Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?
Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(
tak myslim daaa,ked si v nudzi,aj ked nechapem ze taketo veci riesis na MK,my sme tiez 4cl rodinka ale na stravu minieme minimalne ovela viac ale to kto co minie a ako hospodari neterba vesat celemu narodu na nos)))ja niekedy ziram,co tu zienky rozoberaju,ci myslis ze ked tu napises pribudne ti na ucte?
@ajana1 jasné že sa dá a ja som nikde nepísala že tak nakupujem nonstop dva roky ale že sa s toho dá vyžiť a suma sa mi dosť opakuje čiže dá sa samozrejme
@libka1 Ved 22-ke staci mesiac vydrzat 🙂
Moj syn by na strukovinovych polievkach zil cely zivot. Jemu staci na tyzden hrstkova, dalsi hrachova, dalsi fazulova a dalsi sosovicova, zopar kosti bravcovych v tom uvarit a k tomu rezance s tvarohom alebo makom a moze na ranajky, na obed a veceru a nic ine mu netreba. A ta laska v jeho ociach, ked mu plny hrniec takej polievky navarim, preto sa oplati zit! Ono, ked "gazdujes", tak sa da aj dlhodobo zit s mala. Mas vlastny sudok kyslej kapusty, kupis niekde pol prasiatka, morku, naporcujes do mrazaku, huby nasusis, kompoty zavaris, paradajkovu stavu, bazovy sirup, jablka nastruhane zavarane. Poznam ludi, co ziju ozaj z mala, zdravo a skromne, hlavne starsich, s detmi to je tazsie, tie sa porovnavaju, vymyslaju.... Pradoxne, velmi usteris na tom, ked nezijes od "vyplaty do vyplaty" a mozes si robit sezonne zasoby.
Dá sa.a k tomu ešte aj bezlepkovo,len treba zapojiť fantáziu.
a urcite nasi vladni predstavitelia sa mozu na nas tax max smiat hahaha))ze aky hlupy narod co sa uskromni aj s 40 eckami na tyzden..co sme si zvolili to mame len utahujte dalej opasky))
Tak ja uz pisem aj sama sebe, tusim mi tema o setreni nerobi dobre 😂
@mariapuskasova zvlast ked sa neje maso kazdy den. My jedavame vela vegetarianskych jedal ktore su fakt dost lacne Len pmked kupujene maso tak uz fakt poriadne a hlavne mame slabost na sparglu a cerstve ryby a nie vzdy sa mi chce kupovat tie lacne. Ale tiez to obmiename ze jeden tyzden kupim makrelu alebo dorade a druhy si kupim cerstvu tresku, Lososa alebo tuniaka. Myslim ze zas spravim experiment a vklude tu zavesim vsetky blocky 😂
baby, vy ste kuzelnicky, ked dokazete vyjst zo 40-50E na stravu na tyzden.. ja by som zomrela... ja musim mat maso.... na zemiakoch , cestovinach cely cas by som neprezila, nehovoriac, ze to neni zdrave... same sacharidy, inzulinove šoky jak hovado.... ale chapem, ze je to lacne a ked sa inak neda , musi sa aj tak... Ja sa desim, ako idem vyzit z rodicaku odteraz.. uvidime.... po x rokoch to bude zahul, ked moj prijem nebude, materska skoncila a ide sa do reality, ale 40E na tyzden, to ani omylom by som nedala. fakt vas obdivujem...
dajte tipy na nejake polievky. ja som neni polievkovy typ, nikdy som ich extra nelubiila, ale asi zacnem varit, aby aj mala mala pestrejsie.. u nas fici max. vyvar ( rozne druhy vyvaru), sosovicova kysla, kapustova kysla, rajcinova a brokolicova... Ine sa u nas snad ani nevaria, ak tak velmi sporadicky, napr. muz robil teraz fazulovicu, pre seba a dcera si dala, ja fazulu na sladko nemusim....
Milujem BORSC, ale neurobim ho taky, ako ho poznam, co mi chutil. kazdy recept je iny, netrafim sa.. :D a lacna polievka to nie je, ide tam dost masa....
Spravila by som hrstkovu, dcera minule niekde jedla a ze jej chutila.. tak aj s velkou fazulou... ale neviem, ako sa robi, musim pozriet recepty..
ako ju robite vy?
@ajana1 asi by im to pomohlo šak ja som to myslela v dobrom že sa dá s toho vyžiť ale ako poniektoré nepochopia a ani nechcú tiež miniem niekedy aj 300 ale zväčša nie neplytvam jedlom zbytočne keď nemusím a nakoľko sme mladí radi by sme dačo usporili na horšie časy a na čom inom ušetrím ak nie na strave
@ajana1 ano, maso je zdrave jest.. otazny je len jeho povod.. malo by byt v bio kvalite a nie z hocicoho... idealne divina, zajace, hovadzina , morcacina...
lenze vacsina ho kupujeme v tescu a to je ten problem...
to je ale na inu temu. isty cas som bola na paleo a precitala som si o tom dost, takze za mna ano, maso je zdrave a velmi potrebne pre nas.... a hlavne, uplne inak funguje metabolizmus, ked telo prijima zdrave tuky, maso, zeleninu a menej sacharidov...
