Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?
Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(
@katrin21 no veď jasné, keď musíš, tak musíš, bodka. Ale myslím, že väčšina sa tu zhodla na tom, že na jedle sa nejak veľmi šetriť neoplatí (čo sa týka kvality a pestrosti). Ja tiež dosť ušetrím keď napríklad chlieb a pečivo pečiem, jogurty, džemy máme domáce atď., ale hlavný dôvod, prečo to robím, nie je cena.
@katrin21 a podotýkam, že mám tiež nulový odpad
@katrin21 ja svoj nazor nevnucujem. asi som tu jedina ako tak pozeram.. kura je varene aj v polievke tak ked ho nezjes tak naco si ho hojne krajas do polievky? mne to nedava logiku. jedlo pripravujeme s laskou a tak ako to chuti nam a nasej rodine..maso okorenis a upecies. nemusi byt bez chuti....pre mna a mnohých co tak pozeram ziaden problem..ked si kupis smejd tak jasne ze ho spravis ako chces ale kvalitu sa snazi clovek vyuzit ako sa da. aspon to je moj pripad.. a ja pri bezdnom dennom vareni ked mam dve male deti kladiem doraz hlavne na to co je zdrave, tak ako xy matiek.
@katrin21 som to tu už spomínala, každá sa stravuje inak, má iné možnosti, čo znamená, že ak si ľudia dopestujú, chovajú, v lete si robia zásoby, tak samozrejme, ich strava bude lacnejšia. Lenže aj tie zvieratá niečo stoja, je práca za tým, či už so zeleninou alebo ovocným sadom.
Jasné, že moja strava nie je tak drahá, keď si zeleninu vypestujem a som v nej sebestačná, mäso mám domáce, mliečne výrobky nejedávam (raz za čas si kúpim nejaký dobrý syr), obiloviny a strukoviny kupujem veľké balenia.
Toto sa nedá porovnávať. A dám si aj praženicu a keď mi príde na chuť aj šunku, alebo ak ma niekto ponúkne špagetami s kečupom, dám si aj tie, aj rezeň, aj buchty na pare. Ale je pravda, že uhorky a paradajky si v zime nedám, ani citrusy.
Základ môjho jedálnička sú raňajky s teplou kašou a teplá polievka plus druhé - obilovina (zemiaky), strukoviny alebo mäso/ryba a vždy zelenina varená a v lete šaláty. A čo najmenší odpad pri tom vytvoriť. Najlepšie žiadny, len kompost. Toť vsjo. Ostatné je mi už jedno.
Ja šetrím na strave tak, že pozerám dokumentárne filmy o kvalite potravín. Videla som o rybách, zelenine, GM obilninách, o banánoch, jablkách, parkách + aféra s brazílskym mäsom. O vode som už nemala odvahu pozerať. Tak som prišla do potravín a nemala čo kúpiť. Potom som si pre pokoj duša povedala, že ja to nezmením a predsa od hladu nezomriem 🙂
@oli18 nemusis byt milionar na to aby si obcas nieco nespotreboval 🙂 mojej mame sa velakrat stalo ze hovadzie maso z vyvaru dala susede pre psa, jednoducho nebolo az tak chutne alebo sme ho nezjedli a to sme neboli ani milionari ani marnotratnici a maso kupujeme vzdy kvalitne ...
Este k teme, dlhodobo si to neviem predstavit, mne sa zda aj rozpocet 300 Eur na stravu pri 4 osobach dost striktny...
