na dva do mesiaca a z toho ešte niekedy radšej pozvem na obed ja ich, lebo sa bojím, že na tanieri bude nejaká z jej fasa vychytávok 😝
@tranquillo inak som si všimla, že máš super jedálničky v nejakej diskusii, môžeš aj nás inšpirovať .-)
@ajana1 tá kaša, tým že sa dlho varí, je výživná, posilňujúca hlavne zo zdravotného hľadiska. Takže ak to človek nepotrebuje, myslím, že zbytočné to tak dlho variť. Ja varím 4 hodiny.
Keď dáš menej vody do varenia, tak určite sa to dá dochutiť mliekom, len ja radšej robím redšiu aby som vodu nepridávala a mlieko nepijem.
Tak Ty si tú kašu pre istotu ani nedávaj 🙂
@mandala77 neviem či super, no ďakujem ;) radšej ich sem nebudem ťahať, nepotrebujem ani ja zbytočné hádky, nech sú pekne tam kde sú 😂
@robin_claire ty čo máš s tou váhou ostatných to už nemáš o čom komunikovať ty musíš byť dobre zákerný človek bez chrbtovej kosti ... Asi si si musela prejsť pekným detstvom alebo pubertov ked ti váha tak nevonia.... Alebo ak nie musíš sa jej sakramensky báť ako ty asi iné ako sa snažiť niekoho uraziť ani nevieš ale baby narozdiel od teba sú na trošku vyššej úrovni ako ty
@robin_claire ja som tu fotky a ani album nemala, len profilovku 😀 a obezna nie som a ani som nebola 😀 to ty tu mas problem s kazdym jedlom a clovekom 😀 zlatko, si precotaj, co pises a potom skus porozmyslat, kto tu rype 😀
@mandala77 myslim, ze si ma trochu zle odhadla.. pre vysvetlenie..... ja som uz z malicka zila, po rozvode.. vedela som vyzit cely mesiac fakt z malicka, ale to bol o nicom zivot... takze nie, ze by som to realne nedokazala, keby naozja musim..... mala som rozratane, obalkovy system na nutne vydavky + strava kolko denne mozem minut, ak som minula viac , druhy den som musela menej, alebo nic.... toto ovladam...
ALe teraz by som nerada sa k tomu vracala, proste radsej si nekupim nove tricko, ked budem na RP, ale jedlo chcem mat chutnejsie a zaujimavejsie.. uz aj tak trpim, ze doma jem 3 dni to iste, lebo stale sa mi nechce a ani sa mi pri malej neda. Jedlo od nedela - vcera mam dnes, je tam este aj na zajtra ( hovadzie na zeleninie s ryzou), ale popravde, uz by som si dala radsej nieco ine, ale predsa to nevyhodim, ked zostalo este... kedte ani muz, ani dcera to dnes na veceru nechceli....
NO a preto ked uz idem nieco varit, tak zase take zaujimavejsie, alebo si fakt dam tortellini s rajc. omackou a syrom, to si pochutnam. NEstoji to vela a chuti mi to viac , ako maso z vyvaru , co sa tu popisovalo... takze tak za mna...
k tvojmu jedalnicku..... mne by nevyhovoval, ja som proste masova.... maso potrebujem.... ked ho nemam, chyba mi.... Strukoviny nelubim, nechutia mi.. robila som teraz sosovicu, ale jedine na kyslo ju zjem, inak nie.... ALe samozrejme, da sa tak zit a stravovat sa, ak to cloveku aj chuti.. ak mu to nechuti, ako mne, tak je to trapenie... to uz by som si radsej nasla asi brigadu, aby som mohla kupit nieco navyse, ja sa poznam....
NO a ranajky, kasa kazdy den, OK.....ja to ale nejedavam...ale na 3 dni uvarena ryzova, to si neviem predstavit.. neni to moja salka kavy....
Ale prazenica kazde rano by mi nevadila 🙂
@katrin21 nehnevaj sa ale ked mam doma domace kurca, rozumej domace , ze viem odkial , tak spravim poriadny silny vyvar, ktori miluju aj moje dievcata. vyvar , ktory jeme tak 2dni aj to iba na obed.. masa je kopec tak to nevyhodim aby som si mohla spravit nejake kupene cestoviny s bars cim.. to maso ma pre mna vacsiu hodnotu ako nejake cestoviny s tvarohom co kupim z obchodu.. to iste robim so zajacom, vyvar a potom maso zuzitkujem. a kto povedal ze to nie je delikatesa? ked viem co nasi davaju tym zvieratam jest, maju dostojne podmienky a netrpia ? prosim ta nevnucuj mi tvoj nazor..
@moni244 ja to tiez nechapem.. keby si postavila pred hociktorého odbornika maso z polievky zuzitkovane napr do rizota a kupene cestoviny s kupenym tvarohom tak fakt neviem ako by to dopadlo.. tiez som tu dosla na inspiracie.. ale poniektore mi znechutili aj tu poslednu piskotu..
@katrin21 vychádzala som z toho, čo si na predchádzajúcej strane písala a mala som taký dojem z Teba, ale otvorene sa priznávam, že v tejto diskusii reagujem už podráždene a prehnane
(Nam 200E na mesiac na stravu nestacilo, ani ked som chodila do prace a cez tyzden sa vela nevarilo.. teraz ked som doma a varim, ano varim aj na 2-3 dni.... ale aj tak to nestaci..
vsetci tu pisete len o obedoch.. ale kde su ranajky, vecere, nieco medzitym?)
Vyjadrovala som sa k tomu čo si sa v pýtala. K raňajkám, večeri a niečo medzi tým.
