icon

Dá sa prežiť so 112 - 150 eur na mesiac?

kakcka1020
1. mar 2023

Dobrý ďeň.

Mám otázku, aj keď to tu už bolo viackrát ale neboli konkrétne napísané veci.
Nadpis vraví jasne. Dá sa prežiť resp. jesť normálne so 112-150 Eurami na mesiac? Nejde o to, že by som zarábal málo, ale chcem si našetriť veľa za málo času. Žijem sám v BA a do tohto rozpočtu chcem počítať len stravu, všetky iné veci ako napríklad kozmetika alebo niečo do bytu sa neráta, čiže čisto iba jedlo. vychádza to na cca 28-37,5 EUR na týždeň. Všetky diskusie sú buď z 2011 alebo 2015 a pod.

Je to teda možné? Ak nie, koľko je pre Vás min. rozpočet pre jedného na mesiac? A nie, žiadne reštiky ani bolt, wolt, foodpanda nič podobné nepripadá do úvahy. žiadny alkohol, cigarety, nič. Čisto len jedlo.

Poprípade kde je lacnejšie? V Rakúsku alebo na Slovensku? Nejem veľmi mäso, čiže kľudne beriem aj bezmäsité jedlá. Autobus do Hainburgu an der Donau je za tri éčka. Zase nechcem kupovať a jesť odpad, nechcem zase jesť nezdravé veci a odpad, ktorý nám sem doviezli len aby som otočil každý cent vynútene. Všetko s mierou a rozumom.

Ďakujem.

Strana
z6
marzuz89
3. mar 2023

@mircalla z kila sunky nerobim nic, neviem si predstavit kupit v masiarstve kilo a napchat to do mrazaku. Cenu porovnavam vzdy za kilo. Ty nie? To patri k takej zakladnej gramotnosti, neporovnavat cenu 10dkg sunky a cenu 150g balenia. Teda z masiarstva je sunka kvalitna a lacnejsia, ako z regalu v plaste. Cize kupis kvalitnejsiu za menej, usetris, nerozhadujes. Cize tym som chcela povedat, ze nie vsetko lacnejsie je aj menej kvalitne.

Tockova, teda cista voda z vodovodu. Mame kvalitnu vodu, aj deti su naucene, fresh dzusy su drahe, nekupujeme, odstavujeme. Kupis kilo pomarancov na dzus v akcii a vyjde ti dost stavy.

A nehovorim, ze kupujeme len v akcii. To nie. Ale su zdrave alternativy, ktore su neporovnatelne lacnejsie a da sa zdravo vyzit aj zo 150€ pre jedneho. Nie dlhodobo. Ale da, ak je teda tak velmi nutne niekolko mesiacov gro vyplaty odkladat. Ale aj tak, nemyslim, ze tu u pana je v poriadku financna gramotnost, po poznamke ze banka ho oklamala a chudatko isiel 2000€ do minusu. Tam nebude v poriadku financne premyslanie uplne.

kristiii
3. mar 2023

@marzuz89 chalan mi presne pripomína môjho bývalého. Tiež ho vychovala viacmenej babka, skromne a keď prišiel mladučký k peniazom, nevedel od dobroty čo s nimi. Ale tak tento má aspoň snahu to zmeniť a má veľkú výhodu, že vie variť a piecť. Stačí pár dobrých rád a typov, mnohé tu už aj dostal a ak sa bude naozaj chcieť naučiť hospodáriť rozumne, tak by to nemusel byť až taký problém. Inak to s tým kilom šunky pobavilo 🤣 myslím, že väčšina ťa pochopila.
A inak ešte k tomu, ako tu stále každý spomína ovocie, zeleninu, koľko stojí kilo toho a toho. Veď ten chalan žije sám. Tak ako nezje denne kilo šunky za 11 eur, tak nezje ani kilo ovocia a kilo zeleniny denne. Včera som si cestou do roboty kúpila banán a stal 34 centov a to nebol ani v akcii. Len tak som teraz otvorila leták Lidlu a kilo jabĺk 1,39 alebo 2,19, reďkovky 0.99, rímsky šalát 1,79 (schválne píšem ceny pred zlacnením, aby sa tu niekto nechytil toho, že isto nebude obiehať obchody a hľadať akcie. Aj keď, ak bude chcieť naozaj šetriť, tak bude). Koľko je z toho jedna-dve porcie? Vždy pár centov, tak neviem prečo by sa mu to nemalo zmestiť do rozpočtu.

bluka2
3. mar 2023

@lujza123 hm, tak vyskúšam to s tou sódou, vďaka. Lebo s tou vodou u mňa nepomáha. Mäso aké opisujes samozrejme nekupujem...

mircalla
3. mar 2023

@marzuz89 Sice neviem ako si prisla na to, ze porovnavam 150 gr balanie a 10 deka (okrem ineho balenu sunku nekupujem). Ale kazdpadne nie som odkazana na to ratat kazdy cent a spekulovat, ako vyjdem, takze to nejako neriesim. Kupim si pultovu sunku s vysokym obsahom masa, ktora vyzera cestrva, nie tu najlacnejsiu. A nepotrebujem mat predym zmapovanych x obchodov, pretoze je to kvantum casu sa tomu venovat.
Stale plati - lacne paradajky = hnusne vodove paradajky. Vyzivna hodnota tychto chemickych paradajok taka, ze radsej nic.
Lacne jablka = hnusne jablka (mi nehovor ze maju rovnaku chuit, no nemaju) atd....Dokonca aj lacne maslo Tesco ci Clever nema tu spravnu chut. Billa maso je drahsie, ale ta chut je uz o dost lepsiua. Cize opat to iste, da sa, ale na ukor kvality a chuti

alzbetka83
3. mar 2023

@kakcka1020 Ale dá sa všetko,len treba chcieť...

