icon

Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?

22ke
13. máj 2015

Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(

ostorha
26. apr 2017

@dkethe Ludia su velmi vynaliezavi ,my sme mali na ulici jednu tetku,ktora este za socika kupovala obyc,vajcia v obchode a potom doma so synom davali dole to cervene razitko a chodili ich predavat na trh za drahsie ze akoze domace,to mi fakt jej syn povedal a aky bol pysny ze ludi takto oj.buju.

libawet
26. apr 2017

@balsamea z vlastných skúseností, z reality a nie, čo niekto niekde napísal alebo " jedna pani povedala ".

balsamea
26. apr 2017

@libawet tvoja skusenost nerobi z mojho tvrdenia klamstvo a ani nie je dokazom. A tiez nemeni fakt ze olivovy olej je vhodny do teplej kuchyne a aj na vyprazanie. Ale je pravda, ze teplotou sa zvyraznuje jeho vona a to moze niekomu vadit.

katrin21
26. apr 2017

@dkethe ale cucoriedky predsa rastu aj v prirode, aj na Slovensku , len treba ist do kopcov 🙂 ved pocerni obyvatelia sa tym zivia hufne, popri cestach potom predavaju ....

priamazena
26. apr 2017

zeny mariupuskasovu si vobec nevsimajte kazdi o nej vie ze ano vyzije zo 150euro lebo sa prizivuje pri mame alebo pri svokre ze jej nieje hamba!!!

ema234
26. apr 2017

@priamazena tak ono je to mozne z toho vyzit ale co potom jedia doma. Na tyzden to vychadza 37,5 eura.Ja si neviem taku sumu pri dvoch chalanoch a manzelovi ani predstavit, mam doma kyseliny a to maju este obedy v skole. 🙂

mariapuskasova
26. apr 2017

@priamazena máš problém tak si ho rieš a mňa si do úst neber láskavo nemám na vás vôbec náladu dnes

ema234
26. apr 2017

@mariapuskasova a co varievate doma?

mariapuskasova
26. apr 2017

@ema234 všetko a hlavne na stieriedacku ( ryby, mäso, zlenina, k tomu čo príde cestoviny, zemiaky ryža ale aj múčne jedlá )

mariapuskasova
26. apr 2017

@priamazena a ešte jedna vec nepotrebujem si vytvárať nový profil aby som si niečo dokazovali ako ty tak prosím zi a nechaj žiť

mariapuskasova
26. apr 2017

@jasminet ja si skôr myslím že mnohé tu si chceli len do niekoho kopnúť taký príspevok aký si mi adresovala by sa dal napísať hneď a nemám problém napísať čo jedavame a tiež sa mi tu nedá vypisovať celé dni v skratke som len chcela že áno dá sa z toho vyžiť nemala som záujem to tu rozoberať do poslednej bodky a ani som si nevsimla že príspevok je rok starí moja vina mám dve deti a o zábavu mám postarané ale keď niečo chcem vedieť pýtam sa konkrétne nie hneď začnem na ľudí útočiť a neviem ako s prepáčením sprosté komentáre ( dvojitá brada, tučná jako slon ... Nezdravé a podobne)

mirage
26. apr 2017

@priamazena Co myslis pod pojmom Prizivuje? Aj ja sa najem u mamy.A moje deti u nej jedavaju casto.Na oplatku nasich zas pozvem v nedelu na obed, ci poslem kolac.Svokra nas volavala na obed stale..

moni244
26. apr 2017

@priamazena ale, zeby sa tu niekto priplietol s novym nickom, aby urazal? Co je zle na tom, ked sa niekto naje aj u mami? Mna tiez moja vzdy nabali, ked dojdu, donesie jedlo, nikto ju neprosi, ale je to mama, robi to rada

sense
26. apr 2017

@priamazena zavidis priziv sa aj ty.... nevidim natom nic zle pokial to nevadi aj druhej strany, keby nebyvam 1200km od rodiny tak by sa babky - teda mama aj svokra sla potrhat u koho budeme travit cas...nevraviac o tom ze obe strany by nam aj modre z neba zniesli, moja mama zasobuje ovocim a zeleninou a zavaraninami nielen nas svoje deti a synajej priatela, ale aj svokru, mojho svagra, kolegyne v praci...svokra zas ovocie co dopestuju nam este aj oberie a zamrazi ....aby sme si mohli vziat popr. domov alebo mali "cerstve resp mrazene domace ovocie aj v zime"

oli18
26. apr 2017

@katrin21 dá sa dnes vôbec hovoriť o zdravom stravovaní?