Debata sa tu velmi strhla - kazdy ma nejake skusenosti a preferencie a kazdy si velmi presadzujr iba to svoje ... ak ma nahodou niekto inovativny pristup ale nekupuje len to najlacnejsie pripadne nieco vyhodi alebo povazuje za odpad, hned ho to niekto skritizuje ... strasne sa to zle cita a ako som uz viackrat pisala asi sa odregistujem z kona 🙂
@bonnie1 lebo v polievke mi to nevadi, tam ho jem s polievkou, takze na male kusky nakrajane mi nepride take suche, ako keby som to mala niekde na tanieri s ryzou. ved v kazdom vyvare by malo byt maso. v Restauracii to robia tak isto... alebo max. si to viem predstavit este pomliet do nejakyhc kvazi fasirok akoze, aj tak niekto robi.. to by slo, ale to tiez nerobim, radsej s cerstveho mleteho masa. Ktore mimochodom je tiez lacna alternativa..... teraz mali akciu v Lidli, tusim aj v Kauflande ci kde bude ..... vyse okolo 1,5E za pol kila... zobrala som do mrazaku.... No , hned by bola plnena paprika ( papriku si dopestujem, zamrazim vycistenu, pohoda ,alebo kupim v lete) ,alebo len gule spravim..... k tomu 2 pretlaky za par centov, obedik jak lusk na 2-3 dni velky hrniec...
alebo tie spagetti , ale bolognese, alebo moje oblubene lasagne... mnaaaam.... to je mnamka.. dokonca uz ich robim aj bez cestovin, namiesto nich dam na platky nakrajanu tekvicu na pecenie... vyborne, odporucam vyskusat.... + besamel a syr.
a kopec inych jedal.. hoc aj zapecena sekana v rure v tej hranatej forme, alebo srncom chrbate, chystam sa na to..., sice to som to este nerobila, ale mam to rada... opat napr. s koprovou, alebo rajc. omackou, mnam.
@tranquillo ved ja tiez nevyhodim to jedlo, maso apod.. len ho zuzitkujem inak ako baby tu, co pisu, to je cele.
@mandala77 ja som gurmanka, mam rada dobre jedlo, ale vacsinou varime uplne normalne jedla doma.. nemysli si ....akuraz nezijem na strukovinach a privarkoch....
.raz za cas si ale vychutnam nieco ine, vynimocne. napr, teraz sme mali vyrocie 10r s manzelom,tak sme si dopriali veceru v restike.. len my dvaja 🙂 ... take kacacie prsia na sipkovej omacke s marinovanym jablkom a stuchanymi zemiakmi, to raz za rok tiez nie je od veci od kuchara v restike. mnam. Ale to je mimo tejto temy...
@katrin21 vidis a mne pride chutnejsie spravit dajme tomu spravit kurca z polievky napr. S ryzou alebo zajaca so smotanou ako kupovat mlete maso z lidlu.. co mlete maso sa vravi ze je odpad.. to uz to ,,suuche domace z polievky,, . Ja napr ani do zasoby nnekupujem a nemrazim . do lasani ma ist kvalitne maso - odporucam kupit u masiara a nechat pomliet .. ale ja maso maloco kupujem. Moj oco dochova dopestuje .. je to jeho hobby a viem co jeme.
@bonnie1 Mne tiez kura ani sliepka z vyvaru inak ako v tej polievke nechuti..Max len tak posolene maso ale musi byt cerstve z cerstvo uvarenej polievky.
Hovadzinu zjem s chrenovou ci koprovou omackou.
Take ze vyvar varit 2 hodiny a potom obalit maso v struhanke a upiect fasirky - nehrozi..
@bonnie1 ja si na 99% maso meliem sama doma, lebo presne, ze hocico tam pomelu.. a same mastne. ale z lidla mam vyskusane, ze je fajn.. skusala som ho uz predtym .. za tu cenu som si ho kupila, lebo ked niekedy treba rychlo nieco uvarit nemusim spinit mlyncek a mam rychlo obed.....nekupujem ho casto, ale ak niekto setri, je to dobra volba na nejaky cas.... o tom je tato tema....
Jo a malej to nedavam, to len sebe varim z toho . mala ma kupenu telacinu z farmy, zajaca od jednych, co to chovaju a aj kura.. to mam naporcovane male davky v mrazaku pre nu a to papa ona 🙂
zajaca na smotane mavame bezne.. to je normalne jedlo.... to nechuti ako maso z vyvaru.. kazdopadne, na zajacovi zas nie je velmi co jest, to masko je extremne zdrave, to ano, ale je to take mača :D ... malicko masa, obcas nejakeho dostaneme, moj muz to lubi, tak to spravi vtedy.... alebo peceneho s cesnakom prespikovaneho a slaninkou.. ale teda je to jeho jedlo, ja by som bez toho prezila 🙂, oni kedysi chovali doma zajace, tak je zvyknuty na take masko... a ja neprotestujem, lebo je to zdrave.