mooonika1975
3. mar 2023

@zobaka inak to máš pravdu, sme rozzrati, tiež premýšľam to stopnúť postupne

zuzliq
3. mar 2023

@marzuz89 páčia sa mi tvoje praktické rady, tiež takto zamýšľame. Teda nešetríme za každú cenu, ale zbytočne nevyhadzuje. Ja ešte odporúčam plánovať pri varení. Napríklad, v stredu uvarím na obed/ večeru kura. Čo zostane oberiem, na druhý deň urobím rizoto, alebo iné podobné jedlo. Chutné a zužitkujem všetko. Kura kupujem celé a naporcujem. Je to lepšie, ako kupovať kúsky. Dnes som kúpila lososa na nedeľu, dosť veľký kus. Ak niečo zostane, v pondelok k nemu urobím zeleninový šalát na večeru.
Na raňajky jeme veľa listovej zeleniny. Veľmi zdravé a teraz v zime asi najchutnejšia zelenina. Rajčiny nám nechtiac, ani tie za 4 eurá kilo a papriku nemôžeme.

adam7122023
3. mar 2023

@mooonika1975 Tak to si na tom podobne ako je to u mňa. X krát za mesiac mám deň, keď vôbec nejem (len pijem vodu). A niekoľko dní potom sa cítim oveľa lepšie ako keď ťahám šnúru pažravosti.😎😀

0silvia0
3. mar 2023

@marzuz89 ja keď som prišla pred 30timi rokmi z Trnavy do Bratislavy do školy, nikto nerozumel slovu točka, spolužiačkam bolo toto slovo veľmi vtipné. Pritom my to slovo bežne používame.

mooonika1975
3. mar 2023

@adam7122023 minule bola štúdia , že jesť sa má dvakrát za deň, že to pojedanie povedľa znižuje vek dožitia. Niečo v zmysle opotrebenia organizmu, ktorý je zatazovany neustálym trávením. Jasne, že nie tak nazvané, ale ja nie vedec a už si to nepamatam. Tomu by som aj verila 👌

mircalla
3. mar 2023

@0silvia0 A co je to teda? Ja fakt netusim

katka700
3. mar 2023

@mircalla V Nemecku boli potraviny hlavne mliečne výrobky už cca 10 rokov dozadu lacnejšie. Na Slovensku sa ceny mlieka a jogurtov splhaju k euru, však tu máme skvelé platy 😭

katka700
3. mar 2023

@kakcka1020 možno to už niekto poradil skús sa pridať do skupiny zdravé a lacné varenie. Pridávajú tam recepty a inšpirácie ako variť lacnejšie.

mircalla
3. mar 2023

@katka700 Mlieko je uz davnejsie viac ako euro, jedine trvanlive polotucne je tesne pod Cerstve je davno nad dokonca aj polotucne. Hej, mame najhorsiu kupnu silu

drahomirrra
3. mar 2023

@mircalla Tocka je vodovodny kohutik.

mira0611
3. mar 2023

@kakcka1020 ahoj, ked si budes varit sam na seba, tak si myslim, ze sa to isty cas da vydrzat.
Varit by som ti odporucila zemiakovy privarok s perkeltom z kuracich kridel, to na 2-3 dni, kupis si jedno cele kura, z chrbta, kridelok a dolnych prs si spravis kuraciu polievku, stehna si das grilovat do rury a prsia naprirodno alebo si ich vyprazis k tomu ryza, pripadne zemiaky.
Aj od toho to cele zalezi ci mas nejake zasoby v mraznicke, ake tam mas maso.
Pizzu si kupis aj mrazenu, pripadne v lidli si vies kupit cesto na pizzu a ostatne si das na to ty. Kupis velke balenie parkov a das si to do mraznicky a potom vyberies z balenia len to, co zjes. Kup mrazenu zeleninu hrasok s mrkvou, k tomu kus-kus a tuniakovu konzervu nejaku akcnu.
Salamu, zeleninu a ovocie vylucne len v akcii. Kapustnicu si vies spravit. Knedle si vies spravit aj doma, velmi lahko a rychlo sa daju pripravit.
Ked budes mat, ryzu a mrazenu zeleninu, kupis si v akcii bravcove a spravis si rizoto.
Ako dessert by som odporucila puding, detsku krupicu.
Alebo by som ako prvy krok spravila, ze si spravim velke nakupovanie, navarim vsetko vo velkom a uskladnim v mraznicke.
Ja chlieb kupim jedno cele veko, potom si doma rozstvrtim a dam ich do mraznicky, mi totiz jeme malo chleba, len sem tam a predtym som to kupila polovicu chleba a z toho 1/4 vyhodila. Suche rozky som zvykla lepsie vysusit a spravit si struhanku.
Odkedy su taketo ceny, velmi si rozmyslim, co kupim a ako to vyuzijem. Ked je pekne masko v obchode, tak si kupim aj viac kil a doma si to potom rozdelim na porcie do mraznicky. To, co casto kupujem su rozky, 4-6ks/den, (sme dvaja so synom).
Vodu pijeme barelovu vodu cca 11 euro na mesiac 2 barely.

mira0611
3. mar 2023

@jaga18 toto je hamba tejto krajiny, hlavne, ze nasi politici maju v australii ranč a premavaju sa na luxusnych autach. Namiesto toho, aby dali do poriadku tieto veci + skolstvo a zdravotnictvo a az potom, sa premavali na lux.autach.

mircalla
3. mar 2023

@drahomirrra Uz mi to doslo. Tocka je fajn

Strana
z6