katrin21
26. apr 2017

@oli18 no,ano, je to diskutabilne..
akurat som citala pekny rozhovor so Slavkoou Halčakovou a ona to presne napisala, ze dnes je ten povod potravin, ich spracovanie a vsetko okolo horsie, ako kedysi. Preto aj babicky, co jedli " vsetko" a nemali problem, by ho dnes mozno mali.... proste pesticidy, zahustovadla , ečka, gluk. sirupy , emulgatory, modif. skroby a aj prehnane striekana zelenina a neviem co vsetko je vsade.. Maso samotne tiez zalezi odkial pochadza a podla toho aj vyzera jeho kvalita , co sa tyka zlozenia....
Lenze vacsina ludi inu moznost nema ako kupit to, co sa predava... A pokial to tak bude, tak sa to nezmeni.. Ked je dopyt, je aj ponuka..... zacarovany kruh... a prestanu ludia kupovat? no, zatial nie... chcu tie krasne leskle navoskovane jablcka ....atd...

A strava ... Zlata stredna cesta bude asi najlepsia... primerane tukov, bielkovin a aj sacharidov , vlakniny a zeleniny... to je asi take optimum + si uvedomit ake tuky, ake bielkoviny, ake sacharidy ( napr. strukoviny su neprave bielkoviny, inak sa metabolizuju a citala som o tom aj v skriptach z mediciny , takze je to pravda...) ...tak je to so vsetkym....
A tych pristupov k stravovaniu je teraz tak vela, ze asi si musi kazdy vybrat podla toho, co jeho oslovi ( alebo kto ho viac presvedci :D, lebo aj o tom to niekedy je, ze ano...)
Ja osobne si myslim, ze menej sacharidov, obmedzenie mlieka a muky na minimum, alebo muku aj vobec, je zdrave.... ze toho v dnesnej dobe jeme prilis vela... ale je to tazke, lebo sme naucení na taky druh stravy.... a je to v hlave... A aj ked to chapem, aj pre mna je to velmi velmi tazke sa tak stravovat, pripravovat si jedlo....a momentalne jem vsetko, chystam sa vratit k tomu, co povazujem za zdravsie, ale v tehotenstve som sa rozjedla a teraz ma hlava nechce posluchat... musim sa nastavit na to, aby to islo lepsie....

Ked som pracovala ,mala som to o horsie, ze napr. ked som si doniesla z domu jedlo a to bolo kazdy den, nemala som si kde zohriat, lebo ja MW nepouzivam a bola tam len tá .. nemame ju doma roky .. NAmiesto toho mame prikupene dobre panvicky na zohrievanie na sporaku... odporucil mi to jeden lekar a aj ked som sa vtedy branila, dnes viem, ze to bolo spravne uznat, co hovori... Takze som musela bojovat, ako si zohriat jedlo, odpovedat večne na posmešne otazky, ci verim tomu, ze MW skodi.. alebo to pustat jednym uchom dnu, druhym von...
CIze jest zdravo, alebo aspon v niecom zdravsie ( v tom, co dotycny uzna za zdravsie ) nie je jednoduche, ale da sa to, ak clovek chce....

Ono a aj tu, kde sa riesi suma na stravu .... vacsina ludi nakupuje uplne normalne.. a vela ludi zije v mestach a nemaju moznost si dopestovat, iba kupit.... a to sa potom dobre niekomu pise, ako mu staci ta suma, ked on ma mraziaky plne domaceho masa, zeleniny, ovocia v kompotoch, alebo mrazene , susene....... zasoby.... Je to velky rozdiel a kedze to nekupuje, tak aj menej minie....

mamicka28
27. apr 2017

ahojte,
Viem ze je to trufale, ale dufam ze najdem u vas pochopenie,...
Chcem velmi pekne poprosit o potravinovu pomoc, drogeriu ako plienky 4, ale pre mna asi najdolezitejsie, oblecenie pre synceka, co to sme uz dostali no velmi by nam pomohla vetrovocka este k tym chladnejsim dnom co zvyknu byt,..velkost 86, a ponozky, mozno si niektore pomyslite hmm kam dava RP,..nech oslovi otca, atd
No zial je to smutne ale rodinu nemam, z rodicovskeho vyplatim rezie, nakupim tak max na 2-3tyzdne ..a peniazky su vcudu, vyzivne nedostavam "pravidelne" nech podla dohody kazdy 3mesiac, na urade ma odpisali ani narok na hmotnu nudzu, ani narok na nahradne vyzivne ☹
Praca?, zial sme chori na ladvinku, a ma nizky imunitny sistem staci ak nachladne a automaticky mu to ide na ladvinku, vracia, teploty, plac vela placu,...
Nieco ako charita u nas asi ani nieje neviem aspom o tom ☹
Pekne prosim pomoc, a zo srdca budem vdacna.
Prepacte no toto uz je z mojej strany aj zufalstvo,...keby mam aspom kam dat deti ist do prace, no uz ani len to sa mi nedari ...
Dakijem ak nam niekto pomoze