Ja som si teraz 3 mesiace odkladala blocky. Som doma a varim aj manzelovi do prace. Kazdy den mame polievku aj druhe. Minuli sme v priemere 200eur za mesiac, co je cca 50eur tyzden. Na strave nesetrim, akcie nesledujem, kupujem sojove vyrobky, ktore nie su lacne. Ale zemiaky, cviklu a mrkvu som mala od rodicov. Hlavni jedaci sa stravuju mimo, takze si myslim, ze to v pohode zvladnes.
@katrin21 Vedci vyskumali, ze pokial mas zemiaky dobre uskladnene, k tomu kyslu kapustu a kysle mlieko, je to plnohodnotna strava, ktora dodava telu vsetko, co potrebuje. Zvlast ked to kde tu slaninkou omastis, ci strukovinu pridas. Aj sosovicova polievka je jedlo, na ktorom v zdravi prezijes roky. Ziadne inzulinove soky. Nasi predkovia tak zili, robili jak kone a mnohi sa velmi vysokeho veku dozili.
@mariapuskasova nikomu sa nemusis ospravedlnovat a ani nic vysvetlovat. Kto chce tak si z toho nieco vezme kto nechce jeho vec 😉 Hlavne neminaj energiu na nepodstatne veci pretoze tvoja rodina je dolezitejsia a ak ste spokojni a stastni moze tu byt fuk co si kto o vasom hospodareni mysli. Ja vam fandim ze sa snazite usporit a mysliet aj na zadne vratka a nerozflakate vsetky peniaze na zradlo a nepodstatne veci.
@rutie nasi predkovia tak zili, ale oni fyzicky makali od utleho detstva.. byt na prevazne sacharidoch v dnesnej dobe nie je uz to iste a nie je to teda zdrave..
Zamiaky .... hm.. nenadarmo sa hovorilo, ze od nich hlava rastie... napr. pre deti, ak ich jedia vela, su skodlive. aj ked su dobre uskladnene.. obsahuju vela solaninu, ktory zatazuje detsky organizmus.... a mali by sa VZDY VARIT S RASCOU.. vzdy vzdy vzdy... tam sa elimunuju potom niektore ich skodlive ucinky.... Nehovorim, ze zemiaky nejeme. v sobotu sme mali francuzske 🙂 ale urcite nie casto....
inzulinove soky su to, ze ti stupa po jedle hladina glukozy, inzulin ide hore....zdroj energie je pri tejto strave glukoza. ked ju nemas, klesne hladina a mas vlci hlad... PRi obmedzeni sacharidov ides na tukoch, mozes ich jest kolko chces, idealne bravcova mast, oliv. olej, kokosovy olej... maslo alebo ghee( prepustene maslo, poznali uz nase mamy, zbavene BKM) ... a nepriberies 🙂 len nedavaj k tomu sacharidy. to len na vysvetlenie... je to uz ina tema...
Vlastne este vajicka mam od rodicov, a maso nejeme takze ani nekupujeme, manzel si raz za stvrt roka kupi dake moravske maso
@ajana1 ďakujem za podporu 😘 už som si myslela že som fakt divná
@katrin21 No neviem. Viem, ze paleo je teraz trend, tie teorie poznam, ale nie kazdemu to vyhovuje. Mne napr. nevyhovuje, skusala som. Schudla som, ale necitila som sa dobre, drasticky mi stupol cholesterol, bola som unavena, depresivna. A to mam maso rada, aj zeleninu. Potrebujem pestru stravu.
Miliarda indov zije zo sosovice a este nevymreli. Naopak 🙂, stale ich pribuda a pribuda.
@rutie joj, ale indicka kuchyna je uuuuplne nieco ine.. to ani nahodou nema nic s nasou. tam je ajurveda , jej zasady, rozne chute, koreniny a je to priam lieciva strava.....spomenut sosovicu ako priklad, to je uplne nepostacujuce, tam je to uuuplne o inom...
ak nie priamo paleo, velmi podobna je GAPS strava, ktora je zostavena lekarkou, dava do poriadku travenie napr. aj detom s autizmom, ludom , co maju Crohna, kolitidy a pod.... a vies co sa tam neje? tiez sacharidy, len urcite a velmi obmedzene... zelenina, masko, vajicka ( TOP POTRAVINA je vajce) , vela brokolice atd.. vyvary vyvary vyvary.... Nejde o to, ci je to trend ,ale o to ,ze to funguje a pomaha....
Ale zase je zaklad, aby maso a zelenina boli ciste, zdrave a to nieco stoji. takze nehrozi, aby sme sa zmestili do tychto sum, jedine, ked si chovame a pestujeme doma. maso od farmarov je drahe....
@katrin21 uuplne sa s tebou stotoznujem...sme totalne masovi vratane nasich dietok a to nekupujeme kurz y polska alebo maso z brazilie,zasadne aj ked kupujeme v masiarstvach tak cerstve nie mrazene,a co mozme domace od susedov..a taktiez chapem ze niektori dokazu aj na trave vzzit neberiem im,ale nech mi nik nehovori ze napr take veganstvo a este nieco horsie dokaze zabezpecit plnohodnotnu stravu..mala som 2 spoluziackz na strednej aj diplomke co doslova "zrali klicky" absolutne ziadne masove mliecne vyrobky nezdrava zlta farba pokozky a dterz jedna z nich ani deti nema...

@muskazlata90 ak navaris na viac ako jeden den je tie 2 eura na porciu to budu este vela 😉 Vklude ti poslem par receptov alebo aspon nazvy a uvidis ze sa to da