icon

Dá sa prestravovať zo 40 eur na týždeň?

22ke
13. máj 2015

Ľudia, dá sa výjsť zo 40€ na týždeň už čiste len na stravu??? Sme 4-členná rodina a tento mesiac bol jednoducho pre nás tak finančne náročný, že po vyplatení všetkého mi ostalo 160€ :( z toho dcéra a manžel obedujú v škole/v práci, ja som na RD s drobcom. Moji nie sú nároční, nepotrebujú vkuse mäso ani varené...ale aj tak :( ďalšia výplata bude až 10.6. :(

libka1
20. apr 2017

@moni244 ale ved dobre ty, len diskutujeme a nahodou som sa tu vselico dozvedela 😉

moni244
20. apr 2017

@libka1 ty hlavne 😀

libka1
20. apr 2017

@moni244 co uz, kazdy mame nejaky prejav. Ja takyto, vsetko ratam.

tappetty
20. apr 2017

Podla mna sa to tiez daa. Je vela domacich 5 korunovych jedaal. Napriklad spagety so sunkou a syrom, alebo zemiakovy privarok s parkom, alebo bryndzaky, alebo spenat , urcite by sa naslo aj viacej, Ja davam svojim babam na ranajky corn flakes s mliekom a trochou medu, je to dvoj eurova investicia a vydrzi im to dva tyzdne, striedam im to s mussli s bielym jogurtom, co je financne tiez nic, skor vrazam prachy do ovocia a zeleniny toho schrumeme najviac, To urcite daas😉

ajana1
20. apr 2017

@libka1 a tu mas jeden karfiolovy recept z ktoreho nakrmis rodinu aj na dva dni Len ak nie ste zvyknuty na velmi korenene tak uber z korenia alebo pouzi uz pripravenu zmes https://www.rivercottage.net/recipes/cauliflowe...

libka1
20. apr 2017

@ajana1 ja korenene milujem, kvoli deckam sa krotim, lozriem, dakujem

alaguema
20. apr 2017

@moni244 tak ale za to, aký má kto rozpočet, ja nemôžem. Pohánkovú múku používame zo zdravotných dôvodov. Ale zas ušetrím na údeninách, mäso máme len raz v týždni (ja ani toľko) a jeme tak, ako to nám vyhovuje. Pani asi tiež robí, ako jej vyhovuje. Ale pre mňa to nie je kvalitné jedlo. To je celé.

alaguema
20. apr 2017

@tappetty áno, ja už som to napísala, určite sa to dá, ak je strava postavená na cestovinách, strukovinách a lacných údeninách. Ja jej verím, že neminie viac. Ale neverím, že je to úplne bez obmedzení, ako to prezentuje.

maminuska
20. apr 2017

My sme 6 , 4 dospelí a 2 menšie deti . Na stravu miniem do 300 EUR, deti aj manžel sa naobedujú v zariadeniach . Niekedy varím na večeru denne , niekedy každý druhý deň. V tých 300 EUR však nie je tuzemské ovocie , zelenina, kyslá kapusta a zemiaky, toto všetko si dopestujem , je to moje hoby.

mircalla
20. apr 2017

@tappetty o tom to cele je - ano, da sa
ale ficat na tychto jedlach pravidelne? dospelik, ale deti - parok, mucne jedlo, spagety so sunkou a syrom....co ja viem. akoze obcas preco nie.....ale nic vyzivne. ani jedno ziadne vitamny ani vyzivna hodnota nic

ektherese8
20. apr 2017

zavisi odkial ste,ake su ceny,my tak miname pravidelne 150-200,sme 3,ale varim 4porcie a jeme pohanku,pseno,cicer,cervenu sosovicu,maso,zeleninu,ovocie,bezlepkove cestoviny,strukoviny,ziadne parky,keksiky,cokolady,ziadne lepkove spagety s kecupom....

dorottka
20. apr 2017

Podla mna sa da, ale treba si vediet pekne pripravit jedalnicek, aby nevznikali zbytky. Vobec to nie je len o spagetach s kecupom, aj ked aspon jeden den sa im nevyhnete (mimochodom na co kecup, spagety su fajn aj s obyc syrom len, ked je obmedzeny rozpocet, kecup je zbytocnost). Privarky, polievky, napriklad s chlebom kvoli zasyteniu, su vacsinou dost zdrave (nepouzivam ani muku na zahustovanie), lacne a syte jedla. Ryzove jedla - na slano ci sladko, detto, strukoviny, zemiakove variacie, moznosti je velmi vela... praveze polotovary vacsinou stoja dost, su chabe na ziviny a ani zdaleka nezasytia v pomere cena vykon. Rozpocet sice nie je idealny, ale urcite sa z neho da vyjst, ked sa musi. Ja varim kazdy den a uplne bez 'odpadu', ak by som aj mala ine suroviny, treba proste zuzitkovat to, co je, a to ma bavi asi najviac, vymysliet chutne jedlo zo zbytkov :D A inak fakt jogurt sa da urobit doma, roky ho robievam, kultury mas vselijake, bulharske, grecke atd a jogurtu mas z jednej tolko, ze mate co robit, aby ste ho zjedli, plus zaklad na vyrobenie dalsej varky vam ostane priamo z toho vyrobeneho jogurtu 🙂