@katrin21 prepac ale uz ma neoznacuj.. debatu s tebou povazujem za ukoncenu.. najprv maso z polievky je suche, radsej si das kupene cestoviny s tvarohom, potom ze jes ho v polievke.. oznacujes sama seba za gurmanku a pritom nakupujes lacne mlete maso v lidly do zasoby.. a ides mna poucovat co z neho..z 2 kridelok 4 l polievky ktoru jete tri dni. Raz zajaca mavate bezne , raz ho mate obcas.. nerespektujes prispevky inych. A potom to zaklincujes ved tema je ako usetrit.. .. a pripominam neoznacuj ma a skor ako by si mi mala venovat prispevok tak sprav nieco produktivne pre seba.
@katrin21 nemyslím si nič. Mne je totiž to úplne jedno ako sa stravuješ Ty alebo ktokoľvek iný. Vôbec nerešpektuješ príspevky ostatných. Hlavne, že pár strán do zadu si nám tu vysvetľovala čo zanemená ego - ala "Hirax" Baričák. Kľudne som Ti mohla oponovať a spustiť na Teba, čo za bludy to píšeš (ale v tejto diskusii mi to prišlo od témy. Ale keď tak rozmýšľam, vôbec od témy to nie, lebo vysokými egami sa to tu hemží).
Vysvetľuješ tu egoizmus, ale presadzovanie si svojej pravdy, útočenie na iných, rozoberanie druhého stravovanie alebo posudzovanie toho čo jedáva, nerešpektovanie iných je akože čo? Ani mňa už neoznačuj. Nemá význam pokračovať v debate.
Baby dajte mi nejaký typ čo navariť nejak sa dnes nechce rozmýšľať a treba mi ísť na nákup čo nakúpiť jedlo potrebujem na jeseň deň skôr len pre dieťa a trošku pre mňa aby sa to zjedli bo zajtra odchádzame na 4 dnoli preč a vôbec neviem čo navariť nechce sa mi ani rozmýšľať vopred ďakujem
@mariapuskasova nie jeseň ale jeden
@mariapuskasova čo urobí jedno vymenené písmeno a mäkčeň .-)
Je diskusia na koníku, čo dnes varím alebo ako sa volá. Tam ženy píšu, čo varili a dávajú fotky. Možno by Ťa tam niečo oslovilo. Do diskusie každý deň prispievajú. Takže možno ju nájdeš.
@mandala77 už kukám ďakujem
@mariapuskasova urob cottage pie a zvysok o sa nespotrebuje daj do mrazaku na den ked sa ti nechce varit 😉 Asi tak 250 gramov mleteho masa orestuj, pridaj dve tri velke mrkvy, (ja pridavam aj mrazeny hrasok aj ked do receptu nepatri ale chcem tam dat co najviac zeleniny), zalej 0,5 litra bujonu a daj maly pretlak. Nechaj zredukovat zhruba na 3/4. Medzitym si uvar zemiaky, popuc na kasu a pridaj maslo. Masovu zmes daj do zapekacej misy, navrstvy zemiakovu kasu a daj zapiect na takych 20 minut. Ak mas syr tak posyp tym. Pripadne sprav omeletu s hraskom. To mas do 5 minut hotove 😉
@ajana1 ďakujem
@mariapuskasova alebo si uvar ryzu, zvlast si urob prazenicu, taku redsiu a zmiesaj to spolu, ja to robievam casto, ked mi ostane ryza z obeda, niekedy pridam hrasok, niekedy len posypem syrom
Ked uz je rec o varenom mase a o vyvaroch ma taku prihodu na odlahcenie zo Swiss ked som kratucko robila au pair,dostala som od domácej rano vzdy suroviny ,ze cp mam v ten den varit,Dala mi na stol ingrediencie a povedala ako si to predstavuje ze to mam uvarit.Tak sme sa dohodli ze domace hovadzie mam uvarit oni to volaju bouille de boef,tak teda som pridala zeleninku maso sa uvarilo do makucka a vznikol chutny silny vyvar,Som sa potesila ze bude polievka a na druhe jedlo chcela nech na tenko nakrajam masko k tomu chren,dijonsku horcicu a male zemiacky v supe no a hlavkovy salat so zálievkou vinegrette to bolo na stole kazdy den aj na obed aj na veceru.Ona prisla na obednu pauzu domov z prace a ten fajnovy vyvar mi vyliala plny hrniec do vylevky so myslela ze ma j.bne o zem,zachranila som aspon kopu zeleniny z polievky to sme si dali k masu tiez,pritom to bola velmi lakoma zenska ale vyuzitie prir.zdrojov na maximum jej nic nehovorilo.