K obedu som sa nevyjadrila. Na obed jedávam aj mäso alebo ryby, 2x do týždňa, domáce, ryby kupujem.
To, že si Ty nevieš predstaviť, že jem kašu uvarenú aj tri dni, tak ok, ale ja sa vôbec nevyjadrujem k jedlu, ktoré ješ Ty. A tiež by som sa mohla. Že ja si to neviem predstaviť a nie je to moja šálka kávy.
Už aj ja skĺzavam do toho, aby som vysvetľovala a obhajovala svoj jedálniček. A pritom som Ti len odpovedala na to, čo si sa pýtala.
Už dávno som nebola z nejakej diskusie tak znechutená ako z tejto. A pritom o nič nejde. Len sa možno jedna od druhej inšpirovať a nezhadzovať toho druhého preto, čo je. Lebo niekomu inému môže byť práve to inšpiráciou.
@bonnie1 pre mna varene maso nema chut, chapeme sa? nemam rada take maso, ci je to kura, alebo kralik... ok, je zdrave, ja nevravim, ze nie, bavim sa stale o chuti toho.....
Kura zjem pecene,ale nie varene, rovnako sliepku, aj ked je domaca.. to ked ju mame vo vyvare, tak si to radsej nakrajame hojne rovno do vyvaru, oberieme do kosti a tak.... nic zvlastne.. Nevnucujem ti svoj nazor, ale ty mne tiez nevnucuj, ze je to delikatesa,lebo pre mna je varene maso z vyvaru proste bez chuti. 🙂
@mandala77 ale jasne, ja to beriem... chapem, ako si to myslela.... aj to, ze si sa vyjadrila k tym ostatnym jedlam.. Lebo fakt mam pocit, ze na tie sa minie dost vela penazi...
My ficime na ranajkach skor na pecive, dcera si robi take zdrave lievance z vlociek a kadecoho s ovocim, alebo aj tu kasu nejaku , obcas si dame prazenicu, alebo aj castejsie... obcas dokonca take zdravsie masite parky, ale to skor manzel lubi...
ale medzitym sa predzobe kadeco. do vecera , a tak,...
k tomu nejake jogurty, pecivo, sunka sa u nas dost jedava, syry.... to MM lubi, ja som nikdy tolko syrov nejedla.... obcas sa kupi vianocka...
vecere tak rozne... niekedy len sucha, niekedy to, co sa varilo, dcera teraz vecer si robieva kase vela.... cestoviny, hocico..
@moni244 nechcem nic zhadzovat, ale stale cakam, kedy niekto napise ,ci sa ozaj da realne lepsie najest za tu sumu.. Lebo to co sa tu pise, nie je podla mna nic moc, to nie je zhadzovanie toho jedla, to je take ze z nudze cnost, lebo musim vyjst z tych penazi...
Ja neviem, keby som mala malo, ako som mala kedysi... tak kupim napr. kura.kludne dve naraz .. to vela nestoji..... rozporcujem....
Z koraby spravim vyvar s kridlami... do 4l hrnca v pohode s vela zeleninou korenovou a vela cibule, aj 2-3, to spravi fajn chut.... to by sme mali aj na 3 dni vyvaru u nas..
Zo stehien - bud perkelt, alebo upeciem v rure so zeleninou ako mrkva, kalerab, je to mnamka... kludne aj cvikla.. vyborne..... to mas obed bud 2-4 stehna pre rodinu... s ryzou, alebo inym...
prsia zamrazim, alebo spravim na dalsi den s mrazenou zeleninou ako sote.....alebo rizoto, ale take lepsie stavnate.. veeeela
Mam jedlo min. za 3-4 dni a nemusim jest varene maso z polievky bez chuti..... JAsne, je lepsia polievka, ak tam plava ta sliepka, ale ak nemam a settrim, spravim takto a najeme sa 100x zaujimavejsie za tie iste peniaze.
Tolko moj nazor.

@katrin21 prepáč, ale mám z Tvojich komentárov dojem, že keďže sa nedokážeš prestravovať za menej ako 200 Eur, príde Ti to nereálne. Myslím, že Ťa ani nezaujíma ako to je možné.
Na Tvoju odpoveď čo na raňajky. Za seba. Jedávam teplé kaše, ktoré varím a striedam ich. Obiloviny kupujem raz za pol roka cez net. Do nej si dám maslo (to kupujem raz za pár mesiacov u jedného chlapíka, toľko fliaš, koľko potrebujem, varím na ňom, dávam ho na chleba a pod. ), sušené ovocie, orechy alebo semiačka a slad (jačmenný alebo ďatlový). Moja porcia asi 3-4 PL vločiek a 3 deci vody. Alebo robím kašu z ryže alebo jačmeňa, ktorú varím 4 hodiny s 8-10 násobným množstvom tekutiny, tá je aj na dva-tri dni. Ku kaši 2-3x do týždňa vajce (domáce, čiže nekupujem) na polomäkko. Raz za čas si dám chleba s pomazánkou, ktorú si urobím z nejakej strukoviny, ktorú som varila. Večera: zelenina so strukovinou, hríbami, cestoviny so zeleninou, v lete šaláty, buď samé, alebo s chlebom, zemiakmi. Tie od nového roka nejedávam, iba potom, keď sú už nové. Desiata/olovrant: ovocie sezónne, (v zime kompóty), namočené sušené ovocie, hrsť orechov, nič. Zas sa z jedla nezbláznim.
Inak varím v zime a inak v lete, v zime viac sýte, zahrievajúce, v lete viac šalátov a ľahších jedál.