sintra
20. apr 2017

My sme len dvaja, ale na potraviny miniem tyzdenne cca 50 eur vyslovene len na suroviny do domacnosti, neratam take, ked sa najeme aj niekde vonku. Ale nekupujem najlacnejsie veci, neficime na mucnej strave atd. Pritom masa jeme velmi malo.
Kazdopadne, vyjst z 40 eur/tyzden sa urcite da, pokial je to vynimocna situacia, nic strasne na tom nevidim. Ked som zarabala horsie, mala som pre dve osoby bezne takyto rozpocet.

momoqui
20. apr 2017

@libka1 ahoj aj ja poprosim recept na burger z fazule 🙂 dakujem

balsamea
20. apr 2017

@katrin21 jest tolko tukov kolko chces ked obmedzis sacharidy? a bravcova mast? to vazne?

dorottka
20. apr 2017

Ja robievam tiez fazulovy burger, podla tohto receptu: http://allrecipes.com/recipe/85452/homemade-bla... Namiesto ciernych fazuli kludne pouzijem 'hnede', je to rovnako dobre 🙂 ja normalne mlete maso (a maso celkovo) nemusim, takze toto je moja grilovacia mnamka. Muz vravel, ze to chuti velmi podobne ako maso a chuti mu velmi tiez 🙂

mamicka28
20. apr 2017

Nahodou som natrafila na tuto temu, ☹ hmm a ja dostavam RP 250e, tak mozem napisat iba tolko ze ty sa mas 3x lepsie uz iba z toho dovodu ze mas manzela ☹
Ja som sama s 2detmi a ak vyplatim rezie 170, co nam ostane ☹
ex neplati, ..max tak kazdy 4mesiac si spomenie a aj to iba nieco malo aby sa nepovedalo ☹
nemam uz 2tyzdne pred dalsim RP ani cent, pre synceka uz nemam pomaly ani oblecenie ale som zla atd ak poziadam o pomoc cez net len zato ze nan mam a na ine nie...marne clovek vysvetluje, chce si pomost,..
Chcela som ist do prace no za deti ma zatial nikam nechcu a neviem ci aj niekde vezmu.. ☹
ja iba tolko, ze ak by mam tak ako vy skakala by som mesiac co mesiac od radosti ☹
pekny den

ukulela
20. apr 2017

@mamicka28 mestsky urad, urad prace, socialka, ... neexistuje ziadna davkam, na ktoru by si mala narok? nahradne vyzivne riesis? mesta/obce schvaluju aj jednorazovu vypomoc, aj tam sa da poziadat ... informuj sa. pracu hladaj aj na mensi uvazok, chod napr upratovat, umyvat okna, su zeny, co ti za to zaplatia.

ajana1
20. apr 2017

@dorottka tak ja robim z ciernych lebo ich mame doma ale jasne ze sa daju akekolvek ine pouzit. Tiez som robila burgre aj z cervenej sosovice lebo ta je rychlo uvarena. Predstavivosti sa medze nekladu a strukoviny sa daju pouzit na milion sposobov. Napriklad my mame tiez radi sampionovy burger s tymianom co je tiez lacna a velmi chutna zalezitost

mircalla
20. apr 2017

@mamicka28 no oblecenie ti dake poslem, napis ake cislo a co, aj hracky.

libka1
20. apr 2017

@momoqui na predchadzajucej strane diskusie davala ajana1 link na recept 🙂

katrin21
20. apr 2017

@balsamea ano, je to tak a funguje to... telo prejde na tzv. tukovy metabolizmus a cerpa energiu z neho, nie z cukru 🙂 preto tuky potrebuje....a ak ich nekombinujes s vela sacharidmi, tak sa neuklada tuk ani nic...
naopak, telo zacne spotrebovavat tukove zasoby 🙂 a aj schudnes..
Mam to vyskusane.

co sa tyka br. masti. Ano, vazne.. je zdrava... ma vysoky bod dymivosti, co znamena, ze sa nepreprazi na nizkych teplotach, ako olej z repky, slnencnice a pod... Preto je vhodna na vyprazanie napriklad ovela viac.. a celkovo na pripravu jedal...

katrin21
20. apr 2017

@dorottka "polievky s chlebom na zahustenie su napriklad dost zdrave.. " a ani nezahustuje, lebo muka ( chleba je inak z coho akoze, nie z muky???)
tak po tejto vete koncim ... 🙂 ked je toto zdrave, ja som princezna zo Sáby...