ostorha
28. máj 2017

@katrin21 Aho ja by som ta chcela poprosit tak v skratke vysvetlit ako sa metabolizuju strukoviny,.Ja ich jem denne o forme nátierok ,polievok a privarkov, salatov,placiek velmi mi chutia a ako jedine ked nechcem jest vela masa ma aj zasytia pri relativne malom mnozstve,nam slovencinar na strednej hovorieval ze fazula sa volala aj MASO chudobných ked ludia este mali hospodarstva.Len skoda ze aj zvysok rodiny nie je taky fanusik strukovin zjedia ale maju radsej klasicke maso.

katrin21
28. máj 2017

@ostorha fuha..no.. To bolo pekne vysvetlene v skriptach, co mal synovec na farmacii.. Su to medicinske skripta ale pochybujem, ze ich este ma aby som ti to tam mohla napr. Odfotit..a netrufam si teraz po 2r, co som to citala ti to vieryhodne zreprodukovat..
Kazdopadne nie su to plnotne bielkoviny... Obsahuju vela skrobov a tusim lektiny..a tie cloveku nerobia dobre. Ciastocne sa to da zmiernit namacanim aspon 12h a naslednym premytim..
Ak sa ale dostanem k tomu presnemu zdovodneniu , budem na teba mysliet a odfotim...

alaguema
29. máj 2017

@ostorha Trávenie strukovín je trochu zložitejšie, lebo obsahujú bielkoviny aj sacharidy súčasne, to znamená, že k tráveniu telo používa rôzne enzýmy. Ale to isté má aj jedlo pozostávajúce zo zemiakov a mäsa. Zdravý tráviaci trakt strávi oboje bez problémov. S tým rozdielom, že strukoviny sú zdravšie kvôli obsahu vitamínov a nestráviteľnej vlákniny. Aj keď sú trochu kontroverzné. Obsahujú tiež puríny, ktoré spôsobujú DNU. Ale tie obsahuje aj mäso. Najnovšie výskumy hovoria v prospech purínov rastlinného pôvodu v zmysle, že telo ich metabolizuje lepšie, ako tie z mäsa. Kombinácia strukovín a celozrnných obilnín spolu tvojmu telu dodáva komplexnú bielkovinu. Nie nadarmo naše babičky varievali fazuľovú kašu s jačmennými krúpmi (mäso bolo len na nedeľu a to fyzicky makali viac, ako väčšina ľudí dnes, ktorí si neuroticky strážia príjem bielkovín, ako keby boli ešte v plnom raste 🙂). Čo sa týka lektínov, je to antinutrient, zabraňuje vstrebávaniu niektorých látok. Je celá rada potravín, ktoré obsahujú rôzne antinutrienty. Konkrétne tie zo strukovín, sa degradujú dôkladným namáčaním a uvarením, problém vyriešený, najviac lektínov obsahuje červená fazuľa a ako vieme, je x ďalších druhov strukovín) Ja osobne si myslím, že všetko je ok, ak je to s mierou. Strukoviny jeme cca 2-3x týždenne. Jesť denne mäso je čistá katastrofa. Aj keď je z eko chovu.

dai
29. máj 2017

@alaguema suhlasim s tvojim prispevkom... akurat som chcela ze predsalen motivacia nasich starych mam konzumovat strukoviny nebola v tom ze by vedeli ze je to zdrave, skor v tom ze to maso jednoducho nebolo🙂 ( zvierata boli na mlieko, ovce na vlnu , sliepky na vajcia etc. .... zabijalo sa len sem tam na slavnosti - a jedlo sa najma vela sacharidov - zemiaky a zemiakove jedla sem tam kase )

alaguema
29. máj 2017

@dai veď určite. Netvrdím, že sa vtedy riešila zdravá výživa, ony tie potraviny kombinovali ešte inštinktívne.

ostorha
29. máj 2017

@katrin21 Dakujem krasne namacam vsetko okrem cervenej sosovice ta je uvarena cca za minut a pridavam bylinky do varenia take tie antiflatulentne ako rasca,majoran bazalka oregano a podobne.