Este som si spomenula oni tam varene maso z polievky zaleju zálievkou z oliv.oleja,octa soli,troska dijonskej hocicce a suseny cesnak,alebo to pridavaju do salatov a jeden bol velmi chutny islo tam krajane varene hovadzie ,kysle uhorky,salotka,fazulove struky,malde redkvicky a opat zalievka vinegrette ale bolo to fajne, stavnate, syte .Oni omacky v varenym masam nepoznaju ale ked som varila tak deti co udajne podla mamiciek trpeli nechutenstvom sa zalizovali a mamicky miesto toho aby boli spokojne ze deti jedia normalnu varenu stravu tak boli ofucane ze od nich to nechcu a odo mna hej,ale varit tam vedela maloktora zena-chutne varit i ked kvalita potravin je tam exclusivna. Este jeden lahodny recept k varenemu alebo pecenemu telaciemu to je original talianske jedlo ale robili to aj tam,telacie sa nakraja na extra tenke platky a urobi sa zalievka z oliv.oleja,vinneho octa kapar,trosky majonezy a konzervovaného tuniaka,kto che pikantnejsie tak cesnak,salotka,korenie podla fantazie-vsetko sa na hladko zmixuje preleje sa tym maso a je to lahodka.Ale varene maso dobre chuti aj s nasimi omackami paradajkova,koprova,chrenova,moze byt aj stavelova ,znojemska,besamelova s citrónom je toho vela je z coho vybrat,A mne mama hovorila ze niekdy boli svatby a slavnosti na vychode slovenska bezne ze sa uvarilo maso z domácej kury v polievke,potom sa urobila s plnka s pecienkou dalo sa to zapiect a k tomu zemiakova kasa a kysle uhorky alebo uhorkovy salat eeeeeej veru stare matere vedeli vsetko zuzitkovat a dobre gazdovat..
@mandala77 prosim ta, kde som na teba utocila, kde som ta nejako urazila? To ze diskutujene o roznych styloch stravovania, je utocenie?
A nevnucujem ti, ze sa mas stravovat ako ja, xkrat som napisala, ze co je dobre pre teba, nemusi byt pre ineho, logicky to plati aj opacne - co je dobre pre mna ,nemusi vyhovovat tebe..
Stat si za vlastnym nazorom nema nic spolocne s prehnanym egom, ci je to podla Baricaka, Tolleho, Virtue, alebo kohokolvek.... to sem nepletiem.. to bol len jeden priklad k prispevku, ktory mimochodom ani nebol tvoj 🙂 tykal sa inej osoby a bol napisany sprostym slovnikom.... Uplne inak, ako tu my ostatní diskutujeme .... a nemam pocit, ze by som sa tu s niekym hadala co i len na sekundu... takze neviem, cim nerespektujem prispevky ostatnych.... o com hovoris, prosim ta? nerob z komara somara 🙂

@katrin21 ty aké hovädzie mäso varíš, že je pre teba po uvarení suché? To potom nevaríš to, ktoré je na varenie vhodné. To aká milionárka si, ak nespotrebuješ mäso z polievky? Potom sa nečudujem, že máš 200 e na mesiac na stravu. Lebo nie je umenie minúť na stravu horibilnú sumu, ak stravu vyhadzujem. Potom je aj 4OO e málo ☹