baby, inak ja sa divim, ako som kedysi ( asi 15r dozadu) mohla jest spagetti s kečupom.. važne.... alebo pizzu s kecupom!
odkedy som chodila do Talianska a spoznala "pomodoro ", rozumej stavu rajcinovu, alebo nasekane lupane rajciny v plechovke, skle.... tak kecup doma stratil opodstatnenie ( robim si domaci, ale to skor na ine prilezitosti pouzijem) .... to si radsej, ak nechcem mat robotu, kupim v lidli v skle omacku , ktora je vyborna a zlozenim OK a cestoviny a syr struhany Grana PAdano... Stoji vyse 1E a vydrzi mi dlhoooo , ale ta chut.. ja uz by som cestoviny s kecupom a nejakym Eidamom nezjedla. fakt nie.....
na pizzu, ked ju robim, tiez davam pomodoro, ziadny kecup. je to mnam .

a k teme 40e na tyzden.. prave som prisla z Lidla.... 40E padlo za nakup... ja neviem, kde robim chybu? a to som tam mala len dvojo baleni mleteho masa za par eur, nejaku zeleninu, ale neodolala som, je fr. tyzden, baby kupte si Creeme Brulee ... mnamka.... no.. a potom setri.... proste jedine nechodit do obchodu, to ked sa obmedzi, cloveka to nelaka a da sa potom...

janeinka
20. apr 2017

ked doma nic extra nie je, tak urobim palacinky (muku, mlieko a 1 vajce mam asi vzdy) alebo cestoviny (vyber ake cestoviny, je na kazdom) s opecenou cuketou (na troche olivoveho oleja) alebo spagety s pestom (toho sa mina malo, staci 2-3 lyzicky) a na to struhany syr Grana Padano (da sa kupit nastruhany a staci ho tiez iba trochu navrch). Alebo napriklad este take tvarohove gulky (staci tvaroh, vajicko a krupica na zahustenie) a navrch podla chuti trosku dzemu, biely jogurt.

katrin21
20. apr 2017

@mamicka28 urcite ries nahradne vyzivne, mas na to narok, ak muz nezaplati 3mes po sebe myslim,tak ho mozes dat na sud.... niektori sviniari to vedia, tak platia nepravidelne, aby im to vyslo :(.... Je mi to luto... Zazila som, co to je nemat peniaze po rozvode, mas to fakt tazke.. rodinu nemas, co by ti pomohla?
odkial si?

mircalla
20. apr 2017

@katrin21 hovoris mi z duse, ja som tiez davno jedla spagety s kecupom ci ine humusy, do talianska chodim casto, tam som pochopila. o com to je. ja ked to citam, ze spagety so sunkou, len krutim hlavou....taliani by sa za hlavu chytali, co sme schopni vyrobit
a presne 40-50 euro jeden nakup na vikend, to sa krotim

moni244
20. apr 2017

@katrin21 alebo nekupovat blbosti a veci v akcii, len preto, ze akcia

moni244
20. apr 2017

@mircalla a my nie sme taliani, preco by sme mali riesit,, co by oni povedali na nasu pripravu jedla?

mircalla
20. apr 2017

@moni244 no my mame taku slovensku verziu talianskej kuchyne (niktori), ktoru asi chape asi malokto. asi tak ako cervene vino s kolou

katrin21
20. apr 2017

@mircalla presne tak......
to uz radsej , kto nema , tak nech si spravi spagetti aglio olio 🙂
to su len spagetti + oliv olej a cesnak pretlacit.. hotovo... alebo k tomu este stiplava chilli papricka ( peperoncino) , chuti to bajecne, pritom tam nic neni dokopy.. len syr daju navrch 🙂

no, ja nechodim teraz do obchodu denne, takze ano, tiez tych 40E mam na niekolko dni, ale OK teraz v tom boli aj dvoje bodynka, to je 10E..... ale aj tak 30E potraviny... Je mi jasne, ze sa budem musiet uskromnit aj v nich nejako, ale tak snad sa zadari... mam vyskusane, ze setrit sa da skor na oblecení, kupovat len to , co potrebujeme... lenze ak ide clovek do mesta a vidi to vsetko, co maju, vzdy ma pocit, ze nieco z toho sa zide, takze to chce sebadisciplinu.... a odolať..

@moni244 to ano, ale ja creme brulee milujem ,aj ho doma robim, takze ten kupim, maju ho LEN ked je akcia 🙂 nemaju ho bežne e je to pre mna nebicko v papulke, stoji asi 1,49E ,a lebo tak nejako.... 2ks su tam v baleni, takze neni to tragedia 🙂 ale ja som zobrala 3 balenia :D :D aj dcera si da... mame to radi.