ostorha
29. máj 2017

@alaguema .Jej tak ty to mas o strave fakt premakane,ja som sa pytala preto lebo ja tiez nie som zastancom castej konzumacie masa,mne staci raz do tyzdna maso raz ryba a zvysok,zelenina a strukoviny.Taky humus ,falafel,,hrstkovu polievku to by som jedla hocikedy.A tu cervenu fazulu co si pominala tu davam do polievky ale vyborna je aj do salatov ma taku pevnejsiu strukturu,Super rada pocuvam ked niekto vie o strave aj z iných uhlov pohladu,lebo vacsinou sa vyzdvihuje ako zdrava strava maso so zeleninovou prílohou,tvaroh,nizkotucne syry,ovocie ,orechy ale ludia akoby sa bali zemiakov,ryze,strukovin.Mnohy ludia hovoria ze ich nic nevie zasytit tak ako maso,tak ja som na sebe odpozorovala ze vajcia a strukoviny su pre mna velmi zasycujuce.

ostorha
29. máj 2017

@alaguema Inac cela zapadna kultura je dost zatazena na dennu konzumaciu masa,V Swiss jedia maso ludia denne ci uz su to ubycajni vidiecania,alebo profesor na univerzite vsetci maso,vela masa a denne k tomu dve tri male zemiaciky,salat ale velky flakot masa aj na obed aj na veceru.

momoqui
29. máj 2017

@ostorha co sa tyka zapadnej stravovacej kultury, podla mna maso na dennej baze jedia najma germani, jedia ho vela a stale 😬 Co sa tyka napriklad francuzov talianov ti masa vela nejedia, oni maju 1-2 krat tyzdenne hovadzinu a obcas kuracie, dost ryby. Mne to tak tiez staci 🙂

ostorha
29. máj 2017

@momoqui Este sme zabudli na americanov to su mega zruti masa,ale oni su celkovo mega vo vsetkych svojich formách a prejavoch.

momoqui
29. máj 2017

@ostorha 😂😂aj mega velki su 🐷

alaguema
29. máj 2017

@ostorha celá západná kultúra je chorá a platí to aj o jej strave. Napriek všetkým tým nekonečným informáciám, ktoré sa na nás odvšadiaľ valia, alebo možno aj vďaka nim, sú ľudia v podstate akoby zmagorení a už ani sami nevedia, čo si vybrať. Raz obmedzujú sacharidy, potom sú zlé aj strukoviny, lebo škroby a tak stále dookola. Sacharidy sú v poriadku. Sladká chuť je pre nás prirodzená, ale záleží vždy od množstva. To je ten kľúč. Kocka tmavej čokolády je skvelý koktail kvalitných živín, celá tablička je príliš. Jeden pohár vína je liek, liter ťa intoxikuje. To sú jednoduché veci. Je už toľko tých názorov a smerov v stravovaní, že jediné rozumné čo sa dá urobiť, je počúvať svoje telo a zdravý rozum. Problém ale je, že mnohým telo hovorí - jedz salámy, šunky, čokoládu, pizzu, hamburgery a šľahačku 😀 Ja osobne verím tomu, že taký dobrý reštart tela sú pôstne kúry. Potom je ľahšie rozpoznať, čo vlastne potrebujem, ak je človek schopný potlačiť chute a závislosti na niektorých druhoch jedla. Nemáme už veľa iných možností v tomto svete, než sa vrátiť k našim inštinktom a intuícii. Inak je to len chaos v hlave. Ale teba sa to asi netýka, ako tak čítam 😉

ostorha
29. máj 2017

@alaguema No nie je to mojou zásluhou mam to tak dane ,ze sa mi cukor neziada,obcas obliznem lyzicu medu ale nemavam neprekonatelne chute na sladke.U nas sa od mala jedla denne surova cibula alebo cesnak,Otec je pôvodom Ukrajinec takze pirohy z pohankovej muky,kase,zeleninove ,strukovinove jedla ,vela cvikly ,polievky oblubeny borsc,ktory u nas bol velmi casto na obed ,ale vzdy bez masa len s kyslou smotanou na vrchu a k tomu chlieb s maslom.Takze ten zaklad z domu bol dobry,akurat v obdobi puberty a adolescensie som jedla otrasne ,prisli do mody bageterie,hamburgery ale kila sa na mna nelepili tak som nemala stopku a veruze ten cholesterol bol o dost vyssi zamladi ako teraz ked uz sa snazim aj nad tym co dam do ust premyslat.